Zamieszczone przez leonn
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
-
Fuchs Titan Supersyn 0W40Zamieszczone przez micumichciał bym zapytać was co zalać do opla merivy 1.6 105KM. Auto z 2006r. i ma 90 tys przebiegu. Od początku jezdzi na 5W30 dexos2 i nie bierze nic od wymiany do wymiany co 15 tys. km.
Komentarz
-
Ja w 1.6 16V Z16XER stosuję od początku Motul X-Clean 5W40, 63 tyś km, nic nie dolewam.Zamieszczone przez micumichciał bym zapytać was co zalać do opla merivy 1.6 105KM. Auto z 2006r. i ma 90 tys przebiegu. Od początku jezdzi na 5W30 dexos2 i nie bierze nic od wymiany do wymiany co 15 tys. km. Moje typy to:
http://sklep-oleje.pl/pl/p/MOTUL-SPE...XOS2-5W-30/496 MOTUL SPECIFIC DEXOS2 5W-30
http://sklep-oleje.pl/pl/p/Motul-810...FE-5W-30-/1847 Motul 8100 X-Clean FE 5W-30
http://sklep-oleje.pl/pl/p/Motul-810...n-C3-5W-40/221 Motul 8100 X-clean C3 5W-40
http://sklep-oleje.pl/pl/p/Castrol-E...T-5w30-C3/2091 Castrol EDGE Titanium FST 5w30 C3
Komentarz
-
jaki olej do 1.4 tsi +lpg
Na dniach wymieniam wariator w moim 1.4 tsi . Chciałem zalać dobry olej . Narazie jeżdżę na castrol 5w30 edge. Dodam ze mam instalacje lpg sdi . Jaki olej polecacie ??? Proszę o opinie ludzi którzy mają pojęcie o olejach. Do castrola nie mam zaufania , zlewałem go po 10 tys i był czarnego koloru jak w dieslu.
Komentarz
-
-
Re: jaki olej do 1.4 tsi +lpg
Cały ten wątek to kopalnia wiedzy odnośnie olejów do różnych silników łącznie z LPG. Odnośnie Castrol Edge to jego głównym problemem jest podrabianie i z tym związane kłopoty.Odnośnie tego, że jest czarny przy zmianie może niekoniecznie być wadą a zaletą bo ma dobre właściwości myjące, dzieje się też tak, gdy jest przeciągany interwał, albo że wymywa brudy po poprzedniku itd. Sposobów na to, żeby olej był w dobrej kondycji i trzymał parametry dłużej, jest kilka. Np. płukanka i olej z wysokim TBN, i nie zapominać o wymianie co 10-15 kkm w zalezności od warunków i stylu jazdy. Marek olejowych dobrych jest sporo, począwszy od tuzów jak Mobil, Valvoline,Shell, Neste, i wiele innych, a nie zapominając o naszych dobrych polskich markach jak Orlen czy Lotos. Z lepkością 5w30 czy 5w40 też będzie dobrze.Zamieszczone przez KudiniNa dniach wymieniam wariator w moim 1.4 tsi . Chciałem zalać dobry olej . Narazie jeżdżę na castrol 5w30 edge. Dodam ze mam instalacje lpg sdi . Jaki olej polecacie ??? Proszę o opinie ludzi którzy mają pojęcie o olejach. Do castrola nie mam zaufania , zlewałem go po 10 tys i był czarnego koloru jak w dieslu.
Komentarz
-
-
-
Podobno dobry olej nie podrabiany jeszcze "PETRO CANADA" Synthetic 5W-40. Co sądzicie o tym oleju ?????????????
Komentarz
-
Czy ktoś stosował Penrite HPR 5 5W40 ? cena do przyjęcia no i ma MB 229.5 ale pewnie PAO to tam ze świecą szukać ...
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
nie pisza nic o HC więc pewnie PAO, ale estrów to tam nie maZamieszczone przez kokacena do przyjęcia no i ma MB 229.5 ale pewnie PAO to tam ze świecą szukać ...
http://www.penrite.pl/produkty/oleje.../item/18-hpr-5
a po co ci to 229.5, nie lepiej wziąć Penrite 0W40 na pełnych estrach z PAO?
Tutaj macie bardzo ciekawą broszurę z produktami PENRITE, na początku solidna dawka wiedzy teoretycznej, bardzo ciekawe, choć po angielsku więc nie dla wszystkich. Swoją drogą dlaczego nikt w Europie tak nie podchodzi do edukowania klienta?
Komentarz
-
wyczytałem gdzieś na jakimś forum (podobno oparte na oficjalnych zaleceniach Penrite), że estry źle wpływają na stan uszczelnień gumowych w silnikach z większym przebiegiem(rozmiękczają gumę i prowadzą do wycieków). W zw z tym do takich jednostek zalecają PAO bez udziału estrów. Czy może być w tym choć ziarno prawdy ?Zamieszczone przez vesatisnie lepiej wziąć Penrite 0W40 na pełnych estrach z PAO?Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
Pytanie do użytkowników Mobila, gdzie polecacie kupować te oleje? Którzy sprzedawcy posiadają 100% oryginalny? Ponoć możliwe jest nawet ze sprzedawca nawet nie wie ze ma podróbę. Dodatkowo większa pewność jest kupować po 1L niż duża bańkę bo mniejszych się nie opłaca podrabiać.
Komentarz
-
robertowicz, ale malych nie oplaca sie kupowac :P nikt nie poda recepty jak kupic niepodrobiony. Sprzedawca jesli uczciwy to zamawia w hurtowni. A hurtownia ... ? tego sprzedawca juz nie wie :P
Ja mialem kiedys zalanego Mobila 0W40. Obnizylo sie spalanie troche, w zimie ladnie silnik odpalal. Wiec podrobiony nie byl
Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
opłacalność zerowa ale pewność większaZamieszczone przez zsolpywale malych nie oplaca sie kupowac
lepiej zapłacić więcej niż potem żałować. Przeglądając oferty bańki 1L 0w40 przedział cenowy wynosi od 30zł do 47zł.
Komentarz
-
Jak byłby ktoś z forumowiczów zainteresowany Penritem to jestem w stanie zaproponować ceny dużo niższe niż oficjalnie (szczegóły na priv). HPR nie jest niestety na "pełnym" PAO z tego co wiem ale to bardzo dobry olej. Do aut z DPF-em (i nie tylko) polecam oleje z serii Enviro (maja dożo oficjalnych aprobat producentów). Oczywiście jestem nieobiektywny bo sprzedaje te olejeZamieszczone przez kokaMB 229.5 - bo nie wchodząc w szczegóły dowodzi tego że olej "sroce spod ogona nie wypadł ..." za cenę 5l Penrite 0W40 mam prawie 10l Penrite HPR 5W40 - przeginają trochę z cenami produktów klasy premium ... ale są tacy, którzy twierdzą, że są tego warte ...Zamieszczone przez vesatisa po co ci to 229.5, nie lepiej wziąć Penrite 0W40 na pełnych estrach z PAO?
ale temat sam wypłynął a opinii o Penrite można zasięgnąć zawsze gdzie indziej.
Komentarz
-
Wymiana u mnie za 2 tyg, LM 0w40 niezly, ale zarlo go wiecej niz motula, valvo czy race pro S, teraz mysle nad millersem 0w40, penrite 0w40 lub amsem 0w40
Z tym ze ams ma european 0w40 i signature 0w40, pidziek , ktory lepszy do tsi ten z normami, czy bez ??
Komentarz
-
Tippo, Miałeś u siebie Neste city pro 0W40? Jeżeli tak, jakie opinie?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
biorąc te 0W40 i "żarcie" oleju to "papierowo" powinno być najlepiej na Penrite i Ams-ie Signature z przewagą Penrite ...Zamieszczone przez TippoWymiana u mnie za 2 tyg, LM 0w40 niezly, ale zarlo go wiecej niz motula, valvo czy race pro S, teraz mysle nad millersem 0w40, penrite 0w40 lub amsem 0w40
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
Nie jest tak zle, zre w normie, 0,5 lub 0,4 L. miedzy wymianamiZamieszczone przez kokabiorąc te 0W40 i "żarcie" oleju to "papierowo" powinno być najlepiej na Penrite i Ams-ie Signature z przewagą Penrite ...
Co dla mnie i tak jest wartoscia na granicy akceptacji. Penrite kusi, ams mam dylemat czy ten z normami czy bez, bo signature ma wyzsze tbn.
Nie mialem.Tippo, Miałeś u siebie Neste city pro 0W40? Jeżeli tak, jakie opinie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TippoNeste city pro 0W40Może Cię zainteresuje http://www.oil-club.ru/forum/topic/1...0w-40-svezhee/ Ja go niedawno wlałem (ale nie do 1,8tsi) i wstępnie bdb. Wczesniej lazerway LL 5W30Zamieszczone przez TippoNie mialem
A może Shell http://www.oil-club.ru/forum/topic/1...0w-40-svezhee/
klarus Jaki ty olej zalałeś 0W30 czy 0W40 :?: :szeroki_usmiechO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Dlaczego?Zamieszczone przez kokabiorąc te 0W40 i "żarcie" oleju to "papierowo" powinno być najlepiej na Penrite i Ams-ie Signature z przewagą Penrite ...
Endryu jak się przypatrzeć temu Shellowi 0w40, zresztą też już w opisie zwrócono na to uwagę to prawie "trzydziestka" ale parametry zacne, sam o nim myślałem ale hamuje mnie prawie dwa razy wyższe MRV, w porównaniu do 0w30 AV-L.
Komentarz
-
meguin megol 0w40Zamieszczone przez endryuklarus Jaki ty olej zalałeś 0W30 czy 0W40 :?: :szeroki_usmiech
ale nęci mnie jakiś dobry 0w30 na następną wymianę, tylko nie mogę się zdecydować jaki :szeroki_usmiech
Komentarz
Komentarz