Zamieszczone przez loru
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez AdamBAlbo starzejesz się
Zamieszczone przez lorunaucz się jeździć i nie zamulaj motorku
7,5 do 8l/100km to niezbędne minimum
ale ogólnie :shock: bo wiem jak jechałem :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9wrzucaj olej do pierwszego odbicia pistoletu ewentualnie wyrównuj do pełnej kwoty.
Będziesz miał pewność, że lejesz zawsze w miarę równo - bo do odpowietrzenia, to możesz raz wlać 2l a raz 5l.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9Zamieszczone przez soszek81ale do końca nie jestem pewien czy udało mi się już zatankować pod korek
Będziesz miał pewność, że lejesz zawsze w miarę równo - bo do odpowietrzenia, to możesz raz wlać 2l a raz 5l.
Gdy zatankowałem do pierwszego odbicia pistoletu to wskaźnik na desce wyraźnie pokazał że nie ma pełnego zbiornika. Przy drugim tankowaniu zacząłem zabawę w tradycyjnym stylu, jednak zajmowało to tyle czasu że odpuściłem. Poczytałem i przy kolejnym tankowaniu znalazłem we wlewie "przycisk" do zalewania odpowietrzenia. Zobaczymy przy kolejnych.
PS - nie bawi mnie tankowanie po 10l lub za 30 PLN. Tankuję zawsze ile wejdzie w zbiornik - zaraz i tak w trasie spalam. A co do równych kwot - płacę plastikiem więc nie ma problemu z resztą 8)
Komentarz
-
-
Wczoraj robiona trasa Zabrze --> Wawa --> Zabrze (temp zewn -2 st)
Do Wawy max 100-110 ---> spalanie 5,0l
Z powrotem lekkie pałowanie - na budziku cały czas 140-150 --> 6,0 l
W styczniu jadąc do Wawy przy temp -20 i max 100-110 spaliła 5,7 l :shock: .
Wygląda na to że temp zewnętrzna ma wpływ na spalanie.
Komentarz
-
-
szkoda, sądzę że to spalanie w normie jak na 1.9 z programem. tak jak pisałem przy dynamicznej jeździe z podobnymi prędkościami moja pali 6.5 , też z jakimś tam obciążeniem nie najmniejszym.
poza tym według mnie to obciążenie w mocniejszych samochodach nie ma aż takiego wpływu na spalanie , przynajmniej obserwując mój samochód , może 2setki na kompie.
zrobiłem taką małą traskę z chrzanowa z "nart" wracając , niedziela około 13 i naprawdę zero przeciwników na moim pasie więc sobie pozwoliłem na jazdę pełnym ogniem aż się Krysia zaczęła krzywić troszkę choć lubi ze mna jeździć i wyszło coś 6.3 jak pamiętam , samochód w zasadzie nieobciążony , długość około 65km.
bardzo możliwe że większe znaczenie by miało obciążenie + góry.
ale zrobić 7.5 - 8 litrów to już naprawdę trzeba się chyba mocno starać. :roll: . może iedyś spróbuję ale bedzie ciężko dojść do takich wartości :?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
szkoda, kiedyś tak waliłem z rowerami jeszcze :szeroki_usmiech , ale aż tak chyba nie było..
śmieszne było jak co niektórzy sie dziwili ze rowery nie spdaja przy dawamiu w psitkę :diabelski_usmiech
winkoooooo......O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bartmanJeżdżę Exeo 2.0 CR TDI z programem zmienionym w serwisie zaraz po zakupie (+30 KM) i na autostradzie przy prędkości z reguły 170 km/h wychodzi 6,5 l/100 km. Przy ekonomicznej jeździe ok. 110 km/h na naszych drogach wyszło 4,6 l/100 km.
Jakos przy STALEJ predkosci 180-190 to auto nie pali MNIEJ jak 8,5-9l :idea: Mowa o silniczku CBB, zreszta BKD podobnie.
Przy chwilowej 170 to faktycznie 6,5 jak najbardziej realne
Przy 170 jest jakies 3600-3700 obr/min to nie bedzie palic malo, bo to jest praktycznie 3/4 mocy wykorzystane, mozna by przyjac takie zalozenie
Komentarz
-
-
Maicroft - dobrze piszesz.
Większość myli prędkość do jakiej się rozpędza i chciałoby jechać (np. 110 km/h) z prędkością średnią (dystans przejechany/czas na przejechanie).
Naprawdę zastanawiam się jak ktoś w Polsce poza autostradami osiąga średnio powyżej 100 km/h. Bo chwilowo to można i 300. Ale późnej roboty drogowe, suszarka w zabudowanym, światła... I jedziesz z tłumem. Dodam że nie biorę pod uwagę wyprzedzania w miejscach niedozwolonych więc jak się za kimś utknie to można na dłuższą chwilkę nieraz.
Gdyby w naszym kochanym kraju ktoś mnie zapewnił że jak wsiądę do auta jadąc w trasę, i jeśli nie przekroczę 90km/h to faktycznie średnia mi wyjdzie 90 km/h z trasy - to jutro zakładam ogranicznik. Gdyby tak było do siostry lub rodziców (300 i 350 km) jechałbym 3,5 - 4 h. A tak do siostry jak jadę 4-4,5 h (to już zdrowo zasuwałem) a do rodziców 5,5 nie ma szans na mniej.
Co do spalania. Bardzo fajnie to widać na kompie przy wyświetlaniu spalania chwilowego.
Jak się pojedzie ok 20-30 sek ze stałą prędkością, spalanie stabilizuje się na tyle że można założyć, że przy tej prędkości to faktycznie spali tyle a tyle.
Jak mi Octa pokazała spalanie średnie z trasy 3,9l/100 po przejechaniu prawie 240 km, to nie cieszyłem się z niskiego spalania, tylko z tego że wreszcie się zatrzymałem. Jechałem wtedy ponad 5 godzin (śnieżyce) i średnią mi dało ok 46 km/h. Wolałbym spalić 5l/100 i być w 3,5h jak normalnie się jedzie w lecie.
A spalanie autostradowe. Ilu przejechało się więcej jak 100 km autostradą ze stałą prędkością? Jak się przejechałem Kraków - Wrocław - Kraków (trasa przejechana dziesiątki razy z różnymi prędkościami) i trzymałem ile się dało te 150-160km/h (jechałem coś ok 2h 15 w jedną) to mój drugi bzyczek (1,4 HDi 70KM) wyżłopał 7l/100.
Wypalenie przynajmniej jednego zbiornika paliwa przy danym sposobie jazdy daje dopiero pogląd na sprawę. A nie - żona przez tydzień korzystała z auta, w weekend razem się przejechaliśmy do cioci autostradą to pokazałem co potrafi i spaliło 4,8l /100 km. Tyle że autostrady było 20 km w każdą stronę a żona pojechała dwa razy po 200km pilnując TIRa przed sobą.
Uff. Chyba już skończę
Pozdrowionka
Komentarz
-
-
100% Warszawa (korki, korki, korki) - 7,4Martino
125 KM /272 Nm - to już było....
teraz jest duży "+"
dgw.esite.pl
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
-----------------------------------------------
PerfectService by DobryGrześWawa