Nie chodzi o małą rozpiętość choć i w tym jest pewna prawda bowiem im większa rozpiętość tym wiekszy indeks lepkości a tym samym w większości więcej modyfikatorów.
Problem natomiast jest w tym aby wykorzystać na tyle stabilną bazę olejową aby nie wrzucać do niego mnóstwa dodatków modyfikatorów.
I tak np. baza stosowana przez popularny koncern Shell jest "sucha" ma to swoje wady , trzeba dawkować większą ilość modyfikatorów aby to poprawić.
Inny koncern robi swoje bazy nie z GTL czyli gazu ziemnego a tym samym bardzo stabilne które nie wymagają dodatków a tym samym są "mokre mają dużo lepszą smarność.
Pamiętają zapewne ludzie bazy z Pensylwanii z ropy naftowej nadal są to jedne z najlepszych baz.
W Europie równie dobre jak nie lepsze bazy robi koncern petrochemiczny z FInlandii mający swoje rafinerie zresztą w Bahrajnie czyli firma NESTE.
Dlatego takich olejów ubywa duuużo mnie niż innych po danym interwiale.
Wraz z 1 stycznia zmienił się dostawca oryginalnych olejów Grupy Volkswagen. Oleje dotychczasowego dostawcy, marki Castrol zostaną zastąpione i na rynek trafią oleje nowej generacji produkowane przez...
Tu jak przelecisz ostatnie mniej więcej 100 stron, to było trochę na temat tych olejów.... Poniekąd zresztą bardzo dobre oleje, z tej lektury wynika... Sam zalewam olej z tą normą... Po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem się na Eurola 0w20 i na razie nie narzekam... Z kolei kolega Stravi po Eurolu przeszedł na Milersa 0w20 i ponoć zadowolony, z tego co pisze... Poszukaj trochę na ostatnich 100 stronach, trochę tu o tym było....
Auto rs245 My2020 z GPF.
Przebieg 2000km.
Norma oleju 0w20.
Nie wiem co jest zalane oryginalnie ale chce juz zmienić, wiec proszę o rade co wlać żeby było najlepiej dla tego silnika.
Jakieś propozycje ?
Auto rs245 My2020 z GPF.
Przebieg 2000km.
Norma oleju 0w20.
Nie wiem co jest zalane oryginalnie ale chce juz zmienić, wiec proszę o rade co wlać żeby było najlepiej dla tego silnika.
Jakieś propozycje ?
Panowie, spotkaliście się pewnie teorią, że oleje o dużej rozpiętości SAE np. 0W40 czy 5W40 są jakoby mniej stabilne, bo olej bazowy jest tu dopakowany np. depresatorami "w dół" i innymi polimerami "w górę". Wyznawcy tej toerii wskazują oleje 5W30 czy 10W30, jako lepsze i bardziej stabilne. Byłbym rad, pewnie nie tyko ja, poznać opinię tutejszego grona.
Zostaw komentarz:
Guest replied
Wkoncu konkretne oleje . Z 10lat temu jak nie wiecej też BYŁ shell
Cześć wszystkim, aktualnie moje 1.6 BSE jeździ na oleju 5W30, silnik jest zasilany PB+LPG. Za około 3 tyś km będę wymianiał olej, a słyszałem że podobno do LPG olej 5W30 nie jest najlepszy, tylko lepiej zalać podobno 5W40. Na oleju 5W30 silnik przejeździł ponad 100tyś km, wcześniejsze 100tyś zrobił na 0w30 - taka zmiana nastąpiła w ASO. Proszę o poradę czy zmianić olej na 5W40 czy pozostać na takim jakim jestem. Tak wiem ważna jest wymiana i staram się to robić co 10-12 tyś km
Zapewne gdzieś w tym temacie, ktoś miał podobny dylemat, ale przebijanie się przez 649 stron to trochę dużo
Rozrząd masz z poprawkami do tego fabrycznego z napinaczem "BA", czy zestaw naprawczy z napinaczem "BD"? U mnie na starym rozrządzie najlepiej silnik odpala (bez terkotania) na Fuchs PRO C3 5W30 i tego oleju się już trzymam.
Szczerze powiem że nie pamiętam. Kupowałem wszystko w zeszłym roku, robione w ASO
Witajcie,
Pytanie o olej do silnika BWA 2.0TFSI. Aktualnie zalany valvoline 5w30. Niebawem czas na wymianę. Zastanawiam się nad zmianą na 5w40 tylko nie wiem jakiej marki. Co ewentualnie polecacie do tego silnika?
Poza tym będę robił plukanke, jaki specyfik polecacie?
Zostaw komentarz: