Skoro na procenty przeszliśmy, niedzielny ecodriving, pusta droga, max 90km/h , według kompa 7,2l, tankowanie lpg 10l czyli wychodzi + 38% różnicy. Umówiłem się już z gazownikami na sprawdzenie ustawień
Jazda spokojna 50% trasa (maksymalnie 120km/h), 50% miasto (bez korków)
Średnie spalanie przy spokojnej jeździe oscyluje w granicach 8,2l na 100km LPG bez włączonej klimatyzacji.
Gaz raczej słabej jakości (najtańszy w okolicy, obecnie po 2,49zł za litr)
Oczywiście odpalam na benzynie czego nie uwzględniłem w wynikach.
Myślę, że rzeczywiste spalanie gazu wynosi ok 8,5l
Moje wakacyjne spalanie:
Trasa: Lublin-Wybrzeże
Pora dnia: noc (wyjazd ok 23)
Autostrada: tak (Lubicz-Rusocin)
Klimatyzacja: tak (sporadycznie)
Prędkość: 90-120 km/h
Liczba osób: 2+1
Bagażnik: do pełna
Stacja gazu: Tesco
Spalanie: 7,4 LPG/100 km.
Jak dla mnie wynik OK.
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Dziś trasa nad morze 650 km - spalanie lpg 6,95 :diabelski_usmiech - wiec na jednym zbiornku, bo wchodzi mi 49 litrów. A tak ok 100 km przed Ustroniem to od pierona aktywnych fotoradarów co pare km...... to chyba w całej Polsce tyle nie ma. Paranoja!
Dziś trasa nad morze 650 km - spalanie lpg 6,95 :diabelski_usmiech - wiec na jednym zbiornku, bo wchodzi mi 49 litrów. A tak ok 100 km przed Ustroniem to od pierona aktywnych fotoradarów co pare km...... to chyba w całej Polsce tyle nie ma. Paranoja!
o w morde, bo zacznę żałować że kupiłem 2.0 :diabelski_usmiech . Jakie spalanie benzyny pokazał komp po takiej trasie?
o w morde, bo zacznę żałować że kupiłem 2.0 :diabelski_usmiech . Jakie spalanie benzyny pokazał komp po takiej trasie?
A moje auto jest hardcorem. Wczoraj na tempomacie 160 km/h (fakt ze 3 osoby w aucie) pokonujac odcinek 170 km wciagnol mi 12 gazu/100 :lol: - co ciekawe komp sugerowal ze powinienem beny spalic rowne 9 litrow wiec troche tego gazu nadlozylo, ok 30%
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
Nowy mapa wgrana, pseudo trasa 80% spokojnie do 100km/h 2,5-2,8krpm. Reszta miasto malutkie. Dystans 400km , spalanie LPG 8,1l , komp benz 7,6l czyli tylko 6% więcej, oczywiście klima 100%
Nowy mapa wgrana, pseudo trasa 80% spokojnie do 100km/h 2,5-2,8krpm. Reszta miasto malutkie. Dystans 400km , spalanie LPG 8,1l , komp benz 7,6l czyli tylko 6% więcej, oczywiście klima 100%
to po mojemu zbyt uboga mieszanka ale ja się nie znam
U mnie spalanie gazu to w 95% przypadków +0,52 do średniej z komputera, tylko. Poza tym przy ostrej, dynamicznej jeździe w mieście nigdy nie przekroczyłem 10l. Jadąc nad morze ponad 700km, w tym 300km po A1 gdzie jechałem od 140km/h do 205km/h miałem spalanie 8,33l/100km. Na samej autostradzie miałem 10,90l/100km.
checka by wywaliło albo zostawilo ślad - vagiem by to wyszło
checka by wywaliło albo zostawilo ślad - vagiem by to wyszło
Owszem by wywaliło, i być może wywali. Miałem mapę wgraną przy montażu, spalanie było właśnie takie jak teraz zadowalające, tzn. można było sobie zaoszczędzić poniżej 10l jadąc spokojnie do 100, a ja tak jeżdżę prawie zawsze Ale po około 700km takiej jazdy wyrzuciło "Checka", nie miałem akurat laptopa pod ręką i pojeździłem z checkiem około 40km i lampka sama zgasła. W sterowniku był błąd informujący właśnie o ubogiej mieszance. Wgrano nową mapę wzbogacając mieszankę ale mi nie odpowiadała bo poniżej 10l nie dało się zejśc jadąc 80km/h z piórkiem na pedale gazu. Więc pojechałem po trzecią mapę na której obecnie robie testy. Na razie jedno tankowanie, zaraz będzie drugie. Zobaczymy. Zastanawia mnie dlaczego wtedy jak było za ubogo to zgasła lampka po czasie, co by mogło znaczyć że jednak tamta mapa mogła by zostać ewentualnie bo sterownik silnika się do niej dostosował. Ale to temat do analizy nie w tym wątku
Ja mam mape tak wgrana zeby osiagi na lpg nie odbiegaly od tych na PB - wtedy gazu powinno palic 20% wiecej - byjamniej na moim silniku, mozna to poustawiac inaczej i jezdzic po emerycku ale z relacji wynika ze w ten sposob ubija sie szybko silnik - chodzi chyba o glowice, ekspertem nie jestem Ja na 45 l gazu zrobilem najwiecej 500 km gdzie mialem 100% trasy ale wolno nie jezdze
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
Komentarz