Jakie wycieraczki?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Super_Be
    Rider
    • 2010
    • 308

Zamieszczone przez adym
    Najgorsze to wycieranie suchej szyby, zwłaszcza mocno zabrudzonej, wycieranie oblodzonej szyby. Polecam wozic płyn i ściereczke i przed jazda w razie potrzeby oczyszczac szybe w taki sposob.
    Święta racja . Ja pomijam już, że mam dzięki "nadużywaniu" wycieraczek już kilka delikatnych, ale widocznych rys na szybie , ale dodatkowo od niedawna zauważyłem, że moje 2-letnie oryginały, chociaż miałem je już wyrzucić i tylko czekałem do wiosny, na wypadek mrozów, w tej chwili radzą sobie jeszcze naprawdę nieźle. A do niedawna naprawdę mazały aż się przykro robiło. Jak to możliwe? Ano tak, że teraz, jeśli mam brudną szybę pod wycieraczkami (zwłaszcza, jeśli na gumach "osiadł" brud w wyraźnie widocznej ilości), to mokra szmatka w rękę i po pierwsze primo: wycieramy przynajmniej całą powierzchnię pod gumami (jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu/chęci/wody na całą szybę :szeroki_usmiech ), a po drugie primo same gumy - wzdłuż kilka razy, zarówno na samych krawędziach ścierających, jak i ze szczelin między bocznymi "listkami" gumy, odginając ją w górę i w dół. I od razu skuteczność wycierania wzrasta - nawet jeśli potrzebujemy ścierać z szyby breję spod kół innych aut, niekoniecznie deszczówkę w ilości dobrze spłukującej :wink: . W tym pierwszym przypadku warto tylko co jakiś czas użyć spryskiwacza, oczywiście w ilości pozwalającej na choćby pobieżne zmycie szyby, nie jakieś parę psiknięć, bo tak możemy równie dobrze pogorszyć sprawę.

Teraz już myślę tak czy inaczej o nowych piórach, bo obecne co prawda dają radę, ale to jednak nie to samo co nowe - a raz na dwa lata to już można się "szarpnąć" 8) . Myślę o AeroTwinach Boscha (do dostania za 85-90 zeta, w porównaniu z 140-160 za Valeo XTRM :roll: ), a z tego co widzę, opinie mają raczej dobre. Oczywiście można zawsze trafić jakieś "lewe" egzemplarze, ale na to już nie ma bata...
    :
    : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
    :
    : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
    : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
    :

Komentarz

• g_jetson
      Classic
      • 2011
      • 32

Z płaskimi Motgumami mam mieszane wrażenia, ponieważ adaptery w nich nie "klikały" z ramionami i po prostu mogły się zsunąć z ramion. Prawa wycieraczka o dł. 480mm waliła mi w plastikowe podszybie, musiałem też ją podgiąć, bo po środku jej długości w ogóle nie chciała zbierać. Pomimo wszystkich tych wad zbierały rewelacyjnie. Po roku je zdjąłem bynajmniej nie z powodu ich zużycia, ale tych wad.

Komentarz

• czernobyl
        L&K
        • 2008
        • 1276
        • Octavia III (5E3)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez g_jetson
        Z płaskimi Motgumami mam mieszane wrażenia, ponieważ adaptery w nich nie "klikały" z ramionami i po prostu mogły się zsunąć z ramion. Prawa wycieraczka o dł. 480mm waliła mi w plastikowe podszybie, musiałem też ją podgiąć, bo po środku jej długości w ogóle nie chciała zbierać. Pomimo wszystkich tych wad zbierały rewelacyjnie. Po roku je zdjąłem bynajmniej nie z powodu ich zużycia, ale tych wad.
        prawą mam podciętą szlifierką kątową :diabelski_usmiech nudziło mi się w wakacje i jest idealna na rozmiar. ZTCP ori skodowska ma 475mm, a nie 480, do tego jest podgięta w dwóch płaszczyznach. mogę przynajmniej powiedzieć, że solidne dwa trzpienie metalowe siedzą w ww. wycieraczce - długo stawiała opór
        co do podginania - założyć, jak nie dociska to zrobić banana "do zewnątrz" tak, aby oba końce się spotkały i jest idealnie

Komentarz

• g_jetson
          Classic
          • 2011
          • 32

Nie każdy ma albo mu się chce szlifierką działać :lol: . Już kupiłem motgumy bez żadnych spojlerów. Ten spojler, co jest od kierowcy wygląda śmiesznie i nie wydaje mi się, żeby był skuteczny w dociskaniu wycieraczki. Płaskich nie chce. Nikt mnie do nich nie przekona. Nigdy płaska z racji swej budowy nie będzie tak przylegać do szyby jak tradycyjna. W ogóle to jest niezły marketing z tymi płaskimi wycieraczkami. Ich produkcja jest na pewno dużo tańsza, bo plastik zamiast stali, lakierów itp., a mimo tego płaskie są sporo droższe.

Komentarz

• EFENDI
            Drive
            • 2010
            • 97

Ja do niedawana byłem wyznania tylko Bosch Twin. Twardsze i dobre przez poand 5 lat tylko takie. Z reguly od zimy do zimy. Ostatnie zakupy na allegro do dwóch aut jakie mam nastreczaja mnie lękiem. Albo podróbki albo co uwazam za prawdziwsze- zleżakowane. Polezały sobie gdzies na magazynach i trza popchnac je po nizszej cenie. Zna ktos moze sposób identyfikacji na opakowaniach by znać daty produkcji nie tylko Bosch ale i valeo?? Valeo miekkie, stawialy opór jakby ciezej szły Boshe twarde, smigały szybko..
            Dobre wycieraczki to chyba juz nie tylko brandt, dobra firma, to chyba i szczescie by kupic dobre...
            OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez g_jetson
              marketing z tymi płaskimi wycieraczkami. Ich produkcja jest na pewno dużo tańsza, bo plastik zamiast stali, lakierów itp.
              akurat muszę zaprotestować - są 2 metalowe trzpienie(listki) w płaskich motgumach - naprawdę dobrą chwilę zajęło ich przecięcie

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Założyłem dzisiaj oryginał na tył, bo była jeszcze fabryczna z 2008, po zmianie naprawdę niebo a ziemia. Koszt śmieszny - 29 PLN ASO Skoda W-wa.

Komentarz

• volciu
                  Drive
                  • 2010
                  • 60

Panowie testował ktos te wynalazki :

dają radę ???
                  był PASSAT B5 3BG 101 KM AVB
                  jest Octavia II FL - 1,9 TDI

Komentarz

• outlaw
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 237
                    • Octavia I (1U2)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

powiem ze ostanio mam ,problem z zakupem wycieraczek ,mialem chmapiona zwykle i dawaly rade, teraz mam boscha i jest :shock: :shock: lipa, marze akurat na srodku gdzie kierowca patrzy, cholery idzie dostac ...
                    mialem swipery takie samo g*** tego boscha jak i te zwykle
                    pojechalem do halfoda i kuplilem ich , wiezcie albo nie chodza, sciagaj wode az milo
                    championa teraz kupie sa chyba najbardziej wytrzymale ( jak narazie jakosc sie nie zepsula) i zobaczymy co potrafia
                    prawidłowa odległość ,mniejsza od większej

Komentarz

• dragster
                      Elegance
                      • 2009
                      • 895
                      • Honda

Motgum płaskie; nie polecam, po 8 miesiącach smużą jak ori 3 letnie.
                      Silnik R18A2.
                      http://www.dadrl.org.uk
                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14890
                        • Octavia IV (NX3)

coś nie podkusiło za 29 złotych kupić na spróbowanie płaskie Dipp - y. Od około 2 lat mam Bosch aerotwin. Zawsze były dobre i długo wytrzymywały - chyba, że je sam zimą załatwiłem po oblodzonej szybie. Ostatnio kupiłem nowe Bosch aerotwin przed wyjazdem w lipcu na wakacje. Minęło 2,5 miesiąca i lewa zaczęła zostawiać rysę na samym środku, tam gdzie patrzę. Więc pomyślałem, że sprawdzę jakieś tańsze, bo Bosch mnie wkurzył.

Dzisiaj miałem założyć Dipp - y i..... nawet nie zostawiłem ich na chwilę. Maja mocowanie typu U, ale cieńsze - strach , że odlecą podczas szybkiej jazdy. poza tym zapinka jest tak fatalna, że w ogóle sie nie trzyma. Cały zaczep do dupy.

Jednak co Bosch, to Bosch. Widocznie trafiłem na jakąś jedna felerną - dokupię lewą i założę znowu Boscha. Na Dipp-y juz nie spojrzę.
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Biszczu
                          RS
                          • 2011
                          • 5567

ruwado, chytry dwa razy więcej traci
                          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14890
                            • Octavia IV (NX3)

Biszczu, :lol:
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Skfarek
                              RS
                              • 2010
                              • 4795
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

ruwado, to nie widziałeś chyba oryginałów AERO Skody, bo wyglądem mocowanie i ten klips nie różnią sie niczym od Dippów :diabelski_usmiech Zresztą spójrz w mój wątek tam je obfociłem (nie Dipy tylko ori) :wink:
                              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14890
                                • Octavia IV (NX3)

Skfarek, ori skody płaskich nie kupowałem, kiedys tylko miałem ori valeo z ASO, ale zwykłe. A jednak te Dippy jakos mnie nie podeszły. mam wrażenie, że mogły odfrunąć podczas szybkiej jazdy. I ten zaczep - ma wrażenie, że to był U ale tzw. cienki M1, a nie U M2
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• idas
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 828

Jakiej wielkosci standardowo sa wycieraczki do G6?
                                  Uwazam, ze oryginalnie montowane w fabryce sa za krotkie.
                                  Jak jade autostrada i spryskam szybe, to po stronie kierowcy, w lewym dolnym rogu szyby mam obszar ktorego wycieraczka nie zbiera - chodzi mi o to male polkole na ponizszym zdjeciu*

Wowczas przy duzych predkosciach, plyn/deszcz leci wyzej na szybe. Musze co chwile machac wycieraczkami, zeby to oczyszczac, bo mnie najnormalniej w swiecie wkur*** jak mi cos leci na pole widzenia.

Uwazam ze sprawe rozwiaza dluzsze wycieraczki. Pytanie wlasnie o rozmiar: jakie sa standardowo i jakie najdluzsze mozna zamontowac?

Dzieki za porady.

* zdjecie wziete z google, nie jest to moj G6
                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Marcello01
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 491
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGP 1.9 SDI 68 KM

Panowie korzystał ktoś z takich ?? rozważam zakup

https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• outlaw
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 237
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

marcello01, ja mam championa jezdze w angli i mija juz rok a wycieraczki chodza)))
                                      milem rozne -boscha aero itp, czip szejty! jak masz wolnego zlocisza to sprubuj a opinie napisz na forum )
                                      prawidłowa odległość ,mniejsza od większej

Komentarz

• Big Wojtek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 440
                                        • Hyundai

Zamieszczone przez Marcello01
                                        Panowie korzystał ktoś z takich ?? rozważam zakup
                                        Korzystam. Przylegają dobrze, są cichutkie. O trwałości jeszcze się nie wypowiem, bo mam je dopiero 3 miesiące.

Komentarz

• mroko
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 659
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie a używa ktoś wycieraczek tej firmy:
                                          http://www.negotti.com.pl/ :?:
                                          Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Audioza
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 22

A jaka firma produkuje wycieraczki dla Skody na pierwszy montaż ?

Komentarz

• Jacek Wo.
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 221

Zamieszczone przez Audioza
                                              A jaka firma produkuje wycieraczki dla Skody na pierwszy montaż ?
                                              "Klasyczne" do O1 wyglądają na Valeo ...

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

tak przypadkiem tu wlazłem , ale pewnie wiecie że do o2 kupuje się same piórka ori ... za 60zł .co prawda trzeba je sobie samemu wymienić..
                                                właśnie wczoraj to robiłem..
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Biszczu
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 5567

leszekmw, tak wiemy - sami nawet to robimy (patrz mój wątek m.in.) :szeroki_usmiech
                                                  "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• michalx
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 34

Panowie, możecie polecić jakąś dobrą wycieraczkę na tył?
                                                    Mam już drugą ori i ciągle ten sam problem - zostawia spory niedomyty obszar na wys. ok. 3/4 szyby.

_

Komentarz

Pracuję...