Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

i to mi sie podoba. 70 przy 40stopniach.

a teraz to cuś

temp krzepniecia >-33 ? WTF.
    to przy -37 juz kapota?

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

xtremesystems, mi się podoba -45 w Lazarze.
      Oczywiście jak ktoś chce mogę wstawić na 2013 w języku EN ale to to samo.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Pidziek
        RS
        • 2011
        • 1845

Dlaczego nie ma nic na ten temat masz cP <6600 może być równie dobrze 6100 a wtedy przepompowanie Ravenolu bedzie lepsze..
        centostoksów również jest 73,5 w 40st.C więc byłbym ostrożny z wysnówaniem takich teorii.
        Sądzę że temp. krzepniecia i pompowalność jest bardzo zbliżona..

Amsoil 5W30 i tak wypada dużo , dużo lepiej od Prezentowanego produktu ze Statoil

pompowalność 5884 cP :-)
        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
        http://www.zmienolej.pl/
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• xtremesystems
          RS
          • 2010
          • 2254
          • Hyundai

taa
          12,2 /75 odpowiednio w 100 i w 40

znow taki sam kit zamulający jak motul

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

A czy warto wziąść pod uwage lepkość cP która jest jakby na to nie patrzeć ważniejsza niż sama lepkość kinematyczna oleju ?
            Parafrazując większa lepkość która jest bardziej pompowalna w silniku..

Komentarz

• gomar
              Rider
              • 2012
              • 480

Panowie dwa tygodnie temu z powodu nagłego wyjazdu (około 2 tyś km) musiałem na szybko wymieniać olej (tym bardziej, że nieco wcześniej miałem awarie i jechałem chwilkę bez płynu w chłodnicy). Nie dałem rady kupić od jakiegoś forumowego dostawcy, znalazłem u siebie w mieście niby dużą hurtownie (na cały Śląsk) niby same pozytywy na allegro:

firma LUCART
              kupiłem Motula 5W40, i czy możecie rzucić okiem czy to oryginał? Dziwna etykieta i kolor w zależności od ustawienia pod światło... Date ma bieżącą.

Z góry dziękuję za pomoc.
              SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• leonn
                RS
                • 2011
                • 2726
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez gomar
                czy to oryginał?
                gomar, jesli masz jakieś obawy o oryginalność oleju, to go poprostu wylej i kup sobie nowy olej u sprawdzonego sprzedawcy. Nikt na oko Ci nie powie, czy to jest orginał czy nie.

Komentarz

• majuDJ
                  Rider
                  • 2012
                  • 464

Wyślij foto etykiety, numer i daty rozlewania do dystrybutora Motula w Polsce i się dowiesz
                  http://www.euromove.pl

Komentarz

• Tippo
                    L&K
                    • 2009
                    • 1349
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Witam , prosze o szybka odpowiedz, co bedzie lepsze do bmw e61 520d z DPF ??

Motul x-clean 5w30 czy x-clean plus?? Wymiana co rok lub 15 tys km.

Komentarz

• Seed
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez gomar
                      kupiłem Motula 5W40, i czy możecie rzucić okiem czy to oryginał? Dziwna etykieta i kolor w zależności od ustawienia pod światło... Date ma bieżącą.
                      napisz do http://pro-choice.pl/ i sie dowiesz
                      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Atrax
                        Classic
                        • 2011
                        • 7

Witam!
                        Mam proźbę o opinie dotyczące porównania dwóch olejów Castrola
                        1. Edge 5W30
                        2. Edge Professional LongLife III 5W30

Czy moge prosić znawców tematu jak bardzo różnią się oba oleje od siebie i który jest lepszy i jak bardzo?
                        I jak ocenilibyście osobę, która by Wam powiedziała, że nr.1 jest LEPSZY od nr.2?

Pozdrawiam

Komentarz

• sw29l
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 209

wszedzie podobnie ale w szczegółach juz roznica z tymi olejami.
                          ps. a jak amsoil lub millers oil wypada w porownaniu z mobil 1 esp 5w30?

Komentarz

• xof
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 191

@Atrax:

To są takie same oleje, Prof. ma tylko dodatkowo barwnik fluorescencyjny. Edge jest lepszy, bo tańszy i tyle.

Komentarz

• Pidziek
                              RS
                              • 2011
                              • 1845

Zamieszczone przez sw29l
                              wszedzie podobnie ale w szczegółach juz roznica z tymi olejami.

Zależy pod jakim wzgledem ?

Do ESP jedynie można przyporządkować nowy olej Amsoil European Car Formula 5W30 .

Komentarz

• sw29l
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 209

Zamieszczone przez Pidziek
                                Zamieszczone przez sw29l
                                wszedzie podobnie ( 5W30) ale w szczegółach juz roznica z tymi olejami.

Zależy pod jakim wzgledem ?

Do ESP jedynie można przyporządkować nowy olej Amsoil European Car Formula 5W30 .
                                Mam na mysli parametry w tabelkach. Na stronie producenta tych oliw parametry sa podobne ( 5W30) , a kilka dni temu czytałem, ze tylko na rynku niemieckim i japońskim Mobil 1 jest oznakowany ze " full syntetyk" na bazie minerału. Moje odczucia co do M1 to potwierdzają w temp. od + 5 do - 5 silnik głosno pracuje, przez kilkanascie sek. pracuje jak traktor, gdy temp. wzrasta silnik cichnie. W te wakacje bede w pl iakurat mam wimiane oliwy, wypłukam silnik i wleje amsa lub millersa i porownam jak jest wzgledem Mobila.
                                Generalnie nastepne auto zdecydowanie benzyna - 2.0 Tfsi + DSG

PS. jakie sa koszta za 5L AMS'a lub Millersa 5W30?

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

No to już może być wtopa na całego ...

Zamieszczone przez sw29l
                                  Moje odczucia co do M1 to potwierdzają w temp. od + 5 do - 5 silnik głosno pracuje,
                                  Miałeś coś innego aby tak twierdzić bo może konstrukcja taka jest że musi na zimno trochę bez względu na olej "potraktorzyć" ?

Komentarz

• dragster
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 895
                                    • Honda

Które z parametrów (np. pompowalność, HTHS, lepkość w określonej temp...) są istotne dla turbosprężarki? I jakie te parametry powinny być? Chodzi mi o to żeby po wyłączeniu silnika i odstawieniu auta na noc, rano był jeszcze odpowiedni film olejowy na całej ośce turbosprężarki.
                                    Silnik R18A2.
                                    http://www.dadrl.org.uk
                                    http://www.lightmare.org

Komentarz

• sw29l
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 209

Zamieszczone przez Pidziek
                                      No to już może być wtopa na całego ...

Zamieszczone przez sw29l
                                      Moje odczucia co do M1 to potwierdzają w temp. od + 5 do - 5 silnik głosno pracuje,
                                      Miałeś coś innego aby tak twierdzić bo może konstrukcja taka jest że musi na zimno trochę bez względu na olej "potraktorzyć" ?
                                      Traz włanie analizuje i wiem co sie stalo ze mam traktorka. Kilka mcy po kupnie skoda ie wymienila mi za free 4x injectors po 700euro sztuka ze wzgleu na ukryta wade konstrukcyjna, po tej wymianie silnik pracuje głosniej. Pamietam jak dzien przed wizyta w aso na wymiane, padl mi wtrysk nr 1, i laweta zabrala skodzine do aso.

ps. dlaczego 2.0 tfsi 170km to zły silnik? , ja czytałem opinie , ze jest ok i nie ma strasznych wad.

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez sw29l
                                        2.0 tfsi 170km
                                        co to za silnik :?: :shock:
                                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Atrax
                                          który jest lepszy i jak bardzo?
                                          było...poszukaj.
                                          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• sw29l
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 209

Zamieszczone przez Nexus6
                                            Zamieszczone przez sw29l
                                            2.0 tfsi 170km
                                            co to za silnik :?: :shock:
                                            Mam na mysli Audi A6 - 2.0 tfsi 170KM lub 2.4 - 177KM
                                            Superb 2 2.0 170KM lub 1.6 CR
                                            Skoda O2 RS ma 2.0 tfsi 200KM lub 2.0 tdi cr 170km na DSG w RS nie ma szans w tym kraju.
                                            Ja płace podatek drogowy za 2.0L 710euro za rok, i silniki pow. 2.0L to koszta utrzymania kosmiczne inaczej juz dawno bym miał 2.4, 2.8L V6.
                                            tak czy siak, oleje MILLERS sa tutaj dla aut zabytkowych, w hurtowniach nikt nie słyszał o millers, LL, ams

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

sw29l, w hurtowniach zapewne króluje wszechobecny castrol z wizerunkiem Ronaldo? :lol:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sw29l
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 209

Zamieszczone przez piramida
                                                sw29l, w hurtowniach zapewne króluje wszechobecny castrol z wizerunkiem Ronaldo? :lol:
                                                hehe, ronaldo nie ma ale castrol jest wszedzie absolutnie wszedzie i w kazdej postaci do wszytkiego, tak jak uwielbienie dla angielskiej premier ligi.

Kolega do mnie dzisiaj dzwonił, ze millersem aso mitshubisi zalewa swoje furmanki, we wtorek podjade i sprawdze czy to prawda.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez sw29l
                                                  castrol jest wszedzie absolutnie wszedzie i w kazdej postaci do wszytkiego
                                                  kolega wlyszkow z forum subaru napisał: "Odkopię wątek.. trochę smutnym zdarzeniem z żonowozem...
                                                  Pisałem kiedyś, że zakupiłem Castrola FST aby było dexos na butelce podczas przeglądu rocznego w ASO więc z ciekawości chciałem sprawdzić co w nim pływa Zrobiłem więc analizę oleju z butelki VOA Castrol EDGE 5W-40 FST a po powrocie do domu z przeglądu w ASO pobrałem próbkę kolejną ale z silnika po 30km jazdy aby mieć stan "zero" do ewentualnych dalszych porównań i testów tego oleju. Tu jest wynik analizy tego oleju UOA Castrol EDGE FST po 30km. Łatwo niestety dostrzec i lab również zwrócił na to uwagę, że poziom metali zużyciowych (żelazo, alu itd) w oleju po 30km jest już dość wysoki i przekracza średnią dla 2100km dla tego silnika dla porównania po prawej stronie tego raportu. Do tego dochodzi TBN niższy już o 1 od świeżego oleju i 0,1% zanieczyszczeń pływających w oleju w zawiesinie (Insolubles). Ja robiłem wiele analiz oleju przepracowanego ze swoich aut i wylewałem oleje po kilku kkm mając od 0,2 do 0,4% max tych zanieczyszczeń a poziom żelaza miewałem 9ppm po 5-6kkm dopiero. Poprzedni olej miał przejechane prawie 10kkm i poziom żelaza był blisko 20ppm więc w obecnym Castrolu po wymianie oleju w ASO mam już połowę tego syfu a olej po 30km wygląda jakby miał zrobione kilka kkm. Oprócz tego z bańki owszem poleciało 3,5L zgodnie z książką ale skutek tego jest taki, że przelano o dobre kilka setek max na bagnecie bo zimnego już brudnego oleju nie spuściło się dokładnie..."
                                                  Załączone pliki
                                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• sw29l
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 209

miałem opelka z tym silnikiem 1.4 C14NZ silnik , ktory ciezko zniszczyć. Moj jeździł na oleju od koparki gdy go kupiłem, mechanik cały dzien płukal silik i miske olejową i powiedziła mi tak :" olej ja ci wleje dobry, bo castrola wlewam tym co mi kase wiszą..."

Komentarz

Pracuję...