Zamieszczone przez Seed
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
PAOLO ESCO, tak tak można powiedzieć, że jesteśmy "sąsiadami" i mieszkam w ZG Przebieg mojej Lalki to ponad 144 000, ogólnie po rozrządzie i głównym przeglądzie w Anabo powiedzieli, że autko na pięć Przebieg również autentyczny
Teraz pytanie, czy Silkolene 5W30 czy 40? Nie będzie za rzadki 5W30 do turbiny? Czy różnicować np. 5W30 na zimę, a 5W40 latem? I jak to jest z właściwościami czyszczącymi olejów typu Racing?
Na drugą wymianę oleju chcę jeszcze do oleju dodać jakiś dodatek, teraz pytanie co polecacie? Coś pomiędzy np. Archoil, Xado, Ceratec od Liqui Moly? Głównie interesują mnie produkty Archoil'a )Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris
Komentarz
-
-
Olej już jest....
Dopatrzyłem się dwóch nieprawidłowości, otóż w karcie charakterystyki jest wyraźnie napisane, że olej jest typu FULL SAPS a na baniaku jest napisane MID SAPS...
Druga sprawa jest taka, że na baniaku wyszczególniona jest tylko jedna norma, mianowicie
Ford WSS M2C 937A.
Nie miałem jeszcze Motula, dlatego pytam czy zawsze ma takie skąpe informacje na etykiecie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kalelolej jest typu FULL SAPS a na baniaku jest napisane MID SAPS...Zamieszczone przez kalelDruga sprawa jest taka, że na baniaku wyszczególniona jest tylko jedna norma, mianowicie
Ford WSS M2C 937A.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
kalel,
kupiłes X-maxa o starej formulacji - ktos mial zapasy i takiego Ci sprzedal. Formulacja X-maxa zmieniła sie w memencie gdy X-lite wyszedl z produkcji.. Teraz X-max to olej Full SAPS spelniajacy normy
ACEA Standardy: ACEA A3/B4
API Standardy: API SN/CF
Dopuszczenia producentów : BMW LL-01 ; MB-Approval 229.5 ; PORSCHE A40 ; VW 502 00 / 505 00
ja kupowalem jakis m-c temu i mam juz nowego - moge przeslac zdjecia banki. a kupowalem u elemenateura z klubu http://pro-choice.pl/8100-xmax-0w40-5l-p-23.html
zwrocilbym na Twoim miejscu ten olej i zadal nowgo X-maxa - oleju spelniajacego Twoje normy.
PS
Zamieszczone przez kalelNie miałem jeszcze Motula, dlatego pytam czy zawsze ma takie skąpe informacje na etykiecie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krisss_28144 000, ogólnie po rozrządzie i głównym przeglądzie w Anabo powiedzieli, że autko na pięć
Zamieszczone przez Krisss_28głównie krótkie odcinki po mieście, częste odpalanie i gaszenie i często maks do 20 km na dzieńZamieszczone przez Krisss_28Nie będzie za rzadki 5W30 do turbiny?
Zamieszczone przez Krisss_28Czy różnicować np. 5W30 na zimę, a 5W40 latem?
Zamieszczone przez Krisss_28Na drugą wymianę oleju chcę jeszcze do oleju dodać jakiś dodatek, teraz pytanie co polecacie?
Stawiam 0,7 :lol: jak będziesz niezadowolony z kultury pracy silnika na tym oleju (bez jakich kolwiek dodatków). Najpierw wypróbuj po prostu ten olej. Zamiast tego polecam zrobić normalną płukankę. Taka http://allegro.pl/listing/listing.ph...lvoline+engine wystarczy.
[ Dodano: Sro 15 Sty, 14 21:37 ]
Zamieszczone przez kalelKupiłem w Galonie.
"Polak mądry po szkodzie" :niewiem
Bez paniki - powinni wymienić olej. Ew. po prostu możesz go oddać.
"W przypadku dokonywania zakupów przez Internet, konsumentowi przysługuje
tzw. prawo do namysłu. Oznacza to, że kupujący ma 10 dni kalendarzowych, w trakcie
których może odstąpić od umowy i zwrócić niechciany towar. Co więcej, nie musi
uzasadniać takiej decyzji."
"Towar kupiony przez Internet można zwrócić bez podania przyczyny, składając
pisemne oświadczenie w terminie 10 dni kalendarzowych. Liczy się go od dnia wydania
towaru."PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krisss_28Moja specyfika jazdy to głównie krótkie odcinki po mieście, częste odpalanie i gaszenie i często maks do 20 km na dzień. Wymiana oleju będzie robiona co 6 miesięcy(okres lato-zima) wraz z płukanką...Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Oki to na następną wymianę pójdzie Silkolene 5W-30 i zobaczymy czy latem go nie łyknie Latem będą wyjazdy wakacyjne i różne inne podróże to zobaczymy Acha, ogólnie Renault zaleca niby 5W-40, to nic nie koliduje z wlaniem 5W-40?
Płukanki robię za każdym razem, zazwyczaj jest to Liqui Moly z serii Pro lub BG jak ma ją mój mechanior
Płukanki robię nawet w mojej byłej i aktualnie ojca Nissanie Micra K11 1.3 99r. i wszystko śmiga aż miło Obecnie Micra zalana jest Ravenolem 0W-40, wcześniej był Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 - na Ravenolu chyba chodzi jeszcze lepiej heh
Czyli mogę zalać jakiś porządny olej 0W-40 + np. dodatek Archoila AR9200 Nano WS2Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOSilkolene 5W40 to już naprawdę bardzooo mocny olej ze świetnymi parametrami NOACK 6,6! ; HTHS 4,07 , temeratura płynięcia - 51 C. Sam zdecyduj uwzględniając stan silnika po obserwacji jego pracy na 0W40 czy lepszy będzie Silkolene 5W30 czy 5W40. Ja bym obstawał jednak za użyciem w Twoim przypadku Silkolene 5W40.
Jeżeli już to Silkolene to bardziej 5W40 na lato.
Zamieszczone przez Sebastian_M26Przy tym sposobie absolutnie nie olej estrowy, paliwo i woda, szybko zniszczy go
[ Dodano: Sro 15 Sty, 14 21:58 ]
Zamieszczone przez Krisss_28Czyli mogę zalać jakiś porządny olej 0W-40 + np. dodatek Archoila AR9200 Nano WS2PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kalelO w morde.
Nie dobrze, mam nadzieję, że w sklepie nie będą mi robili problemu....
Kupiłem w Galonie.
co innego tutaj - http://sklep-oleje.pl/pl/p/MOTUL-8100-X-MAX-0W-40/211 :wink:
myślę że jak będą mieli nowszą wersję to wymienią :roll: ostatecznie wymień na ten http://galonoleje.pl/sklep/777-neste...o-0w40-4l.html
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, hehe no fakt, czasami się upieram i eksperymentuję Jeszcze niedawno miałem czerwone niepowtarzalne MG ZT 190, które na lato miałem zalane Millersem 5W-50 + Ceratec, a pod koniec października dostał też Ravenola 0W-40
Teraz to mnie kolega z tymi estrami nastraszył, więc może faktycznie następna zmiana to 0W-40 + coś ekstra heh
Jakie temp. płynięcia i reszte danych ma ten Fuchs? Może go zaleję następnym razem zamiast Valvo/Neste?Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krisss_28Jakie temp. płynięcia i reszte danych ma ten Fuchs?
http://olejefuchs.pl/titan-race-pro-s-5w40.html - zakładka danePW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, nie nie chodziło mi o parametry Fuchsa Supersyna 0W-40
Dobra to zostaję przy "cywilnym" oleju Pozostanę juz przy lepkości 0W-40, teraz pytanie jakiej marki jest najlepszy...? Motul/Fuchs/Neste/Valvoline ewentualnie Mobil 1?
Wiem, że teraz Neste odświeżyło swoje specyfikacje i podobno ma wysoki TBN, jak jest z resztą...?Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
-
Motul/Neste/Valvoline/Liqui Moly/Fuchs/Statoil i inne ...wybór wg uznania i zasobności portfela...ważne, by olej był odpowiednio dobrany do silnika oraz do warunków użytkowania i stylu jazdy kierowcy.
Zamieszczone przez Krisss_28Samochód po sprowadzeniu miał robioną wymianę oleju i póki co został zalany Valvoline Synpower 0W-40. Z tego co wyczytałem wiem, że jest on bliźniakiem Neste Pro City 0W-40...Zamieszczone przez Krisss_28Neste odświeżyło swoje specyfikacje i podobno ma wysoki TBN
Zdaj relację za jakiś czas jak ten olej bedzie się sprawował.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Oki to jak będzie dostępny np. u Galona Neste z nową specyfikacją, to go zaleję następnym razemi chyba... Ceratec Liqui Moly hehe Acha no i na wiosnę mam do wymienienia tylni uszczelniacz silnika, więc minimalnie teraz będę gubił olej, ale oczywiście dam znać jak autko na nim się sprawowało Póki co jest gitara
Acha info dostałem i odczytałem, wielkie dziękiŚmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopZamieszczone przez leonnPewnie do motocykla lejesz Motula
Zamieszczone przez SeedX-cess 5W-40 - sprawdzi się w LPG. Najlepszy stosunek cena/jakość.
Zamieszczone przez Krisss_28Ale w PL go nie ma,
Acha.. bym zapomniał dodać, że ostatnio miałem okazje słyszeć jak chodzi 1.4T w oplu na Silkolene 5W30 naszego formowego kolegi RobertaM i z przykrością stwierdzam, że jego silnik chodził ciszej niż mój :shock: Ale powiem jeszcze, że i poprzednio na Fuchsie 0W40 też ten jego opel chodził ciszej, więc to chyba ta konstrukcja tak ma :twisted:
Komentarz
-
-
leonn, ale ogólnie wartości z karty Neste ma lepsze od Liqui Ale znam jakość Synthoila 5W-40, więc wiem, że to nie są bezpodstawne argumenty Teraz to muszę się z tym przespać... w zasadzie mam czas do wiosny heh Ale zobaczymy, ciekaw jestem czy ten silnik tolerowałby np. 0W-30 lub 5W-30...Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
Komentarz