Zamieszczone przez utek
Wymiana opon - ile płacicie?
Zwiń
X
-
mezoo
W ubiegłym roku płaciłem 15 zł za sztukę. Felgi stalowe. W tym roku jeszcze nie wiem, bo szukam opon na zimę.
Komentarz
-
Wyważenie stalowych 15", sprawdzenie ciśnienia, montaż + zrzucenie z alu 16" opon = 40PLN w Przeworsku (na wylocie przy E4)Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
-
a ja nic nie płacę, bo jak mam czas to sobie sam wymieniam, bo oba komplety są na kołach :P jak nie czasu to faktycznie to jadę do warsztatu.
wyważanie co sezon kół to dla mnie bujda, jeśli felga nie została uszkodzona. tak co 2-3 sezony warto, ale prawda jest taka, że wcale się nie rozważa co pół roku tak znacząco, jak ktoś normalnie eksploatuje i nie przyłożył/obtarł np w krawężnik. Ja tak robię i nie zauważyłem, żeby była różnica między wymianą z wyważaniem i bez. jeśli w nic nie zahaczyłem felgą znacząco. :P mama stalówki oba komplety, alu-stal też tak robiłem czasem w skodzie. Trochę jest dłubaniny przez podnośnik zwykły - to denerwuje, ale zawsze paredziesiąt groszy na coś tam zostaje
:P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981wyważanie co sezon kół to dla mnie bujda, jeśli felga nie została uszkodzona. tak co 2-3 sezony wartoPisał Sebastian
Komentarz
-
-
leszekmw, ok dzieki
SS, zgoda, ale ta czerwona wartość może być na granicy. Kompy do wyważania też różnie mogą być ustawione - np. bardzo czule, żeby przy byle pierdzie czerwona wartość wyskakiwała, nawet jak to nieodczuwalne i nieszkodliwe jeszcze. :P zależy jakie te Twoje czerwone wartości są :wink:
Komentarz
-
-
sew1981, no niestety nie masz racji.
zazwyczaj w komplecie sa przynajmniej z 2 koła niewyważone , ale fakt , jak czasami chce mi sie bawić z nudów i puszczam koła bez ściągana ciężarków to raz na paręnaście kompletów zdarza się komplet którego w zasadzie nie potrzeba dotykać.
ale generalnie jest atk ze od razu się ściąga ciężarki i wyważa od nowa.
dokładność wyważania ustawia się zazwyczaj na 5gr , ja mam ustawiona chyba na 4gr. to taki standard , ale widziałem już w zakładach maszyny ustawione na 10-15gr :diabelski_usmiechO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
sew1981, absolutnie nie mam zamiaru przekonywać Ciebie do zmiany przyzwyczajeń. Ja wychodzę z innego założenia i liczę na to, że te kilkadziesiąt złotych w roku pozwoli mi na przedłużenie sprawności zawieszenia. Taką mam teorię A że lubię szybko jeździć to pilnuję wyważenia kół :diabelski_usmiechPisał Sebastian
Komentarz
-
-
takie pytanie - mówią, że nie ma głupich
czy spadek ciśnienia w kołach, regularny na osiach (nie, że jedno) rzędu 0,2 bara przez 1,5-2 miesiące świadczy o tym, że wentyle puszczają? nie mierzę chińszczyzną tylko poleconym nawet gdzieś na forum miernikiem firmy Maruni
nie zaproponowano mi nowych, a ja zapomniałem podczas przekładki kół, a okazja była, bo zakładali nowe opony na kupione używane felgi, które miały swoje wentylki
Komentarz
-
Komentarz