Zamieszczone przez utek
Wymiana opon - ile płacicie?
Zwiń
X
-
-
W ubiegłym roku płaciłem 15 zł za sztukę. Felgi stalowe. W tym roku jeszcze nie wiem, bo szukam opon na zimę.
Komentarz
-
Zdziwił byś się, ale sporo tlenku wodoru w tej mieszaninie też jest i to jest najgorsze...Zamieszczone przez utekpompowanie mieszaniną gazów: azot 78; tlen 20,6; argon 0,93; dwutlenek węgla 0,38; 0,1 hel, neon, krypton i ksenon
Komentarz
-
a ja tam mam pompke z lat 70tych kilka razy gora - dolZamieszczone przez utekRadziejów.
Montaż nowych opon na Alu 15 + wyważanie + pompowanie mieszaniną gazów: azot 78; tlen 20,6; argon 0,93; dwutlenek węgla 0,38; 0,1 hel, neon, krypton i ksenon; + montaż do auta
80zł
Komentarz
-
-
Wyważenie stalowych 15", sprawdzenie ciśnienia, montaż + zrzucenie z alu 16" opon = 40PLN w Przeworsku (na wylocie przy E4)Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
Przełożenie całych kół z wyważeniem i pompowaniem 40 zł
Wymiana opon z wyważeniem 60 (stal) i 80 (alu)
Wioska pod Łodzią
Podobne ceny w Zgierzu.
W Łodzi kiedyś zaśpiewali mi 120 za samo przełożenie kół bez przechowania :shock: więc warto popytać.
Komentarz
-
Za komplet płaciłem 113 zł, w Warszawie. Pierwszy raz zdecydowałem się też na zostawienie w warsztacie kół letnich. Poczekają na mnie w dobrych warunkach do wiosny.
Komentarz
-
a ja nic nie płacę, bo jak mam czas to sobie sam wymieniam, bo oba komplety są na kołach :P jak nie czasu to faktycznie to jadę do warsztatu.
wyważanie co sezon kół to dla mnie bujda, jeśli felga nie została uszkodzona. tak co 2-3 sezony warto, ale prawda jest taka, że wcale się nie rozważa co pół roku tak znacząco, jak ktoś normalnie eksploatuje i nie przyłożył/obtarł np w krawężnik. Ja tak robię i nie zauważyłem, żeby była różnica między wymianą z wyważaniem i bez. jeśli w nic nie zahaczyłem felgą znacząco. :P mama stalówki oba komplety, alu-stal też tak robiłem czasem w skodzie. Trochę jest dłubaniny przez podnośnik zwykły - to denerwuje, ale zawsze paredziesiąt groszy na coś tam zostaje
:P
Komentarz
-
-
gokard, właśnie tak z ciekawości zupełnej zapytam - ile to kosztuje - "zostawienie w warsztacie kół letnich"
Komentarz
-
-
wyważam przy każdej wymianie i nie zauważyłem jeszcze żebym miał "zielone" wartości, zawsze "czerwone" wyświetli, a po krawężnikach nie jeżdżę i raczej "szanuję koła"Zamieszczone przez sew1981wyważanie co sezon kół to dla mnie bujda, jeśli felga nie została uszkodzona. tak co 2-3 sezony wartoPisał Sebastian
Komentarz
-
leszekmw, ok dzieki
SS, zgoda, ale ta czerwona wartość może być na granicy. Kompy do wyważania też różnie mogą być ustawione - np. bardzo czule, żeby przy byle pierdzie czerwona wartość wyskakiwała, nawet jak to nieodczuwalne i nieszkodliwe jeszcze. :P zależy jakie te Twoje czerwone wartości są :wink:
Komentarz
-
sew1981, wszystko fajnie jak nie jeździsz :wink: jak jeździsz to dostaje po tyłku zwieszenie i dlatego te parę złotych 2x w roku zostawiam "gumiarzowi"Pisał Sebastian
Komentarz
-
SS, no ok, ja mam swoją teorie, nie zauważyłem różnic, jak się dba o koła i nie wjeżdza w krawężniki etc. Trzeba wyważać według mnie, ale nie przy każdej zmianie - taka ma teoria.
Komentarz
-
sew1981, no niestety nie masz racji.
zazwyczaj w komplecie sa przynajmniej z 2 koła niewyważone , ale fakt , jak czasami chce mi sie bawić z nudów i puszczam koła bez ściągana ciężarków to raz na paręnaście kompletów zdarza się komplet którego w zasadzie nie potrzeba dotykać.
ale generalnie jest atk ze od razu się ściąga ciężarki i wyważa od nowa.
dokładność wyważania ustawia się zazwyczaj na 5gr , ja mam ustawiona chyba na 4gr. to taki standard , ale widziałem już w zakładach maszyny ustawione na 10-15gr :diabelski_usmiechO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
sew1981, absolutnie nie mam zamiaru przekonywać Ciebie do zmiany przyzwyczajeń. Ja wychodzę z innego założenia i liczę na to, że te kilkadziesiąt złotych w roku pozwoli mi na przedłużenie sprawności zawieszenia. Taką mam teorię
A że lubię szybko jeździć to pilnuję wyważenia kół :diabelski_usmiech
Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
Mnie też zwykle pokazuje na czerwono... Choć przyznaję, że jak nie ma terminów u gumiarza a pogoda służy to machnę szybko sam pod domem - mniej czasu to zajmuje, a tych paru dych nie liczę, bo to żaden koszt.
Komentarz
-
-
takie pytanie - mówią, że nie ma głupich
czy spadek ciśnienia w kołach, regularny na osiach (nie, że jedno) rzędu 0,2 bara przez 1,5-2 miesiące świadczy o tym, że wentyle puszczają? nie mierzę chińszczyzną tylko poleconym nawet gdzieś na forum miernikiem firmy Maruni
nie zaproponowano mi nowych, a ja zapomniałem podczas przekładki kół, a okazja była, bo zakładali nowe opony na kupione używane felgi, które miały swoje wentylki
Komentarz
-
-
no wymienia się, nie zwróciłem uwagi, bo miałem tysiąc innych spraw... napisałbym mocniej, ale co to zmieni. jakąś renomę mają, powinni sami zaproponować, tym bardziej, że koszta są żadne
zastanawiam się czy umawiać się po nowym roku gdzie indziej czy dać sobie siana
Komentarz
-
Spadek cisnienia o 0,1bar/miesiac jest jak najbardziej normalny tak samo jak zmiana temperatury 10C/0,1bara dlatego cisnienie w kolach nalezy co jakis czas kontrolowac. Nic dziwnego sie u Ciebie nie dzieje co by wskazywalo na nieszczelnosc w kolach.
Komentarz
Komentarz