Zamieszczone przez hotrain
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez slawciolwięc ten: https://www.motul.com/pl/...8100-x-max-0w40 można lać śmiało dla 1.4TSI caxa zamiast Castrola 5w30? Bez problemów dla silnika, napinacza,kata, turbinki?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przem78Zamieszczone przez slawciolwięc ten: https://www.motul.com/pl/...8100-x-max-0w40 można lać śmiało dla 1.4TSI caxa zamiast Castrola 5w30? Bez problemów dla silnika, napinacza,kata, turbinki?czarna perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26mbar,
Shell Ultra 0W-40 (nowy), jest lepszy od wszystkiego co do tej pory miałeś, poza race pro s.
EDIT: co do Shell Ultra 0W-40 mam następującą wątpliwość: jest to olej low SAPS, natomiast dexos2 obejmuje oleje mid SAPS. W wielu wypowiedziach mówiliście, że low SAPS chronią bardziej środowisko, a nie silnik
Czy na pewno mogę wlać olej low SAPS do oplowskiego 1.4T?
Zamieszczone przez Sebastian_M26mbar,
poza race pro s.
Lepkość kinematyczna 40°C - 92.4 mm²/s
Lepkość kinematyczna 100°C - 14.89 mm²/s
Lepkość dynamiczna w -30°C - 6500 mPa.s
Dla porównania 5W30:
Lepkość kinematyczna 40°C - 63.7 mm²/s
Lepkość kinematyczna 100°C - 10.9 mm²/s
Lepkość dynamiczna w -30°C - 5000 mPa.s
Komentarz
-
-
Zawrócę wam jeszcze głowę .. co powiecie odnośnie takiej oliwy Liqui Moly Synthoil Longtime
SAE 0W-30
ACEA A3-04/B4-04
Viscosity class : 0W-30
Density at +15 °C : 0.845 g/cm³
Viscosity at +40 °C : 52 mm2/s
Viscosity at +100 °C : 10,1 mm2/s
Viscosity index : 186
Flash point : 234 °C
Pour point : -45 °C
ASTM color number : L4,5
Ash, sulfate : 1.1 g/100 g
Olej byłby zalany do 1.4 tsi ale wersji 160 km Tiguan 45.000 przebiegu.
Dzięki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mbarco do Shell Ultra 0W-40 mam następującą wątpliwość: jest to olej low SAPS, natomiast dexos2 obejmuje oleje mid SAPS. W wielu wypowiedziach mówiliście, że low SAPS chronią bardziej środowisko, a nie silnik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slagierKoledzy mam pytanko, bo po zakupie auta mialem plakietke od oleju o nazwie Aral, wie ktos jakim innym olejem go lepiej zastapic? Bo z tego co sie dowiadywalem to ciezko juz tego Arala dostac w sklepie :P dodam, ze teraz mam zalany olej 5w40 przy przebiegu 180 tysiecy
Komentarz
-
-
slagier
przeczytaj 4 ostatnie strony watku, napewno cos znajdziesz :wink:
pod nosem masz dobry sklep
Oferujemy oleje silnikowe w tym między innymi oleje 10w40, 5w30, 5w40. Poznaj naszą pełną ofertę. Zapraszamy na stronę internetową GALON OLEJE.
a jesli zalezy Ci na aralu (grupa BP-castrol) to prosze:
Audi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
kolega do mnei napisał :
witam po długim czasie. mam coś dla ciebie
rozebrałem silnik z swojej corolli i mam parę fotek
ostatnie 50tys km na fuchs z mos2 + jakiś inny fuchs + millers trident 10W-40
silnik stał sobie 2 lata w garażu
a po 2 latach po ściągnięciu pokrywy zaworów wygląda tak
Co wy na to ?
[ Dodano: Sro 27 Sie, 14 09:47 ]
Ile oleju wchodzi do manualnej 6 biegowej skrzyni biegów w O3?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pidziek[ Dodano: Sro 27 Sie, 14 09:47 ]
Ile oleju wchodzi do manualnej 6 biegowej skrzyni biegów w O3?
Podejrzewam, że ok. 2 litrów. Ale wolę mieć wiedzę niż snuć domysły.
Komentarz
-
-
Czy tylko u mnie się nie otwiera nowa "pajęczyna" - https://www.lubrizol.com/EngineOilAd...l/default.html :niewiem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez degeneratPytanie też o olej.
Ile oleju wchodzi do manualnej 6 biegowej skrzyni biegów w O3?
[ Dodano: Czw 28 Sie, 14 14:00 ]
Zamieszczone przez slagierKoledzy mam pytanko, bo po zakupie auta mialem plakietke od oleju o nazwie Aral, wie ktos jakim innym olejem go lepiej zastapic? Bo z tego co sie dowiadywalem to ciezko juz tego Arala dostac w sklepie :P dodam, ze teraz mam zalany olej 5w40 przy przebiegu 180 tysiecy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez degeneratPodejrzewam, że ok. 2 litrów. Ale wolę mieć wiedzę niż snuć domysły.
Polecam fuchs 75w bez 80ki , wazne bo mozna uszkodzic sychro, no chyba ze vag nagle zmienil olej w manualu do tsi... Biegi chodza super plynnie na nim i cicho pracuje skrzynka, choc na fabryczym oleju bylo ok, na tym jest jeszcze lepiej.
Komentarz
-
-
Maro super fajnie dzieki, ze konkretnie jako jedyny piszesz powiedz mi jeszcze jedna zasadnicza rzecz, czy jesli zdecyduje sie na Motula, to czy plukanka silnika jest wtedy wskazana?
Wlasnie z tym Aralem u Mnie posiedzialem troche w internecie i poczytalem, co prawda jest to dobry olej, ale fakt faktem ciezko jest go u nas dostac.. A szkoda:P ale to nic trzeba probowac czegos bardziej dostepnego w naszym kraju
Komentarz
-
-
BP jest właścicielem Aral'a od kilku lat. Jedynie Niemcy zastrzegli sobie, ze nazwy nie będą zmieniać i BP jak osobna nazwa na ich rynku się nie pojawi.
Aral swego czasu istniał i w PL, ale po przejęciu marki ogólnie BP zagościło.Była Octavia II (Combi) 1.9 TDI PD
Był Rapid 1.4 TDI-CR
Poprzednio także Fabia II Combi 1,4 16V
Komentarz
-
Komentarz