Zamieszczone przez szkoda
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez GarretZamieszczone przez szkodaz innej bajki znalazłem ciekawy test:
http://www.oponeo.pl/artykul/zuzycie...kcje-test-adac
Fizyki nie da się oszukać. Jak bieżnik opony jest twardy to będzie wolniej się ścierał.
Jak miękki szybciej, ale ... przy spadku temperatury, guma stwardnieje i z twardego bieżnika zrobi się klocek plastikowy a z miękkiego guma do pracy z nawierzchnią.
To samo z hamowaniem, jak guma jest twarda to ma większe przebiegi ale i dłuższą drogę hamowania, przy miękkiej na odwrót.
Daytona - jak sam autor zauważył już teraz twarda, więc w zimie ... dlatego napisałem niezbyt dobry wybór.
Z drugiej strony kto co preferuje bezpieczeństwo czy ... ekonomię (nie chcą iść w parze).
Ale sam fakt zakupu zimówek już dobrze świadczy o użytkowniku.
O Continentala TS 850 byłbym spokojny, na pewno będzie trzymał odpowiedni poziom. Już chyba nawet są pierwsze testy.Pozdrawiam,
MarioPL
Komentarz
-
-
Witam wszystkich
przeglądam forum i nic nie znalazłem o oponkach Vredestein Snowtrac 3 195/65R15 91T . jest może ktos co je użytkował w O2 i mógłby się wypowiedzieć doradzić ? Zastanawiam się nad zakupem całego kompletu tylko wcześniej wolałbym zasięgnąć opinii. Planuje część tras pokonywać w dosyć sporym śniegu jak to bywa w moim regionie i ze służbą drogowa, wiec pozostaje kwestia wyboru opon kierunkowych lub typowo na błoto pośniegowe czy tym podobne. Jakie polecacie :?:
Proszę o poradę1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
W zeszłym roku założyłem Fulda KRISTALL 195/65/15 i się sprawdziły. W śniegu sobie radzą świetnie, nie miałem problemu z pokonywaniem warstwy świerzego śniegu i zasp, natomiast przy suchej nawierzchni jest odczuwalna troszkę dłuższa droga hamowania, ale jak ogólnie jestem zadowolony. Według mnie ciche oponki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciuk15Vredestein Snowtrac 3 195/65R15 91T
Szukasz opon w rozmiarze 195/65 R15 na sezon zimowy? Zobacz zestawienie wyników testów ADAC 2017/2018 i sprawdź jaki model wypadł najlepiej!
Komentarz
-
-
Koledzy,
tak czytam i czytam i już wszystko się miesza. Więc w takiej sytuacji zadam pytanie do "Szanownego Grona" mam O2 Kombi i bardzo dużo się przemieszczam a zainteresowany jestem następującymi oponami:
1. Bridgestone Blizzak
2. Kleber HP2
3. Daytona DW510
4. Fulda M....3
która z tych polecicie aby wytrzymały jak najwięcej .....
Pozdrawiam R.Pozdrawiam Roballo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RoballoWitajcie, czyli wychodzi na to, że najlepszy będzie Bridgestone .....
[ Dodano: Czw 18 Paź, 12 07:56 ]
hmm, a jaki rozmiar, bo widzę, że 16 nie są złe jednak!
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
za to 15 tak jak mówię:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, koledze chodziło o ścieralność a brigd i dayton robia dobre przebiegi . jakbyś chciał Roballo budżetową to "daytona" też Ci stosunkowo długo pojeździ .O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Ja jak co roku mam nadzieję mieć poskładane koła zimowe na początek listopada, w tym roku na (3) bo od 5.11 trochę wyjazdów się szykuje.
Na ten sezon potrzebuję dokupić jeszcze 3 komplety 196/65/15.
W grę wchodzą (kolejność przypadkowa):
1. GY UG8: http://www.oponeo.pl/dane-opony/good...95-65-r15-91-t
2. Conti TS 850 : http://www.oponeo.pl/dane-opony/cont...95-65-r15-91-t
3. Dunlop SP WS 4D: http://www.oponeo.pl/dane-opony/cont...95-65-r15-91-t
No i co robić? :wink:
W sumie wydaje się, że każda będzie dobra do 1.6 MPI, trasa/miasto 50/50.
I jakby ktoś miał rewelacyjną cenę z dostawą do Warszawy - zapraszam do kontaktu. Oczywiście niezbędna FV.
Komentarz
-
-
Nie będę, nie mam zamiaru. Ale koledzy w innych tematach straszą możliwością przepadnięcia odszkodowania jeśli likwidator stwierdzi opony nie dostosowane do maksymalnej prędkości samochodu? Ktoś coś pisał o naklejce we wnętrzu samochodu widocznej dla kierowcy, że ze względu na opony Vmax = 190km/h. Przejdzie ten numer czy nie?
EDIT
MOŻNA JEŹDZIĆ Z MNIEJSZYM INDEKSEM NIŻ PRĘDKOŚĆ MAKSYMALNA AUTA
Komentarz
-
Komentarz