OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez paweł2
    Słyszał ktoś o oponach Kelly Winter?Co to za wynalazek
    daj spokój..tańszych nie znalazłeś.. :?: :wink:
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

W biedronce były kormorany koło 190 zł za dwieście piątkę.
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez Sebastian_M26
        W biedronce były kormorany koło 190 zł za dwieście piątkę.
        215 z montażem mam ..
        płytki bieżnik..
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

paweł2, mój znajomy miał w OII i nie narzekał na te kelly, nówki kupił i spoko mu wystarczyły.
          Ja też powoli się sadze na wymianę, bo moje zimówki już w takim stanie, że wątpie, że dam radę w śniegu - chodzi o bieżnik, przynajmniej przód - takie odziedziczyłem z autem, fajnie że drugi komplet alu za to . Na nówki się nie sadze, bo auto u mnie i tak więcej niż 2-3 lata nie będzie myślę, bo już ma 10 latek, a ma dwa komplety jak każdy - wiadomo. Na alledrogo znalazłem opony zimowe Roadstone Eurowin 550 niedaleko mnie, z bieżnikiem 7-8mm cały komplet w dobrych pieniądzach....myślicie, że takie coś jest do przeżycia na 2 maks 3 zimy? na pewno będzie lepsze niż zjechane Micheliny Alpin Primacy myślę, przód mi wpada w uślizg na niższych temperaturach i wilgotnej drodze jak mocniej depnę (to wina bieżnika marnego chyba już kompletnie i może ciut za duże ciśnienie mam - jutro zmierzę). Nie wiem, ale jak się nie szaleje na mokrym i nie ma nie wiadomo ilu koni pod maską, to tak sobie myślę, że takie opony...chyba tragiczne nie są? nie wiem, może się mylę....to coś takiego, bieżnik przypomina stare dębice, które dobrze radziły sobie w śniegu (a mi to na rękę, bo czasem bocznymi drogami jeżdzę):

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

sew1981, gdzie ty tam w Gdyni zobaczysz snieg w tym sezonie :wink: Ja ostatnio zamiast zimówek zamówiłem nowe letnie :lol:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

piramida, no właśnie poniekąd tak, ale czasem się wypuszczam po wioskowych drogach, które mało odsnieżane bywają. kolo ma do oddania te opony za 280 zł (zszedł z 300) komplet 205/55 r16....bieżnik 7mm każda (a nówka kosztuje ponad 200 jedna), o 19 jadę po nie, oblookać, twierdzi, że całe, jak tak to biorę bez zastanawiania.Nawet jak chinole (pewnie guma twardsza niż w markowych), to chyba w śniegu sobie poradzą myślę jako tako, bo moje to już kibel totalny bieżnik, szczególnie tył i tyłek mam niestabilny na mokrym. :wink:

Komentarz

• dudek_t
                L&K
                • 2008
                • 1421

Jakby nie patrzeć... 280zł to nie pieniądze więc zaryzykować możesz.

Ja ciągle na letnich i na razie nie widzę najmniejszej potrzeby zmiany na zimówki.

SEW, daj zdjęcie bieżnika tych Miszajsów co masz obecnie, dzięki.

Komentarz

• xtremesystems
                  RS
                  • 2010
                  • 2254
                  • Hyundai

zalezy jaka letnia . jak jakis max performance lub semi slick to zimowki muszą byc .
                  np ja juz na potenzach troche latalem . po zmianie na zimowki jest trakcja. potenzy lubia troche wiecej ciepła

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

Zamieszczone przez sew1981
                    Nawet jak chinole
                    Różnie z tym bywa.... kupiłem we wrześniu Golfa 1 z silnikiem po swap-ie ma koło 110KM, auto było na chińskich zimowych opnach... lekko podtartych ale jeszcze by sie nadawały.

Auto na mokrym miało problemy z trakcja z roki na 3-ojce ... ze startu nie mowie... mam drugi komplet flegi z oponami letnimi, opony to GY ale z 2004 roku przepaść, opony tez ida do utylizacji ale dużo lepiej, teraz auto dostało nowe Uni MS 77 i dopiero jest w stanie pokazać jak jeździ 110KM w samochodzie który waży 700kg
                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

dudek_t, no kupiłem, bo za 280 to szkoda było nie brać, bieżnik rzeczywiście ma 7-8, auta leżały długo w garażu - dobrze leżakowane, przejechały nie wiele, były na aucie salonowym, jakimś koreańcu z 2006 mówił gość. Goodride to opony koreańskie nie chińskie - jest na nich napis. W tygodniu zamontuje i napisze jak się na tym jeździ teraz. Guma nie wygląda na jakąś twardą na szczęście.
                      Foteksa walnę jutro...dziś nie wchodziłem na forum.
                      Jak czasem depnę na maksa na tych Michelin ze świateł to się ślizga na mokrym do 3 biegu..... trochę mnie to drażni, bo auto nie ma jakieś ogromnej mocy, tylko 135 ps. Też czuje się na tych kołach pewnie przy większych prędkościach na śliskim na łukach - co gorsze, pora na zmianę ewidentnie
                      trochę mimo wszystko mnie to dziwi, bo mimo już może nie mam cudownego bieżnika, przy niższych temperaturach opona na śliskim zachowuje się wyraźnie słabiej, w okolicy 0 stopni niż np. przy 7....jakaś dupna guma chyba tych alpinów :roll:

Komentarz

• prezes73
                        Rider
                        • 2015
                        • 522
                        • Hyundai

sew1981, Pojeździj na Alpinach 5 ;-)
                        Pewnie czuje się w każdych warunkach oprócz śniegu, bo jeszcze go nie widziały.

Komentarz

• kiloscar
                          Drive
                          • 2015
                          • 82
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ja dzisiaj właśnie zakupiłem Dunlop Winter Sport 5 4 szt ,cena ? hmmm nie wiem jak na PL ale we Francji koszt 440 ojro wraz z montarzem,powiem ze jak na jeden dzień jazdy jestem bardzo zadowolony tylko minus tego ze nie mają Ran Flat
                          Kiloscar

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

kiloscar, a po co Ci rof ? do octavii ?
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kiloscar
                              Drive
                              • 2015
                              • 82
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

źle napisałem przepraszam.Nie chodziło mi o ran flat(myślał indyk o niedzieli a w sobotę mu łeb ucieli :P )chodziło mi że nie ma dodatkowej osłony na felge ,dodatkowy rant
                              Kiloscar

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

aaaa..no to teraz wszystko jasne.. :kciukgora
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2009
                                  • 10917
                                  • Fiat

foteksa nie walnąłem sorry, bo nie miałem czasu, a teraz i tak nie mam auta do srody, jezdze innym.
                                  W każdym razie, przy innych zimówkach nie miałem tak żeby tak się ślizgały na mokrawej, a nie zalanej wodą nawierzchni,nawet przy marnawym już bieżniku. Snieg to wiadomo, że nie ma co liczyć na przyczepność, ale mrzawka....trochę mnie to zszokowało.

Komentarz

• gusiak11
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1362
                                    • Ford

W każdym razie, przy innych zimówkach nie miałem tak żeby tak się ślizgały na mokrawej, a nie zalanej wodą nawierzchni,nawet przy marnawym już bieżniku. Snieg to wiadomo, że nie ma co liczyć na przyczepność, ale mrzawka....trochę mnie to zszokowało.
                                    A nie mówiłem...

Komentarz

• yunior81
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1657
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kiloscar
                                      chodziło mi że nie ma dodatkowej osłony na felge ,dodatkowy rant
                                      Są różne oznaczenia np. mfs....

Komentarz

• xtremesystems
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2254
                                        • Hyundai

Zamieszczone przez gusiak11
                                        A nie mówiłem...
                                        zalezy co kupil. i ile to ma lat

goodride. to zadna rewelacja. dodatkowo wiek. i skladowanie.

jesli lezaly kilka zim na mrozie to mogly dodatkowo stwardniec. stad poslizgi.

ja rozumiem ze mozna kupic uzywke dobrej firmy do upalania . np slicki sie kupuje uzywane i to popularny zwyczaj.
                                        zimowki wole nowe kupic.

chociaz jak za 300 komplet to moze sie oplacac jak tragedii na blocie nie bedzie.

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2009
                                          • 10917
                                          • Fiat

xtremesystems, no latek to troche mają te goodride, z dychę conajmniej. Ale bieżnik i stan gumy naprawdę dobry, nie leżały na mrozie, a w ogrzewanym garażu w dobrej pozycji, przyjrzałem się, czy są gdzieś nawet lekko popękane - np. na bokach ze starości - nie, zero pęknięć.
                                          Więc wnioskuje, że te "grosze" jak na opony nie są wydane źle....
                                          gusiak11, co nie mówiłeś? pisałem to o michelinach używanych aktualnych,jeśli chodzi o uślizgi....a nie o tych, co kupiłem - te jeszcze leżą w garażu, jak będę miał czas wymienię i napisze czy jest różnica

Komentarz

• xtremesystems
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2254
                                            • Hyundai

nie wiem czy zle . ty pisales ze sie śliskają na wilgotnym.

jesli maja 10 lat to nawet w dobrych warunkach mieszanka stwardniała . objawem wlasnie jest to co pisales.

rozumiem jakbys kupil uzywane zimowki 3-4 no max 5 letnie.
                                            ale 10 letnie to juz jest wg mnie nie za dobry biznes.

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2009
                                              • 10917
                                              • Fiat

xtremesystems, chyba się nie rozumiemy widzę. ślizgają mi się aktualne dojechane zimówki michelin alpin primacy...mające niski bieżnik, one nie mają 10 lat jeszcze....
                                              Dlatego zakupiłem inne opony - te o których pisałem - goodride. One są starsze, ale w lepszym stanie, jeszcze nawet ich nie załozyłem
                                              Z tą mieszanką to niby prawda, że stare opony są marnawsze. Ale 1. opona była dobrze przechowywana, ma mały przebieg. 2. na byłym scudo miałem też stare zimówki kormorana swego czasu, też podobna sytuacja (używane, leżące w garażu, z dobrym bieżnikiem) i nic złego z nimi się nie działo na drodze - nie zauważyłem gorszych parametrów względem nówki....Więc to prawda, że guma to i tamto, ale z drugiej strony, jak opona jest w dobrych warunkach trzymana i nie jest popękana nigdzie (przyglądałem się dokładnie) to co w niej jest takiego groźnego i złego? (myślę, że to odnośniej tej gumy to o oponach źle składowanych, popękanych, i w małym procencie też zabieg producentów, żeby ludzie kupowali nowe) 3. nie używam auta do jakiś ekstremalnych wyczynów, nie wierzę, że taka opona się np. rozpadnie 4. będę je obserwował i dam znać czy pęka, czy ma to wpływ na trakcje etc....

Komentarz

• gusiak11
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1362
                                                • Ford

co nie mówiłeś? pisałem to o michelinach używanych aktualnych
                                                no ja z twojej wypowiedzi z wczoraj z 21.. wywnioskowałem ze zmieniłeś i nie jesteś zadowolony ale teraz latasz innym autem ale ok... jak widzę nie tylko ja

jak pisze xtremesystems, lato to jeszcze ale zimówki najlepsze są nowe a co z nimi nie tak moze być... nie zauważysz tego ale moze być sytuacja taka że ta guma od swojego odpowiednika 2015 ma znacznie twardsza gume... przerabiałęm to kiedyś na conit niby guma znanej marki itd... a twarda jak kamień... co w zimowce raczej nie pomaga. Druga sprawa że guma sie starzeje i przykładowo nowa zimówka po jednej zimie znieknie 2mm a tej 4 bo sie utleniła i dużo szybciej sie ściera...
                                                Generalnie wyleczyłem sie z używanych opon... nigdy praktycznie nie ma 4... czesto maja juz około 10lat... a nie wiem jak gdzie indziej ale w Lublinie za używkę liczą koło 80-100zl a budżetowe gumy sprzedaja po 160 -180 tamte starczają na dwa sezony nowe na 4-5 więc wychodzi i tak taniej choćby na samym przekładaniu i ważeniu

Komentarz

• sew1981
                                                  RS
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2009
                                                  • 10917
                                                  • Fiat

gusiak11, no może jakoś niewyraźnie się wyraziłem, pardon jak ktoś nie skumał przez to. Teraz już wiadomo :wink:
                                                  no pożyjemy, zobaczymy, organoleptycznie (dotykowo) guma nie jest twarda na bieżniku. No najwyżej zmienię w przyszłym czy za dwa sezony....tak naprawdę dałem za nie tyle co za jedną średniej marki nówkę (280 zł) w tym rozmiarze (205/55 r16 - musiałem brać 16 stki, bo mam taki felunek, a 15 stki do mojej LII nie wchodzą przez 300 mm heble na przodzie :P ). Więc się nie spinam. Założę i podzielę się spostrzeżeniami, czy jest aż tak tragicznie jak wyrokujecie. Ja po doświadczeniach ze Scudo i używanych Kormoranach mam inne obserwacje, a auto momentami ze mną lekko nie miało :P

Komentarz

• gusiak11
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1362
                                                    • Ford

no może jakoś niewyraźnie się wyraziłem, pardon jak ktoś nie skumał przez to.
                                                    spoko luz... :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...