OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paba
    Rider
    • 2012
    • 284

Tobie ma się podobać, jak dla mnie niebieski czy czerwony to tragedia
    do czerwonych białe boki opon i na paradę

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

paba ooo..widzisz , teraz już lepiej wymyśliłeś..
      ano obok jarka bym tak sobie jechał... :drive:
      ale bym miał ubaw...
      :haha:
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• thales
        Classic
        • 2014
        • 36

Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16? Muszę przejechać w grudniu trasę Korsyka-Polska a w Austrii ogromne mandaty za brak zimowych.W Polsce leżą nowe Hankooki dlatego szukam tutaj okazji ale na ciepłej wyspie trudno o zimowe opony.Znalazłem jednak coś takiego.http://www.leboncoin.fr/equipement_a...979.htm?ca=9_s
        Do tego gość spuszcza mi z ceny 30 euro więc koszt to 130.Zawsze to lepiej jak kupować niepotrzebnie następny komplet za 400 euro bo tyle płaciłem w zeszłym roku za Hankooki z założeniem.
        Swoją drogą świetne opony.

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Panowie co sadzicie o oponie Pirelli Snowcontrol Serie, mial ktos jakies doswiadczenia ?

Komentarz

• dudek_t
            L&K
            • 2008
            • 1421

Zamieszczone przez thales
            Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16? Muszę przejechać w grudniu trasę Korsyka-Polska a w Austrii ogromne mandaty za brak zimowych.W Polsce leżą nowe Hankooki dlatego szukam tutaj okazji ale na ciepłej wyspie trudno o zimowe opony.Znalazłem jednak coś takiego.http://www.leboncoin.fr/equipement_a...979.htm?ca=9_s
            Do tego gość spuszcza mi z ceny 30 euro więc koszt to 130.Zawsze to lepiej jak kupować niepotrzebnie następny komplet za 400 euro bo tyle płaciłem w zeszłym roku za Hankooki z założeniem.
            Swoją drogą świetne opony.
            Obstawiam że nie wejdą. To baaardzo duże opony. Obcierać będzie na bank.

Komentarz

• Klima
              Ambiente
              • 2014
              • 239
              • Octavia I combi (1U5)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16? .
              Bardzo duży przeskok.
              Przyłożyłem takie koło z Tiguana do mojej OI, która stoi na 195/65R15 i 215/65R16 sięgało już rantu. Oczywiście, po założeniu na piastę byłoby tam trochę miejsca, ale na nierównościach będzie ocierać.

Komentarz

• lukasz0483r
                Classic
                • 2015
                • 27
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam.
                Kupiłem Octavię II na aluminiowych felgach z oponami 195/65/R15.
                Zostały mi po nissanie opony 175/65/R15.
                Czy kupując felgi stalowe 6Jx15 mogę wciągnąć na nie w/w opony ?
                Będzie to jeździć ?

Komentarz

• dudek_t
                  L&K
                  • 2008
                  • 1421

Zamieszczone przez lukasz0483r
                  Witam.
                  Będzie to jeździć ?
                  Nie, zdecydowanie za wąskie opony do tej budy. Dodatkowo znacznie zmniejszy Ci się prześwit. Nowe, dobre opony w prawidłowym rozmiarze to koszt 800zł więc nie ma o czym mówić.

Komentarz

• thales
                    Classic
                    • 2014
                    • 36

Zamieszczone przez yunior81
                    Panowie co sadzicie o oponie Pirelli Snowcontrol Serie, mial ktos jakies doswiadczenia ?
                    Która seria?Bo pomiędzy II a III jak dla mnie jest różnica.Pirelli mają to do siebie,że dość szybko się ścierają.Ja bym dołożył i kupił Sottozero W 210.Tutaj bieżnik trzyma znacznie lepiej.

Komentarz

• Maliniak
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 109
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Z Pirelli polecam Sottozero 3 - wlasnie je znow zalozylem i na mokrym zjadaja fabryczne Michelin Supremacy HP, ktore swoja droga w ogole nie nadaja sie do agresywnej jazdy. Buksowanie to norma, co w przypadku opon tej klasy to jednak zart.

Komentarz

• yunior81
                        RS
                        • 2010
                        • 1657
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Problem w tym, ze Skoda daje je teraz gratis do auta :/ i nie ma mozliwosci zmiany na inna marke. Chodzi o Snowcontrol Serie III. W porownaniu do Dunlopa strasznie glosna.

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16?
                          generalnie ja rozumiem że można się nie znać ale ... :roll:
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Mitnik44
                            Classic
                            • 2014
                            • 19
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ponownie trasa autostradowa ok 800km, octavką 2.0 d, na gumach continental ts850, czas gonił więc prędkości często ok 210-220km/h (gps do 208), temp na zew. od 5-6 st.C do w nocy 2-3.
                            Warunki średnie, trochę padało, więc zwalniałem, ale raczej cały przelot 160-220km/h.

Tym razem trochę niestabilnie się czułem, zwłaszcza na łukach/zakrętach, musiałem zwalniać, ale trochę padało, temp niska, i nawierzchnia była raz sucha raz mokra + zmęczenie pod koniec.

Z opon zadowolony jestem dalej, a te odczucia to raczej wynikają z pośpiechu i głupoty żeby tyle cisnąć w takich warunkach na zimówkach.

Jednak jeśli ktoś często jeździ z prędkościami w okolicy 200 lub ponad to powinien mieć świadomość że nawet najlepsze opony przy takiej prędkości mogą robić niespodzianki.

Dalej czekam na jakieś wasze opinie o Nokianach wr d4, które mam na octavce 1.6 - ja zadowolony ale jak pisałem b.mało nią jeżdżę.

Komentarz

• paweł2
                              L&K
                              • 2010
                              • 1405

Słyszał ktoś o oponach Kelly Winter?Co to za wynalazek
                              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• RoCaVe
                                Drive
                                • 2015
                                • 64
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Ja po opiniach WULKANIZATORÓW i informacjach z www. zdecydowałem się na nowe Nokiany D4 205/55/16 wsadzone na stalowe 16 i założone na Octavie VRS wygląda jak wygląda ale nie miałem kasy na alu i jestem mega zadowolony na mokrej nawierzchni bez problemu na kałużach idealnie odprowadzają wodę czekam na śnieg podczas hamowania na mokrej radzą sobie świetnie tak działają u mnie

Komentarz

• Sebastian_M26
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1823
                                  • Superb II (3T4)

205 to za mało, nie będzie to dobrze jechać przy obecnych zimach.
                                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• majuDJ
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 464

Kupiłem w piątek w pewnym skiepie 2 nowe opony zimowej Fulda Montero 3 205/55/R16 91T. Dziś dostałem opony od kuriera ale były tak ścisniętę od wąskiej plastikowej taśmy, że bieżnik i bok opon uleg zniekształceniu. Pomimo, że uwolniłem opony niezwłocznie z uścisku to jak do tej pory nie wróciły do swojego pierowtnego wyglądu. Mam rozumieć, że te opony nie nadają się do użytku i zostały uszkodzone przez nieprofesjonalne zapakowanie przez sklep?
                                    http://www.euromove.pl

Komentarz

• dudek_t
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1421

Prawdopodobnie nic im nie będzie po założeniu na felge. Wiesz jak wyglądają magazyny takich sklepów? Nie chcesz wiedzieć :?

Komentarz

• majuDJ
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 464

Zamieszczone przez dudek_t
                                        Prawdopodobnie nic im nie będzie po założeniu na felge. Wiesz jak wyglądają magazyny takich sklepów? Nie chcesz wiedzieć :?
                                        Nie wiem jak wyglądają magazyny takich sklepów. Ale trzeba być idiota by mocno tak zaciskać ze sobo opony taśmą. Mam nadzieję, że nie będzie żadnego bicia, ciekawo czy opony po napompowaniu i przejechaniu sezonu po zdjęciu będą miały idealny kształt.
                                        http://www.euromove.pl

Komentarz

• thales
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 36

Zamieszczone przez leszekmw
                                          Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16?
                                          generalnie ja rozumiem że można się nie znać ale ... :roll:
                                          Ale co?
                                          Nie pytam czy na felgę 15" mogę założyć oponę 13",tylko pytałem o oponę "wyższą" 2 rozmiary.Widząc prześwit między nadkolem a kołem miałem wrażenie,że opona się zmieści.
                                          Jak widzisz można się nie znać i można nie mieć żadnej wiedzy na ten temat.A forum ,zdaję się,że istnieje m.in. po to by taki cymbał jak ja pojął to czego nie wiedział do tej pory.

Komentarz

• xtremesystems
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2254
                                            • Hyundai

masz wrazenie

chlopie nie dosc ze 5cm opona wyzsza to jeszcze szersza.

nawet jesli weszla by to przy pierwszym skrecie bedzie walic o nadkola.

Komentarz

• -Piotr-
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1018
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W zasadzie kto pyta, ten nie błądzi.........

Co to opon Nokian WR D4:
                                              -na suchym - zaskakująco ciche, pewne prowadzenie nawet na zakrętach, testowane do ok. 160 km/h.
                                              -na mokrym - można im zaufać pod każdym względem, strugi deszczu na asfalcie, kałuże nie są żadnym utrudnieniem.
                                              na śniegu - tymczasowo na niewielkiej warstwie śniegu, na bocznych drogach bardzo trudno zmusić ABS do działania.
                                              O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                              KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                              O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Hubee
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 226
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Potwierdzam. moje D4 jechaly juz 230 (V do 240) i sa spoko. Dzis w drugim aucie na mokrym i w zakrecie auto prowadzi sie pewnie. Takze 195/65/15 i 225/40/18 przetestowane. Na pierwszych 2500km, na drugich 1500km.
                                                Moja RS Combi

Komentarz

• grzegorz_
                                                  Drive
                                                  • 2015
                                                  • 99

Zamieszczone przez -Piotr-
                                                  W zasadzie kto pyta, ten nie błądzi.........

Co to opon Nokian WR D4:
                                                  -na suchym - zaskakująco ciche, pewne prowadzenie nawet na zakrętach, testowane do ok. 160 km/h.
                                                  -na mokrym - można im zaufać pod każdym względem, strugi deszczu na asfalcie, kałuże nie są żadnym utrudnieniem.
                                                  na śniegu - tymczasowo na niewielkiej warstwie śniegu, na bocznych drogach bardzo trudno zmusić ABS do działania.
                                                  Potwierdzam twoje slowa. Bardzo cicha i bdb opona. POLECAM!
                                                  O3 => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...6256f596d19eed

Komentarz

• ksyniu22
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 119

EVERGREEN EW62
                                                    macie jakieś opinie o tych oponach?

Komentarz

Pracuję...