OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

raventes, Prędkość specjalnie wytraciłem do 40, bo jadąc nawet 70-80 (jeżdżę tak cały czas) po ubitym śniegu samochód pewnie się prowadzi.
    A poza tym to nie wiadomo jakiej firmy byłyby opony i ile $$ by się za nie dało, to i tak praw fizyki się nie oszuka i tak
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• raventes
      Rider
      • 2013
      • 343

Zamieszczone przez dominik9420
      A poza tym to nie wiadomo jakiej firmy byłyby opony i ile $$ by się za nie dało, to i tak praw fizyki się nie oszuka i tak
      A to akurat racja. Wydaje mi się, że na markowych kapciach nawet ryzyko poślizgu jest większe bo wtedy czujemy się pewniej niż na teoretycznie słabszych gumach i jeździmy szybciej.

Komentarz

• witachu
        L&K
        • 2011
        • 1319

Zamieszczone przez yunior81
        a jak z trakcja w roznych warunkach drogowych
        ja jestem b. zadowolony. zwłaszcza na sniegu mnie zaskoczyło, na suchym jeszcze nie miałem okazji. jak dla mnie ciche oponki. duzo bardziej mi się podobają od poprzednich nokianów. hamowanie na sniegu 50 km/h do zera i abs doslownie na chwile sie włączył. ja jestem bardzo zadowolony z zakupu
        OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
        (znajdź również na fb)

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

witachu, tak sie podpytuje bo w poprzednim samochodzie miałem ts 800 i powiem szczerze,że opona jak dla mnie ( maniaka zimowych Dunlop ) rewelacyjna prawie pod kazdym względem!!!! A prawie dotyczyło tego, że opona była bardzo głośna ( moje subiektywne odczucie ) na asfalcie bez względu na temperaturę .....

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

yunior81, no to jak opona hałasuje to juz zależy też od tego jakie kto ma czule ucho ja jestem zadowolony, i są odrobine cichsze niz nokiany wr. poza tym w moim TDI to sporo silnik zagłusza ale lubie ten klekot

(znajdź również na fb)

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

można powiedzieć, że eskimo s3, tym razem w rozmiarze 205/60/15 już dobrze przetestowane, jak zwykle nie mam pytań, to mój trzeci komplet tej savy, chętnie bym się złapał z kimś na gumach z wyższej półki, żeby mi wypunktował słabe punkty savy w bezpośrednim porównaniu :lol: , warunki akurart jeszcze są i mogą się za chwilę nie powtórzyć, można poprzyspieszać, pohamować i przejechać na czas jakiś odcinek na śliskim, na suchym i na mokrym.
              jacyś chętni :?: :lol:
              ja jeżdżę na trzecim komplecie, ojciec kończy drugi i jeszcze dwóch kumpli po kompleciku, są dobrze sprawdzone

po raz kolejny polecam ten zapomniany rozmiar, jeśli ktoś śmiga na 15 nie ma zamiaru zmieniać felg, trakcja (zwłaszcza przy dość mocnym aucie) i prowadzenie bez porównania ze 195 natomiast komfort jak najbardziej
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Doba
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 357
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez szkoda
                można powiedzieć, że eskimo s3, tym razem w rozmiarze 205/60/15 już dobrze przetestowane, jak zwykle nie mam pytań, to mój trzeci komplet tej savy, chętnie bym się złapał z kimś na gumach z wyższej półki, żeby mi wypunktował słabe punkty savy w bezpośrednim porównaniu :lol: , warunki akurart jeszcze są i mogą się za chwilę nie powtórzyć, można poprzyspieszać, pohamować i przejechać na czas jakiś odcinek na śliskim, na suchym i na mokrym.
                jacyś chętni :?: :lol:
                ja jeżdżę na trzecim komplecie, ojciec kończy drugi i jeszcze dwóch kumpli po kompleciku, są dobrze sprawdzone

po raz kolejny polecam ten zapomniany rozmiar, jeśli ktoś śmiga na 15 nie ma zamiaru zmieniać felg, trakcja (zwłaszcza przy dość mocnym aucie) i prowadzenie bez porównania ze 195 natomiast komfort jak najbardziej

szkoda, popieram !!! Od dawna uważałem Eskimo S3 za super oponkę - za tak małą kasę - wielu nie wierzyło i wybierało jakieś wynalazki.

Z tym rozmiarem 205/60r15 wiąże się tylko jedna rzecz - wyższa cena w porównaniu do 195/65r15
                MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Doba
                  Z tym rozmiarem 205/60r15 wiąże się tylko jedna rzecz - wyższa cena w porównaniu do 195/65r15
                  no niestety, ktoś może uznać, że przy tej cenie lepiej zainwestowac w 16, ale z drugiej strony jak dupsko ściśnie w kryzysie to zawsze bez problemu i kombinatoryki można wrzucić tanie 15

Zamieszczone przez Doba
                  szkoda, popieram !!! Od dawna uważałem Eskimo S3 za super oponkę - za tak małą kasę - wielu nie wierzyło i wybierało jakieś wynalazki.
                  bardzo niedoceniana opona IMO, kumpla jak przyjechał na montaż to wyśmiali w wulkanizacji :lol:
                  z takim podejściem to się nie dziwie, że ludziom głupio jest czasem kupić tańszy produkt
                  inna sprawa, że warto śledzić ceny bo są niejednokrotnie totalnie z dupy i oszczędności przy kupnie opon "ekonomicznych" niewielkie, kiedy pierwszy raz je kupowałem były naprawdę tanie.
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big Wojtek
                    Rider
                    • 2010
                    • 440
                    • Hyundai

bardzo niedoceniana opona IMO, kumpla jak przyjechał na montaż to wyśmiali w wulkanizacji
                    z takim podejściem to się nie dziwie, że ludziom głupio jest czasem kupić tańszy produkt
                    To musiał być gumiarz przy salonie Bentleya. Jak zmieniałem opony przed zimą to trochę pogadałem z panem. Opowiedział mi przypadki z ostatniego tygodnia:
                    Volvo XC 90 - przyjechał z uzywkami kupionymi na allegro. Stan raczej kiepski
                    Drugi gościu chciał zmienić letnie na letnie, bo z tych nowszych jeszcze druty nie wyłazą
                    Przy mnie podjechał pan w seicento i kupił 2 szt wyszukanych wśród tych opon które ludzie oddają przy wymianie.

P.S Z tymi Savami jesteś tak sugestywny, ze wezmę je pod uwagę przy najblizszej zmianie, bez względu na wyniki testów w prasie itp

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Big Wojtek
                      To musiał być gumiarz przy salonie Bentleya.
                      nie, normalny z Karczewa

Zamieszczone przez Big Wojtek
                      P.S Z tymi Savami jesteś tak sugestywny, ze wezmę je pod uwagę przy najblizszej zmianie, bez względu na wyniki testów w prasie itp
                      płacą mi po prostu
                      niektóre parametry są bardzo subiektywne, no ale jak zakładam trzeci komplet to musiałbym być wariatem, gdyby mi nie odpowiadały
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• alxxx
                        RS
                        • 2010
                        • 1823
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Także popieram.. Sava na zimę to super guma ja mam BFGoodrich na kolejny sezon ok ale później kupię Savę albo nawet jakąś Dębicę bo też słyszę same pochwały dla zimówek tej marki.
                        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

alxxx, sądząc po profilu to potrzebujesz opon do jazdy po śniegu, spokojnie można wtedy ładować dębicę, tylko na nich się kiepskawo hamuje na mokrym, tu savy są lepsze, a jeszcze lepsze opony zimowe haj pierdormens, tylko, że te z kolei nie dają rady w takich prawdziwych zimowych warunkach, coś za coś.

a ja na frigo directional jeździłem i w lecie i muszę powiedzieć, że w mocnej furze RWD świetnie dawały radę :szeroki_usmiech
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bishop
                            L&K
                            • 2012
                            • 1430

TS850 potestowane na głębszym śniegu , pasażerowie mówili nie jeźdź tam bo nie będziemy wpychać, poszło gładko równe tempo na 1, asr nie mrugnął, ale ogólnie to zasługa raczej typu warstwy śniegu, ale jak na moje odczucia, dały radę, bo jak sam mam wątpliwości, ze przejadę, a oponki dały radę to zupełnie wystarczające.

Widział ktoś w sieci testy T850, w porównaniu z innymi?

Komentarz

• raventes
                              Rider
                              • 2013
                              • 343

Zamieszczone przez bishop
                              Widział, bo sporo ich było

Komentarz

• SS
                                RS
                                • 2010
                                • 16209
                                • Superb III (3V3)

sprawdź kilka/kilkanaście stron wcześniej w tym wątku.
                                Pisał Sebastian

Komentarz

• dominik9420
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1136

bishop, bodajże 20 stycznia po weselu były dość intensywne opady śniegu w moim rejonie (napadało jakieś 20-30cm mokrego śniegu) Większych problemów jazdy po zaspach na TS850 Nie było
                                  Ale jechałeś jednym tempem, czy stawałeś i ruszałeś? :twisted:
                                  Pozdrawiam i Szerokości!
                                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• spc
                                    Elegance
                                    • 2012
                                    • 825
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

spotrzebujesz opon do jazdy po śniegu, spokojnie można wtedy ładować dębicę, tylko na nich się kiepskawo hamuje na mokrym
                                    Potwierdzam - w firmowozie zajeżdżam Frigo 2 już 2 sezon - w sumie mają przelot ok. 50kkm i sprawują się bardzo dobrze - nie zdarzyło się, żebym nie pojechał na nich. Hamowanie na mokrym, fakt - opona jest trochę "śliska".
                                    W swojej 4x4 mam założone na zimę Fullway Snowtrak 205/55/16. Do października nawet nie słyszałem o takich oponach, ale sąsiad który prowadzi oponiarnię powiedział, że na śniegu "będzie pan zadowolony". I faktycznie, pan jest zadowolony - na śniegu, błocie śniegowym jest bardzo dobrze. Opona jest miękka i ma dość wysoki bieżnik. Mankamentem jest to, że na asfalcie jest głośna.
                                    Piter
                                    tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                    KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• witachu
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1319

ja tez zadowolony z t850 co raz bardziej. ostatnio parkując pod uczelnią, jedno miejsce w bocznej ulice wolne bo kawał sniegu a reszta zajęta, poszlo bez większych problemów (mimo wszystko zawsze mam przy sobie saperkę w razie powieszenia na brzuszku :P

(znajdź również na fb)

Komentarz

• dominik9420
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1136

Zamieszczone przez witachu
                                        zawsze mam przy sobie saperkę
                                        :haha: Oby Panowi mundurowi nie przyczepili się do tego, bo zawsze mogą stwierdzić, że mają podejrzenie, że jakieś zwłoki zakopywałeś
                                        Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• spc
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 825
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dominik9420
                                          Zamieszczone przez witachu
                                          :haha: Oby Panowi mundurowi nie przyczepili się do tego, bo zawsze mogą stwierdzić, że mają podejrzenie, że jakieś zwłoki zakopywałeś
                                          Gorzej byłoby chyba, jakby wykopywał 8)
                                          Piter
                                          tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                          KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• witachu
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1319

Zamieszczone przez spc
                                            dominik9420 napisał/a:
                                            witachu napisał/a:

Gorzej byłoby chyba, jakby wykopywał 8)
                                            póki co do bagażnika nie zaglądali

(znajdź również na fb)

Komentarz

• dominik9420
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1136

odnotowany kolejny +.
                                              A mianowicie jadąc spokojnie i skręcając na "nie używaną część skrzyżowania" w pewnym momencie powiesiłem samochód na bryłach śniegu odwalanych z drogi głównej.
                                              Wystarczyło raz bujnąć do tyłu i później już ogień do przodu :diabelski_usmiech
                                              Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• parasite
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1368

A ja dzisiaj na swoich Fuldach Montero ponad pół godziny się męczyłem, żeby wyjechać pod lekką górkę ze śniegu, aż wykopałem niezły dół w ziemi i sprzęgło nieźle zaczęło śmierdzieć. Ponad tydzień temu we Wrocławiu w korku miałem problem podjechać na wiadukt bo koła boksowały na dwójce. Chyba na następny sezon będzie trzeba coś nowego wrzucić i spróbuje chyba Savę. Fuldy mają z 4-5 lat i mimo 5-6mm bieżnika już nie dają rady.
                                                AGR 112KM, 232Nm
                                                Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• radekgw
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1182

Ja 2 sezon na frigo 2 zrobilem - Jeszcze w miare sie trzymaja okolo 6mm. Co o nich moge powiedziec to to ze na sniegu radza sobie bardzo dobrze, robilem kulig na 10 san w mocnym sniegu i nie bylo zadnych problemow Ale sa tez minusy jak inni wspomnieli na mokrym NA PRAWDE trzeba uwazac glownie przy hamowaniu, blota posniegowego tez zbytnio nie lubia. Pare razy dla zabawy probowalem ruszyc szybciej ze swiatel ale wynik zawsze sprowadzal sie do jednego - kto ma ciensze albo na wszystkie, takze z sejakami nie mialem szans na 1
                                                  Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez parasite
                                                    z 4-5 lat i mimo 5-6mm
                                                    3mm zużyłeś przez te lata :?: :!:
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...