No i to jest dokładnie ta sytuacja, o której piszę. Teoretycznie i logicznie powinieneś mieć rację, ale ew. naprawa pójdzie w oc tego, kto przegra pyskówkę po stłuczce... Na takie ronda mam dwie metody - albo przyspieszyć i objechać tych, co by mi mogli wjechać w bok, albo kierunkowskaz i powoli, póki się nie upewnię, że ten z prawej robi mi miejsce - nawet jeśli miałbym się zatrzymać to nie wjadę, póki nie widzę, że gość po prawej skręca jak powinien albo wyraźnie i świadomie umożliwia mi zjazd...
Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez datoNo i to jest dokładnie ta sytuacja, o której piszę. Teoretycznie i logicznie powinieneś mieć rację, ale ew. naprawa pójdzie w oc tego, kto przegra pyskówkę po stłuczce... Na takie ronda mam dwie metody - albo przyspieszyć i objechać tych, co by mi mogli wjechać w bok, albo kierunkowskaz i powoli, póki się nie upewnię, że ten z prawej robi mi miejsce - nawet jeśli miałbym się zatrzymać to nie wjadę, póki nie widzę, że gość po prawej skręca jak powinien albo wyraźnie i świadomie umożliwia mi zjazd...
Komentarz
-
-
dato, to rondo to klasyk dla tych, co biora kase z OC ...
Nie ma ciągłej = w zamyśle jest przerywana. Tak wszystkie sprawy rozwiązuje drogówka, jak jest tam wezwana.
Ja mam tą samą metode - ogień i delikwent niech się ściera, ale ze swoim cieniem :twisted:Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroNie ma ciągłej = w zamyśle jest przerywana. Tak wszystkie sprawy rozwiązuje drogówka, jak jest tam wezwana.
Komentarz
-
-
Najgorsi są ci ekodriverzy z 60KM co nie chcą wytracać prędkości i na takim rondzie "dla bezpieczeństwa" zawrócą trzymając się prawego pasa :P
Tego błędu nie popełniaj, a ze zjazdem to... Lepszego patentu niż stosuję nie znam - w dużym ruchu nie raz zdarzyło mi się wrzucić kierunek i czekać, aż palant z prawej pojedzie prosto i... Tyle... Głęboko w rzyci mam jakimi motywami się kierował i o czym myślał, ważne, że pojechał przerysować kogoś innego.
Zawsze też warto pamiętać o starej zasadzie, że cmentarze są pełne tych z pierwszeństwem przejazdu
Imo najbardziej zdupczyli zmianą prostego i logicznego przepisu - zjeżdżający z ronda powinien mieć bezwzględne pierwszeństwo i koniec - zero miejsca na domysły i dywagacje...
A - jako ciekawostkę powiem, że kłóciłem się niedawno co do wyboru pasa z taksówkarzem co mnie wiózł do biura przez wspomniane rondo i twardo stał na swoim stanowisku, dopiero jak zjechał przez dwie ciągłe i przez kilka minut przemyślał to stwierdził, że faktycznie, ciągle tam jeździ i zawsze jeździł źle :lol:
Edit: Przyłożyłem się i znalazłem.
Tak było (niezły pasztet:
Tak jest pomalowane aktualnie:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez datoImo najbardziej zdupczyli zmianą prostego i logicznego przepisu - zjeżdżający z ronda powinien mieć bezwzględne pierwszeństwo i koniec - zero miejsca na domysły i dywagacje...
Nasz naród niestety, ale lubi zamordyzm - przepisy musza być tak jasne i klarowne, że dupa niemowlęcia przy nich wysiada z najczystszym winem obok. Jak będzie luka, to na (para)bank będzie wykorzystana :xByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroZamieszczone przez datoImo najbardziej zdupczyli zmianą prostego i logicznego przepisu - zjeżdżający z ronda powinien mieć bezwzględne pierwszeństwo i koniec - zero miejsca na domysły i dywagacje...
Nasz naród niestety, ale lubi zamordyzm - przepisy musza być tak jasne i klarowne, że dupa niemowlęcia przy nich wysiada z najczystszym winem obok. Jak będzie luka, to na (para)bank będzie wykorzystana :x
Najważniejsze, że nie byłoby wątpliwości i miejsca na interpretację. Na obrazku, który dołączyłem takie malowanie ładnie wpłynęło na płynność ruchu, ale i tak jest masa takich, dla których jest to za trudne
Znów edit: bardzo często jeżdżę ze Słonimskiego na wprost w Okopową, najczęściej lewym pasem bo prawy i środkowy korek - i często się muszę w opisany wcześniej sposób "wbijać" w swój zjazd...
Komentarz
-
-
Gość
generalnie co do rond ja stosuje zasade z prawego w prawo i prosto z lewego prosto jak sie da lub w lewo czy np. zawrotka chyba ze znaki poziome okreslaja inaczej.
Czasami dochodzi do sytucji ze kogos mamy po prawej i jedzie prosto wiec trzeba by mu ustapic i chyba to jest latwiejsze niz pozniejsze udowadnianie ze on wjechal wjazdem z ktorego juz powinien byl zjechac wczesniej, ale on sobie postanowil jechac dalej po rondzie. Niby ronda maja ulatwiac, ale na polaka nie ma bata, zawsze swoja filozofie musi postawic ponad przepisami.
Jedna rzecz jeszcze jak zle wjade na rondo to raczej nie staram sie natychmiast naprawic bledu zajezdzajac komus bo ja musze zjechac itp. przeciez rondo jest okragle moge objechac i bezpieczniej to zrobic.
ps. w bedzienie pierwszy raz jak wjechalem to troche zglupialem, ale to ten pierwszy raz bo to skrzyzowanie nie jest wcale takie nielogiczne, trzeba tylko na przecinaki uwazac
Komentarz
-
Co do nerki w Będzinie trzeba patrzeć na znaki pionowe i poziome i wszystko będzie jasne.
Natomiast dzisiaj osłabili mnie wszyscy kierowcy, którzy zapomnieli, że kodeks drogowy zakazuje wjazdu na skrzyżowanie jeżeli nie ma możliwości opuszczenia tegoż. W ten sposób jadą na chama byle się jeszcze przepchnąć za sygnalizator blokując całe skrzyżowanie. Przejazd z Sienkiewicza na Grabową w Katowicach trwał dziś 40 minut.
To i tak lepiej niż w zeszłym tygodniu gdy z jednej strony centrum Katowic na drugą jechałem godzinę.
Komentarz
-
-
parasite, Co do tego ronda, mnie uczyli że zawsze należy rozłożyć takie rondo na drogę prostą a to powoduje że ty zjeżdżając z lewego pasa popełniłeś błąd. Najprościej będzie ci to zrozumieć na oko a więc masz obrazek
Prawo w takim wypadku mówi że zjeżdżając możesz zając jeden z obu pasów obojętnie który a nie że ten z drugiego pasa może skręcić w prawo
Aha oczywiście droga która jest na moim rysunku jest jednokierunkowa od dołu do góry.O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Dziadzio w Matizie ktory nawet na mnie nie popatrzyl (droge z pierwszenstwem) bo on wyjezdzal z bocznej, jeszcze bylem po jego prawej... Gdybym nie przyhamowal pewnie bym polecial jeszcze na samochody zaparkowane przy krawezniku. A tak kusila "całka" :PVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Thundi, nie bardzo rozumiem czy ten rysunek jest poprawny czy nie jest w końcu, ale dokładnie to jest mój manewr.
Zamieszczone przez ThundiPrawo w takim wypadku mówi że zjeżdżając możesz zając jeden z obu pasów obojętnie który a nie że ten z drugiego pasa może skręcić w prawo
Wszędzie jest jak byk napisane, że z ronda mogę zjechać z wewnętrznego pasa. Jak będę miał chwilę czasu to poszukam w kodeksie.
Myślę, że ten rysunek wszystko wyjaśnia:
Tak zostałem nauczony i powiem więcej. Dla mnie to jest na dodatek logiczne i naprawdę gdyby wszyscy tak jeździli to ruch były dużo płynniejszy na niektórych rondach. W końcu od czegoś te 2 pasy są.
Komentarz
-
-
Mnie osłabili drogowcy ze Skanska. Będą gruntownie remontować drogę do najgłębszych warstw. Tuż przed mostem na Liwcu zamknęli skręt na Jarnice i Wyszków nad Liwcem ( nie mylić z Wyszkowem nad Bugiem) oraz kilka mniejszych wsi i niemal odcięli 5 tyś mieszkańców. Jest objazd asfaltem o długości prawie 25 km lub 6 km średnim i ciężkim off roadem przez las. Koleiny 10 - 15 cm, kopny piach między koleinami, rozjeżdżony mokry piach i błoto, błotniste kałuże i rozlewiska, wystające korzenie i gałęzie, możliwość zmieszczenia się tylko jednego auta. Dzięki Bogu, że mam podwyższony zawias i dzisiaj dałem radę ale co będzie jak tą przecinką ruszy kilkaset samochodów i skrajnie ją rozjeździ? Kolejną alternatywą jest 8 km wyboistą żwirówką i 5 km asfaltem. Ma to potrwać ponad miesiąc. Mało który klient zdecyduje się do mnie dojechać. Pieprzeni teoretycy ruchu drogowego. Skur...e. Piszę pismo żeby gmina zapomniała o kolejnych dwóch kwartalnych ratach podatku za plac i budynki. Płacimy ponad 10 tyś za rok a ja i moi klienci nie możemy dojechać do firmy. Idę myć felgi, zderzaki, błotniki i drzwi upierdzielone do połowy wysokości. :evil:Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Gość
-
Zamieszczone przez parasiteThundi, nie bardzo rozumiem czy ten rysunek jest poprawny czy nie jest w końcu, ale dokładnie to jest mój manewr.
Zamieszczone przez ThundiPrawo w takim wypadku mówi że zjeżdżając możesz zając jeden z obu pasów obojętnie który a nie że ten z drugiego pasa może skręcić w prawo
Wszędzie jest jak byk napisane, że z ronda mogę zjechać z wewnętrznego pasa. Jak będę miał chwilę czasu to poszukam w kodeksie.
Myślę, że ten rysunek wszystko wyjaśnia:
Obrazek
Tak zostałem nauczony i powiem więcej. Dla mnie to jest na dodatek logiczne i naprawdę gdyby wszyscy tak jeździli to ruch były dużo płynniejszy na niektórych rondach. W końcu od czegoś te 2 pasy są.
Tu jest przykład: Rondo Hipokratesa
A tu filmik, w którym dyrektor MORD-u interpretuje zapisy PoRD w przypadku poruszania się na rondzie: 1 , 2 ,3 , 4 , 5
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez martinlTen rysunek jest fajny ale sprawdza się tylko przy małym ruchu. W przypadku gdyby żółty samochód miał kogoś po prawej już by tak naturalnie nie było. A można sobie wyobrazić, że jest obok niego auto, które przed chwilą wjechało na to rondo "z góry" i jedzie prosto, w związku z tym może zająć prawy pas (z resztą może zająć i lewy bo pasy nie są opisane). W tym przypadku zjeżdżające żółte auto musi ustąpić pierwszeństwa bo zmienia pas (linia przerywana wyznaczająca pasy na rondzie prowadzi dookoła).
W Krakowie macie linie ciągłą narysowaną, dlatego zgoda, ale we Wro nie.
Komentarz
-
Komentarz