Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

Zamieszczone przez Prekompilator
    To że musiała ci ustąpić pierwszeństwa, nie wynika z faktu że byłeś z prawej strony, tylko z faktu, że jechałeś swoim pasem. W drugą stronę - gdybyś chciał wjechać na lewy pas, to musiałbyś jej ustąpić pierwszeństwa, mimo że jest po lewej.
    Wiem. Ale odnosiłem się do sytuacji zjazdu z ronda...

[ Dodano: Pią 11 Paź, 13 21:08 ]
    Aaa, byłbym zapomniał, co najśmieszniejsze, robiłem później "lewoskręt" paniusia dumnie mnie wyprzedzała z wciśniętym klaksonem dodatkowo pukając się w czoło :haha: :haha: :hammer
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• spc
      Elegance
      • 2012
      • 825
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mnie dziś osłabił grubaśny, łysy i wąsaty kierownik Passata Kulturalnie jechałem sobie lewym pasem A4 z Krakowa na Tarnów, wyprzedzając po kolei wszystko co było na śodkowm i prawym. Za zjazdem na Łagiewniki jakiś zawalidroga zablokował lewy pas, za nim ustawił się kierownik z wymienionego paska i włączonym lewym kierunkiem usiłował zmusić marudera do zmiany pasa. Z rozpędu łyknąłem ich środkowym i pojechałem dalej. W momencie, kiedy ich wyprzedzałem, pan z paska postanowił wyprzedzić marudera prawą stroną, ale w ostatniej chwili mnie zauważył i odpuścił manewr. W lusterku widziałem tylko, że jeszcze coś tam machał. Na MOP Szarów zjechałem na parking, a pasek za mną. Za chwilę paskowy kierownik skakał do mnie, żebym "dla jego i własnego zdrowia nie wyprzedzał prawym pasem". Gonił za mną jakieś 10km żeby usłyszeć ode mnie żeby się douczył, bo co jak co, ale na 3 pasmowej autostradzie wolno wyprzedzać prawą stroną, na co się oburzył, żebym się douczył. Cóż, właśnie po douczeniu po czytaniu forum OCP jestem taki mądry :P Jakiś czas temu chyba Piramida wywołał dyskusję i po tym sprawdzałem w kodeksie czy wolno tak wyprzedzać. Dzięki OCP
      Piter
      tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

dominik9420, na niektórych rondach jest tak że pasów nie ma i ludzie jadą prosto dwoma pasami po czym po zjeździe rownież dwa pasy równoczesnie zajmują, patrząc falowo a nie regulamionowo to jak wiedziałeś że masz obok siebie babę która jedzie też prosto to po kiego ch,ja wjechałes jej pod maskę? Nie mogłeś zająć po zjeździe prawego pasa po to aby babie ułatwić manewr? :wink:

[ Dodano: Pią 11 Paź, 13 21:41 ]
        spc, mało tego, możesz nawet wyprzedzać prawym pasem na dwujezdniowej autostradzie czy innej drodze i nie tylko w terenie zabudowanym :!: Czego ja jestem czystym dowodem, to ja Jarząbek :lol: Jeżeli bym tak zrzucił wszystkie moje manewry wyprzedzania prawym pasem na dysk to filmik zająłby chyba z dobrą godzinę :lol:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Prekompilator
          Rider
          • 2013
          • 420

Zamieszczone przez dominik9420
          To że musiała ci ustąpić pierwszeństwa, nie wynika z faktu że byłeś z prawej strony, tylko z faktu, że jechałeś swoim pasem. W drugą stronę - gdybyś chciał wjechać na lewy pas, to musiałbyś jej ustąpić pierwszeństwa, mimo że jest po lewej.
          Wiem. Ale odnosiłem się do sytuacji zjazdu z ronda...
          Ja też.

[ Dodano: Pią 11 Paź, 13 21:45 ]
          Zamieszczone przez piramida
          spc, mało tego, możesz nawet wyprzedzać prawym pasem na dwujezdniowej autostradzie czy innej drodze i nie tylko w terenie zabudowanym :!:
          Dokładnie. Przepis o konieczności powyżej 3 pasów poza zabudowanym dotyczy jezdni dwukierunkowej. A autostrada ma dwie jezdnie jednokierunkowe, gdzie nic o liczbie pasów nie piszą.

Komentarz

• dominik9420
            L&K
            • 2012
            • 1136

dominik9420, na niektórych rondach jest tak że pasów nie ma i ludzie jadą prosto dwoma pasami po czym po zjeździe rownież dwa pasy równoczesnie zajmują
            piramida, Piszesz tak, jakbyś jeździł tym rondem na co dzień :diabelski_usmiech
            to jak wiedziałeś że masz obok siebie babę która jedzie też prosto to po kiego ch,ja wjechałes jej pod maskę? Nie mogłeś zająć po zjeździe prawego pasa po to aby babie ułatwić manewr?
            Zobaczyłem dopiero później później w lusterku wstecznym. jak patrzyłem po kiego ch*ja trąbi.. :roll:
            Jakbym wiedział od początku, to bym ją puścił, bo szkoda auta :diabelski_usmiech
            Pozdrawiam i Szerokości!
            Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

dominik9420, pokaż to rondo to przyglądniemy mu się bliżej :szeroki_usmiech

P.S. nie dawno osłabił mnie kierownik wypasionego białego jaguara co grzał mocno na ul. Monte Cassino w Krakowie i przeleciał przez czerwone światło jak by nigdy nic i to z premedytacją bo światło czerwone się cały czas świeciło, gość minimalnie tylko przyhamował, mało tego w tym miejscu emeryci nie patrzą na światła tylko walą na czerwonym do przychodni.

Szkoda że byłem dość daleko za nim, dzień później spotkałem chyba tego samego jaguara w Opatkowicach na zjeździe na autostradę w kierunku Szarowa, debil chciał wyprzedzić na zjeździe osobówkę która jechała normalnie, normalnie debil :!: :roll:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dominik9420
                L&K
                • 2012
                • 1136

Czerwona kreska- Yaris-ka
                Zielona - Ja
                na żółto zaznaczyłem nie używaną część ronda (lezy tam piasek)
                lekko niebieski- pas który ma ok 50m długości i się kończy
                Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

dominik9420, z ciekawości zapytam, dlaczego po zjeździe z ronda zająłeś lewy pas? Wiem że ci wolno ale po co? Skręcałeś za chwilę w lewo?

[ Dodano: Pią 11 Paź, 13 22:32 ]
                  A już widzę, prawy się za chwile kończył

Komentarz

• dominik9420
                    L&K
                    • 2012
                    • 1136

A już widzę, prawy się za chwile kończył

Tak na marginesie, byłem dzisiaj w dzień trochę postać przy tym rondzie i popatrzeć.
                    Wszystkie samochody z rejestracją "WWY..."- (miejscowi) jadą na wprost przez rondo z pasa lewego (jak czerwona kreska)
                    Wszystkie pozostałe rejestracje, "WN.." "PGN..." itd zajmują pas prawy....
                    Mało tego. w drugą stronę (patrz kolor niebieski) nawet miejscowi "WWY.." jadą z pasa prawego.
                    To rondo rządzi się swoimi prawami :diabelski_usmiech
                    Zresztą ruwado wie co mówię
                    Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

dominik9420, bo WWY to arystokracja :diabelski_usmiech

Z obserwacji to 3/4 kierowców gubi się na rondach, ja też czasami przewale na wprost z lewego pasa bo się zamyślę czy nie zdążę zmienić pasa na właściwy z tym że ja szybko odwalam takie manewry i raczej nikomu nie wadzę :lol:

Komentarz

• dominik9420
                        L&K
                        • 2012
                        • 1136

Z obserwacji to 3/4 kierowców gubi się na rondach, ja też czasami przewale na wprost z lewego pasa bo się zamyślę czy nie zdążę zmienić pasa na właściwy z tym że ja szybko odwalam takie manewry i raczej nikomu nie wadzę
                        Co innego wykonać taki manewr nikomu nie przeszkadzając, a co innego przepuścić przepisowo jadący samochód i jeszcze go otrąbić :idea:
                        bo WWY to arystokracja
                        Cicho, bo też mam WWY a jeżdżę prosto z prawego :lol:
                        Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• kabanos
                          RS
                          • 2011
                          • 4544
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

To wreszcie coś w temacie :diabelski_usmiech

Wczoraj osłabiło mnie trzech kierowników, którzy stojąc w korku utknęli pomiędzy szlabanami na przejeździe kolejowym. Dobrze, że było sporo miejsca i dali radę zjechać z torów.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• dato
                            L&K
                            • 2012
                            • 1431

Mnie osłabił "Kolega" z octy, co na siłę po włączeniu przeze mnie kierunku chciał pierwszy z tylu wjechac na początek nowego pasa. Nieboraczek musiał ująć gazu bo, faktycznie, nie chciało mi się redukować
                            Wymieniliśmy fakpalcowe pozdrowienia, złapałem obroty, ten po mojej prawej też się ocknął i tak został bidulek sam na lewym pasie :roll:
                            Przedwczoraj, na Łazienkowskiej, pozdrawiam, jeśli czyta

Komentarz

• spc
                              Elegance
                              • 2012
                              • 825
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[ Dodano: Pią 11 Paź, 13 21:45 ]
                              spc, mało tego, możesz nawet wyprzedzać prawym pasem na dwujezdniowej autostradzie czy innej drodze i nie tylko w terenie zabudowanym :!:
                              Dokładnie. Przepis o konieczności powyżej 3 pasów poza zabudowanym dotyczy jezdni dwukierunkowej. A autostrada ma dwie jezdnie jednokierunkowe, gdzie nic o liczbie pasów nie piszą.
                              O tym wiem. Staram się być w miarę na bieżąco z przepisami, a nieznane mi wcześniej info jakie gdzieniegdzie się pojawia zweryfikować w miarę szybko, zwłaszcza, jeśli może ułatwić poruszanie się po drogach.
                              Taki offtop: dziś osłabiłem sam siebie - ochlapałem sobie auto pianą poliuretanową. Było szukanie czyścika na szybko, a przede wszystkim czynnego sklepu w sobotę po 16. Ciekawy jestem, co będzie z lakierem w tym miejscu...
                              Piter
                              tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                              KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

W piątek jadę z dzieckiem do szkoły. Spokojnie, może 60km/h zbliżam się do skrzyżowania ze światłami. 50m do skrzyżowania - żółte - hamuję. Zatrzymuję się. Stoję. Za mną jedzie Seicento. Lewy pas i pojechał sobie prosto na czerwonym. Aż żal, że nie mam kamery - ale już niedługo.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• kabanos
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 4544
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                                  W piątek jadę z dzieckiem do szkoły. Spokojnie, może 60km/h zbliżam się do skrzyżowania ze światłami. 50m do skrzyżowania - żółte - hamuję. Zatrzymuję się. Stoję. Za mną jedzie Seicento. Lewy pas i pojechał sobie prosto na czerwonym. Aż żal, że nie mam kamery - ale już niedługo.
                                  Ostatnio miałem to samo, tyle, że jechałem około 80 km/h. Widzę z dala żółte, spokojnie wyhamowałem, a obok mnie przemknął kierownik, już na wczesnym czerwonym :?

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Enriquez, kabanos, podobne sytuacje widzę często jak jadę "Gierkówką" w stronę Warszawy i kończy sie "ekspresówka" i zaczynają światła. Niejednokrotnie ja już stałem na czerwonym a lewym pasem ktoś przeskakiwał...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

dzisiaj powrót z mszany do lodzi. kurcze w tygodniu jak jade to lewy pas nie jest tak zajebany. dzisiaj to jakas masakra . nie szlo normalnie jechac bo co chwila ktos na lewym

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

xtremesystems, to ty nie wiesz że prawy pas jest dla frajerów którzy sobie niszczą samochód na dziurach i koleinach? :lol:

Komentarz

• Prekompilator
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 420

xtremesystems, to ty nie wiesz że prawy pas jest dla frajerów którzy sobie niszczą samochód na dziurach i koleinach? :lol:
                                          Najsmutniejsze jest to, że w tej ironii jest sporo racji.

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

w zasadzie powinno być w dziale humor (o ile nie jest) ;-)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CId-uAr34rg#t=164[/youtube]
                                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• kabanos
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 4544
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zorr, najważniejsze, że się udało :diabelski_usmiech

Komentarz

• oolsztyniak
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6647
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Przerost formy nad treścią ? :roll:
                                                Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                                Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

ważne, że nikogo nie zabił :!:
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• dominik9420
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1136

Zamieszczone przez Enriquez
                                                    ważne, że nikogo nie zabił
                                                    Szkoda, że selekcja naturalna nie zadziałała, :roll:
                                                    Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

Pracuję...