Odcinek 45km,pol miasto,pol traska ,4.6
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
W moim aucie komputer zawyża zużycie paliwa.Bardzo przykry jest fakt,że nasze przepisy dotyczące prędkości sprzyjają zajechaniu każdego auta.Katalizatora czy też turbiny no chyba,że jak już wcześniej ktoś napisał by przed tym chronić auto zapomnieć o wyższych biegach używając tylko niższych by obrotomierz trzymał się w granicach 3000 obrotów :?Odkryłem super auto
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBkowal 2002, normalnie jeżdżę, ani szybko ani wolno , ani oszczędnie. Jeżdżę tak aby mieć z jazdy przyjemność. 8)
A spalanie dlatego mam takie, że dojeżdżam do pracy sam bocznymi drogami na których nie ma ruchu.
A na nawet jak jadę drogami krajowymi czy autostradami to i tak przekroczyć 6l/100km to mi się jeszcze nie udało. No nie wiem normalnie jak można wykręcić OII 1.9TDI BXE spalanie powyżej 6,5l/100km. Powiedzcie jak to robicie :szeroki_usmiech
Wystarczy wyjechać na A4 i pomykać 180 k/h średnia ze 150km 7literków dla 1.9 BJB
i 9,5 dla 2.0 BMMKRISTOF
1.9 bjb
2.0 4x4
Komentarz
-
-
trasa niemcy - polska, 650 km, z czego 500km autobahn - predkosc caly czas 140, 80 km polskie drogi - predkosc 60, 70 km miasto caly czas na wysokich obrotach spalanie 5.6Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radekgwtrasa niemcy - polska, 650 km, z czego 500km autobahn - predkosc caly czas 140, 80 km polskie drogi - predkosc 60, 70 km miasto caly czas na wysokich obrotach spalanie 5.6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4140km/h i sie zmieściłeś w 5,6l/100km?? To chyba po Meksyku jeździłes bo coś mi tu kaktus rosnie kolego
Komentarz
-
-
Zakupiłem niedawno Octavię 2007 rocznik 1.9 TDI DSG, przebieg 75 tys km.
Spalanie poza miastem wg komputera.
Trasy typu Wrocław - Sudety: 5.8l (na odcniku ok. 500km)
Ciekawe że na odcinku Jelenia do Wrocławia miałem 5.2l (z górki),
a w drugą stronę (w góry) było około 6l.
Prędkości 120km/h jak się da, generalnie 80-120.
Temperatuery w zakresie 2-8 stopni na dworze.
A tak po płaskim poza miastem to waha się ciągle około 6l.
Trochę mnie to niepokoi, bo widzę u kolegów że 5l to standard.
Mario
Komentarz
-
-
MarioJ, to jest typowe średnie spalanie jak się jedzie jazdą szarpaną, czyli dużo się wyprzedza, cały czas czujny , przygotowany do wyprzedzania, tam gdzie można to się wyprzedza, tam gdzie można to się ciśnie. Np. Jadąc spokojnie, urlopowo na luzaka do Słupska zajeżdżam ze spalaniem 4.5l/100km, ale jadąc sposobem w/w spalanie mam 5.8l/100km.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
AdamB, a ja ostatnio naprawdę spokojnie jadąc (wypad Śrem - Jelenia Góra - Szklarska) tam i z powrotem średnia wyszła 5.9l :? Kurcze ale droga była fatalna bo mimo że jechałm wolno to ciągłe zakręty jazda na wpół korku...wlokąc się póżnij przyspieszając...pewnie dlatego spalanie takie duże.... Gdy wybiorę się na ligę światową np. do Łodzi wtedy na autostradzie mogę sprawdzić realne spalanie w trasie :P powinno być mniej - przynajmniej w jedną stronę bo w którąś na bank będę cisnął :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech ops:
Komentarz
-
-
AdamB, Te niskie spalanie osiągnę pewnie w drodze powrotnej gdy będę już trochę zmęczony :wink: Wtedy spóbuję pobić rekord niskiego spalania, ale znając zycie w kirunku NA imprezę gdy będę wypoczęty itd spalanie do najniższych należeć nie będzie :P dodam tylko, że nie sprawdzałem jeszcze predkości max auta :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Witam odbiegnę trochę od tematu,ale też coś o spalaniu napiszę.Dziś Fabią 1,9 TDI 77KW na trasie 530 km przy średniej prędkości na komputerze 72km/h pokazało spalanie 5,2 L/100km. Trasa była zróżnicowana ale w większości Autostrada, ale też i mazurskie drogi ( dziś zasypane śniegiem) oraz teren zabudowany. Uważam,że to chyba całkiem przyzwoity wynik. Jak myślicie??Była Octavia Tour +
jest O2 Tour , Bosso Burdello
Komentarz
-
Komentarz