a więc chyba znalazłem problem dotyczący nadmiernego spalania...... sonda lambda, na przeglądzie emisja spalin była o wiele za duża, a teraz pytanie kupić boscha za 350zł czy zainwestować w jakiś zamiennik?? 8)
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
WItam Kolegów!
Jestem szczęśliwym posiadaczem O2 1,4 TSI
Autko jest na dotarciu więc powinno spalać troszkę więcej ...
Po zatankowaniu pod "kurek" przejechałem około 730 km (75% trasa - 25 % Miasto)
( na wskaźniku zostały 2 kreski) Posiadam niestety wersje Mint czyli bez kompa lecz prosta matematyka mówi iż spaliła około 7,3 litra na stówke.
Moje pytanka do szanownych forumowiczów
Koledzy ile moge liczyc ze to spalanie po dotarciu zejdzie?
PO ilu mozna powiedziec że autko sie dotarło?
oraz Ile litrów pozostaje mi w baku po załączeniu się kontrolki paliwa?
Pozdrawiam"Wszystko co dobre jest przed nami"
Komentarz
-
-
invictus1, dotarcie po 1500km, a co do kontrolki to załącza się gdy masz 70-80km do tankowania. A ile to litrów to zależy od spalania. Mi się w mieście zapali tuz przy początku czerwonej podziałki, natomiast raz w trasie zapaliła się jakoś w 3/5 tej podziałki więc zależy jak komp. przeliczy ilość paliwa przez spalanie żeby wyszło te 70-80km. A co do spalania po dotarciu to ja nie zauważyłem zmiany jakieś strasznej.
Komentarz
-
-
Ja mam jednak wrażenie, że zapala się zawsze przy tym samym poziomie paliwa - gdy wskazówka wchodzi na czerwone pole.
Pamiętam, że gdy zapaliała mi się po dłuższej trasie, zasięg w tym momencie wynosił 140 km, ostatnio - po jazdach miejskich - 90. Nie wiem, ile litrów jest wtedy w baku, ale na oko będzie ~10.
Komentarz
-
-
instrukcja mówi:
"Lampka kontrolna włącza się, gdy w zbiorniku jest mniej niż około 9 litrów paliwa.
Dodatkowo słychać pojedynczy sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu centralnym wyświetla się komunikat:
Please refuel! Range...km (Zatankuj! Zasięg...km)"Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez invictus1WItam Kolegów!
Jestem szczęśliwym posiadaczem O2 1,4 TSI
Autko jest na dotarciu więc powinno spalać troszkę więcej ...
Po zatankowaniu pod "kurek" przejechałem około 730 km (75% trasa - 25 % Miasto)
( na wskaźniku zostały 2 kreski) Posiadam niestety wersje Mint czyli bez kompa lecz prosta matematyka mówi iż spaliła około 7,3 litra na stówke.
Moje pytanka do szanownych forumowiczów
Koledzy ile moge liczyc ze to spalanie po dotarciu zejdzie?
PO ilu mozna powiedziec że autko sie dotarło?
oraz Ile litrów pozostaje mi w baku po załączeniu się kontrolki paliwa?
Pozdrawiam
CO do dotarcia to jak inni mowia jakies 1500 km. Ja do tego przebiegu nie przekraczalem 3000 obrotów/min.
Wcale nie zauwałyłem, że paliło więcej na dotarciu - wrecz przeciwnie nieco mniej, ale zapewne wynika to z delikatniejszej jazdy.Teraz po 3 miesiacach mam 4500km i auto spala srednio 7l ( szczegóły gdy klikniesz na link ze spalniem w podpisie mojego posta).
Wiec nie licz na to zbytnie, ze spalanie ci zejdzie. Masz prawidłowe, a wsztsko zalezy od tego gdzie i jak jezdzisz.
A co do litrów w baku po zalaczniu kontrolki. Wg mnie kontrolka włącza sie przy jakis 8 litrach. Raz wyjezdzilem do zera bak w trasie. Po zapaleniu sie kontrolki komp pokazał zasieg 120km, a przejechałem 150km.
Ale zawsze rezerwa sie swieci gdzy wskazówka wchodzi na 1-2 kreske pola czerwonego.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauRoomster 1.2 TSI
Mszczonów - Warszawa
Dużo wolniej i mniej płynniej niż ja 1.8 TSI i 6.9L czyli tylko 0,3L mniej. Co jest kurde z tą "ekonomią" tych małych silników? Obrazek
1.8 TSI poza miastem 5.5l/100km
1.2 TSI poza miastem 4.9l/100km
w zasadzie dotyczy to także benzyna vs diesel. Jak sobie pyrkasz powoli to dużej różnicy nie będzie.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Skoda Octavia Tour 2 1.6 BSE z LPG z przebiegiem 15.000
Dzisiaj autostrada A4 Katowice - Wrocław (odcinek prawie dokładnie 200km) jazda najpierw okolo 90-110 km/h a potem mi się znudziło i 120-170km/h.
Komp pokładowy pokazał średnią prędkośc z tej trasy 104km/h i średnie spalanie 7,6 litra na 100km. (komp pokazuje hipotetyczne spalanie benzyny, bo w rzeczywistości jechałem na LPG). Zatankowałem też LPG - wyszło niecałe 10l na 100 km. Cóż, zawsze mogłoby być mniej
Komentarz
-
Komentarz