Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

PAOLO ESCO, ale faktem jest, że ostatnio bardzo często "odpalam" auto z zimnym silnikiem (zdarzało sie nawet 5 - 6 razy dziennie). Zauważyłem, że takie użytkowanie znacząco skraca okres przeglądu.

Komentarz

• a7k1
      Classic
      • 2010
      • 9

Witam,
      zbliża mi się wymiana oleju w mojej Octavi I 1.6 AKL 2001 rok. Aktualny przebieg to ponad 210tys. km. Od pewnego czasu zauważyłem, że moja Octavia zaczęła pobierać trochę olej tzn 0.5 litra dolewki z jakieś 4 miesiące temu. Aktualnie poziom oleju jest trochę nad kreską minimum czyli przydało by się zrobić małą dolewkę. Do tej pory był zalewany olej Mobil 5W50. Dla tego chciałbym się dowiedzieć od was forumowicze czy powinienem zmienić typ oleju na coś gęstszego, i jak już to najlepiej na jaki? Czy powinienem oddać samochód do mechanika żeby zobaczył czy coś się nie dzieje złego z silnikiem?

Komentarz

• mickoc
        Classic
        • 2010
        • 29

witam,
        po przeczytaniu wielu wątków na temat jaki olej do benzyniaka, dalej nie wiem jaki jest optymalny dla nowego silnika 1.6 BFQ + LPG. Zadając pytanie w kilku serwisach skody też uzyskałem różne odpowiedzi- jedni podawali 5W40 inni 0W40. Czy te oleje są mieszalne ? Bo nie wiem jaki fabryka zalała. Może ktoś mi podpowie kto jeździ takim silnikiem z lpg jaki olej wybrać
        mickoc

Komentarz

• Marx
          Elegance
          • 2009
          • 865

mały odzew, a mi tez zbliża się wymiana oleju. Tyle że jak szukam jak najtańszego - long life mi niepotrzebny

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Marx
            Tyle że jak szukam jak najtańszego - long life mi niepotrzebny
            zalej Najtańszy... syntety, półsyntetyk, ...mineralny jest najtańszy - byle jaki? Nie ważne parametry?
            ...w Gliwicach masz zakład produkujący olej Fuchs.
            A jeśli najtańsze to allegro...ale to nie zawsze wychodzi silnikowi na zdrowie.
            Mało sprecyzowane takie zapytanie jest i trudno tu cokolwiek doradzić tak z bańki. :roll:
            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez a7k1
              Od pewnego czasu zauważyłem, że moja Octavia zaczęła pobierać trochę olej tzn 0.5 litra dolewki z jakieś 4 miesiące temu.
              4 miesiące temu dolałeś pół litra oleju i twierdzisz że octa bierze olej? Daj spokój....... Pytanie dodatkowe ile km zrobiłeś przez te 4 miesiące.

Komentarz

• octaviarally
                Classic
                • 2010
                • 12

ja od kilku lat leję do skodzianki i do aut firmowych tylko Millers Oils (XF Longlife 5w30 do RS - zero zużycia oleju) i jestem bardziej niż zadowolony. Czytałem na czeskim forum, że XFS 5w50 (VW 505.00) to najlepszy olej do Fabii 1,2 HTP - podobno te motory się "grzeją" i tylko ten olej daje radę.

Komentarz

• liroyek
                  Rider
                  • 2008
                  • 620

ja dzis zalalem do jetty motula i szok silnik ciszej i rowniej pracuje
                  pozatym w scirocco przy motulu mialem nizsze temp oleju niz np na schelu
                  Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                  bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                  http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                  Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• pawulon1971
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 196

ja wymieniam w poniedziałek i kupiłem castrol magnatec 10w/40
                    Paweł

Komentarz

• octaviarally
                      Classic
                      • 2010
                      • 12

castrol 10w40 magnatec = mobil super 2000 10w40 = platinum 10w40 - wszystkie te oleje są rozlewane i blendowane w płocku na tej samej linii.... co nie oznacza, że jest zły - żeby nie było..

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez octaviarally
                        tylko Millers Oils
                        olej "prima sort" górna półka olejów (pełen syntetyk na bazie PAO z dodatkami estrów) Miller's w chwili obecnej nawet chyba wyprzedza Motula.

Zamieszczone przez octaviarally
                        castrol 10w40 magnatec = mobil super 2000 10w40 = platinum 10w40 - wszystkie te oleje są rozlewane i blendowane w płocku na tej samej linii....
                        Castrol Edg'e i inne...Castrol nie jest firmą tylko nazwą handlową, całą produkcję zleca... Marka Castrol od 14 marca 2000 roku należy w 100% do koncernu naftowego BP.
                        "BP to coś firmuje, a olej robi ten co najtańszą ofertę złoży".
                        Nowej serii Lotosa Quazar i Orlena Platinum nie ma co się obawiać. (napewno wytrzymają zmiany olejów co 15 tys km i w silniku nic się nie stanie). Produkowany w Polsce w Gliwicach olej Fuchs polecam w ciemno, doskonały olej opracowany właśnie specjalnie z myślą dla aut koncernu VW i szedł w nich przez długi czas na pierwsze rozlanie. Bez obaw możecie go zalewać. Niejeden bardzo markowy olej z zagranicy może w porównaniu z nimi okazać się zdecydowanie gorszy.

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

Fuscha zalewałem od chyba 10 lat do moich aut, ale półsyntetyk z dwusiarczkiem molibdenu, sprawdzał się bardzo dobrze. Czy mógłbyś polecić jakiś konkretny syntetyk?

Komentarz

• octaviarally
                            Classic
                            • 2010
                            • 12

może to? http://www.millersoils.pl/shop/mille...5w40-p-61.html

Komentarz

• rlapinski
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 138

Mam pytanie, czy w przypadku 1.4 TSI nie byłoby korzystniejsze dla silnika zmienić olej na 5w40 zamiast tego eko wynalazku 5w30 longlife z normą 504.00?? Oczywiście wymiany wtedy co 15k km.
                              Pytam, ponieważ z porównania np.

oraz

wynika, że 5w40 ma wyższe lepkości kinetyczne oraz indeks lepkości. Czy ktoś wie jaki może to mieć wpływ na eksploatację: żywotność silnika, spalanie, głośność pracy silnika?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rlapinski
                                zmienić olej na 5w40 zamiast tego eko wynalazku 5w30 longlife z normą 504.00
                                zmień-Miller's to jeden z najlepszych wyborów-oleje syntetyczne Millers Oils są olejami syntetycznymi w 100% (wszystkie w pełni syntetyczne są olejami na bazie PAO- olej oparty o bazę poliestrową -poliolefiny), gwarantuje to najwyższą ochronę silnika w praktycznie wszystkich możliwych warunkach i przy pełnym zakresie wykorzystania mocy silnika no i będzie zdecydowanie taniej (w porównaniu z LL) :wink:

Komentarz

• octaviarally
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 12

Zamieszczone przez rlapinski
                                  Mam pytanie, czy w przypadku 1.4 TSI nie byłoby korzystniejsze dla silnika zmienić olej na 5w40 zamiast tego eko wynalazku 5w30 longlife z normą 504.00?? Oczywiście wymiany wtedy co 15k km.
                                  Pytam, ponieważ z porównania np.

oraz

wynika, że 5w40 ma wyższe lepkości kinetyczne oraz indeks lepkości. Czy ktoś wie jaki może to mieć wpływ na eksploatację: żywotność silnika, spalanie, głośność pracy silnika?
                                  Jeśli tylko nie masz wymaganego oleju 504.00/507.00 i wystarczy 505.00 to zdecydowanie korzystniejsza dla silnika będzie wymiana XFS 5w40 co 15 tys. km niż jeżdżenie 30 tys. km nawet na XF Longlife 5w30.

Komentarz

• Mikimouse
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 20

Od niedawna jestem posiadaczem szkodnika 1.6, 102 kuce przebieg 150tyś wcześniej znajomy od którego go kupiłem lał orlenowski do siników z gazem 10w40... do poprzednich aut lałem zawsze motul 10w40 i taki też zakupiłem do szkodnika, w poprzednich autach po zalaniu motula zauważałem:
                                    a) Cichszą prace silnika
                                    b) W fiacie 1.2 16V przestał pocić się silnik i nagle przestało się sączyć spod głowicy ( dla niewtajemniczonych jest to przypadłość fiatów) Mając przejechane 205 tyś km pojechałem nim do Bułgari i wróciłem, silnik nie wziął nic oleju.
                                    c) Temperatura oleju bez wachań jak kto woli stabilniejsza.
                                    d) Ogólnie auto sprawuje się lepiej.

Jednak lejąc teraz MOtula pewien mechanik powiedział że ryzykuje poniewaz silnik fiata jest bardziej zaawansowany technicznie niż silnik w moim szkodniku z 99'....???, no cóż zaryzykuje...ponieważ kondycja silnika jest bardzo dobra nic nie bierze oleju \, nie ma żadnych wycieków, jeżeli by się coś działo to oczywiście napiszę.
                                    Mikimouse....13.11.2010- zamontowanie sterowania centralnym zamkiem z pilota+zamontowany podłokietnik...cdn.

Komentarz

• Marx
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 865

Ile litrów jest potrzebne do silnika 1.6?
                                      Który wybrać do 1.6?
                                      1. Castrol Edge TD 5W40 4l 100zł
                                      2. Castrol 5W40 Magnetec 4 litry 95zł
                                      3. Orlen Platinum 5W40 4L 98zł
                                      4. Motul 8100 X-CESS 5W40 5L 5W-40 100zł

Komentarz

• ahmed799
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6871
                                        • Ford

Marx, 5 l oleju w zupelnosci starczy. bedziesz mial jeszcze na dolewki. Co do oleju to z tych co podales sugeruje pozycje 3 lub 4.

филип
                                        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Marx
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 865

tylko jeden ma 5l, a pozostałe to czwórki!

Komentarz

• ahmed799
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6871
                                            • Ford

Marx, ostatnio kupowalem orlen platinum i wyszlo mnie 5 l dokladnie 120 zł, ale jezeli chcesz zainwestuj w motul ja tylko te dwa oleje biore pod uwage po tym co sie dowiedzialem od kolegi o innych markach

филип

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ahmed799
                                              po tym co sie dowiedzialem od kolegi o innych markach
                                              ahmed799 podziel się ciekawostkami :bow nie trzymaj innych w niepewności :Bojesie:

Komentarz

• ahmed799
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6871
                                                • Ford

PAOLO ESCO, troche wcześniej o tym pisałem ale powtórze bez problemu. Kolega zajmuje się zawodowo branżą olejową i napomknął mi co i jak. Do tej pory jeździłem na Shell Helix plus, ale po rozmowie z nim przesiadłem sie na Orlen Platinum bo to najpewniejszy olej na rynku. Z tego co mówił np Shell jest rozlewany przez Lotos, Castrola rozlewają gdzieś w garażu nie mówiąc już o innych znanym markach takich jak Mobil itp.
                                                Także czego sie nie kupi to podobno wszytko jest jedno tylko cena i opakowanie inne.
                                                Dla znajomych załatwia on ze stanów olej Valvoline. Koledzy ktorzy zalali to do swoich Octavek sa zadowoleni. Ja niestety nie mialem tej okazji bo nie załapałem sie na dostawę jak podeszla mi oliwa do wymiany. teraz mam nadzieje ze to uczynie.

филип

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

przesiadłem sie na Orlen Platinum
                                                  a nawet Lotos'a Quazar :P
                                                  Z tego co mówił np Shell jest rozlewany przez Lotos, Castrola rozlewają gdzieś w garażu nie mówiąc już o innych znanym markach takich jak Mobil itp.
                                                  :szeroki_usmiech mogę tylko potwierdzić. Castrol z Niemiec jest po prostu "inny" ... Mobil też !!!!!! żeby nie było - jest w Polsce blendowany....ehhh czego się u nas nie robią :roll:
                                                  Co do Valvoline to potwierdzam i polecam olej bardzo dobry. Sam mam O2 BXE zalane Valvoline XL III 5W/30 ...silnik całkiem inaczej pracuje, miękko i przyjemnie :P

Komentarz

• martinex
                                                    Drive
                                                    • 2009
                                                    • 87

Panowie,

Czy można by zrobić jakiś wątek podsumowujący jaki olej lać do TSI i sprawa druga - chyba istotniejsza: gdzie go kupować?

W zeszłym tygodniu nie gnany jeszcze żadnymi terminami chciałem sobie zmienić olej w mniej więcej połowie przebiegu wskazywanego przez komputer (pokazuje że powinienem zmienić przy 26 tyś. mam 14).

Chciałem przejść na olej Millers bo w wielu miejscach był chwalony.

Najpierw pomyślałem, że zamówię przez internet ale że mam niedaleko to podjechałem do "autoryzowanego dystrybutora" w Poznaniu.

Panowie.. to po prostu jakiś żart - rudera/szopa/dziupla jakieś rozwalające się garaże ogrzewane kozą. Wiszą tam sterty szrotowych części, jakieś rozgrzebane terenówki po kątach porozstawiane kilka baniek z olejami.

Za diabła nie mam zaufania do takiego sprzedawcy - chociaż oczywiście pozory mogą mylić - bo w większych firmach pewnie robią większe wałki.

Ale... no właśnie. Akurat mimo, że na stronie www napisane, że olej dostępny od ręki to akurat tego co chciałem i tak nie było. Miał "dojechać" - nie ryzykowałem czekania i nadal jeżdżę bez wymiany.

Powiem tak - kasa nie ma wielkiego znaczenia - oczywiście nie chcę płacić 400zł (tyle kosztuje olej w ASO - Shell VX lub Mobil 1 - podejrzewam że leją jaki podejdzie pod rękę mimo, że teoretycznie klasa olei różna) - ale bardziej po prostu chciałbym mieć choćby podstawową pewność, że kupiłem dobry olej, oryginalny i że będzie dobrze służył.

Poniżej informacyjnie wklejam z forum briskoda listę olejów 5w30 spełniających normy VW 504 i 507 dostępnych na rynku w UK

Addinol Mega Light MV0539 LE
                                                    Agip 7008
                                                    Autol Carrera Longlife III
                                                    Aral SuperTronic LongLife III
                                                    Astris Matro L-3
                                                    Aviasynth 5W-30 LongLife 3
                                                    BP Visco 7000 Longlife III
                                                    Bucher AG Motorex Profile V-XL
                                                    Castrol EDGE 5W-30
                                                    Castrol SLX LongLife III
                                                    Castrol TXT 507 00
                                                    Castrol LongLife III Hochleistungsmotorenol
                                                    Castrol SLX Longlife III Topup
                                                    Cepsa Star TDI Synth
                                                    Divino Syntholight 03
                                                    Elf Solaris LLX
                                                    Eurol Syntence Longlife
                                                    Fuchs TITAN GT1 Longlife III
                                                    Galp Formula Longlife III
                                                    Gamaparts Super Longlife III
                                                    Havoline Ultra V
                                                    Madit Gold Longlife
                                                    Megol Motorenol Compatible
                                                    Millers XF LONG LIFE 5w30
                                                    Mobil 1 ESP Formula 5W-30
                                                    MOL Dynamic Gold Longlife
                                                    Motorex Profile V-XL
                                                    Panolin Avanis SV-X
                                                    Pentosin Pento Super Performance III
                                                    Q8 Formula V Long Life 5W/30
                                                    Repsol Elite Longlife 50700/50400
                                                    Shell Helix Ultra Extra
                                                    Shell Helix Ultra VX
                                                    Statoil LazerWay LL
                                                    Tecar Motorenol 504 00 / 507 00
                                                    Top Tec 4200
                                                    Total Quartz Ineo 504-507
                                                    VAPS Vapsoil 507 00
                                                    Volkswagen LongLife III
                                                    Wintershall ViVA1 SLV Plus
                                                    Zeller+Gmelin Divinol Syntholight 03

Komentarz

Pracuję...