Zamieszczone przez PAOLO ESCO
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Wrażenia po zmianie Amsa 10W40 na Neste 1 5W50 - wreszcie nastała cisza i to w całym zakresie obrotów, silnik pracuje cicho, płynnie - można by rzec "aksamitnie" :P
Czasami wcale go nie słyszę - tak jakby mi ktoś zafundował dodatkowe wygłuszenie. Neste dłużej łapie temperaturę roboczą, ale też dobrze oddaje ciepło - wentylatory przestały się tak często uruchamiać (właściwie to od zmiany jeszcze ich nie słyszałem). Wreszcie mój silnik znalazł "swój" olej :szeroki_usmiech no i po przejechaniu blisko 1000 km prawie zerowy pobór.
Wnioski : 10W40 się nie sprawdził (ten na pewno), szkoda kasy na amerykańskie wynalazki :diabelski_usmiech
Jeśli ktoś ma obawy przed stosowaniem 5W50, to są one nieuzasadnione (szczególnie w silnikach VAG-owskich, pełnych wad konstrukcyjnych) - ten pogląd panuje też na niemieckich forach. Ciekawe tylko jak 5W50 spisze się w zimie (bo go nie zmienię), czy coś podejrzanie długo nie "zaklepie" ? no ale w końcu Pour PointoC -45 i pumping temperature °C -38 :szeroki_usmiechLeon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Witam
Tak czytam opinię o tym Neste 5w50. Trochę kusi... ciszą w pracy silnika... Czy do silnika 1.6 BSE + LPG warto go zalewać lub inny 5w50 (nie posiadają normy 502.00), przebieg symboliczny bo ok 40kkm, czy stosować oleje 5w40 lub 0w40 z normą 502.00? Jaka byłaby różnica w jeździe całorocznej 5w40 a 5w50? Chodzi o zimny start zimą no i jazdę w lecie, zużycie paliwa zauważalnie wzrośnie? Większość jazd na krótkich odcinkach miasto, spokojnie, poza miastem też wg przepisów, na autostradzie trochę szybciej niż mówi Kodeks... Obecnie Shell 5w40 następnie w planach jakiś 0w40 Mobil, Shell.
Paolo czy np Lotos 5w40 byłby dobry na jazdy całoroczne? Shell w zimie sobie nieźle radzi. Roczny przebieg 10-15kkm
Pozdrawiambastek1080
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bastek1080do silnika 1.6 BSE + LPG warto go zalewać lub inny 5w50 (Zamieszczone przez bastek1080przebieg symboliczny bo ok 40kkm
Neste 5W50 ... za niecałe dwa miesiące będzie na forum ból bo "zima idzie" ... więc 0W40 to rozsądny wybór. (no chyba że tego 5W50 zmienisz jeszcze przed zimą ale widzę, że przeloty masz małe więc szkoda "kombinować" ).PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCONeste 5W50 ... za niecałe dwa miesiące będzie na forum ból bo "zima idzie" ...
czyli lepiej niż niejeden 5W40 :P a co mają powiedzieć ci co stosują 10W40 jako całoroczny ?Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kokaNeste 5W50 ma : Pour PointoC -45PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez kokaNeste 5W50 ma : Pour PointoC -45
[ Dodano: Pią 10 Lip, 15 11:25 ]
Zamieszczone przez aronusZamieszczone przez bastek1080Trochę kusi... ciszą w pracy silnika...Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
koka, a ile Ci wcześniej brał oleju?SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gomarkoka, a ile Ci wcześniej brał oleju?
na Amsie 10W40 pobór był nieco mniejszy ale silnik głośny, na Neste 5W50 pobór prawie zerowy a silnik znacznie się wyciszyłLeon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
Komentarz