Czy do silnikow tsi VAG - ten olej jest OK? Pytam bo mozna go kupic obecnie w cenie ponizej 30 zl za litr wiec tanio i wymieniac co 15 kkm. Volkswagen Longlife III G 052 195 5w30 5L
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez marlej108 Zobacz wpisCzy do silnikow tsi VAG - ten olej jest OK? Pytam bo mozna go kupic obecnie w cenie ponizej 30 zl za litr wiec tanio i wymieniac co 15 kkm. Volkswagen Longlife III G 052 195 5w30 5L
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpisZe swojej strony w 1.4TSI CAXA po przerobieniu oliw: Statoil Lazerway LL 5W30. Fuchs Race Pro S 5W30, Shell 0W40, Mobil 1 0W40, Neste City pro 0W40 wracam i pozostanę na Fuchs Race Pro S 5W30.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
ciekawi mnie czy Fuchsa Race Pro S 5W30 nie brał ci więcej niż np Neste City Pro 0W40 ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpisGearProtect i MotorProtect wleci dopiero za 6tys.km więc jeszcze trochę trzeba poczekać.
Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpisNa Race silnik pracował najlepiej.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis5W30 : Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 10,9 (tylko) - tak sobie myślę, czy 5W40 nie spisze się lepiej (lato idzie
Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]:14,89
Podejrzewam że będzie to samo co na Neste City Pro 0W40 ( neste jest 14), latem silnik zbyt mocno się grzał, czułem że ma ciężej, wolniej wkręcał się na obroty niż na race pro S 5W30 czy nawet na Statoil Lazerway LL 5W30
Jeszcze korci mnie Shell AV-L 0W30Ostatnio edytowany przez prezes73; 39082.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpisJeszcze korci mnie Shell AV-L 0W30
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez algi Zobacz wpisprezes73 - Shell Helix Ultra 0W30 ECT C2/C3 zgodny z VW504.
Rozruch błyskawiczny ale jak odpalałem to było już "tylko" -18 bo się trochę ociepliło.
Trudno coś powiedzieć o jeździe bo to był skok do dwóch sklepów z 2 km od domu - czyli odpaliłem, podjechałem, zgasiłem... i tak 3 razy. Pod domem komp wskazał że olej ma 61stC..... więcej nie zdążył się rozgrzać... tu w porównaniu do 5W.... mimo wszystko chyba szybciej się rozgrzał - podejrzewam że 5W nie przekroczył by 50 st (od tylu komp coś pokazuje).
Obstawiam ze rozgrzewają sieci takim samym tempie ale 0W w porównaniu do 5W szybciej robi robotę czyli smaruje.
ja z premedytacja zalewam 0W bo właśnie mam pewność ze w palnik mogę dać przy ok 65 stopniach gdzie 5 W analogiczne parametry ma dopiero przy 75 stopniach co czasami daje 5 km różnicy w mieście.
jedno jest pewne mój CFGB baaaaaaardzo polubił taka lepkość niskotemperaturową. Shell odrobił zadanie domowe.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpisWłaśnie w tym problem, że nie mam zamiaru czegokolwiek mixować ;-) Czysty olej.
Na testy ... to oczywiste
ja jestem zauroczony obiema formulacjami a jakbym mógł dpf zalać to race pro S 5W30 już by panoszył się pod maską
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpis5W40 Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]:14,89
Podejrzewam że będzie to samo co na Neste City Pro 0W40 ( neste jest 14), latem silnik zbyt mocno się grzał, czułem że ma ciężej, wolniej wkręcał się na obroty niż na race pro S 5W30
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpisco to właściwie jest to LM Gear Protect ? coś tak a' la rewitalizant Xado ?
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisKto go ma w dobrej cenie?
Sam chyba spróbuje tego Fuchsa do siebie do 1.9 CDTI 150 KM, choć 0w40 Meguina z mixem ar9100/9200 sprawdza się więcej niż bardzo dobrze. Odpalam przy minus 20 po kilku godzinnym postoju i silnik pracuje tak jakby było plus 10 .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpisOdpalam przy minus 20 po kilku godzinnym postoju i silnik pracuje tak jakby było plus 10 .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpis0w40 Meguina z mixem ar9100/9200 sprawdza się więcej niż bardzo dobrze. Odpalam przy minus 20 po kilku godzinnym postoju i silnik pracuje tak jakby było plus 10 .
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
jeździsz na tym zestawie cały rok ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108 Zobacz wpisCzy do silnikow tsi VAG - ten olej jest OK? Pytam bo mozna go kupic obecnie w cenie ponizej 30 zl za litr wiec tanio i wymieniac co 15 kkm. Volkswagen Longlife III G 052 195 5w30 5L
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpislepkość 14 (Neste) kontra prawie 11 (Fuchs) - to aż taka różnica, że czuje się "wysiłek" silnika
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisDla mnie to nie problem Sam AV-L....hmm też będzie dobrze, ale czy aż tak jak na Fuchsie....może się nie udać...ale vs Neste, Statoil....może być ciekawie
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpisjakbym mógł dpf zalać to race pro S 5W30 już by panoszył się pod maską
Ostatnio edytowany przez prezes73; 39082.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpis... choć sprawdzony pozytywnie AV-L 0w30
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpisKto gdzie kiedy sprawdzał, z chęcią poczytam ;-)
Komentarz
-
Komentarz