Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Dziś do GofeRa wpada Eurol Syntence FS 0W30 z koktajlem AR9100/AR9200v2. Tym razem zostanie zastosowana płukanka AR2820.
Zastąpi on Eurola Synergy 0W40, który spisał się bardzo dobrze. Nie odstawał od takich super olejów jak Penrite 10Tenths Premium 0W40 czy Ravenol SSL 0W 40, a temperaturowo wypadł lepiej od Motula X-Maxa 0W40.With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Cześć
Wracam po poradę, dotychczas zalewałem poleconego mi tutaj Mobila 1 New Life 0w40, ale aktualnie został zastąpiony nowym FS, który już chyba nie wygląda tak super. Przy okazji doszło autko żony, więc również zapytam co zalewać . A więc tak:
Pacjent nr 1: Hyundai i30 GD (2012), silnik 1.6 MPI 120KM + LPG, przebieg 100kkm, od nowości zalewany Mobil 1 New Life 0w40 co 15kkm (tyle robi rocznie, wg instrukcji powinien być A5 co 30kkm, ale chyba lepiej częściej porządny A3). Ubytków oleju praktycznie brak, więc co zalewać dalej?
Pacjent nr 2: Renault Clio IV (2012), silnik 1.2 16V 75KM, przebieg 55kkm, wcześniej zalewany w ASO jakimś 5w30 co 2 lata (u nas robi 5kkm rocznie, praktycznie samo miasto, czyli wymieniałbym tak co 2 lata/10kkm).
Gdyby dało radę do jednego i drugiego zalewać to samo, byłoby optymalnie . Dzięki za porady...Kiedyś bardziej Skodziarz, ostatnio Koreaniec
Aktualnie: Nowy Hultaj i30 1.6MPI, '12 :: Skoda S110R '80 "czeskie Porche w wiecznym remoncie
Wcześniej: Kia Cee'd 1.6MPI, '07 :: Skoda Felicia 1.6, '97, SafeLine (4xABG!)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisW oba M1 0w40
Kiedyś bardziej Skodziarz, ostatnio Koreaniec
Aktualnie: Nowy Hultaj i30 1.6MPI, '12 :: Skoda S110R '80 "czeskie Porche w wiecznym remoncie
Wcześniej: Kia Cee'd 1.6MPI, '07 :: Skoda Felicia 1.6, '97, SafeLine (4xABG!)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6 Zobacz wpisDziś do GofeRa wpada Eurol Syntence FS 0W30 z koktajlem AR9100/AR9200v2. Tym razem zostanie zastosowana płukanka AR2820.
Zamieszczone przez Nexus6 Zobacz wpisZastąpi on Eurola Synergy 0W40, który spisał się bardzo dobrze. Nie odstawał od takich super olejów jak Penrite 10Tenths Premium 0W40 czy Ravenol SSL 0W 40, a temperaturowo wypadł lepiej od Motula X-Maxa 0W40.
Komentarz
-
-
Eurol 0w40 juz lata u mnie w 2 moich autach. Poki co w 2,0tsi jest bez zarzutu. Smiem twierdzic ze to nawet jedno z najlepszych 0w40 jakie u mnie bylo ( a nie mialem tylko revenola i amsoilaOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Nie wiem czemu ale ucina wiadomosci to forum. Eurol wlecial do mojego 2- go auta. Zobaczymy jak spisze sie w 1,4 tsi CZDA po lekkim koksieOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
Zas ucięło- fuckOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
Millers przez 10 tys km spisal sie superOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisKto na forum może polecić pewny sklep, gdzie można kupić oryginalny olej , szukam Valvoline MaxLife 5w40. ??
Komentarz
-
U mnie po 10 tys. km , wszystkie pory roku (z ciekawości 16 miesięcy), jazda typowo na krótkich miejskich odcinkach z nielicznymi dłuższymi wyjazdami, na Fuchs Titan GT1 PRO C3 5W30 bez witamin - subiektywnie całkiem bardzo dobrze. Starty bez stukania, terkotania - nie mam uwag. Pewnie przy nim pozostanę, bo na poprzednich było różnie. 0W30 kusi, ale jeżeli wreszcie w miarę jest OK to po co ryzykować ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Musamp Zobacz wpisi kiedy
A serio nie lej tego dziadostwa z ASO i już będzie lepiej
Komentarz
-
-
Witam piszę z zapytaniem jaki olej full syntetyk polecilibyście mi do mojej Astry H GTC 2.0T z silniczkiem Z20LER obecnie śmigam na oleju LM TopTec 4600 5W30, popija kolo 1,5-2l na 10k km, interwały wymiany co 10k km, więc w moim przypadku są to wymiany 2x w roku, czy sztywno trzymać się wymagań gm czyli norma gm LL-025-A i dexos2 czy coś innego możecie zasugerować dobrego.
Edit zapomniałem dodać, obecnie silniczek płuka się na archoil ar2300 a po nowym roku w okolicach lutego planuję zdjąć czapkę bo uszczelniacze zaworowe nie trzymają co któreś odpalenie niebieski dymek z wydechuOstatnio edytowany przez Adrianuss90; 47586.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108 Zobacz wpisJak ktos jest z Trojmiasta to do tsi teraz mozna kupic w Leclercu Castrol Edge LongLife 4 litry za 109 zł. Do diesla jeszcze taniej bo bodajze 84 zł.
Ja napewno nie i przeważająca większość trójmiejskich Ocepków, których znam, też nie...
Pozdro...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dawcio Zobacz wpis15-7=.....jakieś 8kkm czyli przy Twoim wokół komina za pół wieku
P.s. jakoś mi ten wątek uciekł dlatego dopiero teraz odpisuje
P.s. 2. a na poważnie - dawcio super Gość - i nie tylko dlatego, że jest chrzestnym mojej Oct
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
pytanie do znawców....w sobotę odbieram auto - bmw z n52 2.5 litra 218 km po naprawie, po remoncie silnika (zrobiona kompletna głowica, pierścienie tłokowe). czy bawić się w coś takiego:
lub
czy od razu lać docelowy syntetyk 5w/40 (chce zapodać dodatek MoS2). Mogę wtedy dodatek dodać od razu? i po jakim interwale zmienić olej pierwszy raz po remoncie?
jakie macie zdanie na ten temat?
czy trzeba jakoś specjalnie docierać taki silnik? za wszelkie rady będę wdzięczny
Komentarz
-
-
Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
Komentarz