to zobacz jak ten lazerway co przegral z shelem wypadl mi na tle castrola (z cukrzył sie jak miod) i tego twojego motula
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
PAOLO co byś zalał do swojego CAYC na zimę Shell Helix Professional AV-l 0w30 z VW 504/504 czy Mobil1 ESP 0w40 z MB. 229.51 bo pomiędzy tymi olejami mam zamiar dokonać wyboru do zalania na zimę? Chociaż xtremesystems swoim testem płynięcia zachęcił mnie to tego shella. No i papierowe parametry są dobre. Nie mogę znaleźć jak ma TBN ten shell. Z drugiej strony kusi mnie ten Mobil mimo że bez normy VW
Komentarz
-
-
jak masz gwarancje i byc w normach to wiadomo avl.
pozatym nikt nie porwonal bezposrednio tego oleju co ma paolo i tego co mam ja.
mozliwe ze paolo teraz zaleje avl wiec bedzie mial bezposrednie porownanie. moze by tez test plyniecia zrobil
pozatym avl ma 58 V40st a mobil esp 0W40 V40st ma w granicach 70 pare. czyli w granicach 5w30 lazerway
droga dedukcji avl powinien byc lepszy na zime.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsavl powinien byc lepszy na zime
xtremesystems - gdzieś czytałem (tylko teraz nie mogę tego znaleźć), że shell (i też nie mam pewności że chodziło o tego av-l) wraz ze wzrostem przebiegu gęstnieje, tak jakby zwiększał swoją lepkość pod wpływem zużycia. Słyszałeś o czyms takim???
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtaszekmZamieszczone przez xtremesystemsavl powinien byc lepszy na zime
xtremesystems - gdzieś czytałem (tylko teraz nie mogę tego znaleźć), że shell (i też nie mam pewności że chodziło o tego av-l) wraz ze wzrostem przebiegu gęstnieje, tak jakby zwiększał swoją lepkość pod wpływem zużycia. Słyszałeś o czyms takim???
Komentarz
-
-
Zastosowanie oleju 0W30 to to samo jak oleju 5W30 w wysokich temp. nie ma żadnego znaczenia.
To jest olej SAE 30.
Jaka tam jest moc silnika ?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Witam Panowie
Posiadam samochód Renault Espace 1,9 dci z 2006r z przebiegiem 205 000 km
Samochód wydawało się w świetnym stanie technicznym, olej zmieniałem zawsze na 0w40
Ostatnio dolałem nawet MoS2 od liquy moly mając na uwadze powszechnie panujący temat obracania panewek w tych silnikach. Dzisiaj rano podczas spokojnej jazdy zaczęło coś stukać w silniku, silnik zaczął nierówno pracować. Oddałem auto do warsztatu i dowiedziałem się przed chwilą że jednak panewka padła. Wał bedzie przeszlifowany, nowe napewki i przegląd głowicy.
Tu rodzi sie pytanie czy lejąc 0w40 dobrze robiłem? zalać silnik po naprawie znów 0w40 czy może 5w50?
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tasekczy lejąc 0w40 dobrze robiłem?
Zamieszczone przez tasekzalać silnik po naprawie znów 0w40 czy może 5w50?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
czy olej valvoline vr1 racing 5w50 można stosować s dieslu? Mechanik który robi mi silnik mówi że 0w40 to dobrze na papierze wygląda ale w rzeczywistości 1,9 dci zalewane 5w50 nie mają problemów z niskim ciśnieniem oleju i zacieraniem panewek.
Jak już tak chce to niech wleje to 5w50 a ja najwyżej sam wymienie po jakims czasie na 0w40
Mam do wyboru mobil 5w50 i valvoline 5w50
Komentarz
-
Komentarz