Zamieszczone przez Pidziek
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
zdecydowanie polecam tego Ravenola - skrzynia 5 b. zmiana przy podobnym przelocie - wcześniej testowany Castrol 75W90 (za gęsty) i olej serwisowy z ASO (VW G060726A2) - Ravenol jest lepszy i też spełnia specyfikację VWZamieszczone przez mirek_p11Mam pytanko czy polecacie do skrzyni Ravenol MTF-3 SAE 75W czy ewentualnie polecacie jakiś inną markę ? Obecnie przelot 138000 km skrzynia manualna 6 bieg.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Mi chodzi o Fuchs longlife 0W-30, mam kartę z 05.2015 nie ma temp. płynięcia ale css w -35C wynosi 5100, więc temp. będzie z -60Zamieszczone przez PAOLO ESCOto że go robią w DE to nie znaczy, że nic" nie zmienili ... - 39 stopni płynięcia to bardzo przeciętny parametr jak na olej 0W30 :roll:Zamieszczone przez PidziekFuchs nic nie zmieniałSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
pidziek pisał o SuperSyn LL Plus z VW 506.01 o tym - http://olejefuchs.pl/titan-supersyn-ll-0w30-1ltr.htmlZamieszczone przez Sebastian_M26Fuchs longlife 0W-30
Tobie chodziło zapewne o Fuchsa 0W30 z MB 229.5 i BMW LONGLIFE-01 - w załączeniu UOA świeżego oleju
hmmm jeżeli to olej z MB 229.5 a nie ten PLUS - to warto http://allegro.pl/fuchs-titan-supers...746382097.htmlZamieszczone przez Sebastian_M26U kolegi z Berlina jest w znakomitej cenie Fuchs 0W-30.
[ Dodano: Pią 13 Lis, 15 11:00 ]
wg UOA CCS 5632 a temp. płynięcia -52Zamieszczone przez Sebastian_M26css w -35C wynosi 5100, więc temp. będzie z -60Załączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ale cena już nie jest identyczna :PZamieszczone przez REXAXprzypadkowo ma identyczne kwity :?:
No proszę Ciebie.. Przecież sam bardzo dobrze wiedziałeś jaki będzie efektZamieszczone przez REXAXtaki co powie a nie mówiłem :szeroki_usmiechZamieszczone przez leonntzn.. jaki?
Oj to bardzo tanio kupiłeś, w Germanii 46€ za 5l trzeba dać.Zamieszczone przez REXAXja kupiłem po 34zł za 1l
Do 5b zalałem ten polecam, rewelacja w porównaniu do ori.Zamieszczone przez mirek_p11czy ewentualnie polecacie jakiś inną markę ?
Komentarz
-
-
Czyli może dla każdego zjadacza chleba jak jest ile to jaki olej a jak jest ile to jaki ? :-)Zamieszczone przez pabaIR prawdę powie
Google chyba wysiada przy tym ruskim :-))))
[ Dodano: Pią 13 Lis, 15 15:15 ]
A co jest ważniejsze niższy noack i gęsty olej czy minimalnie wyższy noack ale olej doskonale cyrkulujący w silniku i turbo który lepiej odbiera ciepło ?Zamieszczone przez cytrynowiecCo do LM Longtime 0w30, brałem go pod uwagę ale jakoś ten Noack nie jest najlepszy.Jeden ze sklepów mając w ofercie właśnie odpowiednik czyli Meguina 0w30 odradził mi go ze względu na wysoki Noack a w zamian proponował z tej marki 0w40.
[ Dodano: Pią 13 Lis, 15 15:21 ]
A tutaj analiza śierzego oleju przez lab w USA Blackstone .Zamieszczone przez PAOLO ESCOFuchsa 0W30 z MB 229.5 i BMW LONGLIFE-01 - w załączeniu UOA świeżego oleju
Który bliższy prawdzie ? :diabelski_usmiechProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
jak to który - sowiecki. Ich analiza jest "pełna" w porównaniu z tą "fiszką" z Blackstone, gdzie nie ma podstawowych parametrów podanych...Zamieszczone przez PidziekKtóry bliższy prawdzie ?
[ Dodano: Pią 13 Lis, 15 17:37 ]
ps. kto wie ile kosztuje najdroższy olej silnikowy w PL ? - cena za 1L ... zgadujcie za ile :wink:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Na to wychodzi :P Dzięki, że mnie namówiłeś w tym kierunkuZamieszczone przez leonnale przynajmniej masz jeden z lepszych olejów, którego tutaj jeszcze nikt nie zalał
Jednak chyba 40 nie będę lać na lato. Chyba, że temperatura na bahnie będzie wysoka.
Trzeba, Fiat zaleca Full Synth C3 :lol: Raczej ciężko coś logicznego znaleźć z C3 ;PZamieszczone przez endryu1,2 Fully Integrated Robotised Engine. No ale tu nie trzeba rozmyślać jaką oliwę wlać :idea:
A poza ceną jakieś różnice? :PZamieszczone przez leonnAle cena już nie jest identyczna :PZamieszczone przez REXAXprzypadkowo ma identyczne kwity :?:
To też zauważyłem, że jadąc na biegu z góry temperatura oleju leci szybko w dół.Zamieszczone przez Pidziekolej doskonale cyrkulujący w silniku i turbo który lepiej odbiera ciepło ?
Xado?Zamieszczone przez PAOLO ESCOnajdroższy olej silnikowy w PL
Komentarz
-
-
crom.de,
Wiesz co, masz rację, należy ten sam olej zmienić dwa razy, czyli raz na zimę i raz na lato, żeby mieć o nim pełny obraz jak się zachowuję w konkretnych warunkach.Zamieszczone przez crom.deJednak chyba 40 nie będę lać na lato.
A 0W-40 na kolejny sezon sobie zostaw na testy :wink:
Komentarz
-
-
... dobra nie będę Was męczył - 1L za 1 000 zł brutto ... netto 813 zł (oferta na jednej ze znanych w PL internetowych stron) ... oczywiście, żeby to było jasne był to błąd - zresztą już skorygowany ale "szczęka" mi opadła w pierwszej chwili .... :wink:
a prezes73 mi tu z Millersem, "wyjeżdża" :haha:
[ Dodano: Pią 13 Lis, 15 19:02 ]
eee to bym nawet sobieZamieszczone przez micrusec65,- zł za 1 litr.
pisaniem nie zawracał :szeroki_usmiech
Załączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz