Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piori
    Ambiente
    • 2010
    • 116

Zamieszczone przez Prekompilator
    Na skrzyżowaniu było miejsce do kontynuowania jazdy
    Było? A ten Passat i Transporter przed Tobą? Nie widzisz ich? Bo już innych pomysłów nie mam.
    Najlepiej powtórz ten manewr w obecności partolu policji, może oni Ci wytłumaczą.

Komentarz

• tomekb1
      Rider
      • 2013
      • 352

Skoro dyskusja jest cały czas wałkowana, to znów się podłączę z pytaniem.
      Prekompilator mógłbyś mi odpowiedzieć na pytanie , czy w hipotetycznej sytuacji, gdy bezpośrednio za skrzyżowaniem miałby miejsce karambol (ot taki sobie zbieg okoliczności) i auta po kolei musiały by się zatrzymać zjechałbyś z tego skrzyżowania, czy niestety utknął na poprzezcznej?
      Proszę zaznacz właściwą odpowiedź:
      a) zjechałbym
      b) utknąłbym na poprzecznej
      Pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• Prekompilator
        Rider
        • 2013
        • 420

Zamieszczone przez piori
        Na skrzyżowaniu było miejsce do kontynuowania jazdy
        Było? A ten Passat i Transporter przed Tobą? Nie widzisz ich? Bo już innych pomysłów nie mam.
        Przytrzymywało ich chwilowo światło. O którym doskonale wiedziałem, że ich przepuści i zjadę ze skrzyżowania. Dzisiaj - o czym już pisałem - zaobserwowałem identyczną sytuację na takim samym skrzyżowaniu. Wszyscy bez problemu zjechali w lewo i nikogo nie przyblokowali.

Zamieszczone przez piori
        Najlepiej powtórz ten manewr w obecności partolu policji, może oni Ci wytłumaczą.
        Z wielką chęcią to uczynię. Może sąd im coś wytłumaczy, o ile sami tego nie rozumieją.

Komentarz

• piori
          Ambiente
          • 2010
          • 116

Przytrzymywało ich chwilowo światło
          Więc chwilowo nie miałeś prawa tam wjechać.

Komentarz

• Prekompilator
            Rider
            • 2013
            • 420

Zamieszczone przez tomekb1
            gdy bezpośrednio za skrzyżowaniem miałby miejsce karambol (ot taki sobie zbieg okoliczności) i auta po kolei musiały by się zatrzymać zjechałbyś z tego skrzyżowania, czy niestety utknął na poprzezcznej?
            Proszę zaznacz właściwą odpowiedź:
            a) zjechałbym
            b) utknąłbym na poprzecznej
            Za skrzyżowaniem - w którym konkretnie miejscu? Na wprost czy po skręcie w lewo?
            W sumie nieistotne.
            W pierwszym przypadku bym przejechał obok normalnie albo by mnie zatrzymał S-3, ale nikogo bym nie blokował, blokowaliby za to ci, którzy się "po kolei musieli zatrzymać".
            W drugim - skręciłbym w lewo ale nie zjechałbym z ronda, podobnie jak ci, co zatrzymali się bezpośrednio przed S-3.

[ Dodano: Czw 10 Paź, 13 13:49 ]
            Zamieszczone przez piori
            Przytrzymywało ich chwilowo światło
            Więc chwilowo nie miałeś prawa tam wjechać.
            Ale cały czas miejsce do jazdy było.

Niech no wreszcie któryś z mądrali się wypowie, jak legalnie skręcić w lewo na zwykłym skrzyżowaniu.

Komentarz

• piori
              Ambiente
              • 2010
              • 116

Przypomina mi to rozmowę przez CB na dwupasmowej S7:
              - dlaczego jedziesz lewym pasem, jak prawy jest pusty?
              - bo obydwa pasy są puste, to mogę sobie jechać prawym albo lewym.

[ Dodano: Czw 10 Paź, 13 13:53 ]
              To czemu stałeś za passatem? Trzeba było się nie zatrzymywać

Komentarz

• Prekompilator
                Rider
                • 2013
                • 420

Zamieszczone przez piori
                To czemu stałeś za passatem? Trzeba było się nie zatrzymywać
                Z tych samych powodów, dla których ty - chcąc skręcić w lewo - stoisz za pojazdem, który też chce skręcić w lewo. Na skrzyżowaniu. Chyba że go taranujesz albo czekasz przed światłami - do tej pory nikt z mundrych nie odpowiedział na tę kluczową kwestię.

Komentarz

• tomekb1
                  Rider
                  • 2013
                  • 352

Za skrzyżowaniem - w którym konkretnie miejscu? Na wprost czy po skręcie w lewo?
                  W sumie nieistotne.
                  Dobra, ja odpuszczam...
                  Albo nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz.
                  Pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• Prekompilator
                    Rider
                    • 2013
                    • 420

W sumie nieistotne.
                    Dobra, ja odpuszczam...
                    Albo nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz.
                    Spróbuj doczytać dalej i dopiero osądzać czy rozumiem. Opisałem tam oba przypadki.

Chyba że jeszcze zamach terrorystyczny chcesz w to wplątać - wszystko dookoła poryte od bomb, tylko ja blokuję jeden jedyny możliwy przejazd. Warto pójść w tę stronę - autentycznie nie wiem, jak bym w takiej sytuacji zjechał.

BTW. Zarzut o nierozumienie trochę śmiesznie wygląda, jeżeli pochodzi od kogoś, kto zarzucił mi, iż namawiam innych do łamania przepisów i do tej pory nie wskazał nawet, o jakie przepisy chodzi.

Komentarz

• sesik
                      RS
                      • 2006
                      • 2165

2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:

- ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,
                      - ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
                      Best ET = 13.666
                      Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                      PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                      http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• Prekompilator
                        Rider
                        • 2013
                        • 420

Zamieszczone przez sesik
                        http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_drogowe_sygna%C5%82y_%C5%9Bwietlne

2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:

- ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,
                        - ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
                        Dzięki za ten przepis - powinienem był go od razu odnaleźć i zacytować. Przy okazji wiadomo, że jednak można legalnie skręcać w lewo - co za ulga.

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

PoRD :

Art. 25.
                          1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować
                          szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z
                          prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego
                          na wprost lub skręcającemu w prawo.
                          2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w
                          stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
                          3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu
                          poza skrzyżowaniem.
                          4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
                          1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma
                          miejsca do kontynuowania jazdy;

2) rozdzielania kolumny pieszych.

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

Kurczę, ile jeszcze... Pewnie 95% kierowców w W-wie jeździ to skrzyżowanie (i całą masę podobnych) jak Prekompilator i jakoś ruch w tamtym miejscu jest w miarę płynny...

Zamieszczone przez westwi78
                            PoRD :

Art. 25.
                            1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować
                            szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z
                            prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego
                            na wprost lub skręcającemu w prawo.
                            2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w
                            stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
                            3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu
                            poza skrzyżowaniem.
                            4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
                            1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma
                            miejsca do kontynuowania jazdy;

2) rozdzielania kolumny pieszych.
                            A jak się ma ten pogrubiony fragment do np. jazdy Rondem "Babka", na którym to rondzie trzeba pokonać conajmniej 3 (trzy) światła (zjazd w JPII, zjazd w Okopową, zjazd w JPII)chcąc skręcić ze Słonimskiego w Jana Pawła II (w str. centrum)? Jak na sygnalizatorze na Słonimskiego jest zielone światło, a widzę, że przy zjeździe na Jana Pawła (w str. Żoliborza) jest na tym rondzie czerwone, to mogę wjechać na to rondo?

PS: mam nadzieję, że rondo jest skrzyżowaniem...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Prekompilator
                              Rider
                              • 2013
                              • 420

westwi78,
                              Wcześniej odpowiadałem na ten przepis - miejsce tam było.
                              Pytałem też, jak święci wykonują zwykły skręt w lewo - zero odpowiedzi.

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9935
                                • Ford

(...)Pytałem też, jak święci wykonują zwykły skręt w lewo - zero odpowiedzi.
                                Pewnie nie wykonują... No bo jak można wjechać na skrzyżowanie z zamiarem skrętu w lewo, skoro jadący z naprzeciwka sznur uniemożliwia opuszczenie skrzyżowania?
                                Adam... Używam:
                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• qbec
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 398

czytam..., hmmm, przeglądam i przełączam stronę po kilku pierwszych postach całej tej moim zdaniem jałowej dyskusji...

po pierwsze:
                                  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tb1XTIcqaa4#t=0m42s[/youtube]

Pytałem też, jak święci wykonują zwykły skręt w lewo - zero odpowiedzi.
                                  na jak to..., poprostu wystarczy 3 razy skręcić w prawo :P
                                  Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Jark7
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 777

się dziwię, że żaden mod się jeszcze nie wk...wił i tego tematu nie przymknął :evil: a przynajmniej nie skasował kilku ostatnich stron
                                    Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                    Jark7
                                    było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

o taka ciekawostka:

jak można nie wiedzieć, że się jedzie 3 pasmową drogą pod prąd gdzie światła są co kilkaset-metrów ?
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Jark7
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 777

Zamieszczone przez Zorr
                                        jak można nie wiedzieć, że się jedzie 3 pasmową drogą pod prąd gdzie światła są co kilkaset-metrów ?
                                        hmmm ... może z siłowni z treningu wracał, napakowany jeszcze :diabelski_usmiech
                                        Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                        Jark7
                                        było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• dominik9420
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1136

Heh, a ja wczoraj zostałem obtrąbiony prze damulkę w czerwonej Yaris-ce :twisted:
                                          Akcja dzieje się na rondzie, [Z każdej strony ronda (wjazd i wyjazd) są po 2 pasy ruchu, które po niecałych 100m łączą się w jeden.]
                                          Oboje jedziemy prosto, przez rondo, ja zajmuję pas prawy, ona lewy. Przejeżdżamy przez rondo (moje tylne drzwi równały się z jej maską). Zjechałem na na 2-gi pas od prawej, siłą rzeczy musiałem wjechać jej przed samochód, a ona zahamować i mnie obtrąbić ad:
                                          Swoją drogą zastanawiam się gdzie uczą skręcać "w prawo" z lewego pasa :idea:
                                          Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                          Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                          Pozdrawiam i Szerokości!
                                          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                          http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• tomekb1
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 352

dominik o ile pamiętam skręcając w prawo w drogę poprzeczną musimy zająć na drodze poprzecznej skrajny prawy pas
                                            Jeśli nie mam racji , to proszę napiszcie. Człowiek uczy się całe życie.
                                            Pozdrawiam
                                            Tomek

Komentarz

• dominik9420
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1136

skręcając w prawo w drogę poprzeczną musimy zająć na drodze poprzecznej skrajny prawy pas
                                              Pas możesz zając który Ci się podoba, jedynie później wg Art. 16 KRD zmienić na prawy( oczywiście jeżeli nie zamierzasz skręcać w lewo).
                                              Pozdrawiam i Szerokości!
                                              Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• tomekb1
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 352

Dominik, może z tym skrecaniem jest tak jak piszesz, ale skoro sam przyznałeś, że ona musiała zahamować, bo jej wjechałeś przed maskę, to kto tu kogo osłabił ?
                                                Pozdrawiam
                                                Tomek

Komentarz

• dominik9420
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1136

Tak, tylko, że ja nie musiałem zmienić pasu ruchu żeby zjechać z ronda. ona była na wewnętrznym (lewy) ja zewnętrzny (prawy) oboje chcieliśmy zająć ten sam pas ruchu.
                                                  Jak wiadomo- pojazdowi znajdującemu się z prawej strony należuy ustąpić pierwszeństwa.
                                                  Jak wiadomo manewr skrętu w prawo wykonuje się od krawędzi jezdni a nie od środka, no chyba, że nie pozwalają na to wymiary pojazdu-ale rozmawiamy o "osobówkach"
                                                  Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• Prekompilator
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 420

Zamieszczone przez dominik9420
                                                    Tak, tylko, że ja nie musiałem zmienić pasu ruchu żeby zjechać z ronda. ona była na wewnętrznym (lewy) ja zewnętrzny (prawy) oboje chcieliśmy zająć ten sam pas ruchu.
                                                    Jak wiadomo- pojazdowi znajdującemu się z prawej strony należuy ustąpić pierwszeństwa.
                                                    To że musiała ci ustąpić pierwszeństwa, nie wynika z faktu że byłeś z prawej strony, tylko z faktu, że jechałeś swoim pasem. W drugą stronę - gdybyś chciał wjechać na lewy pas, to musiałbyś jej ustąpić pierwszeństwa, mimo że jest po lewej.

Komentarz

Pracuję...