Mogę calać ceratec LM do auta z dpfem? volvo d5
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez patrygceratec LM do auta z dpfem?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtaszekmZamieszczone przez PAOLO ESCOdodatek jest przetestowany przez TüV "w pojazdach wyposażonych w katalizator, turbinę oraz w filtr cząstek stałychludziska przecież to kosztuje tyle co stek z Browar em. ... jeśli to ten kontekst.
:diabelski_usmiech ja polecam. Dobry olej również.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez szmołaLIQUI MOLY Synthoi
O to, który olej jest teraz na oficjalnej liście VW? 8) Czy co?
No.. bo mojego Synthoila, na ten przykład tam nie ma :P Ale gdybym ja miał diesla i to PD, to bym lał tylko ten olej bo jest na bazie PAO i spełnia 505.01
Zamieszczone przez DzidaCzy ktoś mógłby polecić sprawdzonego i pewnego sprzedawcę produktów tejże firmy?
Komentarz
-
-
Witam. Chciałem poruszyć taką kwestię. Otóż każdy z nas wie ze w oleju silnikowym gromadzą się zanieczyszczenia (nagar, opiłki itp). Jednak dziś zastanawiałem się, jak nasz silnik może zareagować na małą nitkę czy włókno ze szmatki ktorą wycieramy bagnet od stanu oleju? Nigdy nie zwracałem uwagi na to czy coś zostało na bagnecie, dopóki dziś zauważyłem nitkę na bagnecie gdy go przetarlem i chciałem włożyć spowrotem. Co by było gdyby ta nitka się tam dostała?Diesel kopci, diesel czadzi, DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnAle gdybym ja miał diesla i to PD, to bym lał tylko ten olej bo jest na bazie PAO i spełnia 505.01Zamieszczone przez D2mianleonn, a gdzie masz tam normę 505.01 bo ja nie widzę?
kiedyś ktoś coś takiego pisał jakie normy MB zawierają w sobie automatycznie normy VW czy jakoś tak...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOUWAGA !!! - SPROSTOWANIE - !!!
data produkcji 10.02.2014.
Sam już nie wiem co o tym myśleć...
Heh ja tez :?
Wlasnie chcialem cos napisac w watku bendzynowym :shock:
u mnie juz 10 tysi i olej nadal jest w swietnej kondycji,
o ile pamietam banki z pazdziernika 2013
Ten co klega zalewal jest z ravenol.pl? czy inne zrodlo?
To tego miales miec dla siebie? :roll:Audi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
A co gdyby filtr był zapchany i zawór puściłby obieg bez filtrowania?
Naczytałem sie w internetach że nawet małe włókno ze szmatki mechanika może wkręcić się w łożysko wału lub wałka rozrządu i je uszkodzić po jakimś czasie...
teraz jestem posrany bo miałem na filtrze zrobione 17 tys (olej 5w30) i sie boje że jak sprawdzałem olej to mi jakas nitka czy włókno mogło zostać na bagnecie, odpaliłem silnik, olej był gęsty to zawór puścil obieg poza filter (bo mógł po 17 tysiącahc być juz zapchany) i włókno gdzieś wciągło i niedługo będzie silnik do remontu....pewnie histeryzuje ale tak już mam że mam fioła na punkcie samochpdu
jakie jest prawdopodobienstwo takiego zajścia w 1.9TDI 105km DPF?Diesel kopci, diesel czadzi, DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI!
Komentarz
-
-
Witajcie
Panowie eksperci jaki olej polecicie do Renault Espace IV 1,9 dci 120KM z przebiegiem 240 tyś km z 2004r?
Auto świeżo kupione właścicielka nie wie jaki olej był poprzednio bo cyt "przecież w warsztacie zmieniałam"
Wiem że tam jest problem ze smarowaniem i obracającymi się panewkami. Strach z tymi panewkami wiec prosił bym o coś dobrego. Mobil zaleca 0w40 castrol 5w40 valvoline 5w40
Lać 0w40 czy 5w30?
Ponoć panewki zacierają się po serwisach LL przy wymianie co 15tys niby nie ma problemu, ale co kopiliśmy tego nikt nie wie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tasekWitajcie
Auto świeżo kupione właścicielka nie wie jaki olej był poprzednio bo cyt "przecież w warsztacie zmieniałam"
Wiem że tam jest problem ze smarowaniem i obracającymi się panewkami.
Strach z tymi panewkami wiec prosił bym o coś dobrego.
ale co kopiliśmy tego nikt nie wie
Na moje oko strach cos polecic :roll:
A o problemach z elektryka slyszales? samochod widmo
w warsztacie mogli lac doslownie wszystko :2kc
mysle zeby na poczatek dac mu 5w40 z wysokim TBNem i po 10 tys zmienic na 0W40, jak nie wybuchnie :szeroki_usmiechAudi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
To może ja napiszę coś o olejach jakie były/są stosowane w Kuraku, którym jeżdżę.
Auto było kupione w PL jakieś 5 lat temu, sprowadzone z Włoch, przebieg ok 150k km :lol:
Zalewany był Mobil 10W40 (głośna praca silnika przy niskich temp. twardy klekot itd. Później przyszedł czas na Millers Trident 10W-40 i znacznie cichsza praca silnika, bardziej miękka. Był też Fuchs 10W-40 (nie pamiętam który, na pewno bez MoS2), odczucia porównywalne z Millersem, czyli wszystko w jak najlepszym porządku. Następnie jakiś Total 5W-40 i głośno pracujące turbo oraz dolewka oleju między wymianami (2x ~300ml na 13000-14000km). Wlałem Millers Trident ale tym razem 5W-40 i wszystko wróciło do normy. Turbo wyciszyło się, oleju ubyło jak dawniej ok 300ml na 13-14k km i nie trzeba było nic dolewać. Przy przebiegu ~280 000km zalałem Motula X-Cess 8100 5W-40. Przejechałem na nim do tej pory 11000km, za mną 2 dolewki po ok 300ml, turbina od samego początku pracuje na tym oleju bardzo głośno.
Wracam do Millersa albo Fuchsa, zależy co wyjdzie taniej.
Chce ktoś zobaczyć jak wygląda silnik Toyoty od środka po 289k km, gdzie przez ostatnie 50-60k km były lane dobrej klasy oleje?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnDzida, ja kupuję większość oliw i innych prodóktów LM u RobertaM , on ma pewny towar z oficjalnej dystrybucji LIQUI MOLY PL
Komentarz
-
Komentarz