Zamieszczone przez ojciecmajster
Zobacz wpis
-gęstości elektrolitu nie sprawdze bo mam prawie same akumulatory AGM
- napięcie po ładowaniu Opti jeden aku ma 13,1 V i po dobie spada do 12,9
- w drugim AGM (oba 68 ah) 12,8
impedancja już niestety 5,5. mOhm która spada do ok 5 lub poniżej po stałym podpięciu do ładowarki (tutaj jedna i druga ładowarka zachowuje się poprawnie)
Ale mam jedno spostrzeżenie ze dłużej napięcie utrzymuje zawsze po Optimate jak i ponowne podłączenie do ładowania bezpośrednio po zakończeniu ładowania trwa najdłużej w optimate potem w cteku a najkrócej w biedrowym prostowniju elektronicznym (10 Sekund hahaha)
Jak miałem korki to ani ctek ani optimate nie zrobił gęstości dopiero polski transformator dał radę i to bez opadu masy czynnej.
co do optimate znam ten procesor na pamięć i nawet mogę doradzić jak go oszukać:
podłącz jedna klemę do akumulatora bezpośrednio potem druga ale przez żarówkę taka 230v . Potrzymaj z15 S aż włączy się tryb turbo save czyli mrugająca lewa dolna dioda. Szybko podmien żarowe na klemę ale uważaj bo teraz w tym trybie iskrzy podłączanie. I dzięki temu znacznie lepiej naładujesz.
Optimate na pewno ładuje do 14,5 lub 14,7 w agm ale wali impulsami wiec nie majac trueRMSa albo oscylatora to powiedzmy ze odczytujesz rejony napięć z jakimś błędem.
dodam ze czeka mam z czarnym przyciskiem scte nowsze testowałem to już jest kibel bo nie trzyma napięć a i samo wymianie kabli jest wujowe
Jak chcesz naładować do pełna to stefpol czy karpik po kalibracji da radę. Niestety taka prawda.
Zostaw komentarz: