Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez Tippo
    Ale to 1.4 ?? Moje 1.8 nie bierze mi teraz wiecej jak 10.5, nie liczac tegiego mrozu i docierania...
    1.4 . a gdzie te mrozy masz :?:
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Tippo
      L&K
      • 2009
      • 1349
      • Octavia III (5E3)
      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez leszekmw
      a gdzie te mrozy masz
      W pamieci mej pozostaly rok temu byly

Komentarz

• krzysiek83wpr
        Rider
        • 2010
        • 362

Panowie, w "delikatnym" mieście czyli np. mam tu na myśli, że bardziej się jeździ i trochę stoi a nie odwrotnie.. u mnie zawsze wychodzi w granicach 8l/100 +- 0,5l

Komentarz

• ary
          Rider
          • 2011
          • 634

Wa-wa ok. 60% (trafiło się więcej korków niż zazwyczaj), reszta przedmieścia 9,67l (komp. 8,9l)
          O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z tą "miastowością" miast nie ma co przesadzać. We wrześniu przez tydzień przebywałem w Warszawie. Codziennie, między mniej więcej godz. 10:30 - 15:30 przemieszczałem się między Markami, a Centrum Warszawy (tam i z powrotem - wiadomo, trzeba dziecku w stolicy pokazać ZOO, Muzea, Łazienki i gdzie ojciec "drzewiej" mieszkał). Z tego okresu czasu średnie spalanie z kompa - 7,6 l/100. Po powrocie do siebie i resecie, po tygodniu kręcenia się po mieście, średnie spalanie wyszło 8,1. Nie ma więc normy, że w większym mieście spalanie będzie większe...
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

Zamieszczone przez Eidos71
              Codziennie, między mniej więcej godz. 10:30 - 15:30 przemieszczałem się między Markami, a Centrum Warszawy (tam i z powrotem - wiadomo, trzeba dziecku w stolicy pokazać ZOO, Muzea, Łazienki i gdzie ojciec "drzewiej" mieszkał). Z tego okresu czasu średnie spalanie z kompa - 7,6 l/100.
              :shock:
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Ant
                Ambiente
                • 2010
                • 129

Zamieszczone przez Eidos71
                Z tą "miastowością" miast nie ma co przesadzać. We wrześniu przez tydzień przebywałem w Warszawie. Codziennie, między mniej więcej godz. 10:30 - 15:30 przemieszczałem się między Markami, a Centrum Warszawy (tam i z powrotem - wiadomo, trzeba dziecku w stolicy pokazać ZOO, Muzea, Łazienki i gdzie ojciec "drzewiej" mieszkał). Z tego okresu czasu średnie spalanie z kompa - 7,6 l/100. Po powrocie do siebie i resecie, po tygodniu kręcenia się po mieście, średnie spalanie wyszło 8,1. Nie ma więc normy, że w większym mieście spalanie będzie większe...
                No to ładnie (wręcz idealnie) ominąłeś godziny szczytu. Było pojeździć tak jak ludzie jeżdżą do pracy i z niej wracają. Spalanie minimum 30% w górę. Dlatego u mnie można spalić 9l/100 a można i 13l/100. To głównie zależy od godzin w jakich się poruszam tymi samymi odcinkami.
                RS
                pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Eidos71
                  RS
                  • 2011
                  • 2050
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Ant
                  No to ładnie (wręcz idealnie) ominąłeś godziny szczytu. Było pojeździć tak jak ludzie jeżdżą do pracy i z niej wracają. Spalanie minimum 30% w górę. Dlatego u mnie można spalić 9l/100 a można i 13l/100. To głównie zależy od godzin w jakich się poruszam tymi samymi odcinkami.
                  Ok - nie neguję tego, że w W-wie można spalić więcej paliwa, niż w innych miastach. Ale nie zależy to tylko od wielkości miasta i natężenia ruchu, lecz również od innych czynników (np. godziny przejazdu). U siebie baaardzo rzadko kiedy udaje mi się osiągnąć takie średnie spalanie z miejskiej jazdy - a przyczyną jest gorsze (niż w W-wie) zorganizowanie ruchu (m.in. większe zagęszczenie świateł), mniej pasów ruchu (a więc dłuższe wyczekiwanie na możliwość wykonania jakiegokolwiek manewru)... Porównuję jazdę po Wa-wie i po Ol-nie w tych samych godzinach - w stolicy jeździ się płynniej.
                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

bo w Wawie jeździ się w miarę przyzwoicie, ALE poza godzinami szczytu. Chciałbym zobaczyć to Twoje spalanie z Wawy z mojej porannej trasy sprzed otwarcia mostu północnego. Trasa 18km z czego pierwsze 6km w czasie od 50 minut do 2h.
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• Le-Ce
                      L&K
                      • 2010
                      • 1313
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

E..tam Panowie, rewelka :!: - to jest eco :szeroki_usmiech

W środę ful tank dziś poprawka przejechane 109km do tankowane dziś 15.90l.
                      Trasa do roboty 10-12km Ząbki - CH Wileńska i powrót po drodze 9 świateł doliczając momenty wkurwienia i łykanie trzech zielonych za jednym podejściem, oraz jeden przejazd CH Wileńska - CH Marwilska - Kondratowicza - Ząbki. A cha, co rano 10 minut rozgrzewki przed wyjazdem za bramę.
                      I wynik 14.58l/100km
                      a to po niżej rekordu :diabelski_usmiech
                      Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

dawno mnie nie było... (praca praca praca)
                        spalanie średnie z baku, 95% miasto Wrocław trasa 4km tam i 4km powrót, obecnie wg wskazania komputera ~11,5L/100km.
                        Ostatnio przy porannym rozgrzewaniu + jazda na 1-2 biegu w korku (ludzie pozapominali jak się jeździ przez te śniegi) po 4kilometrach mam spalanie ~15,5L/100km.

PS Ostatnio tankowałem 14.11.2012 i jeszcze nie mam rezerwy.
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• SS
                          RS
                          • 2010
                          • 16209
                          • Superb III (3V3)

Masz świadomość na jakim drogim paliwie jeździsz :shock: Od tego czasu ładnie staniało. Wjedź na AOW, wypal i zatankuj taniej, będzie ekonomiczniej
                          Pisał Sebastian

Komentarz

• ale_jak_to
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 199

Jest jakas appka na androida, ktora by sama po gpsie mierzyla trasy przejazdu i pozwalala korygowac dane uzytkownikowi zarowno jesli chodzi o spalanie licznikowe jak i dlugosc trasy? Chodzi o to zeby potestowac na kilku pierwszych bakach spalanie octy

Komentarz

• SS
                              RS
                              • 2010
                              • 16209
                              • Superb III (3V3)

Wczoraj trasa Częstochowa - Gliwice, 80km (przez Miasteczko Śląskie, Tarnowskie Góry, kawałek A1 i meta na Chorzowskiej w Gliwicach) czas 1:13 średnie spalanie 6,6l, jazda raczej szybka. Powrót czas 1:30, średnie 5.6l, jada przepisowa z podpowiadaczem.
                              Pisał Sebastian

Komentarz

• Zorr
                                RS
                                • 2011
                                • 2110

Zamieszczone przez SS
                                Masz świadomość na jakim drogim paliwie jeździsz :shock: Od tego czasu ładnie staniało. Wjedź na AOW, wypal i zatankuj taniej, będzie ekonomiczniej
                                niestety ale trafiła się trasa Wrocław - Bielsko-Biała no i zużyłem listopadową benzynę

ale_jak_to
                                Jest jakas appka na androida, ktora by sama po gpsie mierzyla trasy przejazdu i pozwalala korygowac dane uzytkownikowi zarowno jesli chodzi o spalanie licznikowe jak i dlugosc trasy? Chodzi o to zeby potestowac na kilku pierwszych bakach spalanie octy
                                proponowałbym tradycyjny system pomiaru tj. przebieg i tankowanie pełnego baku... u mnie było 4% różnicy i na przeglądzie poprosiłem o korektę.
                                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• ale_jak_to
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 199

jak to wyliczales i o jakiej piszesz korekcie?

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2822

Zamieszczone przez ale_jak_to
                                    jak to wyliczales i o jakiej piszesz korekcie?
                                    chyba sobie jaja teraz robisz :lol:
                                    SPOT Poznań:
                                    .....
                                    ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• ale_jak_to
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 199

Zamieszczone przez SS
                                      Wczoraj trasa Częstochowa - Gliwice, 80km (przez Miasteczko Śląskie, Tarnowskie Góry, kawałek A1 i meta na Chorzowskiej w Gliwicach) czas 1:13 średnie spalanie 6,6l, jazda raczej szybka. Powrót czas 1:30, średnie 5.6l, jada przepisowa z podpowiadaczem.
                                      Ja mam silnik ZBZ, myslisz ze 6.9l to za duzo jak na delikatna jazde? Widze po Twoich wypowiedziach, 5,6 litra...
                                      ?

Komentarz

• Mihau
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7460
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja mam silnik ZBZ
                                        Chyba BZB
                                        Ja uważam, że dobre spalanie. Czasami wracając od kolegi z Mszczonowa (mam równe 50km do domu) jadę sobie raczej eko, tak do 110km/h na tempomacie i do Janek dojeżdżam z wynikiem 6,4-6,8L, a niestety od Janek pińcet świateł i w garażu melduję się z wynikiem 0,4-0,7L większym. Oczywiście mówię o wskazaniach komputera.
                                        Ja najfajniejsze IMO spalanie miałem jadąc z Mikoszewa do Wawy. Po zjeździe z A1 w Toruniu (średnia prędkość na kompie jakieś 1,1zł) miałem 7,2L, a leciałem cały czas 1,4zł na tempomacie, cały czas walka z podmuchami wiatru i dalej do Wawy DK10, DK7 1,2-1,3zł w porywach do 1,7zł, sporo wyprzedzania ale również sporo odcinków bez jakiegokolwiek samochodu i dojechałem chyba z wynikiem 7,6L. A jadąc do Mikoszewa na 2 samochody DK7 cały czas miałem na kompie jakieś 6,6 albo 6,8L jazda do 110km/h, w większości okolice 100km/h. Średnia prędkość do Wawy wyszła o lekko ponad 10km/h większa niż do Mikoszewa.
                                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• ale_jak_to
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 199

oczywiscie mialo byc BZB, klepnalem na szybko odwrotnie
                                          Czyli te silniczki troche wiecej palily niz CDAA CDAB (chyba takie mialy oznaczenia) ? Fakt w sumie ze na klimie (w sensie na climatronicu Auto). W 3 osoby, pies i bagaznik kilka toreb ogolnie powierzchniowo caly zawalony ale nic ciezkiego.

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7460
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Czyli te silniczki troche wiecej palily niz CDAA CDAB (chyba takie mialy oznaczenia) ?
                                            Nie wydaje mi się.
                                            Fakt w sumie ze na klimie (w sensie na climatronicu Auto).
                                            No ja swoje wyniki podaję właśnie z klimą na AUTO.
                                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• SS
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 16209
                                              • Superb III (3V3)

Ja mam silnik ZBZ, myslisz ze 6.9l to za duzo jak na delikatna jazde? Widze po Twoich wypowiedziach, 5,6 litra...
                                              ?
                                              nic podobnego normalnie moje spalanie jest powyżej 7 i wtedy jedzie mi się dobrze. To spalanie uzyskałem tylko dlatego, że chciałem sprawdzić jak długo potrafię jechać o kropelce. Sam jestem zaskoczony spalaniem i moją silną wolą :szeroki_usmiech
                                              Pisał Sebastian

Komentarz

• LUKI
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5776

O2FL Combi 2010r
                                                1.4TSI CAXA 6M 122HP

Warszawa -> Tychy - spalanie 5.2/100

Tychy -> Warszawa - spalanie 4.6/100

i bardzo proszę nie pierdolić, że niemożliwe

generalnie nie miałem ciśnienia żeby wstawiać, leciałem mega spokojnie, wiadomo Święta, luz

tempomat ustawiony na 80', ale jakieś światełka, zwężenie, etc

średnia 70km/h
                                                dystans 300km
                                                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Jeszcze troche i wyruchacie Yarisa z jego 3,1l po miescie.

No wlasnie, ale dobrze ze napisales o jezdzie max 80km/h, a na ograniczeniach do 70 55-60km/h czyli totalne zamulenie ruchu i samochodu - cos w tym jest jak mowili, ze sie da to i tamto zrobic :diabelski_usmiech

Od Tychow leci ekspresowka, zwezka pierwsza jest w Czestochowie, potem dalej ciagle 2 pasy drogi ekspresowej albo szybkiego ruchu. W tygodniu jakos bardzo malo bezpieczna taka jazda jest.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• LUKI
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5776

Zamieszczone przez Maicroft
                                                    Jeszcze troche i wyruchacie Yarisa z jego 3,1l po miescie.
                                                    ehhh wiemy co to sarkazm...

przecież napisałem, że trasa Warszawa - Tychy, a to chyba każdy wie jaka tam ścieżka, tempomat 80', Święta - czyli ruch zerowy...także nie wiem kogo zamulałem ehhh

uwierz mi, że ja kręcę mnóstwo km (5-7k km/miesiąc) i naprawdę mam wyjebane na takie teksty, że totalne zamulenie ruchu czy samochodu, bo wiem kiedy i gdzie mogę sobie na taką akcję pozwolić (czyli raz, może dwa razy w roku właśnie jak lecę do Rodziców na jeden dzień świąt)
                                                    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

Pracuję...