Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

PAOLO: Pojawił się w Polsce wreszcie olej legenda o jakim pisałem ze 2 lata temu .....PENRITE

|Co myślisz o tym ?

Pierwsza firma która podaje ilości ZDDP :-)

Cieszę się że wreszcie jest produkt zaliczany do półki premium , czy będzie jakaś odpowiedz konkurencji ?
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
      Co myślisz o tym ?
      już wczoraj miałem propozycję sprawdzenia tego oleju ...
      Dobry pakiet dodatków daje szansę na dobre UOA

czy będzie jakaś odpowiedz konkurencji ?
      :lol:

Najpierw podaj cenę Penrite :?:

LOTOS TRAFFIC PRO SAE 5W40 VW 505.01 (wg. Wydanie nr 2 - Aktualizacja: 15.11.2010)SM/CF z formułą Thermal Control

Lepkość kinematyczna w temp. 100 C 14,12
      Wskaźnik lepkości, min 172
      Temperatura płynięcia -40
      Temperatura zapłonu 242
      Liczba zasadowa (mgKOH) 7,3
      HTHS 3,66
      lepkość strukturalna CCS w -30°C 5240 - ładnie
      NOACK 7,4

Penrite 5W40
      API SN/CF; ACEA C2/C3; MB 229.31; VW 505.01
      Lepkość kinematyczna w temp. 100 C 13,4
      Wskaźnik lepkości, min 168
      Temperatura płynięcia -45
      Temperatura zapłonu ???
      Liczba zasadowa (mgKOH) ??? Dexos2 ...więc szału nie będzie - wg info ma TBN 7,8
      HTHS 3,66
      lepkość strukturalna CCS w -30°C 5620
      NOACK 8,6 ... vs 7,4 Lotosa :roll:

Na papierze "różnicy nie widać" ...

Olej bazowy (koreański) grupa -III+ modyfikowany olej syntetyczny - Distillates, petroleum, hydrotreated heavy paraffinic > 60%
      Complex mixture of additives < 10 - 30%
      Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      "następna generacja "syntetycznych" olejów bazowych pochodzących z gazu ziemnego (Gas to Liquids) wejdzie na rynek" --- następna generacja? Bardzo sprytny zapis ... a mi się zdawało, że to dalej jednak III grupa bazowa (oznaczana czasem dla odróżnienia jako III+). SHC = S ynthetic H ydro C racked
      Penrite zapewne będzie zbliżony cenowo do Lotosa

ps. kto jeździ na LOTOS TRAFFIC PRO SAE 5W40 VW 505.01 ? - poproszę jakieś własne opinie o tym oleju
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• xcracer
        Elegance
        • 2014
        • 851
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pidziek będziesz go miał w ofercie?
        Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jest w ofercie u Konkon'a w bardzo dobrej cenie

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Wiem wiem .
            W ofercie pewnie i się znajdzie :-)

Komentarz

• Lashlo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1455

xcracer, jasne, że będzie :-)
              Nie po to został tu przedstawiony jako legenda premium, żeby nie był zaraz na liście sprzedaży ;-)
              Obstawiam nowy hit ;-) bo skoro premium i legenda, to wszyscy spuszczamy Castrole, nie ma żartów ;-)
              Przepraszam za OT, ale nie mogłem się powstrzymać ;-)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Lashlo :

Komentarz

• igor781
                  Classic
                  • 2014
                  • 28

Zamieszczone przez Lashlo
                  xcracer, jasne, że będzie :-)
                  Nie po to został tu przedstawiony jako legenda premium, żeby nie był zaraz na liście sprzedaży ;-)
                  Obstawiam nowy hit ;-) bo skoro premium i legenda, to wszyscy spuszczamy Castrole, nie ma żartów ;-)
                  : 1 1 1 : : :bow

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

Nie zlinczujcie mnie, ale co złego jest w Castrolu w porównaniu z innymi olejami? Uprzedzam pytania, nie, nie jeżdżę na Castrolu :lol:
                    رافال
                    Spoty
                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

rafiki, nic nie jest złego, po prostu mniej się na nim zarabia niż na innych wynalazkach ;-)

Komentarz

• Pidziek
                        RS
                        • 2011
                        • 1845

rafiki, nic nie jest złego, po prostu mniej się na nim zarabia niż na innych wynalazkach ;-)
                        Zarabia się tyle samo co co teoretycznie super Motulu ale nie w tym rzecz nie masz za bardzo pojęcia jak to wyglada jak wygląda Castrol blendowany w Trzebini jak na zachodzi .
                        poza tym wiesz gdzie blenduje się na zachodzie Castrola ?

Zapytaj mechanikow jak wyglądają silniki po tym oleju w wielu sytuacjach tylko nie tych co dostają podnośniki kolumnowe czy wycieczki do ciepłych krajów :lol:
                        :lol:

Mnie takie stanowisko nie dziwi to takie prawdziwe i Polskie czyli narzekanie i odgórne krytykanctwo , Polak musi narzekać i ironizować bo nie byłby sobą OT sorki nie mogłem się powstrzymać

Komentarz

• Lashlo
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1455

Szanowny Kolego Pidziek,
                          Nie robię do Ciebie prywatnych wycieczek, nie mówię "jakie to Polskie" itd.
                          Do dziś. Tak więc...
                          Po 1:

Nie wiem, gdzie się blenderuje Castrola, baaaa, nawet nie wiem co to jest blenderowanie, wiem natomiast, że Twój Fuchs miał być niemiecki a okazał się Polski i strasznie gówniany-to nie tylko moje zdanie.

Po 2:

Nie wiem, jak wygląda silnik po Castrolu, wiem natomiast, że mój ma się dobrze pomimo 206kkm a zalewany był w 1/3 Castrolem, 1/3 Shellem i 1/3 Mobil1 i niestety raz Fuchsem. I coraz bardziej mam ochotę zdjąć górę silnika, zrobić foty "szlamu" i oczekiwać na Twój komentarz :-)

Nie lubię cwaniactwa a Ty, z całym szacunkiem dla Ciebie jako JEDYNY z kilku sprzedawców będących na tym Forum robisz NACHALNĄ KRYPTOREKLAMĘ, czego przykładem był nowy olej, który zaczynasz promować. I przy okazji, skąd wiesz, jak będzie wyglądać silnik po Twoim nowym wynalazku, skoro dopiero wszedł do Polski?

Jak wiem, że reklama dźwignią handlu, ale nie rób tego tak bezczelnie i natarczywie, jak robisz to w tym wątku.

Załóż wątek komercyjny o nowościach olejowych i tam się reklamuj, prowadź wojnę cenową z innymi Sprzedawcami. Tu liczyłbym jednak na opinie takich ludzi jak np.PAOLO ESCO, a nie kryptoreklamy handlarza olejami.

Tyle w temacie do Ciebie. Lecę sprawdzić olej w aucie,bo jutro do Gdyni i powrót, więc 400km pęknie. Może muszę dolać Mobil 1 ;-) :diabelski_usmiech żeby mi silnik na trasie nie wyleciał w powietrze a szlam z oleju z silnika nie zablokował nawiewu i klimy,bo jak wiesz, upały nieziemskie

Dalszej polemiki z Tobą nie planuję, ale chętnie przeczytam Twoją odpowiedź do tego, co napisałem powyżej.

Lashlo

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

Nie chce nic promować zrobią to ludzie którzy juz to maja na półce ja tego nie mam ale nie wykluczone że się i znajdzie.

Odnośnie tego zobaczy choćby taki teścik:

Prywatnych wycieczek nie robię komentuję tylko tego typu wypowiedzi zupełnie chłodno i bez emocji - tak podchodzi do tematu większość Polaków czego nie znam to syf po co mi to i dziadostwo i wogóle jest be.

Fuchs robi nie tylko oleje HC jaki wlałeś np. 5W40 ale robi również oleje pełnosyntetyczne 0W30 itp. co do których na 100% byś nie miał zastrzeżeń w mojej skromnej opinii.

Nie lubię cwaniactwa a Ty, z całym szacunkiem dla Ciebie jako JEDYNY z kilku sprzedawców będących na tym Forum robisz NACHALNĄ KRYPTOREKLAMĘ, czego przykładem był nowy olej, który zaczynasz promować. I przy okazji, skąd wiesz, jak będzie wyglądać silnik po Twoim nowym wynalazku, skoro dopiero wszedł do Polski?
                            Juz kilka razy pisałem nie robię reklamy to co ja piszę zaraz ma konkurencja bo moje posty s ą mocno śledzone o czym śię juz przekonałem.
                            Był Fuchs wszyscy mieli Fuchs-a , był Amsoil wszyscy mają Amsoil, teraz dużo ludzi ma Penrite a pisałem o nim kilka lat temu .
                            Nie mówię że jest super to wymaga przetestowania ale ja wiem od ludzi którzy to stosują jaki olej gdzie się dobrze spisuje czy to w Polsce w Skodach czy w Australii w LAnd Cruiserach.

prowadź wojnę cenową z innymi Sprzedawcami.
                            Nie prowadze wojny cenowej to oni to robią bo wiele osób mnie pyta o cenę poszczególnych olejów a tymjczasem konkurencja staje na głowie aby sprzedać taniej mimo że to jest kompletnie nieopłacalne tak to wyglada.
                            Cenami konkurencja zabija to taka walka szczurów mnei to nie interesuje nie przebijam ceną tych co chcą na 1% kogoś wyeliminować niech sobie walczą :-)

A że piszę co myślę to tak wychodzi ...niestety
                            Zajmuję się tylko i wyłącznie zawodowo pracując po 12-18 godzin dziennie tylko środkami smarnymi a inni robią to do śniadania czy kolacji bynajmniej nie uwłaczając nikomu broń boże :-)

Przepraszam że odebrałeś to w taki sposób ale mnie juz rozwala to Polskie narzekanie i krytykowanie wszystkiego jeden na dziesięc to człowiek otwarty na coś nowego , ciekawy a czemu nie u nas ....:-)

Pozdrawiam

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Odnośnie Fuchsa 0w30 od kolegi Pidzka i jakości tego oleju, kupiłem go jesienią z zamiarem przelatania zimy a mam go zalanego do dzisiaj, mimo przebiegu blisko 10kkm nie słyszę jeszcze destrukcyjnych odgłosów tak więc chyba nie każdy fuchs to syf :wink:
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pedros
                                RS
                                • 2009
                                • 1958
                                • Volkswagen
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Pidziek, co do http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf

Nie mogę milczeć..... Przypomina mi on test płynu do naczyn i proszku do prania.

Test scieralnosci przeprowadza się w temperaturze pokojowej.
                                Niektórzy producenci mają wiedzę i dostosowuja swoje składniki pod te testy (Politetrafluoroetylen:d) ... Jednakże ich wyrachowanie bo wiedzę nawet ja mam pozwala przechodzić testy dla gawiedzi klaszczacej na widok tak spektakularnych wyników.

Ad rem... Teflon zmniejsza tarcie lecz w silniku gdzie panują wysokie temperatury nie działa i jest toksyczny.

Inne oleje w temp około 100 St c. Pokazują co potrafią.

PS. To tak a propos testów.

Najlepszymi testerami są użytkownicy. Kropka.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Odnośnie tego zobaczy choćby taki teścik:
                                  po pierwsze ... Pidziek daj sobie luzzzz z takimi "publikacjami". Przecież to jawna manipulacja RP co zostało udowodnione i do czego RP się przyznała! Publikacja z 2004 roku. Po drugie to nie jest "test" tylko żałosna manipulacja, która szeroko odbiła się echem w internecie. Poszukaj a znajdziesz. Pseudo "test" firmy ROYAL PURPLE która oczywiście... nie mogła się skompromitować.
                                  Test" sfałszowany!
                                  Jak słyszę o wynikach pomiarów w testach 4 kulowych to mnie śmiech ogarnia...

Komentarz

• Lashlo
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1455

Pidziek, ten "test" to kpina, ale dalej lansuj nowy produkt.
                                    Polemizować nie będę,bo nie jesteś dla mnie już partnerem, za to muszę pogratulować sztuki manipulacji i odwracania kota ogonem.
                                    Niech reszta Kolegów, oceni to sama.
                                    pedros, masz rację, kropka ;-)

[ Dodano: Sob 19 Lip, 14 12:11 ]
                                    PAOLO ESCO, brawo...

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

No sorkiii ale ta "pseudo publikacja" już była kiedyś w wątku (chyba starym). To nie jest "test" to fałszywka RP i dobrze by było by nikt jej nie brał na poważnie.
                                      Co do "testów" 4 kulowych robionych w warunkach "pokojowych" .... a olej pracuje rozgrzanym silniku - wiarygodność takich "teścików" jest żadna a możliwość manipulacji ogromna.
                                      A jeżeli kogoś to interesuje to Lotos wypada w takich "teścikach" lepiej niż niejeden renomowany olej ... ale jednak może bądźmy poważni. Takie artykuły i "teściki" to sobie można w włożyć...

Komentarz

• Lashlo
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1455

Dodałbym pewną wypowiedź o narodzie wypowiedzianą przez Jacka Kurskiego, ale nie chcę tu nikogo obrażać, za to Ty Pidziek, obrażasz moją inteligencję pitoląc te bzdury i powołując się na jakieś "testy" nikomu nie znanej formy jako potwierdzenie swoich racji.
                                        Wszystkim życzę miłego weekendu

Komentarz

• ajoter
                                          Ambiente
                                          • 2012
                                          • 152
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy jest jakaś róznica pomiedzy olejem 5w40 a 5w40 z dopiskiem turbo diesel?? czy to zwykły chwyt marketingowy. Gdzieś czytałem że niby olej 5w40 jest lepszy do PD macie jakąś opinie na ten temat?

Komentarz

• Lashlo
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1455

ajoter, Kolego, nazwy mogą być różne. Super hiper molekuły i inne bzdety.
                                            Patrz jakie normy ma spełniać olej i patrz po nich, np norma 504-507

Komentarz

• gruto
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1262
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ciut zmienię temat , muszę to napisać ...tysiąc nalatane na LazerWay LL 5W-30 , i powiem wam że jestem pozytywnie zszokowany czym ? przede wszystkim kolorem i przejrzystością . Olej jest cały czas prawie przeźroczysty porównując z castrolem , który po kilku kilometrach był prawie czarny ! mam porównanie , bo praktycznie cały czas na nim jeździłem ( 15 lat ).
                                              Praca silnika - fajnie , cicho , atłasowo - ubytek oleju - prawie nie zauważalny . Cóż - jednym słowem jestem zadowolony , resztę raportu na temat LazerWay LL 5W-30 opiszę po mojej objazdówce Włochy - Słowenia -Chorwacja - około 5 tysiaków w 3 tygodnie . A cha , jeszcze jedno ...po kupnie LazerWay LL 5W-30 nalałem do musztardówki 50 ml , do drugiej Castrola ,i oba wylądowały w zamrażarce na tydzień w - 20 stopniach - co mnie zaskoczyło ! to że castrol zmętniał :shock: innymi słowy zrobił sie kalny , wygenerował punktowo jakąś zawiesinę ,która zanika jak olej dojdzie do temperatury pokojowej , no i najważniejsze - zmienił barwę na dużo ciemniejszą :shock: ! . LazerWay bez zmian . Co do płynięcia po ściankach ...minimalnie lepszy LazerWay LL 5W-30 ...pozdrawiam :lol:

Komentarz

• toomasz
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 909
                                                • Volkswagen
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Mnie to sie wydaje... może i nie wydaje ja to po prostu widzę, że kolega Lashlo jest zbytnio przemądrzały, to że Twoj silink nie ,,wybuchł" nic nie znaczy. Ile w ogole miałes masz samochodów że takie opinie wydajesz?

W firmie mamy kilka aut które od nowości jeżdżą na Castrolu i nie jedno auto miało z tego powodu remont silnika.
                                                Na słuch da sie odczuć niska kulturę pracy silnika TDI na Castrolu, miekki dźwięk pracy silnika jest tylko do 3 uruchomień po wymianie oleju,...
                                                Dlaczego żadne ASO nie promuje Motula, Valvo Liqi czy innej marki podobnej wyższej jakości?
                                                Po prostu im nie zależy żeby klient jeździł jednym samochodem wieki bezawaryjnie...

Komentarz

• raventes
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 343

Zamieszczone przez toomasz
                                                  Dlaczego żadne ASO nie promuje Motula, Valvo Liqi czy innej marki podobnej wyższej jakości?
                                                  .
                                                  Dlatego,, że nie mają podpisanej umowy z tymi producentami. A dlaczego nie mają :?: Pewnie dlatego, że ich producent nie zapłacił tyle co np Castrol. Teraz ( w obecnych czasach ) nie liczy się jakość i dobro klienta, tylko dobro własne.

Mam rozumieć, że teraz oleje takie jak Amsoil lub Fuchs są już do dupy i nie jest wskazane ich zalewanie :?:

Komentarz

• Pidziek
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1845

Zamieszczone przez raventes
                                                    Mam rozumieć, że teraz oleje takie jak Amsoil lub Fuchs są już do dupy i nie jest wskazane ich zalewanie :?:
                                                    Według niektórych tak to jest gó...no i nic to nie zmieni.
                                                    Dla jednych to jedyne oleje które powodują, że silnik nie przepala oleju pracuje należycie itp. itd.
                                                    Nie ma złotego środka a uszczęśliwienie każdego klienta jest po prostu nierealne.

kiedys pisałem o 2 takich samych Skodach które pracowały na tym samym oleju a jedna z nich klekotała głośniej o czym to świadczy ?

Fuchs-a 5W40 robią w Polsce a kilka innych produktów np. 0W30 robią tylko w Manheim i zaden Lotos nawet nie jest w stanie się zblizyć na kilometr do tych produktów :-)

Komentarz

Pracuję...