Jakie tarcze kupic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• karolsky
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis

Po co Tobie nawiercanie osłabiające konstrukcję?
    Nawiercane acwlasciwie tarcze z otworami (niekoniecznie wykonane metoda postprodukcyjnego nawiercania) to olbrzymi koszt - ja jestem zwolennikiem tarcz ori plus bardzo dobre klocki.

Tańsze (ok 500 pln /szt) to duża szansa na zwichrowane niestety bo firmy produkujące tarcze lecą w kloca i dają słabszy skład niż nawet oem (nie oem econo) a im wieksze tym bardziej to czuć.

jesli masz na myśli odprowadzanie skompresowanego powietrza i samooczyszczenie to rozważ nacinane ale wówczas nie należy stosować ceramicznych klocków.

Ten temat mnie kiedyś niszczył mentalnie i wydaje mi się ze znalazłem swoją ścieżkę w temacie.

Oczywiscie mówię o jeździe po ulicy.
    na tor to zupełnie inny rozdział.
    Ori to 500zł za sztukę, więc przesada. Zamówiłem Zimmermana z dziurami i klocki Zimmermana. Jeździ ktoś na takim zestawie? Mam jeszcze możliwość zmiany zamówienia, więc proszę o radę czy zmienić z nawiercanych na gładkie?

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis
    ja jestem zwolennikiem tarcz ori plus bardzo dobre klocki.
    Czyli właściwie nie wiadomo jakich, bo dostawca/producent tych "ori" zmienia się w zależności od aktualnie podpisanej umowy.
    Lepiej napisać, że jesteś zwolennikiem marży pudełkowej.

Zostaw komentarz:

• robertowicz
    odpowiedział(a)
    Czyli jeśli chodzi o rdzewienie to TRW wypada wyjątkowo dobrze?

Zostaw komentarz:

• pedros
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez karolsky Zobacz wpis
    Będę zmieniał klocki i tarcze w VRS-ce, obawiam się piszczenia Zimmermana nawiercanego, czy słusznie?
    Po co Tobie nawiercanie osłabiające konstrukcję?
    Nawiercane acwlasciwie tarcze z otworami (niekoniecznie wykonane metoda postprodukcyjnego nawiercania) to olbrzymi koszt - ja jestem zwolennikiem tarcz ori plus bardzo dobre klocki.

Tańsze (ok 500 pln /szt) to duża szansa na zwichrowane niestety bo firmy produkujące tarcze lecą w kloca i dają słabszy skład niż nawet oem (nie oem econo) a im wieksze tym bardziej to czuć.

jesli masz na myśli odprowadzanie skompresowanego powietrza i samooczyszczenie to rozważ nacinane ale wówczas nie należy stosować ceramicznych klocków.

Ten temat mnie kiedyś niszczył mentalnie i wydaje mi się ze znalazłem swoją ścieżkę w temacie.

Oczywiscie mówię o jeździe po ulicy.
    na tor to zupełnie inny rozdział.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Tak, te całe srebrne (matowe). To jest gówniana powłoka (na zimmermannach też). Rdzewieje pierwszej zimy. Nie ma to żadnego porównania do czarnej na brembo, jurid czy trw.

Zostaw komentarz:

• robertowicz
    odpowiedział(a)
    Miałeś te tarcze co obecnie są sprzedawane takie całe pokryte na srebrno? Ponoć Ate ma najlepszą tą powkłokę przed rdzewieniem pozniej coś wiem że TRW lakieruje na czarno a reszta tańsza to zero powłoki.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Nie polecam. Tarcz, bo rdzewieją na potęgę już pierwszej zimy, a klocków, bo w początkowej fazie hamowania są strasznie niewydajne (trzeba mocno deptać, żeby uzyskać to samo, co na zwykłych). Miałem ate ceramic przez 17 000 km i nawet żona narzekała, że auto słabo hamuje. Nie wytrzymałem i zmieniłem na zwykłe. A powrót do zwykłych klocków nie jest łatwy, bo te ceramiczne oklejają tarcze bardzo trwałym "glutem", którego żaden zmywacz ani benzyna ekstrakcyjna nie ruszają,

Zostaw komentarz:

• robertowicz
    odpowiedział(a)
    Poleca ktoś zwykła tarcza ATE + klocki ATE Ceramic?

Zostaw komentarz:

• karolsky
    odpowiedział(a)
    Będę zmieniał klocki i tarcze w VRS-ce, obawiam się piszczenia Zimmermana nawiercanego, czy słusznie?

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    W moim użytkowaniu tarcze:
    1.Brembo malowane .11 a jak nie ma to Textar(Zimmerman)
    I
    Klocki:
    1. Ferrodo DS2000, jak nie ma lub za drogie to Textar.

Także Textar jak najbardziej polecam.

Zostaw komentarz:

• tomek evo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez bo86bo Zobacz wpis
    Przymierzam się na poważnie już do wymiany klocków i tarcz na tył. Teraz tylko zastanawiam się czy faktycznie dobrym wyborem będzie Textar
    Ogólnie Textar jest raczej polecany ale najlepiej o wrażenia pytać kogoś kto ma taki zestaw w identycznym modelu.

Zostaw komentarz:

• bo86bo
    odpowiedział(a)
    Przymierzam się na poważnie już do wymiany klocków i tarcz na tył. Teraz tylko zastanawiam się czy faktycznie dobrym wyborem będzie Textar

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    To chyba cos sie zmienilo, bo Zimmermany jakie ja zakladalem w kilku autach wlasnie dosc dlugo byly bez rdzy, gdzie inne TRW czy ATE rdzewialy szybko.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Ale to dziadostwo zimmermann szybko rdzewieje.

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Klima Zobacz wpis
    Zacisk nie pracuje prawidłowo. Kwestia pracy tłoczka i prowadnic.
    w taki razie zabiore sie za to jeszcze raz wyczyszcze i wy smaruje. Dzieki

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    Zacisk nie pracuje prawidłowo. Kwestia pracy tłoczka i prowadnic.

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    witam mam pytanko co sie dzieje nowa tarcza nowy klocek i takie coś z jednej strony na może z 5 tys zrobione. tarcza i klocek ZIMMERMAN
    Załączone pliki
    Ostatnio edytowany przez Szakal_84; 36782.

Zostaw komentarz:

• SebaRS
    odpowiedział(a)
    Tu nie chodzi tylko o krzywienie się tarcz ale również o efektywność hamowania.
    Załóż tarcze Brembo + klocki ferodo Premier i będziesz zadowolony lub zestaw gładkiego zimmermanna (takie mam u siebie) i zero problemów.

Zostaw komentarz:

• Ultor
    odpowiedział(a)
    Witam kolegów, potrzebuję namiarów na przyzwoite jakościowo tarcze za niewielkie pieniądze -wiem że za jakość trzeba zapłacić,ale rok temu wymieniłem komplet na jakieś FTE które w Czechach wyszły mnie 280 za przód i już je c...j strzelił. Dlatego wolę je wymienić częściej i mieć spokój z biciem na kierownicy.

Zostaw komentarz:

• bo86bo
    odpowiedział(a)
    Textar czy ATE? Ferodo odpuściłem teraz zastanawiam się nad tymi firmami. Chodzi o komplet na tył Ate mogę miec za ok 400zł. Textara jeszcze nie namierzałem ale czytałem,ze nie odstepuje niczym. Prawda czy mit? Pacjent: O1 1.8T 180km

Zostaw komentarz:

• B74
    odpowiedział(a)
    Jeśli mogę doradzić:

1. Ze strony dowolnego sprzedawcy internetowego dobierz sobie odpowiednie/sprawdź u kilku.
    2. Zmierz swoje nawet centymetrem , jeśli się da nawet przez felgi (+/-).
    3. Zadaj pytanie sprzedającemu podając nr VIN.
    4. Przeglądając fora zdecyduj się na producenta.
    5. Zamów

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    to mnie nieco dziwi ze do jednego silnika montowali by mniejsze badz wieksze heble

edit
    a zamawiając mam jakis wplywa jakie heble dostawne z 1.8tsi?
    Ostatnio edytowany przez xtremesystems; 13725.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    1ZA/1KD oznacza 288/253 a 1ZE/1KS, 1KT oznacza 312/272 to tak w formie podpowiedzi

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    ok . naprawde ja wiem co i jak hamuje. staram sie znalec konkretna info o rozmiarze hebli. czy jest 288 czy 312

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    To nie moc hamujesz a masę, pozatym nastawy hamulców w tego typu autach są mocno cywilne i nie ma tu co szukać a do tego ta kalibracja abs/esp.

Zostaw komentarz:

Pracuję...