Zamieszczone przez hotrain
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Można, na zdrowie dla motoruZamieszczone przez slawciolwięc ten: https://www.motul.com/pl/...8100-x-max-0w40 można lać śmiało dla 1.4TSI caxa zamiast Castrola 5w30? Bez problemów dla silnika, napinacza,kata, turbinki?
Komentarz
-
-
Dzieki, mam nadzieję że motorek będzie lepiej pracował niż na castroluZamieszczone przez Przem78Można, na zdrowie dla motoruZamieszczone przez slawciolwięc ten: https://www.motul.com/pl/...8100-x-max-0w40 można lać śmiało dla 1.4TSI caxa zamiast Castrola 5w30? Bez problemów dla silnika, napinacza,kata, turbinki?
czarna perła
Komentarz
-
-
Dzięki, zerknę na niego.Zamieszczone przez Sebastian_M26mbar,
Shell Ultra 0W-40 (nowy), jest lepszy od wszystkiego co do tej pory miałeś, poza race pro s.
EDIT: co do Shell Ultra 0W-40 mam następującą wątpliwość: jest to olej low SAPS, natomiast dexos2 obejmuje oleje mid SAPS. W wielu wypowiedziach mówiliście, że low SAPS chronią bardziej środowisko, a nie silnik
Czy na pewno mogę wlać olej low SAPS do oplowskiego 1.4T?
A z tych, to 5W30 czy 5W40? Bo Fuchs 5W40 wydaje się strasznie "gęsty" jak na zimę:Zamieszczone przez Sebastian_M26mbar,
poza race pro s.
Lepkość kinematyczna 40°C - 92.4 mm²/s
Lepkość kinematyczna 100°C - 14.89 mm²/s
Lepkość dynamiczna w -30°C - 6500 mPa.s
Dla porównania 5W30:
Lepkość kinematyczna 40°C - 63.7 mm²/s
Lepkość kinematyczna 100°C - 10.9 mm²/s
Lepkość dynamiczna w -30°C - 5000 mPa.s
Komentarz
-
-
Zawrócę wam jeszcze głowę .. co powiecie odnośnie takiej oliwy Liqui Moly Synthoil Longtime
SAE 0W-30
ACEA A3-04/B4-04
Viscosity class : 0W-30
Density at +15 °C : 0.845 g/cm³
Viscosity at +40 °C : 52 mm2/s
Viscosity at +100 °C : 10,1 mm2/s
Viscosity index : 186
Flash point : 234 °C
Pour point : -45 °C
ASTM color number : L4,5
Ash, sulfate : 1.1 g/100 g
Olej byłby zalany do 1.4 tsi ale wersji 160 km Tiguan 45.000 przebiegu.
Dzięki
Komentarz
-
-
- Shell Helix Ultra 0w40 jest olejem "full saps"Zamieszczone przez mbarco do Shell Ultra 0W-40 mam następującą wątpliwość: jest to olej low SAPS, natomiast dexos2 obejmuje oleje mid SAPS. W wielu wypowiedziach mówiliście, że low SAPS chronią bardziej środowisko, a nie silnik
to on zdecydowanie lepiej będzie chronił silnik niż dexos2 "mid saps" wykastrowany z tego co najlepsze
Komentarz
-
-
Widziałem ten olej w Kauflandzie w Niemczech ale nie zwracałem uwagi na cenę bo bardziej rozglądam się za olejami 0w40Zamieszczone przez slagierKoledzy mam pytanko, bo po zakupie auta mialem plakietke od oleju o nazwie Aral, wie ktos jakim innym olejem go lepiej zastapic? Bo z tego co sie dowiadywalem to ciezko juz tego Arala dostac w sklepie :P dodam, ze teraz mam zalany olej 5w40 przy przebiegu 180 tysiecy
Komentarz
-
-
slagier
przeczytaj 4 ostatnie strony watku, napewno cos znajdziesz :wink:
pod nosem masz dobry sklep
Oferujemy oleje silnikowe w tym między innymi oleje 10w40, 5w30, 5w40. Poznaj naszą pełną ofertę. Zapraszamy na stronę internetową GALON OLEJE.
a jesli zalezy Ci na aralu (grupa BP-castrol) to prosze:
Audi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
kolega do mnei napisał :
witam po długim czasie. mam coś dla ciebie
rozebrałem silnik z swojej corolli i mam parę fotek
ostatnie 50tys km na fuchs z mos2 + jakiś inny fuchs + millers trident 10W-40
silnik stał sobie 2 lata w garażu
a po 2 latach po ściągnięciu pokrywy zaworów wygląda tak
Co wy na to ?
[ Dodano: Sro 27 Sie, 14 09:47 ]
Ile oleju wchodzi do manualnej 6 biegowej skrzyni biegów w O3?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
W wyszukiwarkach nie ma informacji ile oleju jest potrzebne.Zamieszczone przez Pidziek[ Dodano: Sro 27 Sie, 14 09:47 ]
http://www.fuchs-oil.pl/akademia-fuc...ierz-olej.htmlIle oleju wchodzi do manualnej 6 biegowej skrzyni biegów w O3?
Podejrzewam, że ok. 2 litrów. Ale wolę mieć wiedzę niż snuć domysły.
Komentarz
-
-
Czy tylko u mnie się nie otwiera nowa "pajęczyna" - https://www.lubrizol.com/EngineOilAd...l/default.html :niewiem
Komentarz
-
-
Według wyszukiwarki na stronie Motula 2,3 litra.Zamieszczone przez degeneratPytanie też o olej.
Ile oleju wchodzi do manualnej 6 biegowej skrzyni biegów w O3?
[ Dodano: Czw 28 Sie, 14 14:00 ]
Arala w Polsce raczej nie znajdziesz. Kiedyś, gdy jeszcze ich stacje u nas były, to tam można było go kupić, ale od kiedy stacje zostały sprzedane, to będzie kiepsko. Więc, co byś nie musiał za każdym razem po olej jeździć za zachodnią granicę proponuję Ci wybrać odpowiedni olej z oferty na przykład Motula (świetne oleje). 5W40 tez tam znajdziesz. Do Twojego silnika byłby zdaje się 8100 X-cess 5W40.Zamieszczone przez slagierKoledzy mam pytanko, bo po zakupie auta mialem plakietke od oleju o nazwie Aral, wie ktos jakim innym olejem go lepiej zastapic? Bo z tego co sie dowiadywalem to ciezko juz tego Arala dostac w sklepie :P dodam, ze teraz mam zalany olej 5w40 przy przebiegu 180 tysiecy
Komentarz
-
-
W stosunku do 02 pewno rewolucji nima, kup 3 i z ostatniej banki pewno cos zostanie.Zamieszczone przez degeneratPodejrzewam, że ok. 2 litrów. Ale wolę mieć wiedzę niż snuć domysły.
Polecam fuchs 75w bez 80ki , wazne bo mozna uszkodzic sychro, no chyba ze vag nagle zmienil olej w manualu do tsi... Biegi chodza super plynnie na nim i cicho pracuje skrzynka, choc na fabryczym oleju bylo ok, na tym jest jeszcze lepiej.
Komentarz
-
-
Maro super fajnie dzieki, ze konkretnie jako jedyny piszesz
powiedz mi jeszcze jedna zasadnicza rzecz, czy jesli zdecyduje sie na Motula, to czy plukanka silnika jest wtedy wskazana?
Wlasnie z tym Aralem u Mnie posiedzialem troche w internecie i poczytalem, co prawda jest to dobry olej, ale fakt faktem ciezko jest go u nas dostac.. A szkoda:P ale to nic trzeba probowac czegos bardziej dostepnego w naszym kraju
Komentarz
-
-
BP jest właścicielem Aral'a od kilku lat. Jedynie Niemcy zastrzegli sobie, ze nazwy nie będą zmieniać i BP jak osobna nazwa na ich rynku się nie pojawi.
Aral swego czasu istniał i w PL, ale po przejęciu marki ogólnie BP zagościło.Była Octavia II (Combi) 1.9 TDI PD
Był Rapid 1.4 TDI-CR
Poprzednio także Fabia II Combi 1,4 16V
Komentarz
-

Komentarz