Polecam żarówki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiul
    Rider
    • 2011
    • 521

Witajcie,
    można się doktoryzować tym wątkiem o żarówkach Jednak głównie zwykłe lampy obsadzacie lepszymi żarówkami, co zrozumiałe.

Potrzebuję do O2FL (soczewki), żarówek które będą bezpieczne dla reflektorów, świeciły będą lepiej od serii. Nie interesują mnie efekty xenonowe. I tak to przecież soczewka. Pomożecie? Krótko i treściwie?

dzięki

Komentarz

• JerzyM73
      Rider
      • 2010
      • 602

Zamieszczone przez misiul
      Witajcie,
      można się doktoryzować tym wątkiem o żarówkach Jednak głównie zwykłe lampy obsadzacie lepszymi żarówkami, co zrozumiałe.

Potrzebuję do O2FL (soczewki), żarówek które będą bezpieczne dla reflektorów, świeciły będą lepiej od serii. Nie interesują mnie efekty xenonowe. I tak to przecież soczewka. Pomożecie? Krótko i treściwie?

dzięki
      Ja swego czasu pisałem
      Ja dziś będę zakładał Philips NightGuide DoubleLife w swojej Okcie bo orginały sa co najmniej mierne (zobaczę przy okazji co jest orginalnie włożone)
      Zerówki kupiłem w http://www.auto-lamp.pl/s...&products_id=47
      Dosyć dużo jeżdzę to będę mógł obiektywnie stwierdzić jak z żywotnością.
      Gość w sklepie powiedzieł mi że żywotnośc zalezy głównie od napięcia ładowania jakie mamy w samochodzie - nie ma wpływy ilośc właczeń i wyłączeń

Polecam te żarówki - podjedź sobie do PAbianic i poroznawiaj
      Mi wytrzymały już prawie pół roku (30 tys, km) ale jeżdżę głownie na dziennych .
      O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
      Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Rok z Bagien
        L&K
        • 2010
        • 1172

JerzyM73

Cosik link nie bangla, a jako, że wątek się zrobił mocno łódzki to jestem też zainteresowany. Popraw i dawaj namiary.

pzdr

Komentarz

• JerzyM73
          Rider
          • 2010
          • 602

Zamieszczone przez Rok z Bagien
          JerzyM73

Cosik link nie bangla, a jako, że wątek się zrobił mocno łódzki to jestem też zainteresowany. Popraw i dawaj namiary.

pzdr

Faktycznei coś zmienili na stronie ten jest dobry:

do soczewek żarówki H7S - dla systemów projekcyjnych ( soczewkowych )

Komentarz

• misiul
            Rider
            • 2011
            • 521

JerzyM73, dzięki. Jutro podjadę i biorę tę żarówkę do O2FL , tj h7S.

A co polecacie do drogowych? Zostawić ORI?

PS. Różnica między h7S i h7R: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic935586.html

[ Dodano: Wto 10 Maj, 11 12:15 ]
            Czy to prawda, że po wymianie żarówek należy ustawiać światła?
            Czy da się wymienić żarówki mijania w O2FL bez wyjmowania reflektora?

Komentarz

• beaviso
              Elegance
              • 2010
              • 767
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez beaviso
              Zamieszczone przez szkoda
              wkładał ktoś NB do długich?
              jak wrażenia?
              Od niedawna mam NB+ także w długich w mojej O2. Wrażenia bardzo pozytywne. Fakt, że asfalt był jasny ("wysuszony mrozem"), ale Skoda na zestawie H7 NB+ uzupełnionym H1 NB+ świeciła naprawdę całkiem ładnie. Jechałem dość krętymi drogami powiatowymi i nie narzekałem na brak światła. Ponownie napiszę gdy przejadę nocną trasę drogą krajową, tam w pełni ocenię zasięg H1 NB+ na drogowych.
              Pojeździłem ostatnio trochę w nocy na krajówkach. Z reflektorów H7+H1 na żarówkach Night Breaker+ jestem zadowolony. Światła mijania są bardzo dobre, odważę się napisać, że lepiej mi się jedzie niż na xenonach w Vectrze C- bo choć H7 w Octavii mają gorszy rozkład strumienia, to wg mnie mają lepsze natężenie dostatecznie jasnego światła.
              Światła drogowe są dobre i tylko gdyby nie to, że mam tą Vectrę z bixenonami+H1, to napisałbym nawet, że bardzo dobre. Ogólnie bardzo korzystna zmiana, jedzie się bezpiecznie i widać tyle, ile potrzeba, by czuć się komfortowo. Problemem jest tylko brak spryskiwaczy. Brudny reflektor natychmiast traci sprawność, obowiązkowo wożę zestaw płyn z pompką + papiery. Zwłaszcza na remontowanych drogach - moment i brudne. Wtedy nic nie pomoże, najlepsze żarówki wysiadają.
              Trwałość pewnie będzie obniżona, ale uważam, że na żarówki czy opony nie wolno szczędzić kasy. Poza tym O2 na Night Breakerach + postojówki CoolBlue wygląda po prostu lepiej - także w dzień.

M.
              666 4U

Komentarz

• PeweK
                Classic
                • 2008
                • 37

Są jakieś lepsze żarówki do O1 sprzed FL w cenie NightBreaker Plus?(70zł z wysyłką)

Z góry dzięki za pomoc.

Komentarz

• Jacek Wo.
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 221

H4 Osram NightBreaker Plus - test drogowy.

7 miesięcy i 17 tysięcy km - tyle wytrzymała prawa H4 NB+, w sumie jestem zadowolony.
                  W poprzednim aucie (406) żarówki H7 wytrzymywały mi też najwyżej pół rok, a przebiegi były sporo mniejsze ...

Zobaczymy na ile dłużej wytrzyma lewa.

Zakladając wymianę 2 x w roku i cene ze sklepu ca. 70 PLN/para - wychodzi 140 zł rocznie.
                  Do jazdy w okresie jesienno-zimowym - zdecydowanie będe montowal, na lato (dłużej jasno) póki co założyłem zwykła żarówkę z zapasu i pewnie wystarczy do jesieni.
                  Czyli zużywając 1 x NB+ za 70 PLN i jeden komplet "standardow" za 30 PLN => koszt roczny 100 PLN.
                  Chciałem zakladać dzienne LED-y Philipsa - ale to koszt 400 PLN - amortyzacja 4 lata, auto ma już rok - a że będę je chciał zmienić na nowe za rok - nie warto inwestować w LEDy !

Komentarz

• PeweK
                    Classic
                    • 2008
                    • 37

140zł rocznie to nie są IMO duże wydatki. Teraz były zamontowane NightBreaker`y, ale chyba bez plusa i wytrzymały niecały rok - dużo się nie jeździ niby, ale jak już kupować to coś porządnego. Czyli Osramy dalej najlepsze?

Komentarz

• dylan80
                      Rider
                      • 2009
                      • 625

no nie wierzyłem , że napisze coś jeszcze o wynalazkach nazywanych dobrymi żarówkami w małej bańce, ale musze złożyć pokłon Philipsowi..
                      jako że sceptycznie podchodziłem do sprawy drogich żarówek i raczej nie wierzyłem że pod każdym względem są dobre, a wiem, że jak coś mocno świeci to długo nie poświeci to nie oczekiwałem że sie długo naciesze..

przeszło rok temu a dokładnie pod koniec lutego 2010r zamontowałem w czesi żarówki Philips Xtreme Power, jak ktoś pamięta to w ówczesnym czasie nawet porównanie w tym wątku robiłem ze zdjęciami i starymi zarówkami Philips Premium.
                      powiedziałem, że raczej co do jakości świecenia to nie są warte aż takiego przepłacania ( PXP- 66zł kpl, PP- 20zł kpl) i powiedziałem , że jak sie te PXP skończą, to wracam do PP.
                      no ale tu sei należy pokłon dla firmy.... wiem, że większośc cudownych żarówek o zwiększonej mocy wytrzymuje zaledwie kilka miesięcy a tu zdziwienie ...jeżdżę na żarówkach PXP od lutego zeszłego roku, wytrzymały ten czas i już ponad 21 kkm i dalej świecą i jestem aż zdziwiony, że aż tyle wytrzymują....
                      teraz tylko czekać aż któraś padnie bo tak jest, że jak coś pochwalisz, to sie spieprzy....
                      nie wiem, czy następne też bedą philipsy, jak już to premium te tanie, no i jeszcze smaki mam po tych tungsramach , ale to sie zobaczy...

także podsumowanie : Xtreme Power to dobre żarówki prawie półtora roku na pokładzie , 21tyś km i dalej świecą... polecam ...

Komentarz

• K_R_I_S
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 128

Jeśli mogę podzielić się swoimi doświadczeniami w tym temacie to...
                        na pewno nie polecam żadnych żarówek typu "no name", z niebieskawą poświatą a'la xenon 6000K, o podwyższonej jasności, 100W lub innych z chińskimi "krzaczkami" na pudełku itp... chociaż sam używałem takich przez jakiś czas to uważam, że to największe zło jakie może spotkać kierowcę i innych użytkowników dróg.
                        Pomimo atrakcyjnej ceny i złudnego przekonania o lepszych właściwościach świecenia to okazuje się, że tylko oślepiają kierowców jadących z naprzeciwka, wypalają klosze lamp lub prowadzą do uszkodzenia instalacji elektrycznej (100W), i mają strasznie krótką żywotność.
                        Po wielu bojach (czyt. testach wydajnościowych) postawiłem na standardowe żarówki Hella Long Life i... świecenie jest wystarczające, nie niebieskie, żółtawe nie mówiąc o lekko zielonym zabawieniu tylko białe. 0 problemów z instalacją i błędami w komputerze. Żarówki działają już ok. 9-10 m-cy (wynalazki padały po 3-4 m-cach) co jest szczególnie istotne gdy jeździ się cały czas z włączonymi światłami (uruchomiony tryb dla Skandynawii i Ameryki Płd. + przyciemnienie 50% dla dziennych)
                        http://www.profi-it.pl
                        Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• conan
                          Rider
                          • 2011
                          • 546

dylan80 dobrze prawi
                          Philips Extreme to dobre żarówki ale drogie, ja ponad rok temu założyłem je do vw polo i były to najlepsze z żarówek jakie miałem, teraz auto sprzedałem ale żarówki przełożyłem do seicento dziewczyny, bo niestety to h4 i do mojej skodziny nie pasują , zobaczymy ile jeszcze poświecą.
                          W skodzie założyłem teraz tungsram megalight 90%+ a miałem założone jakieś hella i różnice widać ogromną w nocy, zobaczymy jak z trwałością ale koszt 39zł nie jest majątkiem.
                          Moja skodzinka o2
                          Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• mkz
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 138

Zamieszczone przez conan
                            W skodzie założyłem teraz tungsram megalight 90%+ a miałem założone jakieś hella i różnice widać ogromną w nocy, zobaczymy jak z trwałością
                            Mam te żarówki w mojej Skodzi (poprzednie też Tungsramy tylko +60 wytrzymały prawie 1,5 roku) - jeżdżą już ponad 10 mies. (czyli pewnie ze 20 kkm) i żyją - jak dla mnie trwałość OK a i światło bardzo fajne przy przystępnej cenie

Komentarz

• sslawekk
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 111
                              • Octavia I (1U2)
                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

A jakie żarówki H3 do halogenów p.mgielnych polecacie, żeby świeciły światłem bardziej zbliżonym do białego, a nie jak w serii na żółto?
                              O1 Rider 140KM & 305Nm by Aligator

Komentarz

• PeweK
                                Classic
                                • 2008
                                • 37

A takie porównanie - w co się bardziej opłaca inwetsować? Mało jeździ się w nocy, ale jak już to długo. Lepiej kupić jakieś żarówki do przeciwmgielinych i jeździć na nich jako dziennych czy halogeny są bardziej opłacalne?

Komentarz

• JerzyM73
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 602

Zamieszczone przez PeweK
                                  A takie porównanie - w co się bardziej opłaca inwetsować? Mało jeździ się w nocy, ale jak już to długo. Lepiej kupić jakieś żarówki do przeciwmgielinych i jeździć na nich jako dziennych czy halogeny są bardziej opłacalne?
                                  Jak będziesz jeździł na przeciwmgielnych jako dziennych to może Tobie się to mało opłacac jak przyłapią Cię miśki.

Komentarz

• sslawekk
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 111
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez JerzyM73
                                    Zamieszczone przez PeweK
                                    Jak będziesz jeździł na przeciwmgielnych jako dziennych to może Tobie się to mało opłacac jak przyłapią Cię miśki.
                                    Nie popadajmy w skrajności, jeżdżę tak ja, jeździ większośc kierowców na naszych drogach niezależnie od marki auta, jakby tak za to mandatami karali nonstop, to mało kto by się decydował na jazdę w dzień na przeciwmgielnych... jakie te żarówki byście polecili ?
                                    O1 Rider 140KM & 305Nm by Aligator

Komentarz

• vw2008
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 118

Ja mam u siebie w VW na halogenach osram coolblue na halogenach [tylko ze HB4] a na mijania nightbreaker i wielkiej różnicy pomiędzy nimi nie ma :P także mogę polecić... dodam ze tez jeżdżę na przeciwmgielnych w dzień tylko ze w trybie amerykański mi na 65% :diabelski_usmiech

Przy ori xenonach w pasku tez daja rade

Pozdro
                                      By BESTperformance:
                                      2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
                                      2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
                                      Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
                                      www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

• PeweK
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 37

Zamieszczone przez PeweK
                                        A to nawet nie wiedziałem, że "tak nie wolno". Jednak jakie żarówki do przeciwmgielnych polecacie?

Komentarz

• JerzyM73
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 602

Zamieszczone przez PeweK
                                          Zamieszczone przez PeweK
                                          A to nawet nie wiedziałem, że "tak nie wolno". Jednak jakie żarówki do przeciwmgielnych polecacie?
                                          Zgodnie z prawem nie wolno, klosze lamp muszę mić specjalna homologacje ze specjalnym oznaczeniem (nie pamiętam dokładnie jakie) ale koledzy na pewno podpowiedzą.

Komentarz

• b707
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1272

Klosz musi mieć oznaczenie RL lub DRL i oraz E z cyferkami. Ostatnie oznacza po prostu homologacje na UE.
                                            pzdr
                                            Adam

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Koledzy i koleżanki - mam pytanie (być może odpowiedź jest gdzieś na forum, ale szukam i nic, a do autka nie mam w tej chwili dostępu): jakie żarówki P21W znajdują się w lampach do jazdy dziennej w O2FL ? Czy są to symetryczne, czy asymetryczne (chodzi o ułożenie bolców na oprawce) ?
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• bzyq_74
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3467
                                                • Volkswagen
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Eidos71
                                                Koledzy i koleżanki - mam pytanie (być może odpowiedź jest gdzieś na forum, ale szukam i nic, a do autka nie mam w tej chwili dostępu): jakie żarówki P21W znajdują się w lampach do jazdy dziennej w O2FL ? Czy są to symetryczne, czy asymetryczne (chodzi o ułożenie bolców na oprawce) ?
                                                Symetryczne
                                                MARCIN
                                                Mój szkodnik

Komentarz

• adym
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 179

Czesc, czy miał ktoś może problem na przeglądzie technicznym z żarówkami BV ? Chcialbym takie zalozyc na drogowe (h1).

Komentarz

• mecholl
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1006

adym, żadnych problemów. To są normalne żarówki i nikt do nich nic nie może mieć
                                                    Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

Pracuję...