Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Waśka
    Rider
    • 2013
    • 552
    • Mitshibishi

Zamieszczone przez
    Zamieszczone przez Waśka
    od razu mi się przypomniało, że niedawno czytałem artykuł o samodzielnym montażu diod. bałwan tez go pewnie czytał i ze śwagrem światła se zamontowali. tylko tylnych nie chciało im się podpiąć albo coś spieprzyli w czasie drutowania.

.
    a mnie sie odrazu przypomniało jak mnie niedawno jakis komediant :szeroki_usmiech gonił w biały dzień przez kilka minut zeby mi zakomunikowac dośc niewybrednym jezykiem żebym sobie zapalił swiatła mijania ( widział własnie nie palące się tylne lampy :lol: )...jak mu pokazałem ze mam z przodu to mi zakomunikował zebym sobie to druciarstwo zdemontował..... :lol: :lol: :lol: ...są ludzie i taborety...... :shock:
    biały dzień to biały dzień. zmrok to zmrok. gdyby to było w dzień to nawet bym nie zwrócił uwagi. a ty po ciemku też byś jechał ze zgaszonymi tylnymi?

dla mnie to jest właśnie druciarstwo. oświetlasz samochód z przodu (już mniejsza o to czy dostatecznie) a zostawiasz nieoświetlony z tyłu gdzie cię ktoś może zauważyć dopiero w ostatniej chwili bo zmrok, mżawka albo inne licho.

to jest trochę jak w UK - nie ma obowiązku jazdy ze światłami w dzień, więc o zmroku kreci się tam cała masa nieoświetlonych samochodów, no bo przecież słońce jeszcze nie zaszło, jest dzień, wtf, dude?!

kolejny raz podkreślam - moje zastrzeżenia dotyczą wyłącznie warunków gorszej widoczności, w dobrym świetle niech każdy sobie jeździ jak chce.
    Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dominik9420
      A teraz wyobraź sobie, że Ten co włączył jest przed przejściem dla pieszych, a pieszy znajduje się po jego lewej stronie, ten co jest oślepiany pieszego ma po prawej a pieszy właśnie wchodzi na przejście. spróbuj zobaczyć co kolwiek w tym "olśnieniu"
      Takie myślenie
      i co mam tobie odpowiedzieć , co cokolwiek nie napiszę zaraz znajdziesz hipotetyczny przykład udowadniający że tak nie należy robić albo, że jak tak zorbie to będzie źle bo ktoś kogoś może przez to potrącić, moim zdaniem nikt nie będzie ograniczyła sobie widoczności ,żeby komuś innemu z naprzeciwka było lepiej, rozjedziesz kogoś na pasach , twoja wina, zapominasz tylko, że dojeżdżając do pasów masz obowiązek zachować szczególną ostrożność a w razie konieczności zwolnić.

Zamieszczone przez Big
      loru, światła przecimgielne nie są po to żebyś ty lepiej widział, tylko żeby INNI ciebie widzieli. Światła te są kompromisem pomiedzy widocznością w złych warunkach atmosferycznych, a oślepianiem innych.
      Włączanie przecimgielnych przy normalnej przejrzystosci powietrza absolutnie mija sie z celem i poza rażeniem tych z przecika nic więcej nie daje (światła te maja krótki zasięg ale są mocne żeby przebijały się przez mgłę czy opad).
      Dlatego właśnie ich używanie jest zabronione przy normalnej przejrzystości powietrza (poza drogami oznaczonymi jako kręte).
      ja to rozumiem, ale w moim przekonaniu rozpatrujemy tu przykład:
      wieczorem poruszasz się po ulicy z brakiem oświetlenia a do tego minute temu przestało padać.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

loru, jaki przykład byś nie rozpatrywał, to poza 2 przypadkami wymianionymi w ustawie p.o.r.d. używanie świateł przeciwmgilenych jest niezgodne z prawem i nie bardzo wiem co tu rozpatrywać i o czym dyskutować ??
        Jest przepis i trzeba się do niego stosować.
        Czarny Elegance

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Waśka
          Pewnie rozumował tak samo jak ty
          rozumuję tak, jak jest w PRD, czyli, że dziennych można używać w warunkach normalnej przejrzystości powietrza od świtu do zmierzchu. Pisząc poprzedniego posta nie odnosiłem się do tej konkretnej sytuacji, ale do "idei" świateł dziennych. A wg PRD jeżeli w pojeździe są prawidłowo zamontowane światła do jazdy dziennej (np. typu LED), to nie ma obowiązku w ww. przypadkach (warunki atm.) używać świateł tylnych pozycyjnych.
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
            loru, jaki przykład byś nie rozpatrywał, to poza 2 przypadkami wymianionymi w ustawie p.o.r.d. używanie świateł przeciwmgilenych jest niezgodne z prawem i nie bardzo wiem co tu rozpatrywać i o czym dyskutować ??
            Jest przepis i trzeba się do niego stosować.
            na poprzedniej stronie był przytoczony, przytoczę ponownie, wskaż mi proszę te które zabraniają ich używana.

PROD

Oddział 8

Ostrzeganie oraz jazda w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,

b) poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;

Komentarz

• Wally
              RS
              • 2012
              • 3790
              • Volkswagen

Mistrzyni parkowania uchwycona przed chwilą w robocie k
              podjechała, zaparkował i poszła na zakupy - a na uwagi od ludzi odpowiedziała :
              "...parkuje gdzie mi się podoba..." :szeroki_usmiech
              Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
              => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
              => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
              "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                RS
                • 2010
                • 2822

Zamieszczone przez Wally
                podjechała, zaparkowała i poszła na zakupy
                :lol:
                przydałyby się teraz jakieś 2 złomy które by ją obstawiły od przodu i od tyłu (przecież każdy parkuje tam, gdzie mu się podoba :wink: ) .... i życzymy miłego powrotu z zakupów.... ale piechotą :P :diabelski_usmiech

edit: pozostając w temacie parkowania... ostatnio miałem okazję podziwiać z okien tramwaju, jak jakiś as zaparkował dostawczaka centralnie na chodniku na samym rogu skrzyżowania dwóch ulic, kompletnie blokując ludziom przejście :shock: tu chyba też zadziałała ta sama "zasada" co powyżej :szeroki_usmiech
                SPOT Poznań:
                .....
                ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez loru
                  na poprzedniej stronie był przytoczony, przytoczę ponownie, wskaż mi proszę te które zabraniają ich używana.
                  [b]
                  Zamieszczone przez loru
                  Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
                  Zamieszczone przez loru
                  do tego minute temu przestało padać.
                  Myślę, że więcej tłumaczyć nie trzeba.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• tomekb1
                    Rider
                    • 2013
                    • 352

Zamieszczone przez loru
                    Zamieszczone przez Zorr
                    he he paradoks,
                    po włączeniu przeciwmgielnych nie zwiększa się jego (auta z przeciwka) bezpieczeństwo poruszania się, bo go bardziej oślepiasz a tym samym pośrednio zmniejszasz swoje bezpieczeństwo.
                    to zależy od punktu siedzenia, komu się zwiększasz, komu nie, na in+ wychodzi ten co włączył bo widzi cokolwiek przed sobą.
                    Bzdury pleciesz kolego. Publiczna droga to nie jest prywatne podwórko, po którym można sobie świecić, jak się komu podoba. Równie dobrze można by sobie na stałe włączyć drogowe, aby lepiej widzieć przed sobą.
                    Pozdrawiam
                    Tomek

Komentarz

• loru
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4286
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                      Myślę, że więcej tłumaczyć nie trzeba.
                      a ja myślę, że tak, ponawiam prośbę wskaż mi paragraf gdzie jest wyraźnie zapisane, kiego nie mogę używać przeciwmgielnych, jeżeli nie to przeczytaj sam jeszcze raz ten punkt :

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami,

te inne przyczyny to nas zdrowy rozsądek, jeżeli jest słaba widoczności a moim zdaniem takowa jest wieczorem po opadach deszczu to nic nie stoi na przeszkodzie abym je włączył.

Swoją drogą na forum zapewne są prawnicy niech wyjaśnią jak należy ten przepis interpretować.

Zamieszczone przez tomekb1
                      Bzdury pleciesz kolego. Publiczna droga to nie jest prywatne podwórko, po którym można sobie świecić, jak się komu podoba. Równie dobrze można by sobie na stałe włączyć drogowe, aby lepiej widzieć przed sobą.
                      przytocz przepisy określające stosowane świateł drogowych, potem przeczytaj zasady stosowania świateł przeciwmgielnych i wrócimy do dyskusji.

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

loru,
                        Zamieszczone przez loru
                        słaba widoczności
                        to jednak co innego niż
                        warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza
                        .
                        Różnica subtelna, ale jednak wyraźna

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

Zamieszczone przez loru
                          a moim zdaniem takowa jest wieczorem po opadach deszczu
                          Deszcz przestał padać i przejrzystość powietrza poprawia się, a wieczorem to jest zawsze słabsza widoczność :diabelski_usmiech , chociaż mógłbyś przygrać przed patrolem ,ze gorący asfalt to paruje i się mgła podnosi ,... ale gorący asfalt w listopadzie hm
                          Zamieszczone przez loru
                          lub innymi przyczynami,
                          dym , burza piaskowa ,szarańcza... a nie nadchodzący zmrok.

Komentarz

• kal_04
                            Classic
                            • 2013
                            • 16

Wally, ta Pani jest od dzisiaj moją "idolką" - osobiście nie nacierpię jak ktoś parkuje jak osioł! Najgorsze jest jak na osiedlu podjeżdża koleś czy babeczka fają furą i zajmuje dwa miejsca parkingowe, a ja nie mam gdzie zaparkować, bo debil tak stanął
                            jak święta krowa :x

Włączając się w dyskusję o światłach przeciwmgielnych, drogowych, dziennych, itd to chciałem jedynie zwrócić Wam uwagę, że używanie świateł przeciwmgielnych przednich bądź tylnych niezgodnie z przepisami karane jest mandatem karnym. W Art. 51. Kodeks Drogowy - Ruch Drogowy Wyraźne jest napisane kiedy można stosować światła przednie przeciwmgielne (oczywiście piszemy tutaj o warunkach normalnej przejrzystości powietrza):

(...)
                            5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
                            (...)

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

Zamieszczone przez kal_04
                              5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi,
                              nawiasem mówiąc nie kojarzę, żebym się spotkał z takim oznakowaniem.

Komentarz

• kal_04
                                Classic
                                • 2013
                                • 16

westwi78, tabliczka z napisem "Droga kręta" (T-5) pod znakiem Niebezpieczne zakręty (A-3)

Jeżdżę trochę i widuję dość często taki "zestaw" znaków.

Tak dywagując kojarzy ktoś z Was skrzyżowanie ze światłami z Świerklanach niedaleko zjazdu z A-1 w kierunku granicy czeskiej? Chodzi mi o sytuację które mają tam ciągle miejsce, a dokładnie o blokowanie skrzyżowania przez samochody ciężarowe (głównie, ale też o osobowe) oraz przejeżdżanie na czerwonym świetle...

Komentarz

• tomekb1
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 352

Ja tam mam nadzieję, że kolega loru nie będzie miał wielu naśladowców, bo nie chciałbym być w takiej sytuacji, że wszyscy kierowcy na mokrej nawierzchi stosują przednie przeciwmglowe i każdy każdego oslepia. A z resztą co tam, najwyżej nie zauważy się pieszego na przejściu...
                                  Pozdrawiam
                                  Tomek

Komentarz

• dominik9420
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1136

loru, najpierw zapoznaj się z charakterystyką światła p. mgłowego

One świecą pod znacznie większym kątem niż światła mijania, a co za tym idzie wiązka pada na asfalt wcześniej ze znacznie większą skupioną wiązką.
                                    żarówki p.mgłowe przeważnie to h7-55w (tyle samo co żarówka świateł mijania h4) zwróć uwagę na wielkość odbłyśnika w reflektorze i w halogenie (od razu uprzedzam, że wiem o soczewkach - ale to inna bajka) i teraz trochę logiki, która światło będzie bardziej skupione.
                                    to które ma większą lampę (większy odbłyśnik), czy to, które ma małą lampę ( mały odbłyśnik)
                                    I jeszcze którego światła się więcej odbije, to co świeci ok 40m przed pojazdem, czy to co świeci ok 5m przed pojazdem
                                    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                    Pozdrawiam i Szerokości!
                                    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Wally, jakim trzeba być debilem co by tak samochód zaparkować :shock: taka baba przecież stwarza spore niebezpieczeństwo na drodze bo nie wierzą że jeździ lepiej niż parkuje
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• MadDriver
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 285

Zamieszczone przez piramida
                                        jakim trzeba być debilem co by tak samochód zaparkować :shock:
                                        W tym przypadku brzmi to jak eufemizm
                                        Mój Brzydal :-)

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez MadDriver
                                          jakim trzeba być debilem co by tak samochód zaparkować :shock:
                                          W tym przypadku brzmi to jak eufemizm
                                          nie chcę używać głębszych słów bo zaraz dostanę kolejny owoc :lol:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

loru, o czym ty chłopie wogóle piszesz ??? P.o. r.d zabrania ci używać przednich przeciwmgielnych w normalnych warunkach przejrzystość powietrza, wiec jeśli nie pada, nie ma mgły, a droga nie jest oznaczona jako kręta to NIE MOŻESZ używać przeciwmgielnych i o czym ty chcesz dyskutować i co udowadniać ??
                                            Chcesz udowodnić, że bezkarnie możesz oślepiać przeciwmgielnymi innych ?? Nie możesz !!!
                                            Pomijając już fakt ze jest to samolubne i chamskie, to jeszcze możesz dostać 100 zł mandatu zgodnie z obecnym taryfikatorem mandatów, więc o czym tu dyskutować??
                                            Ja wiem że polak jest najmądrzejszy i przepisy ma w d.. bo one nie są dla niego tylko dla innych, ale ja jestem takim dziwnym polakiem dla którego przepisy są po to aby je przestrzegać, a nie łamać i stosować ich własną interpretacje.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Tony065
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2487
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ARX 1.8 20VT 150 KM

jakim trzeba być debilem co by tak samochód zaparkować :shock: taka baba przecież stwarza spore niebezpieczeństwo na drodze bo nie wierzą że jeździ lepiej niż parkuje
                                              czy to nie w Krakowie jakiś czas temu baba zaparkowała Mietka na wypasie na schodach po oddziałem poczty, bo w zatoczce była mała kałuża :szeroki_usmiech :?: epidemia normalnie :wink:
                                              Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                              @ by Tune-up Gdańsk
                                              TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                              Antek

Komentarz

• slawko80rr
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 600
                                                • Superb II (3T4)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Big, brawo, nic dodać nic ująć, i jak słyszę żeby jeździć na przeciwmgłowych po deszczu wieczorem to padam, ale potem na drodze cuda się widzi o debilnych odpustowych ledach za 30złktóre widać dopiero z kilku metrów że świecą i są, nie wspomnę....,
                                                Sławka wozi Superb 2 FL
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-by-slawko80rr

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15975
                                                  • Superb III (3V3)

slawko80rr, zależy jeszcze gdzie te ledy są pozakładane. Np. na grillu czy zaraz pod reflektorami to jeszcze zauważysz z jakiejś rozsądnej odległości, ale nie raz już widziałem "miszczów" którzy ledy mieli przymocowane na dole zderzaka (inna rzecz, że są przepisy określające odległość od ziemi i między lampami). Co tak założone ledy dają? Czy te ledy w ogóle coś dają poza tym, że nie dostaniesz mandatu w dzień?
                                                  رافال
                                                  Spoty
                                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• slawko80rr
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 600
                                                    • Superb II (3T4)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

rafiki, dokładnie tak jest, a światłą mają być po to aby auto było widać chyba, dodam że często na powiedzmy 10 punktów świeci połowa ale co tam światła są, tak są i tyle... ehhh
                                                    Sławka wozi Superb 2 FL
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-by-slawko80rr

Komentarz

Pracuję...