Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micrusec
    Rider
    • 2013
    • 559

Ta karta Statoil LazerWay V 0W30 która została tutaj wklejona jest z 2014 r.że niby wtedy był ten "nowy" nie spełniający normy 502 produkt. To dziwne dlatego że mam opakowania Statoil LazerVay V 0W30 z marca 2015 r. i one zwyczajnie mają napisane że spełniają normę 502 na opakowaniu. Patrzyłem przy okazji wizyty na stacji Statoil że nowe opakowania już nie zawierają normy VW 502.

Komentarz

• primanus
      Drive
      • 2013
      • 82
      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez micrusec Zobacz wpis
      Ta karta Statoil LazerWay V 0W30 która została tutaj wklejona jest z 2014 r.że niby wtedy był ten "nowy" nie spełniający normy 502 produkt. To dziwne dlatego że mam opakowania Statoil LazerVay V 0W30 z marca 2015 r. i one zwyczajnie mają napisane że spełniają normę 502 na opakowaniu. Patrzyłem przy okazji wizyty na stacji Statoil że nowe opakowania już nie zawierają normy VW 502.
      Masz rację. Nie zauważyłem tego wcześniej. Teraz musi być dostępna jakaś nowsza karta, bo ostatnio (chyba w 2016) zmienili specyfikację tego oleju.
      1.8 TSI CDAA (rocznik 2013) lekko poprawiony (tylko wirus):
      160KM --> 221KM
      250Nm --> 333Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

znowu "powtórka z rozrywki" ?
        Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO; 5404.
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• micrusec
          Rider
          • 2013
          • 559

Zamieszczone przez primanus Zobacz wpis

Masz rację. Nie zauważyłem tego wcześniej. Teraz musi być dostępna jakaś nowsza karta, bo ostatnio (chyba w 2016) zmienili specyfikację tego oleju.
          Najnowszej (powiedzmy koniec 2016 r.) nie znajdziesz, spytasz dlaczego? Dlatego, że spółka Statoil Fuel & Retail Lubricants Szwecja AB (SFR Lubricants) [to oni klepali słynny Statoil LazerWay V 0W30] została kupiona w 2015 r. przez spółke Fuchs Petrolub SE. Ich dawna strona zwyczajnie nie działa albo ja jej nie mogę znaleźć - przerzuca na stronę Fuchs.

O dziwo jest kilkanaście sklepów co mają stary olej Statoil LazerWay V 0W30 tylko jest jeden "mały" problem w opakowaniu 208 litrów.

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ich dawna strona zwyczajnie nie działa albo ja jej nie mogę znaleźć - przerzuca na stronę Fuchs..
            ... to jakim cudem pozgrywałem sobie dzisiaj wszystkie karty Statoila te z 2015 i 2016 roku ...? Trzeba wiedzieć gdzie szukać i jak ...
            ...a skoro już mowa o Fuchsie to "zgodnie z niemiecką tradycją" producenta i UE... natychmiast karty zostały "uaktualnione" i zniknęły wszelkie zapisy dotyczące składu/informacja o składnikach ...dzięki temu Fuchs będzie mógł wprowadzać zmiany w składzie a my nie będziemy o nich nawet wiedzieli.

Niestety ...u mnie jest problem z dodawaniem załączników, więc nie dodam foto karty

Komentarz

• cytrynowiec
              L&K
              • 2015
              • 1056
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

wystarczy się zalogować danymi podanymi poniżej choć wiele w tych kartach nie ma.

A tu są najnowsze z naszego kraju jeszcze ze składem z 2015.

Komentarz

• micrusec
                Rider
                • 2013
                • 559

Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpis
                ... to jakim cudem pozgrywałem sobie dzisiaj wszystkie karty Statoila te z 2015 i 2016 roku ...? Trzeba wiedzieć gdzie szukać i jak ...
                Ale nie możesz tak publicznie napisać adresu www gdzie te karty jeszcze się znajdują, jest z tym jakiś problem ?

...a skoro już mowa o Fuchsie to "zgodnie z niemiecką tradycją" producenta i UE... natychmiast karty zostały "uaktualnione" i zniknęły wszelkie zapisy dotyczące składu/informacja o składnikach ...dzięki temu Fuchs będzie mógł wprowadzać zmiany w składzie a my nie będziemy o nich nawet wiedzieli.
                Jeśli jeszcze ktokolwiek będzie kupował ten Statoil bo teraz coś innego jest na "topie".

Niestety ...u mnie jest problem z dodawaniem załączników, więc nie dodam foto karty

Statoil LazerWay V 0W30 - bez normy VW 502 z obniżonym HTHS (wycinka karty z 2016 r. październik)

Komentarz

• micrusec
                  Rider
                  • 2013
                  • 559

Czy widać jakaś różnicę pomiędzy kartą dostępną tutaj :
                  http://www.statoil.pl/cs/PdfReader?w...AY+V+0W-30.pdf

Powyższa karta datowana jest na 11 grudzień 2014 r. nie ma w niej ani słowa o normie VW 502, pomimo że "na opakowaniu" na żywo jest wyraźne oznaczenie.
                  Nie ma również żadnej różnicy we właściwościach, to znaczy że leje kiepski jak Ferdek olej do swojego TSI
                  Ostatnio edytowany przez micrusec; 27232.

Komentarz

• primanus
                    Drive
                    • 2013
                    • 82
                    • Superb II combi (3T5)

Jeśli jeszcze ktokolwiek będzie kupował ten Statoil bo teraz coś innego jest na "topie".
                    Ja do końca świata będę kupował Statoil MaxWay Ultra E4 5W-30 (do CRAFTER-a z wyciętym DPF-em) - no chyba, że Fuchs postanowi go zepsuć
                    160KM --> 221KM
                    250Nm --> 333Nm

Komentarz

• micrusec
                      Rider
                      • 2013
                      • 559

Ja do końca świata będę kupował Statoil MaxWay Ultra E4 5W-30 (do CRAFTER-a z wyciętym DPF-em) - no chyba, że Fuchs postanowi go zepsuć
                      No chyba że go zepsuje a Ty na podstawie kart nie będziesz o tym wiedział. Zresztą jak chcesz go kupować jeśli produkty marki Statoil znikają z półek sklepowych ? Sam Fuchs gdzie mówił o systematyczny wycofywaniu produktów przejętej firmy.

Komentarz

• pedros
                        RS
                        • 2009
                        • 1958
                        • Volkswagen
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

to jest to o czym trąbię cały czas.

z jednej strony mamy gigantyczny postęp technologiczny i oleje są a właściwie MOGĄ BYĆ lepsze ale takimi furtkami w zapisach prawnych korporacje realizują potrzeby biznesu przy pomocy zabiegów marketingowych.

kto zna przypadki gdzie pierwsze partie produktu ociekały jakością po to by stopniowo "racjonalizować" skład co jest wynikiem polityki obniżania kosztów? (To było pytanie retoryczne)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

primanus - właśnie zamówiłem sobie 20L MaxWay Ultra 5W30 (tego bez ACEA E6) http://www.eko-oil.pl/db/oferta/1405...ULTRA5W-30.pdf do tego LazerWay LL 5W30 ... i temat "olejów" do samochodów w rodzinie mam ogarnięty o cenach nie wspomnę, bo dzięki uprzejmości kolegi Michała znów "będzie świąteczna promocja"
                          micrusec - mam nadzieję, że jak najwięcej osób będzie kupowało promowane prze lobby oleje z "top list" ... dzięki temu "ten gorszy, drugi sort" zostanie dla mnie

Komentarz

• primanus
                            Drive
                            • 2013
                            • 82
                            • Superb II combi (3T5)

dzięki uprzejmości kolegi Michała znów "będzie świąteczna promocja"
                            Czy możesz mi dać namiary na "kolegę Michała" - też chętnie zamówię (w promocyjnej cenie) takie 20L MaxWay Ultra 5W30 E4 + 5L LAZERWAY V 0w30

pierwsze partie produktu ociekały jakością po to by stopniowo "racjonalizować" skład
                            A propos tej "racjonalizacji" - czy ktoś z Was wie, czy olej motocyklowy FUCHS SILKOLENE PRO 4 PLUS 10W50 i 5W40 - to nadal porządne oleje na PAO/ESTRACH - czy też uległy już "racjonalizacji" i Estry są tylko na nalepce z opakowania?

Używam tego oleju do małego silnika lotniczego - więc jest to dla mnie dość ważna informacja...
                            Tam koszty się nie liczą - ma być najwyższa jakość oleju, częste wymiany (najlepiej co 50 h pracy) i tyle...
                            160KM --> 221KM
                            250Nm --> 333Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

czy możesz mi dać namiary na "kolegę Michała"
                              soryyy ale to "przyjacielska" przysługa, on nie zajmuje się handlem olejami.

Komentarz

• primanus
                                Drive
                                • 2013
                                • 82
                                • Superb II combi (3T5)

soryyy ale to "przyjacielska" przysługa, on nie zajmuje się handlem olejami.
                                No trudno - to nie będzie fajnego prezentu na Święta pod choinką
                                160KM --> 221KM
                                250Nm --> 333Nm

Komentarz

• leonn
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2728
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też zrobiłem mały zapas
                                  1meguin.jpg

Komentarz

• micrusec
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 559

Zamieszczone przez leonn Zobacz wpis
                                    Też zrobiłem mały zapas
                                    1meguin.jpg

Z tą różnicą że kupiłeś to sobie w DE przy okazji

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

leonn - dobrze wiedzieć, że ktoś jest równie "pojechany" jak ja

Komentarz

• leonn
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2728
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

micrusec, PAOLO ESCO,

Komentarz

• micrusec
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 559

Zamieszczone przez leonn Zobacz wpis
                                          micrusec, PAOLO ESCO,
                                          Szkoda, że wcześniej nie dałeś znać, mam do Ciebie bliżej niż Ci się wydaje, dogadalibyśmy się.

Komentarz

• leonn
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2728
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

micrusec następnym razem daj znać na kiedy potrzebujesz to Ci powiem, czy damy radę się zgrać, ale jak by co to przyjeżdżaj na jedną wymianę Ci mogę odstąpić z tego co mam.

Komentarz

• barteq
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 309
                                              • Opel

Znalazłem analizę Mobila 1 ESP 0w40, lecz nie ogarniam ruskiego ani co jaki parametr oznacza. Mógłby ktoś pokrótce zinterpretować wyniki ?
                                              image_35021.jpg

a tu analiza po 5000km w 1.4 tsi 122km
                                              post-18771-0-53018500-1462880308.jpg
                                              http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...-posle-5000km/

a tu po 8200 km w 350 cdi
                                              3.jpg
                                              Ostatnio edytowany przez barteq; 17041.

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• cytrynowiec
                                                L&K
                                                • 2015
                                                • 1056
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

en olej był nie raz już tu omawiany. Mobil potwierdza, że m in. w serii "1" ciągle jest w czołówce. Olej wersji C3, dexos 2 więc także do aut z DPF.
                                                Warto przyswoić sobie podstawowe terminy olejowe jak:indeks lepkości, tbn, noack, CCS i wtedy będzie wszystko jasne.
                                                Ogólnie olej jeden z lepszych w swojej klasie, na bazach grupy III+ oraz PAO/Estry. Trzeba uważać na podróbki, więc dobre źródło zakupu wskazane.
                                                Analizy nowych olejów to VOA (virgin oil analisys),używanych- UOA (used oil analisys)- gdzie patrzy się głównie na spadek wartości fabrycznych oleju po określonym przebiegu na tym oleju a zużyciem elementów silnika takich jak np. poziom żelaza czy aluminium w oleju, przy czym ważne są warunki w jakich silnik był użytkowany, stąd przed analizą są opisy tych warunków.

Komentarz

• barteq
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 309
                                                  • Opel

Tak, wiem co to lepkość, css itp, nie wiem lecz o czym świadczy ilość podanych pierwiastków

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• vesatis
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 119
                                                    • Fiat
                                                    • CGGA 1.4 MPI 80 KM

to jeden z najlepszych olejów z normą dexos2, więc możesz śmiało zalewać do swojej Astry, tak jak napisał cytrynowiec uważaj na podróbki

Komentarz

Pracuję...