Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prekompilator
    Rider
    • 2013
    • 420

Zamieszczone przez rafiki
    widać, że zapali się zielone, ale widać też, że nikt ze skręcacjących nie stoi na "przelocie" drogi poprzecznej tylko przed skrzyżowaniem albo na wysokości wysepki pod wiaduktem, czyli nikt nie blokuje ruchu (poza taksówkarzem, ale tu raczej tramwaj ma większe szanse :diabelski_usmiech ) :wink:
    Bo kolejka jest krótka. Zdjęcie jest z chwili, gdy akurat było pusto na przelocie.
    Ani taksówkarz, ani nikt, kto stałby za mitsubishi, nie blokuje ruchu - bo jest tam czerwone (lub --- dla tramwaju).

Tutaj jest prawie identyczne skrzyżowanie. Jak widać, wjeżdżają bez wahania - i nie ma przez to absolutnie żadnych problemów, nikt nie jest blokowany a ruch odbywa się płynnie i przejeżdża więcej pojazdów. Zostawianie wolnego miejsca dla poprzecznej jezdni jest w tym przypadku błędem. W tym przypadku - podkreślam.

Wasze teoretyzowanie jest całkowicie słuszne, ale nie dla takiego skrzyżowania.

Komentarz

• mkz
      Ambiente
      • 2008
      • 138

To i ja się dołączę - a co tam. Prekompilator - absolutnie nie masz racji. Tak jak napisali przedmówcy - nie możesz zablokować przecinającego kierunku ruchu. Bo wyobraź sobie sytuacje, kiedy stojący na rondzie, na lewoskręcie nie mogą z jakiejś przyczyny opuścić skrzyżowania, kiedy zaświeci się dla nich zielone. Bo np. pierwszemu w kolejce zgaśnie auto, albo akurat nadjedzie pojazd uprzywilejowany i ich zmiana świateł minie. Wtedy masz zablokowane do ruchu skrzyżowanie przez tych co sobie chcieli przyspieszyć. I wierz mi takie przypadki nie należą do rzadkości (sam miałem parę razy okazje kląć na takich pospiesznych - w Krakowie też mamy parę takich skrzyżowań i nie wszystkim chce się na nich przestrzegać przepisu o nie blokowaniu skrzyżowania)

Komentarz

• Prekompilator
        Rider
        • 2013
        • 420

Zamieszczone przez mkz
        wyobraź sobie sytuacje, kiedy stojący na rondzie, na lewoskręcie nie mogą z jakiejś przyczyny opuścić skrzyżowania, kiedy zaświeci się dla nich zielone. Bo np. pierwszemu w kolejce zgaśnie auto, albo akurat nadjedzie pojazd uprzywilejowany i ich zmiana świateł minie.
        To trochę na zasadzie "a gdyby tu było przedszkole, którego nie ma, ale które mogłoby być".
        W takim przypadku zjechałbym na prawo, żeby nie blokować przejazdu.

Szkoda, że jakoś nikt nie odniósł się do problemu blokowania takich skrzyżowań poprzez zostawianie pustych miejsc, przez co przejeżdża na skręcie 2-3 razy mniej aut. Zapewne scenariusze, które wydarzają się raz na kilka miesięcy i którym łatwo zapobiec, są bardziej medialne.

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

Prekompilator, ale chyba nie rozumiesz, że według Ustawy PRD nie masz prawa wjechać na skrzyżowanie jeżeli nie masz możliwości opuszczenia go w danym momencie nawet jeśli masz zielone. Nikogo nie interesuje, że postoisz 15 sekund i będziesz mógł zjechać, bo w ciągu tych 15 sekund możesz zablokować przejazd np. dla karetki czy straży.
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• damian1975
            RS
            • 2012
            • 4107
            • Superb III (3V3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Niekończąca się opowieść....... :lol: :diabelski_usmiech

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• Prekompilator
              Rider
              • 2013
              • 420

Kierującemu pojazdem zabrania się wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy
              Gdyby ten przepis interpretować dosłownie, to w ogóle nie da się skręcić w lewo, bo przecież trzeba po skręcie się zatrzymać i poczekać na zielone do zjazdu.
              Co do blokowania karetki już się wypowiedziałem - zjechałbym w prawo.

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15975
                • Superb III (3V3)

Prekompilator, dalszą dyskusję uważam za bezsensowną, bo oczywiście wiesz lepiej
                رافال
                Spoty

Komentarz

• tomekb1
                  Rider
                  • 2013
                  • 352

Zamieszczone przez Prekompilator

Wasze teoretyzowanie jest całkowicie słuszne, ale nie dla takiego skrzyżowania.
                  :?: :?: :?:

Że tak zapytam... Nie mógłbyś po prostu przyznać kolegom racji?
                  Bo w sumie Twoje rozumowanie jest całkowicie słuszne, ale nie w tym temacie. :szeroki_usmiech
                  Pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Dżizas, ile można się brandzlować...?
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

Agamek12, no ile...?

Komentarz

• Prekompilator
                        Rider
                        • 2013
                        • 420

Prekompilator, dalszą dyskusję uważam za bezsensowną, bo oczywiście wiesz lepiej
                        Przyznałem ci przecież rację (i to zanim inni zaczęli o to apelować).
                        Nie da się legalnie skręcić w lewo na żadnym skrzyżowaniu, jeżeli musisz się choćby na chwilę zatrzymać.

Komentarz

• Mihau
                          RS
                          • 2009
                          • 7460
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mnie osłabia nieumiejętność korzystania ze wszystkich pasów do zjazdu przy skręcie w lewo na tzw. "rondzie ze światłami". W efekcie czeka się na przejazd 2-3 razy dłużej:
                          [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fZE0uB9LFIo[/youtube]
                          Czepiacie się kurde. Prekompilator ma racje. Ludzie nie umieją jeździć po takich skrzyżowaniach i już. Pojedzie sobie na skrzyżowanie Hynka/Marynarska/Żwirki i Wigury i zobaczcie co tam się dzieje. Zamiast 9 samochodów wchodzą z reguły 3, bo się ludzie ustawiają zamiast na 3 pasach to tylko na tym, który idzie prosto i się nie kończy, jakby na reszcie stali snajperzy i kto tam wjedzie wyłapie kule w łeb. Czasami takie "buractwo" jak to się nazywa jest dużo lepsze niż te piczki co jeździć nie potrafią.
                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Mihau, napisz konkretnie z którego pasa nie korzystają tutaj przy skręcie w lewo?
                            Do skrętu jest lewy skrajny, nie da się skręcić z sąsiadującego bo jest do jazdy na wprost.
                            Informuje o tym zarówno oznakowanie poziome i pionowe.

Komentarz

• Prekompilator
                              Rider
                              • 2013
                              • 420

Mihau,
                              Czepiają się tematu pobocznego, czyli wjazdu na skrzyżowanie przy pewności, że dam radę z niego zjechać.

W temacie zasadniczym wypowiedział się jedynie tomekb1, który stwierdził, że apelując o zajmowanie wszystkich pasów żeby nie blokować innych, namawiam do łamania przepisów - niestety nie bardzo wiadomo jakich, bo energia dyskusji przeniosła się na "blokowanie" skrzyżowania.
                              Ty dopiero jesteś kolejnym, który poruszył właściwy temat .

I jeszcze jedno - odpowiedz koledze westwi78, bo ja pisałem wprost o jakie pasy chodzi i nie przyniosło to skutku. Może ty masz lepsze zdolności przekazywania informacji.

Komentarz

• dominik9420
                                L&K
                                • 2012
                                • 1136

Prekompilator, A i tu muszę akurat przyznać Ci rację.
                                Jedyne co, to trochę późno zmieniłeś pas na prawy (linia ciągła).
                                Fakt, że nawet nie mając możliwości opuszczenia skrzyżowania (na zielonym świetle ) na nie wjechałeś.
                                Logiczne jest, że jak auta "rozłożą" się na dwa pasy więcej przejedzie niż na jednym.
                                Ale nie każdy rozumie przepisy i tak jak już kiedyś pisałem u mnie non stop jadąc na wprost przez rondo zajmowany jest lewy pas i opuszczając go Ci z wewnętrznego pasa mają w tych z prawego i wymuszają :roll:
                                Co najśmieszniejsze jadąc z ulicy warszawskiej na białostocką (cały czas rozmawiamy o jeździe prosto przez rondo) zajmują prawy pas, a jadąc z ulicy białostockiej na warszawską "miejscowi" zajmują pas lewy :idea:
                                Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                Pozdrawiam i Szerokości!
                                Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

westwi78, ale mi chodzi głownie o tych co skręcają w lewo i dalej jadą prosto, bo to głównie oni blokują wszystko i wszystkich. Przecież do jazdy na wprost masz środkowy i prawy, a na tym skrzyżowaniu co ja wspomniałem masz 3 pasy do jazdy na wprost, gdzie spokojnie mieści się 9 samochodów ale jak to wychodzi w praktyce wchodzi 4-5, bo 1 pomyśli i pojedzie na skrajny i na tym się kończy, a reszta się pakuje na środkowy, bo na nauce jazdy nie nauczyli zmieniać pas tylko parkować...

Prekompilator, ja tam nie mam nic do blokowania na Twoim filmie, bo żeś znowu pokazał jaki to z Ciebie "ignorant przepisowy" i "burol" (oczywiście to tak żartobliwie napisałem ) i odbiłeś w prawo i objechałeś ich. Ale jak widać jedno się łączy z drugim. Gdyby ludzie wykorzystywali całe skrzyżowanie to by to szybciej szło i by się nie pakowali na skrzyżowanie. Mnie to mega wkur.... jak ktoś blokuje skrzyżowania, a później jak mu robię złowrogie spojrzenie (:P) to podnosi ręce bezradnie. Ku... myśleć! Powinni montować katapulty na skrzyżowaniach dla tych co tak robią.
                                  Nie to, że ja jestem jakimś aniołek w tych sprawach, bo mi też się takie coś zdarza ale zawsze staram się odbijać w prawo i najwyżej złamie przepisy i pojade nie z tego pasa ale inni sobie pojadą bezstresowo. Moja wina, że wjechałem na skrzyżowanie więc trzeba coś z tym zrobić.
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Prekompilator
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 420

Zamieszczone przez dominik9420
                                    Jedyne co, to trochę późno zmieniłeś pas na prawy (linia ciągła).
                                    Wg przepisów - i tak za wcześnie. Wg logiki - powinienem od razu ominąć kolejkę i skręcić z pasa obok, skoro tyle miejsca zostawiali.
                                    Zamieszczone przez dominik9420
                                    Fakt, że nawet nie mając możliwości opuszczenia skrzyżowania (na zielonym świetle ) na nie wjechałeś.
                                    Możliwość była i - jak widać - z niej skorzystałem. Jeżeli natomiast chodzi ci o zatrzymanie się na skrzyżowaniu, to gratuluję każdemu, kto zawsze potrafi skręcić w lewo bez zatrzymywania się na skrzyżowaniu. Ja przynajmniej miałem pewność, że nie będę blokował ruchu, gdy na poprzecznej zapali się zielone.

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15975
                                      • Superb III (3V3)

Jeżeli natomiast chodzi ci o zatrzymanie się na skrzyżowaniu, to gratuluję każdemu, kto zawsze potrafi skręcić w lewo bez zatrzymywania się na skrzyżowaniu
                                      widać, że chyba dalej nie do końca rozumiesz co mamy na myśli. W przypadku tak zbudowanego skrzyżowania jeżeli zatrzymasz się na wysokości "wyspy" i tam zostaniesz, bo np. nie zdążysz zjechać zanim będzie czerwone to się nic nie stanie. Chodzi o sytuację kiedy zostaniesz na przelocie drogi poprzecznej i to niekoniecznie przez światła, bo to inna bajka. To co mam na myśli dobrze obrazuje widok tego skrzyżowania w Częstochowie. Droga poprzeczna prowadzi tutaj do ścisłego centrum, konkretnie do Alei NMP. Często robią się tam korki (po prawej stronie w tym widoku) i ludzie mając zielone jadą z lewej w kierunku centrum mimo, że za skrzyżowaniem nie zmieści się nawet rower, co zwykle skutkuje tym, że pół cyklu zielonego trzeba przestać, bo nie da się przejechać. Co bardziej inteligentni dojeżdżają do wysokości pasa zieleni i koniec, ale większość niestety jedzie do oporu. Chodzi o taką sytuację z brakiem możliwości zjazdu.
                                      رافال
                                      Spoty

Komentarz

• Prekompilator
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 420

Chodzi o sytuację kiedy zostaniesz na przelocie drogi poprzecznej i to niekoniecznie przez światła, bo to inna bajka.
                                        Pisałem przecież:
                                        miałem pewność, że nie będę blokował ruchu, gdy na poprzecznej zapali się zielone.
                                        Po co więc mi tłumaczysz coś, na co już odpowiedziałem?

Komentarz

• piori
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 116

Nie chodzi o Twoje przewidywanie, ale o fakty, nie możesz ruszyć z linii zatrzymania, jeśli nie masz możliwości "jednym rzutem" przejechania pasa(ów) poprzecznego.
                                          Może konkretnie odwołując się do filmiku z yt, Prekompilator, od 19 do ok. 30 sekundy popełniasz wykroczenie (ściślej to wykroczeniem jest sam wjazd za sygnalizator, ale piszę bardziej obrazowo), bo stoisz na pasie przeznaczonym dla ruchu poprzecznego. Jeśli w tym czasie nastąpiłaby zmiana światła na czerwone, to blokowałbyś auta jadące z Twojej lewej(albo pojechałbyś na czerwonym, ale to też wykroczenie).

Cytat z http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=...0980602&type=3
                                          Kierującemu pojazdem zabrania się:
                                          1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma
                                          miejsca do kontynuowania jazdy;
                                          Przyznaj wreszcie rację i niech się zakończy ta dyskusja

Komentarz

• Prekompilator
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 420

Zamieszczone przez piori
                                            Nie chodzi o Twoje przewidywanie, ale o fakty, nie możesz ruszyć z linii zatrzymania, jeśli nie masz możliwości "jednym rzutem" przejechania pasa(ów) poprzecznego.
                                            Już o tym pisałem - na tym skrzyżowaniu nie grozi mi pozostanie na pasie poprzecznym, bo wiadomo że zaraz zapali się sygnalizator S-3 i z tego pasa zjadę. Zgadzam się generalnie z tym co piszesz, ale nie w przypadku tego konkretnego skrzyżowania - tu mogę sobie wjeżdżać i stać, tak jak to zrobiłem (chyba że widać, że nawet jak się zapali zielone do lewoskrętu, to nie będzie miejsca na jazdę).

Zamieszczone przez piori
                                            Jeśli w tym czasie nastąpiłaby zmiana światła na czerwone, to blokowałbyś auta jadące z Twojej lewej(albo pojechałbyś na czerwonym, ale to też wykroczenie).
                                            Zgadza się - ale wiadomo było, że tak się nie stanie. Światła są tak ustawione, że nie blokowałbym. Dzisiaj się nawet przypatrzyłem identycznemu skrzyżowaniu nieopodal - gdy zapala się pierwsze czerwone przed skrzyżowaniem, S-3 na rondzie trzyma zielone na tyle długo, że wszyscy zdążą przejechać. Twoje "jeśli" więc po prostu nigdy nie nastąpi.

Co do ścisłej interpretacji przepisu, który przytoczyłeś, powtarzam:
                                            Gratuluję tym, którzy zawsze są w stanie skręcić w lewo bez zatrzymywania się na skrzyżowaniu. Koniecznie napiszcie, jak to się robi - w przypadku choćby najzwyklejszego skrzyżowania.

Komentarz

• piori
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 116

tu mogę sobie wjeżdżać i stać, tak jak to zrobiłem
                                              W świetle prawa nie możesz, bo w 20 sekundzie filmiku może zapukać do Twojego okna pan w mundurze z druczkiem na 300 zł i 2 pkt karne.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 418

Co do ścisłej interpretacji przepisu, który przytoczyłeś, powtarzam:
                                                Gratuluję tym, którzy zawsze są w stanie skręcić w lewo bez zatrzymywania się na skrzyżowaniu. Koniecznie napiszcie, jak to się robi - w przypadku choćby najzwyklejszego skrzyżowania.
                                                mowiac brzydko dales "dupy" stajac na pasie jezdni poprzecznej i zaczynasz wydziwiac.
                                                jak masz proste skrzyzowanie, gdzie krzyzuja sie dwie jednopasmowe jezdnie to po prostu czekasz przed skrzyzowaniem az "za skrzyzowaniem po skrecie w lewo" bedzie tyle miejsca zeby sie tam wcisnac

co do skrzyzowania z Twojego filmu, zeby wytlumaczyc do czego czesc z nas dąży, najlepiej przedstawi to rysunek pogladowy.
                                                nie mozesz ruszyc i stanac na tym skrzyzowaniu w miejscu innym niz zielone zakratkowane prostokaty, chocbys mial wszedzie zielone swiatlo, paszport polsatu, czy na fotelu pasazera wiozl prezydenta miasta
                                                Załączone pliki

Komentarz

• piori
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 116

yogi_at_pozen, świetny rysunek, jak mówią: lepszy rysunek niż 1000 słów.

Komentarz

• Prekompilator
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 420

Zamieszczone przez yogi_at_pozen
                                                    mowiac brzydko dales "dupy" stajac na pasie jezdni poprzecznej i zaczynasz wydziwiac.
                                                    Bo kogoś przyblokowałem? Bo nie było możliwości zjazdu? Bo coś komukolwiek przeszkadzało?

Zamieszczone przez yogi_at_pozen
                                                    co do skrzyzowania z Twojego filmu, zeby wytlumaczyc do czego czesc z nas dąży, najlepiej przedstawi to rysunek pogladowy.
                                                    nie mozesz ruszyc i stanac na tym skrzyzowaniu w miejscu innym niz zielone zakratkowane prostokaty
                                                    Uwielbiam, gdy ktoś mi tłumaczy coś, co od początku rozumiem, a sam nie rozumie co się do niego pisze.
                                                    Żaden przepis mi nie zabrania zatrzymać się na skrzyżowaniu (o ile pozostaję nadal w ruchu w sensie przepisów - nie chodzi o parkowanie). Nie mogę na skrzyżowanie wjechać, jeżeli nie ma na nim lub za nim miejsca na kontynuowanie jazdy. Na skrzyżowaniu było miejsce do kontynuowania jazdy. Za skrzyżowaniem również.

Oto najprostszy dowód, że wypisujesz bzdury:
                                                    Da się legalnie wykonać skręt w lewo na zwykłym skrzyżowaniu ze światłami, gdy z naprzeciwka jest ruch? Zastosuj swoją własną logikę rozumowania i sprawdź co otrzymasz.

Komentarz

Pracuję...