do pracy na odcinku 3,5km i kilku światłach spalanie jak jest teraz zimno około 8l
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez pstryczekNo włąśnie, ja na tym odcinku zabóliłem 300zł, choć wiedziałem, że to nie eSka :evil:
Komentarz
-
-
Witam,
mało jestem aktywny na forum, ale może pozwolicie, że się pochwalę dzisiejszą trasą. Pierwsza taka długa od kupna samochodu. Octavia 2.0 TDI 150 KM z DSG. Paliwo zwykły ON z BP. Temperatury takie raczej zimowe, bo dzisiaj w Poznaniu pierwszy śnieg. W pewnym momencie przednia szyba zaczęła zamarzać na moich oczach. Na szczęście jest przycisk max ogrzewanie na przednią szybę.
Średnie spalanie do granicy (pierwsze 170 km) 5,8l/100km, ale średnia prędkość była ciut mniejsza niż póżniej. Zapomniałem zapisać ile dokładnie to było. Za to w Niemczech już 5,5l/100 km przy średniej 123 km/h.
Tempomat aktywny był przez ustawiony na 140 km/h, czyli jakieś ~130 wg wskazań GPSa. Tryb jazdy normalny, tylko tempomat i klimatyzacja ustawione na eko, ale to tak w połowie drogi dopiero wpadłem na to, żeby tak zrobić.
Fotka z komputera pokładowego od tankowania na granicy do przyjazdu na miejsce:
Wykres prędkości wg śladu GPS (oczywiście 176 km/h to artefakt, tyle na pewno nie jechałem)
Wykres wysokości n.p.m. dla trasy. Myślałem, że to A2 jest taka górzysta i przez to większe spalanie, ale wychodzi na to, że to nie o to chodzi.
Tutaj album z tymi samymi obrazkami, gdyby hosting się popsuł: https://imgur.com/a/x3SJk
Komentarz
-
-
Dziwnie wskazuje to wskazanie spalania...
741km do zera zasiegu, zbiornik do pelna wg wielu nie przyjmuje wiecej jak 50l, wiec 6,7l wychodzi, jak uda wlac sie 45l na pusty to ~6l
Fajne wykresy do analizy trasy.
GPS Visualizer for Android to z tego ?? i nawigacji w telefonie, czy zewnetrzny gps w aucie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftDziwnie wskazuje to wskazanie spalania...
741km do zera zasiegu, zbiornik do pelna wg wielu nie przyjmuje wiecej jak 50l, wiec 6,7l wychodzi, jak uda wlac sie 45l na pusty to ~6l
Fajne wykresy do analizy trasy.
GPS Visualizer for Android to z tego ?? i nawigacji w telefonie, czy zewnetrzny gps w aucie
Z tym zasięgiem to wydaje mi się, że kiedy komputer pokaże 0 km to ma się jeszcze 6 litrów rezerwy. Znajomy miał tak kiedyś w Rapidzie, że miał 0 km zasięgu i przejechał jeszcze 40 km do stacji, a pewnie mógł więcej. Mi też nie udało się zatankować więcej niż 40 parę litrów przy teoretycznie "pustym" baku.
Komentarz
-
-
dozm, no coś ten komp chyba przekłamuje ..5,5 litra przy 125 średniej..
a może skasowałeś komp na początku autostrad ? ale to tez by było niesamowicie mało..według mnie nierealne..
byłem teraz we włoszech, zebrałem wszystkie paragony i porobiłem zdjęcia komputera ..
nie chce mi się ich wklejać ale jakby ktoś chciał to nie widzę problemu..
trasa do włoch -
1441 km ,
średnia prędkość 97km/h ,
średnie spalanie 7,0 l
trasa bez problemów , przez Znojmo , około 270km lokalnymi drogami
na autostradach utrzymywałem około 150 -155km/h , oprócz ograniczeń w austri ma sie rozumieć.
dojazdy do stoków zrobiłem 360km
powrót do polski -
1441 km
średnia prędkość 107km/h
średnie spalanie 7,3 l
czas przejazdu 13,32h
lokalnymi tyle samo co w tamtą stronę.
autostrada włochy ok 15okm/h
autostrada austria ok 150km/h , oprócz ograniczeń + 33minuty w totalnym korku ze względu na shengen/uchodźców
autostrada czechy- polska ok 165-170km/h
suma kilometrów 3250 km
średnie spalanie z dystrybutora 7,15l / dystrubutor ten sam co tankowałem przed wyjazdem / oczywiście pod korek.
jazda dynamiczna cały czas.
jak wy te spalania po 5 litrów robicie..chyba umrę i się nie dowiem.. :twisted:
oczywiście nie pierwszy raz robiłem długą trasę..
wyniki mniej więcej sie powtarzają , tylko nigdy nie byłem tak dokładny..
pozdrawiam ..i chyba pojade do mechanika żeby mi posprawdzał wóz bo chyba zepsuty..coś dużo pali.. :?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwśrednie spalanie 7,3 l
A w mojej jak widzisz ~180KM wg kompa ta sama trasa z wakacji 2015 w to samo miejsce ~5,9...
Może warto coś polookać do ukł wtryskowego "programu" itp dodatkowo masz DSG moze to podwyższa?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwśrednia prędkość 107km/h
średnie spalanie 7,3 l
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez orzel720leszekmw napisał/a:
średnie spalanie 7,3 l
Leszku tyle to miałem z podobnej trasy do Italii w 2013 w wakacje ALE w 1.4TSI CAXA...
A w mojej jak widzisz ~180KM wg kompa ta sama trasa z wakacji 2015 w to samo miejsce ~5,9...
Może warto coś polookać do ukł wtryskowego "programu" itp dodatkowo masz DSG moze to podwyższa?
[ Dodano: Sro 27 Sty, 16 12:41 ]
gusiak11, jak wracełem z nad morza w tamtym rok to lecieliśmy ze Sławkiem tak pod 180 cały czas ,lał deszcz i mogło być lekko pod wiatr..paliwo znikało w oczach prawie.. .
ale to pewnie przez zepsuty samochód..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwnie wiem..mi zawsze auta dużo palą w porównaniu do kolegów..
Franek ile pali twoje TDI ... no mi ''litr''
... a tobie Józek ... no mi ''póltora'' ale to tylko jak sie wydziczam
a nam leszekmw-u pali miedzy 6-7
ale widać...
Zamieszczone przez AdamBBo jeździć to trzeba umić
Zamieszczone przez leszekmwpaliwo znikało w oczach prawie..
Komentarz
-
Komentarz