Zamieszczone przez pascal
Zresztą jak pisałem wcześniej u mnie trasa to może 10% przebiegu więc jednak licząc koszty eksploatacji auta zakładam średnie spalanie na poziomie 10-11l/100km.
I faktem jest że się z tym po prostu pogodziłem - pocieszam się tym, że mam teraz "ciężarówkę" więc odpisuję 18% kosztów paliwa więc dzięki temu realny koszt jeżdżenia nie jest aż tak dramatycznie wyższy niż w Toyocie.
No ale producent podaje: 8.8 l/100km w mieście. Pomylił się w moim przypadku o 25%. Po prostu.
Generalnie podsumowując nieco dyskusję.
Ja nie pisałem żeby sobie "bić pianę" tylko po to, żeby uświadomić co poniektórym, że silniki TSI NIE są oszczędne "z natury" a to ile spalą zależy od okoliczności i zapewne od stylu jazdy.
A trzymanie w ryzach ekonomiki jazdy samochodami z TSI wymaga albo sporo uwagi albo akceptacji tego, że koszty będą spore.
W wielu konstrukcjach innych producentów po prostu nie sposób spalić więcej niż powiedzmy 20-30% tego co podaje fabryka. W TSI jak się okazuje nie jest wielką sztuką przejechać z Piątkowa na Franowo z normalnym "nurtem miasta" i zobaczyć średnią 14l na komputerze. A to już 60% wyżej niż w katalogu.
I generalnie o świadomość takiego stanu rzeczy chodziło mi pisząc w tym wątku.
Chcecie się licytować na ułamki litra - proszę bardzo - ale "real life" sprowadza na ziemię i taka jest rzeczywistość.
Komentarz