Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16? Muszę przejechać w grudniu trasę Korsyka-Polska a w Austrii ogromne mandaty za brak zimowych.W Polsce leżą nowe Hankooki dlatego szukam tutaj okazji ale na ciepłej wyspie trudno o zimowe opony.Znalazłem jednak coś takiego.http://www.leboncoin.fr/equipement_a...979.htm?ca=9_s
Do tego gość spuszcza mi z ceny 30 euro więc koszt to 130.Zawsze to lepiej jak kupować niepotrzebnie następny komplet za 400 euro bo tyle płaciłem w zeszłym roku za Hankooki z założeniem.
Swoją drogą świetne opony.
Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16? Muszę przejechać w grudniu trasę Korsyka-Polska a w Austrii ogromne mandaty za brak zimowych.W Polsce leżą nowe Hankooki dlatego szukam tutaj okazji ale na ciepłej wyspie trudno o zimowe opony.Znalazłem jednak coś takiego.http://www.leboncoin.fr/equipement_a...979.htm?ca=9_s
Do tego gość spuszcza mi z ceny 30 euro więc koszt to 130.Zawsze to lepiej jak kupować niepotrzebnie następny komplet za 400 euro bo tyle płaciłem w zeszłym roku za Hankooki z założeniem.
Swoją drogą świetne opony.
Obstawiam że nie wejdą. To baaardzo duże opony. Obcierać będzie na bank.
Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16? .
Bardzo duży przeskok.
Przyłożyłem takie koło z Tiguana do mojej OI, która stoi na 195/65R15 i 215/65R16 sięgało już rantu. Oczywiście, po założeniu na piastę byłoby tam trochę miejsca, ale na nierównościach będzie ocierać.
Witam.
Kupiłem Octavię II na aluminiowych felgach z oponami 195/65/R15.
Zostały mi po nissanie opony 175/65/R15.
Czy kupując felgi stalowe 6Jx15 mogę wciągnąć na nie w/w opony ?
Będzie to jeździć ?
Witam.
Będzie to jeździć ?
Nie, zdecydowanie za wąskie opony do tej budy. Dodatkowo znacznie zmniejszy Ci się prześwit. Nowe, dobre opony w prawidłowym rozmiarze to koszt 800zł więc nie ma o czym mówić.
Panowie co sadzicie o oponie Pirelli Snowcontrol Serie, mial ktos jakies doswiadczenia ?
Która seria?Bo pomiędzy II a III jak dla mnie jest różnica.Pirelli mają to do siebie,że dość szybko się ścierają.Ja bym dołożył i kupił Sottozero W 210.Tutaj bieżnik trzyma znacznie lepiej.
Z Pirelli polecam Sottozero 3 - wlasnie je znow zalozylem i na mokrym zjadaja fabryczne Michelin Supremacy HP, ktore swoja droga w ogole nie nadaja sie do agresywnej jazdy. Buksowanie to norma, co w przypadku opon tej klasy to jednak zart.
Problem w tym, ze Skoda daje je teraz gratis do auta :/ i nie ma mozliwosci zmiany na inna marke. Chodzi o Snowcontrol Serie III. W porownaniu do Dunlopa strasznie glosna.
Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16?
Zamieszczone przez lukasz0483r
generalnie ja rozumiem że można się nie znać ale ... :roll:
:haha:
Ponownie trasa autostradowa ok 800km, octavką 2.0 d, na gumach continental ts850, czas gonił więc prędkości często ok 210-220km/h (gps do 208), temp na zew. od 5-6 st.C do w nocy 2-3.
Warunki średnie, trochę padało, więc zwalniałem, ale raczej cały przelot 160-220km/h.
Tym razem trochę niestabilnie się czułem, zwłaszcza na łukach/zakrętach, musiałem zwalniać, ale trochę padało, temp niska, i nawierzchnia była raz sucha raz mokra + zmęczenie pod koniec.
Z opon zadowolony jestem dalej, a te odczucia to raczej wynikają z pośpiechu i głupoty żeby tyle cisnąć w takich warunkach na zimówkach.
Jednak jeśli ktoś często jeździ z prędkościami w okolicy 200 lub ponad to powinien mieć świadomość że nawet najlepsze opony przy takiej prędkości mogą robić niespodzianki.
Dalej czekam na jakieś wasze opinie o Nokianach wr d4, które mam na octavce 1.6 - ja zadowolony ale jak pisałem b.mało nią jeżdżę.
Ja po opiniach WULKANIZATORÓW i informacjach z www. zdecydowałem się na nowe Nokiany D4 205/55/16 wsadzone na stalowe 16 i założone na Octavie VRS wygląda jak wygląda ale nie miałem kasy na alu i jestem mega zadowolony na mokrej nawierzchni bez problemu na kałużach idealnie odprowadzają wodę czekam na śnieg podczas hamowania na mokrej radzą sobie świetnie tak działają u mnie
Kupiłem w piątek w pewnym skiepie 2 nowe opony zimowej Fulda Montero 3 205/55/R16 91T. Dziś dostałem opony od kuriera ale były tak ścisniętę od wąskiej plastikowej taśmy, że bieżnik i bok opon uleg zniekształceniu. Pomimo, że uwolniłem opony niezwłocznie z uścisku to jak do tej pory nie wróciły do swojego pierowtnego wyglądu. Mam rozumieć, że te opony nie nadają się do użytku i zostały uszkodzone przez nieprofesjonalne zapakowanie przez sklep?
Prawdopodobnie nic im nie będzie po założeniu na felge. Wiesz jak wyglądają magazyny takich sklepów? Nie chcesz wiedzieć :?
Nie wiem jak wyglądają magazyny takich sklepów. Ale trzeba być idiota by mocno tak zaciskać ze sobo opony taśmą. Mam nadzieję, że nie będzie żadnego bicia, ciekawo czy opony po napompowaniu i przejechaniu sezonu po zdjęciu będą miały idealny kształt.
Na co dzień auto stoi na 205/55/16.Czy mogę założyć 215/65/16?
Zamieszczone przez lukasz0483r
generalnie ja rozumiem że można się nie znać ale ... :roll:
:haha:
Ale co?
Nie pytam czy na felgę 15" mogę założyć oponę 13",tylko pytałem o oponę "wyższą" 2 rozmiary.Widząc prześwit między nadkolem a kołem miałem wrażenie,że opona się zmieści.
Jak widzisz można się nie znać i można nie mieć żadnej wiedzy na ten temat.A forum ,zdaję się,że istnieje m.in. po to by taki cymbał jak ja pojął to czego nie wiedział do tej pory.
Co to opon Nokian WR D4:
-na suchym - zaskakująco ciche, pewne prowadzenie nawet na zakrętach, testowane do ok. 160 km/h.
-na mokrym - można im zaufać pod każdym względem, strugi deszczu na asfalcie, kałuże nie są żadnym utrudnieniem.
na śniegu - tymczasowo na niewielkiej warstwie śniegu, na bocznych drogach bardzo trudno zmusić ABS do działania.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Potwierdzam. moje D4 jechaly juz 230 (V do 240) i sa spoko. Dzis w drugim aucie na mokrym i w zakrecie auto prowadzi sie pewnie. Takze 195/65/15 i 225/40/18 przetestowane. Na pierwszych 2500km, na drugich 1500km.
Co to opon Nokian WR D4:
-na suchym - zaskakująco ciche, pewne prowadzenie nawet na zakrętach, testowane do ok. 160 km/h.
-na mokrym - można im zaufać pod każdym względem, strugi deszczu na asfalcie, kałuże nie są żadnym utrudnieniem.
na śniegu - tymczasowo na niewielkiej warstwie śniegu, na bocznych drogach bardzo trudno zmusić ABS do działania.
Potwierdzam twoje slowa. Bardzo cicha i bdb opona. POLECAM!
Komentarz