A czy moglbys porownac parametry oraz sklad/bazy (jeśli jest znany) dwoch olei Fuchs-a: 0w-30 LongLife oraz 0w-40 LongLife pod kątem zastosowania w TSI?
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
-
-
Jak do tej pory nie moge powiedziec zlego slowa, ale moze kilka faktow najpierw.
Przejechalem na nim okolo 7000 km. Nie wiem czy go ubylo w tym czasie, bo nie sprawdzalem. Wymiana byla tuz przed zima.
Nie bylo wielkich mrozow, wiec startu w bardzo zimnych warunkach nie przetestowalem. Gdy bylo chlodniej tj. okolo -10 st. C. Start niczym sie specjalnie nie roznil od tego w okolicy zera. Zawory moze bylo slychac przez 2s, ale nie zawsze. Moze to kwestia tego jak dlugo auto stoi.
Kiedys to co mi zostalo w butelce wsadzilem na dwa dni do zamrazarki (-18st. C). Po wyjeciu calkiem sprawnie sie przelewal. Nie przypominal miodu.
Jazda autostrada (do 140 km/h) zagrzewa go do okolo 100 st. C. W miescie osiaga okolo 90 st. C.
Olej posiada aprobate MB 229.5. W jednym z pdf-ow na temat specyfikacji MB bylo napisane, ze 229.5 przechodzi testy VW 502. Poniewaz olej wymieniam co 15 tys. km wiec VW502 mi pasuje. Czego nie wiem, a chcialbym sie dowiedziec to jakies informacje na temat skladu tego oleju i baz z jakich jest wyprodukowanych.
Poprzednio zalany byl dwa razy Edge 5w-30.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Panowie w maju chciałbym wymienić w swojej Lagunie olej w skrzyni biegów. Teoretycznie do mojej skrzyni jest zalecany olej:
TRANSELF NFP 75W80
OLEJ PRZEKŁADNIOWY - SPECJALNY
TRANSELF NFP 75W-80 jest to olej przekładniowy opracowany w Technologii Syntetycznej ELF dla potrzeb bardzo mocno obciążonych manualnych skrzyń biegów.
TRANSELF NFP 75W-80 został oficjalnie homologowany przez RENAULT do skrzyń typu Pxx, oraz Nissan skrzynie typu P.
TRANSELF NFP 75W-80 został specjalnie opracowany dla rodziny skrzyń biegów Renault typ Pxx stosowanych w samochodach Vel Satis, Avantime, Espace IV (i Espace 2.0 i 1.9 dti), Laguna
2,2DT, dci i V6 i Megane/Scenic II Pk4.
Ale parametry z kart ma średnie, więc zastanawiałem się, czy mogę go zastąpić np. olejem:
1. http://sklep.ravenol.pl/oleje-do-prz...ae-75w-80.html
2. http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html
Jak myślicie, który się najlepiej sprawdzi w skrzyni i nie zrobi jej krzywdy?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krisss_28Jak myślicie, który się najlepiej sprawdzi w skrzyni i nie zrobi jej krzywdy?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, podczas tej krótkiej zimy przy -15/16 stopniach zauważyłem pierwszy raz od nowości samochodu( 2010r. 100450 kilometrów) że biegi bardzo ciezko wchodzą/za ciężko jak na takie temperatury.
I w związku z tym chciałem zapytać jaki olej polecisz do skrzyni ? Silnik 1,6 BSE, oznaczenia skrzyni nie znam.
Cena nie gra roli.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yunior81biegi bardzo ciezko wchodzą/za ciężko jak na takie temperatury.
Ja do Octavki zaleję FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W-80 - mam już kupiony ( brachol dokładnie ten sam olej zalał do Opla i też jest zadowolony) a dla kumpla zamówiłem u RobertaM olej FUCHS TITAN SINTOFLUID FE 75W - zalał i jak był sceptycznie nastawiony do jakiejkolwiek wymiany olej w skrzyni tak teraz jest bardzooo zadowolony :wink: --- > poczytaj http://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-biegow-skoda.htmlPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Fuchs jest najlepszy, Ravenol jest tanszyProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Younior81 olej w skrzyni wymienić warto. Poprzedniej zimy miałem takie przypadki, że jak zostawiałem auto na wstecznym to ten wsteczny przymarzał i musiałem czekać jakiś czas żeby się odmroził i żeby wchodziły inne biegi. Oprócz wymiany oleju u mnie został wymieniony jeden element odpowiadający za zmianę biegów tzw "waga", bo miała luzy. Po tych zabiegach wsteczny ani razu mi nie przymarzł. Też zastanawiałem się nad olejem, ale VW/Skoda ma w swojej ofercie kilka olejów do skrzyni w zależności od jej oznaczenia. Do tego VW/Skoda wycofywali jedne oleje zamieniając je innymi. Różnica w cenie pomiędzy oryginalnym olejem a zamiennikiem jest mała a olej w skrzyni wymienia się na tyle rzadko, więc poszedłem do ASO i kupiłem taki olej jaki dobrali mi po VINie.
Komentarz
-
-
aronus, tak i owszem, olej w skrzyni wymienia się rzadko, ale różnica pomiędzy tym co Ci zaleją w ASO, a tym co możesz sobie kupić samemu w niższej cenie, czasami jest duża... Chodzi oczywiście o jakość olejuWiem, że np. do mojej lali idzie elf nfp, w serwisie wleją to samo, ale zawsze mogę znaleźć coś lepszego, z lepszą bazą i dodatkami
Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krisss_28aronus, tak i owszem, olej w skrzyni wymienia się rzadko, ale różnica pomiędzy tym co Ci zaleją w ASO, a tym co możesz sobie kupić samemu w niższej cenie, czasami jest duża... Chodzi oczywiście o jakość olejuWiem, że np. do mojej lali idzie elf nfp, w serwisie wleją to samo, ale zawsze mogę znaleźć coś lepszego, z lepszą bazą i dodatkami
Komentarz
-
-
Zasada co do olejów fabrycznych, czyli lepszy lub gorszy, tyczy się olejów silnikowych i do skrzyń. Zależy jaka firma wygra przetarg na dostarczanie produktów(która zaoferuje tańszy produkt gotowy). Do Renault leją fabrycznie produkty Elfa, PSA leje Totala, a w zasadzie leją jedno i to samo hehOdnosząc się do mojego pytania o wybór oleju do skrzyni biegów, właśnie uważam, że Elf NFP niekoniecznie musi być najlepszym olejem do mojej skrzyni, ponieważ są na rynku oleje o lepszych parametrach
Przykładowo do mojego służbowego Hyundaia i40 2.0 benzyna ASO Gezet z Zielonej Góry zalało do silnika Castrola Magnatec'a Professional 5W-30 z normą C3! :shock: Cena za litr... 64 zł! Niedość, że zalali ze złą normą, to jeszcze za jaką kwotę.... :shock: Tak ASO robią kaskę:diabelski_usmiech
Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekFuchs jest najlepszy, Ravenol jest tanszy
Proszę nie uprawiać kryptoreklamy :!:
Komentarz
-
-
Witam
Być może włożę kij w mrowisko (padłem po 29 stronie a gdzie koniec :cry: ) ale co polecacie do 1.6 BFQ 99 tyś. km przebiegu (wg licznika), z czego od 86 500 na LPG. Dodam że od przeglądu na 30 tyś zalewany Mobilem 10W40 (szczegółów brak, jestem 2 właścicielem to będzie moja pierwsza wymiana oleju w tym pojeździe).
Przebiegi :
5/6 dni po 2 x 25 km (mieszany) w tygodniu + 2 x 150 km 2 razy w miesiącu (trasa).
Warto rozważyć zmienny okres Q1 (zostało mi ok 1 tyś km do planowanej wymiany a silnik wydaję się chodzić głośniej a odległości pokonywane nie powalają), auto garażowane pod chmurką, nie przekraczam 130 km/h.
Interesuje mnie olej silnikowy, filtr, płukanka i olej do skrzyni biegów.
Z góry dziękuje za okazaną pomoc.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez herbert1091.6 BFQ 99 tyś. km przebiegu (wg licznika), z czego od 86 500 na LPG
Zamieszczone przez herbert109od przeglądu na 30 tyś zalewany Mobilem 10W40
Zamieszczone przez herbert109Warto rozważyć zmienny okres Q1
Zamieszczone przez herbert109Interesuje mnie olej silnikowy, filtr, płukanka i olej do skrzyni biegów.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ok dzięki wielkie.
rewelacja...chyba jeszcze nie słyszałem, by przy takim przebiegu ktoś zalał półsyntetyk - czyj to był "genialny" pomysł?
P.S. Jak na silnik z połowy lat `90 nie budził moich wątpliwości ale to było przed lekturą tego tematu.
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, więc powiedz który z tych trzech olejów do skrzynek zalać:
1. Ravenol MTF-2 75W-80;
2. Fuchs Sintofluid 75W-80;
3. Elf Tranself NFP 75W-80.
Tak żeby mi skrzynia się nie posypała heheAcha i co myślisz o dodaniu do skrzyni Archoila Nano WS2 - dwusiarczku wolframu?
http://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-...t-typ-pk6.html na dole napisali że lepszy jest FuchsŚmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krisss_28który z tych trzech olejów do skrzynek zalać
Zamieszczone przez hotrainMillers EP GL5 75W80
ps. Millers Oils EP 75w80 GL5 to "rafinowany rozpuszczalnikami mineralny olej przekładniowy zawierający dodatki" http://www.millersoils.pl/wp-content...-75W80-GL5.pdf vs "TITAN SINTOFLUID 75W80 który jest "olejem syntetycznym na estrach o lepkości" http://olejefuchs.pl/titan-sintofluid-75w80.html .... tak więc wybór należy do Ciebie.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz