Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ;n2667742
    5w30 5w40 bez różnicy ważna norma
    taaaa ....a jaka normę przewiduje VW dla silnika z LPG bo nie mogę jakoś wyszukać

Zamieszczone przez tdu1705 Zobacz wpis
    Na to patrze by była norma spełniona
    ...
    Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO; 5404.

Zostaw komentarz:

• Pidziek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dragster Zobacz wpis
    Panowie, ostatnio spotkałem się z teorią (pewnie nie tyko ja ), jakoby oleje o mniejszej rozpiętości SAE były stabilniejsze w dłuższym okresie. Chodzi mi o okres rozumiany jako interwał wymiany nie przekraczający 15kkm.
    Powiedzcie jaka jest Wasza opinia np o: https://www.millersoils.pl/produkty/.../trident-5w30/ jako tańszej alternatywie do dobrze znanego: https://liquimoly.sklep.pl/pl/p/SYNT...TIME-0W-30/135
    Nie chodzi o małą rozpiętość choć i w tym jest pewna prawda bowiem im większa rozpiętość tym wiekszy indeks lepkości a tym samym w większości więcej modyfikatorów.
    Problem natomiast jest w tym aby wykorzystać na tyle stabilną bazę olejową aby nie wrzucać do niego mnóstwa dodatków modyfikatorów.
    I tak np. baza stosowana przez popularny koncern Shell jest "sucha" ma to swoje wady , trzeba dawkować większą ilość modyfikatorów aby to poprawić.
    Inny koncern robi swoje bazy nie z GTL czyli gazu ziemnego a tym samym bardzo stabilne które nie wymagają dodatków a tym samym są "mokre mają dużo lepszą smarność.
    Pamiętają zapewne ludzie bazy z Pensylwanii z ropy naftowej nadal są to jedne z najlepszych baz.
    W Europie równie dobre jak nie lepsze bazy robi koncern petrochemiczny z FInlandii mający swoje rafinerie zresztą w Bahrajnie czyli firma NESTE.
    Dlatego takich olejów ubywa duuużo mnie niż innych po danym interwiale.

Zostaw komentarz:

• dragster
    odpowiedział(a)
    Panowie, ostatnio spotkałem się z teorią (pewnie nie tyko ja ), jakoby oleje o mniejszej rozpiętości SAE były stabilniejsze w dłuższym okresie. Chodzi mi o okres rozumiany jako interwał wymiany nie przekraczający 15kkm.
    Powiedzcie jaka jest Wasza opinia np o: https://www.millersoils.pl/produkty/.../trident-5w30/ jako tańszej alternatywie do dobrze znanego: https://liquimoly.sklep.pl/pl/p/SYNT...TIME-0W-30/135

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez spj Zobacz wpis
    to może ruwado da radę
    Zamieszczone przez spj Zobacz wpis
    I widzę, że dał
    no kurde, zobaczycie jak Was ukara ocieplenie klimatu - za nabijanie się z centralnej Polski
    Jak Was zatopi, to nie błagajcie o ratunek

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez klarus Zobacz wpis
    spj, Ruwado i fejsbuk no weź.....
    To jest link co nawet konta na fb nie trzeba mieć, no ale internet trzeba, to może ruwado da radę

Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpis
    Ok. Link nawet dla ignorantów działa. Teraz widzę.
    I widzę, że dał

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Ok. Link nawet dla ignorantów działa. Teraz widzę.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    No właśnie

Zostaw komentarz:

• klarus
    odpowiedział(a)
    spj, Ruwado i fejsbuk no weź.....

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpis

To jak to wygląda? Opakowanie Shell czy VW?
    Wraz z 1 stycznia zmienił się dostawca oryginalnych olejów Grupy Volkswagen. Oleje dotychczasowego dostawcy, marki Castrol zostaną zastąpione i na rynek trafią oleje nowej generacji produkowane przez...

i klikaj w linki tam podane to zobaczysz

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maciek.B. Zobacz wpis
    Od stycznia 2020 VW zmienił dostawcę olejów dostawcę olejów silnikowych z Castrol na Shell pod nazwą VW.
    To jak to wygląda? Opakowanie Shell czy VW?

Zostaw komentarz:

• rOBERTO795
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Angrekoo Zobacz wpis

Jednak poprosze o najlepsze propozycje dla 0w20
    0w40

Zostaw komentarz:

• Stravi
    odpowiedział(a)
    Oba są dobre. Praca silnika na Millers wydaje mi się cichsza. Poza tym różnica w cenie w skali roku (1-2 wymiany) nie nakazuje mi oszczędzać. :-)

Zostaw komentarz:

• klarus
    odpowiedział(a)

Tu jak przelecisz ostatnie mniej więcej 100 stron, to było trochę na temat tych olejów.... Poniekąd zresztą bardzo dobre oleje, z tej lektury wynika... Sam zalewam olej z tą normą... Po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem się na Eurola 0w20 i na razie nie narzekam... Z kolei kolega Stravi po Eurolu przeszedł na Milersa 0w20 i ponoć zadowolony, z tego co pisze... Poszukaj trochę na ostatnich 100 stronach, trochę tu o tym było....

Zostaw komentarz:

• Angrekoo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpis
    Conajmniej 0w30 lub 0w40

Zostaw komentarz:

• rOBERTO795
    odpowiedział(a)
    Koledzy ,

Auto rs245 My2020 z GPF.
    Przebieg 2000km.
    Norma oleju 0w20.
    Nie wiem co jest zalane oryginalnie ale chce juz zmienić, wiec proszę o rade co wlać żeby było najlepiej dla tego silnika.
    Jakieś propozycje ?
    Conajmniej 0w30 lub 0w40

Zostaw komentarz:

• Angrekoo
    odpowiedział(a)
    Koledzy ,

Auto rs245 My2020 z GPF.
    Przebieg 2000km.
    Norma oleju 0w20.
    Nie wiem co jest zalane oryginalnie ale chce juz zmienić, wiec proszę o rade co wlać żeby było najlepiej dla tego silnika.
    Jakieś propozycje ?

Zostaw komentarz:

• dragster
    odpowiedział(a)
    Panowie, spotkaliście się pewnie teorią, że oleje o dużej rozpiętości SAE np. 0W40 czy 5W40 są jakoby mniej stabilne, bo olej bazowy jest tu dopakowany np. depresatorami "w dół" i innymi polimerami "w górę". Wyznawcy tej toerii wskazują oleje 5W30 czy 10W30, jako lepsze i bardziej stabilne. Byłbym rad, pewnie nie tyko ja, poznać opinię tutejszego grona.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Wkoncu konkretne oleje . Z 10lat temu jak nie wiecej też BYŁ shell

Zostaw komentarz:

• Maciek.B.
    odpowiedział(a)
    Od stycznia 2020 VW zmienił dostawcę olejów dostawcę olejów silnikowych z Castrol na Shell pod nazwą VW.
    Ktos z Was korzystaj już z nowy olejów ?

https://www.facebook.com/39712697367...64277/?app=fbl

Zostaw komentarz:

• tdu1705
    odpowiedział(a)
    Dzięki wielkie. Na to patrze by była norma spełniona i staram się trzymać 10tyś na wymianę

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    5w30 5w40 bez różnicy ważna norma

Zostaw komentarz:

• tdu1705
    odpowiedział(a)
    Cześć wszystkim, aktualnie moje 1.6 BSE jeździ na oleju 5W30, silnik jest zasilany PB+LPG. Za około 3 tyś km będę wymianiał olej, a słyszałem że podobno do LPG olej 5W30 nie jest najlepszy, tylko lepiej zalać podobno 5W40. Na oleju 5W30 silnik przejeździł ponad 100tyś km, wcześniejsze 100tyś zrobił na 0w30 - taka zmiana nastąpiła w ASO. Proszę o poradę czy zmianić olej na 5W40 czy pozostać na takim jakim jestem. Tak wiem ważna jest wymiana i staram się to robić co 10-12 tyś km

Zapewne gdzieś w tym temacie, ktoś miał podobny dylemat, ale przebijanie się przez 649 stron to trochę dużo

Dziękuję za pomoc

Zostaw komentarz:

• Qulek
    odpowiedział(a)
    Witam !

Sprawdziłem mam zestaw 03C198229C czyli z napinaczem BD

Olej zmieniłem na 8100 x-clean

Zostaw komentarz:

• Qulek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Sony Zobacz wpis
    Rozrząd masz z poprawkami do tego fabrycznego z napinaczem "BA", czy zestaw naprawczy z napinaczem "BD"? U mnie na starym rozrządzie najlepiej silnik odpala (bez terkotania) na Fuchs PRO C3 5W30 i tego oleju się już trzymam.
    Szczerze powiem że nie pamiętam. Kupowałem wszystko w zeszłym roku, robione w ASO

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zamieszczone przez djhering Zobacz wpis
    Witajcie,
    Pytanie o olej do silnika BWA 2.0TFSI. Aktualnie zalany valvoline 5w30. Niebawem czas na wymianę. Zastanawiam się nad zmianą na 5w40 tylko nie wiem jakiej marki. Co ewentualnie polecacie do tego silnika?

Poza tym będę robił plukanke, jaki specyfik polecacie?
    Płukanka Liqui Moly+ olej Mobil1 FS 0w40 + filtr OE671/3

Zostaw komentarz:

Pracuję...