Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uli07
    Rider
    • 2012
    • 391
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A czy moglbys porownac parametry oraz sklad/bazy (jeśli jest znany) dwoch olei Fuchs-a: 0w-30 LongLife oraz 0w-40 LongLife pod kątem zastosowania w TSI?
    Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
    Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
    Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• yunior81
      RS
      • 2010
      • 1657
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Pidziek
      kosztuje ok. 170zł/4L i ok. 50zł/1L
      Ja płace 175 zł. za 5L Liqui Moly

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3777
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

uli07, A jakie obserwacje z Fuchsa 0W30 w Twoim silniku :?:
        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
        =================================================

Komentarz

• uli07
          Rider
          • 2012
          • 391
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak do tej pory nie moge powiedziec zlego slowa, ale moze kilka faktow najpierw.
          Przejechalem na nim okolo 7000 km. Nie wiem czy go ubylo w tym czasie, bo nie sprawdzalem. Wymiana byla tuz przed zima.
          Nie bylo wielkich mrozow, wiec startu w bardzo zimnych warunkach nie przetestowalem. Gdy bylo chlodniej tj. okolo -10 st. C. Start niczym sie specjalnie nie roznil od tego w okolicy zera. Zawory moze bylo slychac przez 2s, ale nie zawsze. Moze to kwestia tego jak dlugo auto stoi.
          Kiedys to co mi zostalo w butelce wsadzilem na dwa dni do zamrazarki (-18st. C). Po wyjeciu calkiem sprawnie sie przelewal. Nie przypominal miodu.
          Jazda autostrada (do 140 km/h) zagrzewa go do okolo 100 st. C. W miescie osiaga okolo 90 st. C.
          Olej posiada aprobate MB 229.5. W jednym z pdf-ow na temat specyfikacji MB bylo napisane, ze 229.5 przechodzi testy VW 502. Poniewaz olej wymieniam co 15 tys. km wiec VW502 mi pasuje. Czego nie wiem, a chcialbym sie dowiedziec to jakies informacje na temat skladu tego oleju i baz z jakich jest wyprodukowanych.
          Poprzednio zalany byl dwa razy Edge 5w-30.
          Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
          Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
          Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• Krisss_28
            Ambiente
            • 2014
            • 123

Panowie w maju chciałbym wymienić w swojej Lagunie olej w skrzyni biegów. Teoretycznie do mojej skrzyni jest zalecany olej:

TRANSELF NFP 75W80

OLEJ PRZEKŁADNIOWY - SPECJALNY

TRANSELF NFP 75W-80 jest to olej przekładniowy opracowany w Technologii Syntetycznej ELF dla potrzeb bardzo mocno obciążonych manualnych skrzyń biegów.
            TRANSELF NFP 75W-80 został oficjalnie homologowany przez RENAULT do skrzyń typu Pxx, oraz Nissan skrzynie typu P.

TRANSELF NFP 75W-80 został specjalnie opracowany dla rodziny skrzyń biegów Renault typ Pxx stosowanych w samochodach Vel Satis, Avantime, Espace IV (i Espace 2.0 i 1.9 dti), Laguna
            2,2DT, dci i V6 i Megane/Scenic II Pk4.

Ale parametry z kart ma średnie, więc zastanawiałem się, czy mogę go zastąpić np. olejem:
            1. http://sklep.ravenol.pl/oleje-do-prz...ae-75w-80.html
            2. http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html
            Jak myślicie, który się najlepiej sprawdzi w skrzyni i nie zrobi jej krzywdy?
            Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
            Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Krisss_28
              Jak myślicie, który się najlepiej sprawdzi w skrzyni i nie zrobi jej krzywdy?
              FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80 - świetny olej do skrzyni biegów. Sam kupiłem teraz ten olej do Skody i Opla (opel brata-bardzo sobie chwali pracę skrzyni na tym oleju). Polecam zakupy u RobertaM - http://sklep-oleje.pl/pl/p/FUCHS-TIT...-75W-80-1L/498 świeżutki olej w jeszcze lepszej cenie. :wink:
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• yunior81
                RS
                • 2010
                • 1657
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

PAOLO ESCO, podczas tej krótkiej zimy przy -15/16 stopniach zauważyłem pierwszy raz od nowości samochodu( 2010r. 100450 kilometrów) że biegi bardzo ciezko wchodzą/za ciężko jak na takie temperatury.
                I w związku z tym chciałem zapytać jaki olej polecisz do skrzyni ? Silnik 1,6 BSE, oznaczenia skrzyni nie znam.
                Cena nie gra roli.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez yunior81
                  biegi bardzo ciezko wchodzą/za ciężko jak na takie temperatury.
                  polecam http://sklep-oleje.pl/pl/p/FUCHS-TIT...-FE-75W-1L/497 oraz http://sklep-oleje.pl/pl/p/FUCHS-TIT...-75W-80-1L/498.
                  Ja do Octavki zaleję FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W-80 - mam już kupiony ( brachol dokładnie ten sam olej zalał do Opla i też jest zadowolony) a dla kumpla zamówiłem u RobertaM olej FUCHS TITAN SINTOFLUID FE 75W - zalał i jak był sceptycznie nastawiony do jakiejkolwiek wymiany olej w skrzyni tak teraz jest bardzooo zadowolony :wink: --- > poczytaj http://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-biegow-skoda.html

Komentarz

• yunior81
                    RS
                    • 2010
                    • 1657
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

PAOLO ESCO, Wielkie Dzięki !!!!!!

Komentarz

• Krisss_28
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 123

A jak się ma jakość tego oleju Fuchsa do tych z Ravenola? Ravenol zdaje się ma lepszą bazę, co sugeruje temp. płynięcia, tylko jak reszta dodatków...

Komentarz

• Pidziek
                        RS
                        • 2011
                        • 1845

Fuchs jest najlepszy, Ravenol jest tanszy
                        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                        http://www.zmienolej.pl/
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Krisss_28
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 123

Z ceny wygląda na droższy

Komentarz

• aronus
                            Rider
                            • 2008
                            • 643
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Younior81 olej w skrzyni wymienić warto. Poprzedniej zimy miałem takie przypadki, że jak zostawiałem auto na wstecznym to ten wsteczny przymarzał i musiałem czekać jakiś czas żeby się odmroził i żeby wchodziły inne biegi. Oprócz wymiany oleju u mnie został wymieniony jeden element odpowiadający za zmianę biegów tzw "waga", bo miała luzy. Po tych zabiegach wsteczny ani razu mi nie przymarzł. Też zastanawiałem się nad olejem, ale VW/Skoda ma w swojej ofercie kilka olejów do skrzyni w zależności od jej oznaczenia. Do tego VW/Skoda wycofywali jedne oleje zamieniając je innymi. Różnica w cenie pomiędzy oryginalnym olejem a zamiennikiem jest mała a olej w skrzyni wymienia się na tyle rzadko, więc poszedłem do ASO i kupiłem taki olej jaki dobrali mi po VINie.

Komentarz

• Krisss_28
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 123

aronus, tak i owszem, olej w skrzyni wymienia się rzadko, ale różnica pomiędzy tym co Ci zaleją w ASO, a tym co możesz sobie kupić samemu w niższej cenie, czasami jest duża... Chodzi oczywiście o jakość oleju Wiem, że np. do mojej lali idzie elf nfp, w serwisie wleją to samo, ale zawsze mogę znaleźć coś lepszego, z lepszą bazą i dodatkami

Komentarz

• parasite
                                L&K
                                • 2011
                                • 1368

U mnie niestety po wymianie oleju w skrzyni na Motula biegi w niskich temperaturach ciężej wchodzą.
                                AGR 112KM, 232Nm
                                Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• aronus
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 643
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

aronus, tak i owszem, olej w skrzyni wymienia się rzadko, ale różnica pomiędzy tym co Ci zaleją w ASO, a tym co możesz sobie kupić samemu w niższej cenie, czasami jest duża... Chodzi oczywiście o jakość oleju Wiem, że np. do mojej lali idzie elf nfp, w serwisie wleją to samo, ale zawsze mogę znaleźć coś lepszego, z lepszą bazą i dodatkami
                                  Jeżeli mówisz o oleju silnikowym to zgadzam się z Tobą w 100%. Jeżeli chodzi o olej do skrzyni to nigdzie nie znalazłem opinii, że fabryczny jest kiepski a jakiś zamiennik lepszy dlatego dla spokoju ducha wlałem fabryczny i jestem zadowolony

Komentarz

• Krisss_28
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 123

Zasada co do olejów fabrycznych, czyli lepszy lub gorszy, tyczy się olejów silnikowych i do skrzyń. Zależy jaka firma wygra przetarg na dostarczanie produktów(która zaoferuje tańszy produkt gotowy). Do Renault leją fabrycznie produkty Elfa, PSA leje Totala, a w zasadzie leją jedno i to samo heh Odnosząc się do mojego pytania o wybór oleju do skrzyni biegów, właśnie uważam, że Elf NFP niekoniecznie musi być najlepszym olejem do mojej skrzyni, ponieważ są na rynku oleje o lepszych parametrach
                                    Przykładowo do mojego służbowego Hyundaia i40 2.0 benzyna ASO Gezet z Zielonej Góry zalało do silnika Castrola Magnatec'a Professional 5W-30 z normą C3! :shock: Cena za litr... 64 zł! Niedość, że zalali ze złą normą, to jeszcze za jaką kwotę.... :shock: Tak ASO robią kaskę :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

Zamieszczone przez Pidziek
                                      Fuchs jest najlepszy, Ravenol jest tanszy
                                      Veto :!: Proszę pisać pełnymi zdaniami i którego produktu dotyczy to stwierdzenie dokładnie, bo ktoś nieogarnięty weźmie to sobie do serca i zaleje produkt olejopodobny i się będzie dziwił jak ja po zalaniu Fuchsa, że silnik żłopie oleju 1/8 tego co benzyny.

Proszę nie uprawiać kryptoreklamy :!:

Komentarz

• herbert109
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 6
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam

Być może włożę kij w mrowisko (padłem po 29 stronie a gdzie koniec :cry: ) ale co polecacie do 1.6 BFQ 99 tyś. km przebiegu (wg licznika), z czego od 86 500 na LPG. Dodam że od przeglądu na 30 tyś zalewany Mobilem 10W40 (szczegółów brak, jestem 2 właścicielem to będzie moja pierwsza wymiana oleju w tym pojeździe).
                                        Przebiegi :
                                        5/6 dni po 2 x 25 km (mieszany) w tygodniu + 2 x 150 km 2 razy w miesiącu (trasa).
                                        Warto rozważyć zmienny okres Q1 (zostało mi ok 1 tyś km do planowanej wymiany a silnik wydaję się chodzić głośniej a odległości pokonywane nie powalają), auto garażowane pod chmurką, nie przekraczam 130 km/h.
                                        Interesuje mnie olej silnikowy, filtr, płukanka i olej do skrzyni biegów.
                                        Z góry dziękuje za okazaną pomoc.

Pozdrawiam.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez herbert109
                                          1.6 BFQ 99 tyś. km przebiegu (wg licznika), z czego od 86 500 na LPG
                                          kup olej w specyfikacji VW 502.00 najlepiej SAE 0W40 wymiana poprzedzona płukanką ( Motul X-Max 0W40, Neste Oil 0W40, Valvoline 0W40 , Millers 0W40...itd) ewentualnie coś z 5W40...
                                          od przeglądu na 30 tyś zalewany Mobilem 10W40
                                          rewelacja...chyba jeszcze nie słyszałem, by przy takim przebiegu ktoś zalał półsyntetyk - czyj to był "genialny" pomysł?
                                          Warto rozważyć zmienny okres Q1
                                          przy LPG TYLKO stałe okresy wymiany oleju - co 15 tys km - NIE INACZEJ.
                                          Interesuje mnie olej silnikowy, filtr, płukanka i olej do skrzyni biegów.
                                          pisz do forumowych sprzedawców. Odnośnie oleju do skrzyni biegów było kilka postów powyżej.

Komentarz

• herbert109
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 6
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ok dzięki wielkie.
                                            rewelacja...chyba jeszcze nie słyszałem, by przy takim przebiegu ktoś zalał półsyntetyk - czyj to był "genialny" pomysł?
                                            tego nie wiem, nabyłem przy rzekomym przebiegu ~ 85 000 km.
                                            P.S. Jak na silnik z połowy lat `90 nie budził moich wątpliwości ale to było przed lekturą tego tematu.

Komentarz

• Krisss_28
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 123

PAOLO ESCO, więc powiedz który z tych trzech olejów do skrzynek zalać:
                                              1. Ravenol MTF-2 75W-80;
                                              2. Fuchs Sintofluid 75W-80;
                                              3. Elf Tranself NFP 75W-80.
                                              Tak żeby mi skrzynia się nie posypała hehe Acha i co myślisz o dodaniu do skrzyni Archoila Nano WS2 - dwusiarczku wolframu?

http://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-...t-typ-pk6.html na dole napisali że lepszy jest Fuchs

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

Krisss_28, masz jeszcze do wyboru Millers EP GL5 75W80 :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

który z tych trzech olejów do skrzynek zalać
                                                  jak dla mnie to nr 2. Fuchs Sintofluid 75W-80 -też ma API GL-5 :wink:
                                                  Zamieszczone przez hotrain
                                                  Millers EP GL5 75W80
                                                  zastępuje go nowszy Millers TRX Synth 75W80 parametry ma też bardzo zblizone Fuchsa Sintofluid 75W-80 - oba oleje lekkiego biegu mają niski współczynnik tarcia oraz małe opory.

ps. Millers Oils EP 75w80 GL5 to "rafinowany rozpuszczalnikami mineralny olej przekładniowy zawierający dodatki" http://www.millersoils.pl/wp-content...-75W80-GL5.pdf vs "TITAN SINTOFLUID 75W80 który jest "olejem syntetycznym na estrach o lepkości" http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html .... tak więc wybór należy do Ciebie.

Komentarz

• Ayu
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4154

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                    zastępuje go nowszy Millers TRX Synth 75W80
                                                    a przepraszam, oczywiście, ten jest nowszy. :szeroki_usmiech

A powiedz mi PAOLO ESCO, czy zamiast tego 75W80 można by zalać bez szkody dla skrzyni Amsoil 75W90 ?

Komentarz

Pracuję...