Witam wszystkich. Mi ostatnio spalanie na trasie średni 90 - 100 km/h wyszło 10,6 LPG. Jazda średni w mieście 11,5 LPG. W sezonie zimowym w mieście paliła 9,4 - 10 LPG. Czy to jest mozliwe spalanie teraz w okresie letnim?
Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez czernobylZamieszczone przez Rafal_olsztynspodziewałem się po aucie trochę lepszych osiągów a tu trochę auto muli. 18 T 150KM pewnie pali podobnie a przyjemność z jazdy pewnie dużo większa CO ROBIĆ ?
- nauczyć się szybko i odpowiednio wachlować biegami - nawet z 1.6 da się sporo mocniejszych aut zgubić w trasie, oczywiście 5 bieg nie od 60km/h, za to biegi 2 i 3 do min. 6k rpm. i tłumaczysz partnerce/dziewczynie/żonie, że czwórka jest dla leszczy - wyprzedzasz na 2/3 i potem od razu 5, żeby nie ogłuchnąć. widząc na horyzoncie kandydata do objechania od razu wkładasz trójkę, aby nie spalić tarcz/klocków hamując;
- wymiana świec, przewodów, cewki, czyszczenie przepływomierza, adaptacja przepustnicy i porządne strojenie u kumatego w sprawach LPG;
- swap na 1.8T
Może muszę jechać na strojenie LPG bo w sumie instalacja ma dopiero 2 miesiące.
Przy okazji chcę jechać na strojenie do PREDKI na Sprzętową, czy ktoś może coś już tam robił z LPG?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZ gazem to jest tak, ze wszytstko zalezy od tego jak odbije wielozawor, a to zalezy od zbyt wielu czynnikow. Co przy wlaniu 20 robi roznice, bo moze byc to 18l a moze byc 22l
Zamieszczone przez kurczak1985Jak caly czas na tej samej stacji tankuje to tez tak moze byc?
Rafal_olsztyn, jakie masz składowe instalki? To też ma wpływ na spalanie.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
A mi zawsze na pusto wchodzi 38,5l. Wydaje mi się ze to za mało... Przebiegi jakie robie to od 380km do 450 km zależy czy miasto czy nie i czy z klima. Może wypowiedzą się ludzie co tez maja instalekę LR jak to u nie nich jestGenialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165
Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek Wo.Jak LPG to gdzie masz ten zbiornik - fabryczne 54 litry ledwo sie w zapas mieści ...
Zamieszczone przez Jacek Wo.A do tego fabrycznego 54 litry - pustego - wchodzi max. 39 litrówSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.PZamieszczone przez Jacek Wo.fabryczne 54 litry ledwo sie w zapas mieści ...
Zamieszczone przez Jacek Wo.A do tego fabrycznego 54 litry - pustego - wchodzi max. 39 litrów
Wg wyliczeń tak, ale większość odpytywanych deklaruje faktyczne napełnianie na pzoimie 38-40 litrów ... :roll: ops:
Dzwonilem nawet z tym problemem do LR, ale stwierdzili, "powinno byc 43, ale to zalezy od pływaka, a on jest bardzo delikatny i nie ruszac, a może butla nie jest idealnie w pozimie, albo co" ... i takie tam pierdu pierdu ... - póki miałem gwarancję, to nie ruszałem sprawy.
teraz po gwarancji, to zacznę drążyć:
1) prawidłowe napelnianie - oczekuję 43-44 litrów
2) prawidłowe spalanie - 10 litrów w trasie, to troche za dużo ...
Komentarz
-
-
Też kwestia, czy to jest tzw. butla do jazdy na wstecznym.
Zamieszczone przez Jacek Wo.1) prawidłowe napelnianie - oczekuję 43-44 litrówSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek Wo.Zamieszczone przez piotrek_osjak mam pusto to min wchodzi 49
Jak LPG to gdzie masz ten zbiornik - fabryczne 54 litry ledwo sie w zapas mieści ...
A do tego fabrycznego 54 litry - pustego - wchodzi max. 39 litrów
Komentarz
-
-
Witam. Instalacja lpg założona w czerwcu br. Teraz zrobiłem 4200 km w trakcie wyjazdu wakacyjnego więc pomiar jest bardzo dokładny : lpg 9,01, pb 0,57 jazda w 90 % po autostradzie z prędkością 120-130 przy pełnym obciążeniu 4 osoby plus bagaże załadowne pod dach. wyszło mi że zaoszczędziłem ponad 1000 zł w porównaniu z jazdą na benzynie
Komentarz
-
-
Masz Ci los, dopiero co się pochwaliłem spalaniem 7,8l a tu podobna trasa, podobny styl jazdy, tylko dystans dłuższy 447km i spalanie 9,6l. Co ciekawe poprzednio gdy miałem 7,8 to komputer benzynowy pokazał średnie 8,3l, a teraz 7,6l. Wydaje mi się że po tych ustawieniach z okazji 1000km za bardzo wzbogacili mieszankę obawiając sie "checka" i teraz komputer benzynowy ją "zubaża" stąd pokazuje tak niskie zużycie benzyny. No nic sprawdzę to jeszcze na kilku tankowaniach i jak cos podjadę po nowy setup. A u was jakie różnice są miedzy spalaniem lpg a tym co pokazuje komp benzynowy? wiem że to nie jest do końca miarodajne ale mniej więcej.
Komentarz
-
Komentarz