Zamieszczone przez józiu
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Jasiek, No niekoniecznie dizla można kupić benzynę i na autko patrzeć wtedy będzie palić nawet mniej niż dizel :szeroki_usmiech Ja mam benzynę i jestem zadowolony ze spalania :PILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Dużo czynników tak jak piszą się na to składa. Najlepszym przykładem jest jak jadę A4 od Wrocławia w stronę Katowic to zawsze mam o 1 L więcej niż jak wracam (jak wracam poniżej 6,5 L). Na autostradzie nie szaleje (zazwyczaj): 130-140km/h.
Dzisiaj po raz pierszy zrobiłem trasę poza miastem (ok. 70km). Przy bardzo spokojnej jeździe (80-100 km/h) średnie zużycie wyszło 6,5l/100km. Również uważam, że to dużo.
Przy takich prędkościach jak piszesz to raz miałem wynik 5,7 l/100km.
Biorąc pod uwagę jakieś tam przejazdy po mieście średnia za cały okres użytkowania auta wychodzi tak jak poniżej.
Z innej beczki to dzisiaj nie mogłem zatankować. Podjechałem na samoobsługę wprowadziłem limit, podchodzę do klapki i nic. Nie przymarzła, bo jak naciskam to się dookoła krawędzie ruszają. Chyba coś z centralnym. Mam rezerwęBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piocielDużo czynników tak jak piszą się na to składa. Najlepszym przykładem jest jak jadę A4 od Wrocławia w stronę Katowic to zawsze mam o 1 L więcej niż jak wracam (jak wracam poniżej 6,5 L). Na autostradzie nie szaleje (zazwyczaj): 130-140km/h
jak ostatnio tam jechałem to w obydwie strony 7,5
Komentarz
-
-
Panowie, ale wyliczanie spalania tylko na trasie nie ma najmniejszego sensu - bo przecież nie zostawicie przed wjazdem do miasta samochodu i nie pójdziecie dalej pieszo?, jedyne co jest istotne to spalanie w całym okresie jazdy co z tego że w trasie mi spali 6l/100 jak wjadę do miasta i po pierwszych 10km w mieście średnia robi się 8l/100 a po kolejnych 30 jest już 9/100. Dlatego liczy się ogólne podsumowanie z całego okresu eksploatacji z uwzględnieniem charakterystyki tras. takie wyrywki nic nikomu nie powiedzą... innymi słowy znam trasę długości ~5km gdzie spalanie wyjdzie mi poniżej 4 l/100 jadąc ~80 km/h - ale czy to oznacza że 1.4TSI mało pali? czy że jechałem w sprzyjających warunkach które normalnie się nie zdarzają- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piocielZ innej beczki to dzisiaj nie mogłem zatankować. Podjechałem na samoobsługę wprowadziłem limit, podchodzę do klapki i nic. Nie przymarzła, bo jak naciskam to się dookoła krawędzie ruszają.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekPanowie, ale wyliczanie spalania tylko na trasie nie ma najmniejszego sensu - bo przecież nie zostawicie przed wjazdem do miasta samochodu i nie pójdziecie dalej pieszo?, jedyne co jest istotne to spalanie w całym okresie jazdy co z tego że w trasie mi spali 6l/100 jak wjadę do miasta i po pierwszych 10km w mieście średnia robi się 8l/100 a po kolejnych 30 jest już 9/100. Dlatego liczy się ogólne podsumowanie z całego okresu eksploatacji z uwzględnieniem charakterystyki tras. takie wyrywki nic nikomu nie powiedzą... innymi słowy znam trasę długości ~5km gdzie spalanie wyjdzie mi poniżej 4 l/100 jadąc ~80 km/h - ale czy to oznacza że 1.4TSI mało pali? czy że jechałem w sprzyjających warunkach które normalnie się nie zdarzająBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Wczorajsze tankowanie:
45,82l, dystans przejechany to 590km z czego:
350km to autostrada 130-140km/h
100km to drogi krajowe
140km miasto, krótkie 3-5km odcinki
Średnie spalanie: 7,77
Wskazania komputera: 8,4
Panowie poradźcie: co zrobić, żeby bardziej precyzyjnie wyskalować kompa ?? Z każdym tankowaniem mam przekłamanie zawyżające w granicach 0,5 - 1,0l/100km. Da się to VAGiem skorygować ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Scirocco2Weekenowy wypad z Lublina do Witowa (400km w 1 strone) dojazd 6,5h , powrot 4,5h, 3 pasazerow + troche bagazu i dechy w srodku = 6.2 L/100km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Scirocco2Weekenowy wypad z Lublina do Witowa (400km w 1 strone) dojazd 6,5h , powrot 4,5h, 3 pasazerow + troche bagazu i dechy w srodku = 6.2 L/100km
(wg wskazania komputera)
2 dorosłych i 2 dzieci plus bagaże.
Co ciekawe wydaje mi się że komputer nieco zawyża średnie spalanie. Tankuję zawsze do pełna i z kosztów benzyny wyszło mi na tej trasie 5,88 l/100
Komentarz
-
-
Witam!
Z lekką obawą (w końcu inne auto) ale piszę do forumowiczów w kwestii spalania aut benzynowych głównie TSI. Rzecz polega na tym, że mam Toledo 19,TDI BXE po wirusie. Jeździ całkiem całkiem od maja 2009 zrobiłem do dzisiaj 58tys. więc tak mało nie jeżdżę. Jest to trasa Kraków-Katowice (A4) raczej ze stałą prędkością 140/h. W aucie widzę brak 6-tki i ogólnie jak w samochodach typu seat altea jest ogólnie głośno. Spalanie z komputera 7,5/100 ale nie liczyłem po baku. Chodzi mi o to, że jeśli będę musiał zmienić auto czy może by nie spróbować jakiegoś 1,8 tsi? czy koszty utrzymania (paliwo) mnie zeżre? Nowe mocniejsze diesle są jednak "trochę" droższe, a poza tym ten filtr cząstek to dodatkowy problem. Czy ktoś może jeździ mocną benzynką na podobnej trasie i jest zadowolony? Z góry dzięki1,9 TDI zawirusowany.
Komentarz
-
Komentarz