Po 7kkm pracy na valvoline 0w40 wymieniłem na ten sam olej i przejechałem już po wymianie 3 kkm. Praca i uruchomianie na zimnym bez problemowa nie słyszę klepiącego silnika(może to słuch mi szwankuje), ale postanowiłem przejechać 20kkm na tym oleju i dopiero podejmę decyzje czy zostanie na stałe czy wymienię na coś z 0w40. Moje spostrzeżenia: temperatura po 20 km łapie na maxidocie 85 st przy temp zewnętrznej -5 stopni prędkość średnia 80km/h, przez ten czas przy dwóch wymianach dolałem 200ml oleju. Olej po przejechaniu 7kkm przy spuszczaniu czarny, po wymianie kolor na czarny zmienił po przejechaniu 2kkm. Ogólnie jestem zadowolony z pracy motorka na tym oleju.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez zsolpywWszystko wskazuje ze magia ceramizacji cuda poczynila
Po kilku tankowaniach zdam dalsza relacje. Ciekawe ze nigdzie w necie nie ma szczegolnych zachwytow po wlaniu Cerateca, o spadku spalania zupelnie.
Komentarz
-
-
leonn, wczoraj tankowalem, kolejne potwierdzone nizsze spalanie.
Tym razem 8,5l. To moj rekord ecodrivingo sprzed Cerateca, spokojna eko jazda tylko trasa bez przyspieszania prawym pasem.
Tym razem jazda normalna, troche miasta z korkiem.
Lubie CeratecaSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywleonn, wczoraj tankowalem, kolejne potwierdzone nizsze spalanie.
Tym razem 8,5l. To moj rekord ecodrivingo sprzed Cerateca, spokojna eko jazda tylko trasa bez przyspieszania prawym pasem.
Lubie Cerateca
ile już masz przejechane od wlania?
Zmieniales olej po cerateku?
Ja tez potwierdzam nizsze spalanie jesli zachwuje sie ecodriving bo w normalnej jezdzie to na granicy błędu.
Zauwazylem tez lepszy dół a przejechane mam ok 20k od wlania.
Komentarz
-
-
Neste 0W40 w dobrej cenie i jeżeli już to właśnie coś z 0W40 bym brał - strona 193 - wybór według uznania (można jeszcze Shella 0W40 dodać do tej listy) - zmiany stałe max co 15 tys km. No chyba że kolega się uprze na olej w trybie LL wtedy standard olej z SAE 5W30 z VW 504.00 Na pewno odpowiedni będzie LazerWay LL 5W30 ale zmiany co 12-15 tys max. itd...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, Jakbyś jeszcze w kilku słowach dopowiedział o istotnych różnicach (oprócz ceny) w olejach 0W30 a 0W40 z przeznaczeniem do TSI :idea: I ewentualnie dlaczego bardziej 0W40 :?:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosZamieszczone przez zsolpywleonn, wczoraj tankowalem, kolejne potwierdzone nizsze spalanie.
Lubie Cerateca
Ja tez potwierdzam nizsze spalanie jesli zachwuje sie ecodriving bo w normalnej jezdzie to na granicy błędu.
Jestem starej daty i nie uprawiam ecodrivingu, :P to może dla tego nie widzę różnicy w spalaniu no i jażdże na Lpg. Co trzecią wymianę leję CeraTec, bo obniża zużycie silnika, dawałem już w tym temacie UOA z CeraTekiem.
Normalnie zawsze z oliwą leję to
Ps.
Też polecam CeraTec :kciukgora
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryu0W30 a 0W40 z przeznaczeniem do TSI I ewentualnie dlaczego bardziej 0W40
Zarówno 0W30 jak i 0W40 będę odpowiednie. Dobrze by dany olej miał dodatkowo MB 229.5 a do tego choć część bazy PAO itd...
Dlaczego Neste 0W40? - bo ma PAO, bo ma gwarantowaną pompowalność do -45 i temperaturę płynięcia do -54 do tego niską lepkość strukturalną CCS itd... no i cena :P
Statoil V 0W30 - podobnie jak Neste ale większy dodatek PAO... ale "trochę" droższy.
Naprawdę jest w czym wybierać: Millers, Motul, Mobil1, Shell, Valvoline nawet Liqui Moly 0W30 można już spokojnie w PL kupić tylko ...powiedzmy szczerze po co przepłacać (jasna sprawa że kupujemy u forumowych sprzedawców, bo często dostaniemy cenę "nie do odrzucenia" ) skoro można mieć też dobry produkt w dobrej cenie.
Swoją drogą (dotyczy tylko maniaków :2kc ) LM Synthoil 0W30 a do tego Xado 0W30 z pełnym pakietem dodatków ... jest w czym wybierać przy kolejnych testach hmmm :bajer
[ Dodano: Wto 23 Gru, 14 20:23 ]
leonn twoje UOA przepracowanego oleju z dodatkiem LM VISCO STABIL wypadło świetnie ciekawe jak sprawdzi się Cera Tec... będziesz też robił badanie przepracowanego oleju?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOStatoil V 0W30 - podobnie jak Neste ale większy dodatek PAO... no i "trochę" droższy.
Zamieszczone przez PAOLO ESCOciekawe jak sprawdzi się Cera Tec... będziesz też robił badanie przepracowanego oleju?Załączone pliki
Komentarz
-
-
ok dzieki panowie. on bedzie wymieniał co 15 tys. różnica 40-50 zl raz na rok to żadna różnica.
paolo zapytam tak jak bys miał 1.4 i robił takie przebiegi jak ten moj kolega to co sobie byś brał nie patrzac na koszta? jak można to po prosze 3 sztuku od najlepszego w dółBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, mnie uprzedził..
Panowie każdy dzisiejszy olej 0W… jak najbardziej nadaje się praktycznie do każdego silnika benzynowego oraz turbo benzyna, kwestia wyboru to przede wszystkim dostępność, cena i preferencje kupującego, a czy jest to Liqui Moly, Motorex, Mobil, Motul, Statoil, Fuhcs, Shell czy Orlen to kwestie indywidualnego wyboru, tak samo jak z kobietami :wink:
Wszyscy mamy Octavki, ale każda jest inna
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez leonn0W… jak najbardziej nadaje się praktycznie do każdego silnika benzynowego oraz turbo benzyna
To do 1,8 TSI twoje typy... :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO:shock: kurna dziś? Ja dziś od 4.00 rano jestem na nogach i do tego po służbie ... litości, będzie czas przez święto to coś się poklika... możne :wink:
:szeroki_usmiechByło, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnZamieszczone przez pedrosZamieszczone przez zsolpywleonn, wczoraj tankowalem, kolejne potwierdzone nizsze spalanie.
Lubie Cerateca
Jestem starej daty i nie uprawiam ecodrivingu, :P to może dla tego nie widzę różnicy w spalaniu no i jażdże na Lpg. Co trzecią wymianę leję CeraTec, bo obniża zużycie silnika, dawałem już w tym temacie UOA z CeraTekiem.
Normalnie zawsze z oliwą leję to
Ps.
Też polecam CeraTec :kciukgora
Przyznam jednak że jeden z artykułów na BITOGu smialo twierdzi ze Ceramizery obnizaja sprawność świec. ... niemniej ja leje
Ps. Ja tez do konca ecodriving u nie stosuje lecz zdrowy rozsądek. .. ale czasem testuje umiejetnosci ze szkoleń :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Ten LIQUI MOLY VISCO STABIL nie dzial przypadkiem tak ze z 0W40 robi 10W60 ? to wielkie dzieki na zime :PSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywTen LIQUI MOLY VISCO STABIL nie dzial przypadkiem tak ze z 0W40 robi 10W60 ? to wielkie dzieki na zime :P
Wada może byc wieksza skłonność do lakowania ale dobre oleje jako baza i płukanka co kilka interwalow powinno zalatwiac sprawe.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCONeste 0w40, Motul 0W40, Millers 0W40, Statoil V 0W30, LM Synthoil 0W30 LM Synthoil 0W40, Xado 0W30, Xado 0W40, Fuchs 0W30 ... wybierz według własnego uznaniaByła: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
Komentarz