Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez józiu
    U mnie najniższe chwilowe spalanie to 3,5-3,8 l/100km na 6 biegu przy prędkości ok. 70-75 km/h lub 5 biegu przy ok.55-60km/h
    Cieszcie się, że nie macie dwumasy, bo szybko by się odezwała przy takiej jeździe.
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Jasiek
      Ambiente
      • 2008
      • 192
      • Octavia III combi (5E5)
      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Jak chcecie ,żeby mniej palił to trzeba było kupić diesla 1.6TDI zamiast 1.4 TSI
      była Octavia II 1.9 TDI
      jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• tomus7
        RS
        • 2010
        • 1896
        • Peugeot

Jasiek, No niekoniecznie dizla można kupić benzynę i na autko patrzeć wtedy będzie palić nawet mniej niż dizel :szeroki_usmiech Ja mam benzynę i jestem zadowolony ze spalania :P
        ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
        http://www.bunkry.pl/pl/index.html
        a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
        http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
        Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• Jasiek
          Ambiente
          • 2008
          • 192
          • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zamieszczone przez tomus7
          kupić benzynę i na autko patrzeć wtedy będzie palić nawet mniej niż dizel :szeroki_usmiech
          :zlosnik:
          była Octavia II 1.9 TDI
          jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• Viniu
            Rider
            • 2008
            • 517

Dzisiejsze tankowanie:

42 litry, dystans przejechany to 463km, co daje 9,07l/100 Styl jazdy: hmm.. niemalże PSJ Na te 463 złożylo się mniej więcej 15 trasy i 85% miasta, krótkie 2-3 km odcinki.
            Pozdrawiam

Komentarz

• piociel
              Rider
              • 2010
              • 526
              • Volkswagen

Dużo czynników tak jak piszą się na to składa. Najlepszym przykładem jest jak jadę A4 od Wrocławia w stronę Katowic to zawsze mam o 1 L więcej niż jak wracam (jak wracam poniżej 6,5 L). Na autostradzie nie szaleje (zazwyczaj): 130-140km/h.

Dzisiaj po raz pierszy zrobiłem trasę poza miastem (ok. 70km). Przy bardzo spokojnej jeździe (80-100 km/h) średnie zużycie wyszło 6,5l/100km. Również uważam, że to dużo.
              Odniosę się do spalania twojego auta na trasie. Prędkość przejazdowa około 120 km/h (nie średnia) i mi wychodzi w takich warunkach spalanie na poziomie 6,3-6,5 L. Są to zawsze trasy ponad 200km. Jeżdżę raczej płynie i dynamicznie.
              Przy takich prędkościach jak piszesz to raz miałem wynik 5,7 l/100km.

Biorąc pod uwagę jakieś tam przejazdy po mieście średnia za cały okres użytkowania auta wychodzi tak jak poniżej.

Z innej beczki to dzisiaj nie mogłem zatankować. Podjechałem na samoobsługę wprowadziłem limit, podchodzę do klapki i nic. Nie przymarzła, bo jak naciskam to się dookoła krawędzie ruszają. Chyba coś z centralnym. Mam rezerwę
              Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
              Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• słoń
                Elegance
                • 2010
                • 777

Zamieszczone przez piociel
                Dużo czynników tak jak piszą się na to składa. Najlepszym przykładem jest jak jadę A4 od Wrocławia w stronę Katowic to zawsze mam o 1 L więcej niż jak wracam (jak wracam poniżej 6,5 L). Na autostradzie nie szaleje (zazwyczaj): 130-140km/h
                bo do Katowic pod górkę a do Wrocka z górki :lol: :lol: :lol:

jak ostatnio tam jechałem to w obydwie strony 7,5

Komentarz

• Jac_ek
                  RS
                  • 2009
                  • 1733

Panowie, ale wyliczanie spalania tylko na trasie nie ma najmniejszego sensu - bo przecież nie zostawicie przed wjazdem do miasta samochodu i nie pójdziecie dalej pieszo?, jedyne co jest istotne to spalanie w całym okresie jazdy co z tego że w trasie mi spali 6l/100 jak wjadę do miasta i po pierwszych 10km w mieście średnia robi się 8l/100 a po kolejnych 30 jest już 9/100. Dlatego liczy się ogólne podsumowanie z całego okresu eksploatacji z uwzględnieniem charakterystyki tras. takie wyrywki nic nikomu nie powiedzą... innymi słowy znam trasę długości ~5km gdzie spalanie wyjdzie mi poniżej 4 l/100 jadąc ~80 km/h - ale czy to oznacza że 1.4TSI mało pali? czy że jechałem w sprzyjających warunkach które normalnie się nie zdarzają
                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• michalx
                    Classic
                    • 2010
                    • 34

Zamieszczone przez piociel
                    Z innej beczki to dzisiaj nie mogłem zatankować. Podjechałem na samoobsługę wprowadziłem limit, podchodzę do klapki i nic. Nie przymarzła, bo jak naciskam to się dookoła krawędzie ruszają.
                    Miałem to samo, niestety. Drugie tankowanie, a tu taki zonk! Klapka nie chciała odskoczyć - z trudem udało mi się podważyć wciskając palce w szczelinę.

Komentarz

• piociel
                      Rider
                      • 2010
                      • 526
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Jac_ek
                      Panowie, ale wyliczanie spalania tylko na trasie nie ma najmniejszego sensu - bo przecież nie zostawicie przed wjazdem do miasta samochodu i nie pójdziecie dalej pieszo?, jedyne co jest istotne to spalanie w całym okresie jazdy co z tego że w trasie mi spali 6l/100 jak wjadę do miasta i po pierwszych 10km w mieście średnia robi się 8l/100 a po kolejnych 30 jest już 9/100. Dlatego liczy się ogólne podsumowanie z całego okresu eksploatacji z uwzględnieniem charakterystyki tras. takie wyrywki nic nikomu nie powiedzą... innymi słowy znam trasę długości ~5km gdzie spalanie wyjdzie mi poniżej 4 l/100 jadąc ~80 km/h - ale czy to oznacza że 1.4TSI mało pali? czy że jechałem w sprzyjających warunkach które normalnie się nie zdarzają
                      Moje wyniki spalania podaje za całość trasy, czyli: od ruszenia w mieście A do zgaszenia w mieście B. To jest odczyt z komputera "1".
                      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                      Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

Wczorajsze tankowanie:
                        45,82l, dystans przejechany to 590km z czego:
                        350km to autostrada 130-140km/h
                        100km to drogi krajowe
                        140km miasto, krótkie 3-5km odcinki

Średnie spalanie: 7,77
                        Wskazania komputera: 8,4

Panowie poradźcie: co zrobić, żeby bardziej precyzyjnie wyskalować kompa ?? Z każdym tankowaniem mam przekłamanie zawyżające w granicach 0,5 - 1,0l/100km. Da się to VAGiem skorygować ??
                        Pozdrawiam

Komentarz

• habemus
                          Classic
                          • 2011
                          • 3

Docieranie zakończone (5000 km). Spalanie 7,0-7,3 . 50/50,korki . Na trasie bez litości . Pomiar z kalkulatora średnio 0,7 więcej niż kom .
                          Mała uwaga . Jeżdżąc poniżej 90 km/h spalanie spadło by poniżej 6,5 .
                          Roman DSG

Komentarz

• Mickul
                            RS
                            • 2010
                            • 2847

Ostatnio wpadłem na pomysł jazdy dynamicznej w mieście, efekt - 9,3l/100km. Całkiem nieźle. :lol:

Komentarz

• Scirocco2
                              Classic
                              • 2009
                              • 37

Weekenowy wypad z Lublina do Witowa (400km w 1 strone) dojazd 6,5h , powrot 4,5h, 3 pasazerow + troche bagazu i dechy w srodku = 6.2 L/100km

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                RS
                                • 2010
                                • 2822

Scirocco2, pchałeś to auto w obie strony ?
                                SPOT Poznań:
                                .....
                                ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• comando
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 244

Przeczytałem ten wątek ale nie znalazłem interesującej mnie informacji.
                                  Mianowicie, jakie jest spalanie silnika 1.4 w benzynie. Chodzi mi o model występujący w Tour2 bez instalacji gazowej.

Z góry dziękuję za informację :wink:

Komentarz

• Viniu
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 517

comando, z tego co pamiętam, to chyba zaledwie dwóch, czy trzech forowiczów posiada OII z tym silnikiem więc male są szanse na obiektywne dane. Poszperaj może na motostat ??

[ Dodano: Sob 12 Lut, 11 19:13 ]
                                    Sprawdziłem motostat i lipa Niestety to bardzo mało popularny silnik w OII
                                    Pozdrawiam

Komentarz

• Waciak
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 173

Zamieszczone przez Scirocco2
                                      Weekenowy wypad z Lublina do Witowa (400km w 1 strone) dojazd 6,5h , powrot 4,5h, 3 pasazerow + troche bagazu i dechy w srodku = 6.2 L/100km
                                      Dokładnie tyle samo wyszło u mnie 2 razy trasa w tamtym roku (kwiecień-maj) Siedlce-Gdańsk-Siedlce oraz Siedlce-Augustów-Siedlce Na pokładzie 3 osoby + bagaże Jazda normalna, bez szaleństw ale i bez opier... się
                                      Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• comando
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 244

Dzięki za dobre chęci. Jednak kupię 1.6 ale nie wiem czy tą moc okiełznam :twisted:

Komentarz

• Bartus
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 210

Octavia i kombi 2.0 AQY. Dystans 310km (70% trasa, 30% miasto), zużyte paliwo 20l. Średnie spalanie 6,45 l/100km. Mój Golf 4 1.6 AKL palił więcej.

Komentarz

• maciek.sz
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 102
                                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Scirocco2
                                            u mnie podobnie - trasa Siedlce-Kraków 5,9 l/100 (tam) 6,0 l/100 (z powrotem)
                                            (wg wskazania komputera)
                                            2 dorosłych i 2 dzieci plus bagaże.
                                            Co ciekawe wydaje mi się że komputer nieco zawyża średnie spalanie. Tankuję zawsze do pełna i z kosztów benzyny wyszło mi na tej trasie 5,88 l/100

Komentarz

• słoń
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 777

Zamieszczone przez maciek.sz
                                              Co ciekawe wydaje mi się że komputer nieco zawyża średnie spalanie. Tankuję zawsze do pełna i z kosztów benzyny wyszło mi na tej trasie 5,88 l/100
                                              u mnie jest tak samo.komp delikatnie zawyża spalanie

Komentarz

• Viniu
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 517

U mnie w zależności od stylu jazdy zawyża ok. litra przy jeździe poza miejskiej do 0,2-05 przy jeździe miejsko-mieszanej
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• Markus
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 16
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Witam!
                                                  Z lekką obawą (w końcu inne auto) ale piszę do forumowiczów w kwestii spalania aut benzynowych głównie TSI. Rzecz polega na tym, że mam Toledo 19,TDI BXE po wirusie. Jeździ całkiem całkiem od maja 2009 zrobiłem do dzisiaj 58tys. więc tak mało nie jeżdżę. Jest to trasa Kraków-Katowice (A4) raczej ze stałą prędkością 140/h. W aucie widzę brak 6-tki i ogólnie jak w samochodach typu seat altea jest ogólnie głośno. Spalanie z komputera 7,5/100 ale nie liczyłem po baku. Chodzi mi o to, że jeśli będę musiał zmienić auto czy może by nie spróbować jakiegoś 1,8 tsi? czy koszty utrzymania (paliwo) mnie zeżre? Nowe mocniejsze diesle są jednak "trochę" droższe, a poza tym ten filtr cząstek to dodatkowy problem. Czy ktoś może jeździ mocną benzynką na podobnej trasie i jest zadowolony? Z góry dzięki
                                                  1,9 TDI zawirusowany.

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 362

Może ktoś się wypowie co więcej traski robi. Ja tylko powiem, że przy średniej prędkości 136km/h na odcinku ok 1000km (Niemcy) jazda płynna, spalanie ~7.5l/100 wiec chyba nieźle.

Komentarz

Pracuję...