Zamieszczone przez Goralx11
Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez Goralx11Sprawdzone że orlen i Arge ma marny gaz.
Może kolega tak ma że jak ktoś tankuje to mu auto lepiej jedzie ja niestety nie, ciesze sie tylko z darmowych km
Pzd.
Ps. Mogłem trafić na kiczowatą stacje, ale to każdy sam wie gdzie tankuje.Motocykle są wszędzie
X11 Green
Komentarz
-
-
Kolejna pięćsetka na zbiorniku - tym razem butla starczyła na 512km, z czego 60km miasto, reszta to różne trasy. Rezultat 9/100.
Do tego 9km na benie - tankowanie przy wskazaniu licznika 521 - niewiele zabrakło do stacji No ale dzięki temu silnik trochę benzyny zobaczył (poza rzecz jasna odpalaniem)Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Chcialbym zebrac opinie odnosnie procentów % :szeroki_usmiech %
Bynajmniej nie chodzi o procenty spozywcze, tylko roznice procentowa w spalaniu pb i lpg u Was.
Przed montazem lpg srednia z ostatniego zbiornika mialem 6,5 pb.
Na lpg ta sama trasa (robota) palil 8,5.
Zastanawiajace jest to, ze powinien spalac o 20% wiecej lpg niz pb. A w moim przypadku to jest 30% wiecej.
Jezdze staly odcinek expresowka 20km + 2 km wieś w jedna strone.
Zakladalem lpg u mocno polecanego goscia na http://lpg-forum.pl/ , rozmawialem z nim o tym, uwaza ze z punktu widzenia lpg wszystko jest ok. Raczej w te 6,5 sprawial wrazenie ze nie dowierzal.
Przy takiej roznicy w spalaniu, to lpg raczej srednio oplaca sie :twisted:Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywPrzy takiej roznicy w spalaniu, to lpg raczej srednio oplaca sie
to też sie pochwalę: trasa Sosnowiec - Mielec, trochę kręcenia, potem Mielec-Busko-Zdrój- Milelec, 457km, i wynik 8,7LPG komp pokazuje że byłoby 6,8 PB więc jak dla mnie super i tak dalej niech kręci z tej trasy część dynamicznie nawet z maxem a druga część diabelsko ekonomicznie :twisted:
Komentarz
-
-
To co instalatorzy kit pociskaja ze 20% ? jesli mi powiedzialby przed montazem ze 30% byc moze zostalbym na pb :?Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
dziś dobiłem do pełna częsciowo opróżnioną butlę i wyzerowałem licznik.
od ostatniego tankowania przejechałem 230 km, nabiłem dziś 32 z groszami litry.
wychodzi 13,9 czyli 14 l /100 km w trybie średnio miejskim (na trasy jakoś nie wyjeżdżałem). średnio, bo rzadko stałem w korkach, sporo jeździłem po przelotówkach z płynnym ruchem.Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG
Komentarz
-
-
To może i ja coś napiszę
Najlepszy wynik osiągnąłem jadąc do Krakowa przez Olsztyn( Olkusz oczywiście, dzięki Bishop ) - 8,06 lpg. nie dało się bardziej ekonomicznie. Ja i moja dziewczyna + lekko klima.
Najgorsze spalania - Katowice - Łódź - 9,99 LPG . Ile maszyna dała.
Ogólnie można jeździć dynamicznie i zachować spalania w normie o ile znamy podstawy eco drivingu. Umiejętne dojeżdżanie do świateł, brak bezmyślnego wyprzedzania =można być dynamicznym na drodze i posiadać spalania około 8,5 - 9 litra.
Najmniejsze spalanie PB jakie udało mi się uzyskać 5,6 na trasie(ciężko to nazwać trasą) Katowice- Kielce. Turystyczna jazda z podziwianiem widoków
Tankuje na Lukoil. Nie stwierdziłem różnicy pomiędzy LPG na BP a Lukoil.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kinimod1987....Ja i moja dziewczyna + lekko klima.
Ogólnie droga Olkusz -Kraków jeat zawsze zamulona , prędkości w porywach dochodzą do 80km/h i jazda w ciągu pojazdów, tam wyprzedzanie nie ma sensu , chyba że trzeba wyjątkowa flegmę. Gdy wjeżdżam do Krk komp pokazuje mi ok 5,4 pb, czyli coś 7l lpg, bez stosowania jakiś technik eco , tylko jazda w ciągu pojazdów i hamowanie silnikiem , ... a potem jest A4 i wszystko o d... rozbić , tzn można cisnąć za 2,6 pln :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Działdowo - Gliwice - Działdowo 930km , prędkości do 100km/h na zwykłych, i do 120-140 na ekspresówkach/autostradach - (50%/50%) Średnio z tego przelotu 9,1l
Zamieszczone przez zsolpywPrzed montazem lpg srednia z ostatniego zbiornika mialem 6,5 pb.
Na lpg ta sama trasa (robota) palil 8,5.
Zastanawiajace jest to, ze powinien spalac o 20% wiecej lpg niz pb. A w moim przypadku to jest 30% wiecej.Zamieszczone przez zsolpywTo co instalatorzy kit pociskaja ze 20% ? jesli mi powiedzialby przed montazem ze 30% byc moze zostalbym na pb
Jeśli chodzi o te spalanie z komputera i rzeczywiste LPG, to w przypadku LPG kłania się dokładność i poprawnośc wystrojenia instalacji mapy lpg. Można to u nas w AQY zaobserwować w vagu w bloku 032. Tam są korekty długoterminowe, pierwsza to wartość na biegu jałowym, druga pod obciążeniem. W teori powinno być tam 0% i 0%, w praktyce może tam być korekta i -20%/ To znaczy że mieszanka jest bardzo bogata, i ECU musi skrócić czas wtrysku o 20% żeby mieszanka była stechiometryczna. Czas wtrysku o 20% mniejszy to o 20% mniejsze wskazanie komputera , czyli np nasz 2.0 pokazuje że średnio spalił nam 5.9l, można sie poczuć jak w TDI. w praktyce korekta ECU jest bardzo szybka, ale bezwładność wtryskiwaczy gazowych itd itp sprawia że w rzeczywistości może spalić więcej tego LPG niż gdyby te korekty były mniejsze. i wychodzi nam że na kompie jest 5,9 a LPG spalił 9 i różnica robi się 40%. To takie ekstrema które zaobserwowałem u siebie na instalacji STAG i montażu przez topowego instalatora z lpg forum.
Te korekty to wartości uśrednione, także nie może być absolutnie mowy o 20%.
Innym razem miałem taką mapę że wskazanie komputera i rzeczywiste spalanie LPG było takie same.
Komentarz
-
Komentarz