Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8160
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Goralx11
    Sprawdzone że orlen i Arge ma marny gaz.
    a ja powiem tak. Jakby ci ktos zatankował lpg i powiedział, ze np. na Shellu, a faktycvznie zatankowałby na Orlenie tudziez Arge to byś go chwalił........
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Goralx11
      Classic
      • 2013
      • 10

Zamieszczone przez piotrek_os
      Zamieszczone przez Goralx11
      Sprawdzone że orlen i Arge ma marny gaz.
      a ja powiem tak. Jakby ci ktos zatankował lpg i powiedział, ze np. na Shellu, a faktycvznie zatankowałby na Orlenie tudziez Arge to byś go chwalił........
      heh nigdy na shellu nie tankowałem. Zawsze tankuje na Orlenie ew innych znajomych prywatnych CPN-ach czasami trafi sie BP i Arge co do jakosci PB nie mam zastrzeżeń lecz gaz w porównaniu z tym który tankuje na wylocie lub w Makowie, gdzie widzę i czuje różnice zarówno w przejechanych km jak i po pracy silnika.

Może kolega tak ma że jak ktoś tankuje to mu auto lepiej jedzie ja niestety nie, ciesze sie tylko z darmowych km

Pzd.

Ps. Mogłem trafić na kiczowatą stacje, ale to każdy sam wie gdzie tankuje.
      Motocykle są wszędzie

X11 Green

Komentarz

• Kenu
        Ambiente
        • 2012
        • 222
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Większość traska, w dzień i w nocy, z klimą i bez, predkości do 100 km/h - 9 litrów/100 km.

Komentarz

• Andrzej.P
          RS
          • 2011
          • 1516
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kolejna pięćsetka na zbiorniku - tym razem butla starczyła na 512km, z czego 60km miasto, reszta to różne trasy. Rezultat 9/100.
          Do tego 9km na benie - tankowanie przy wskazaniu licznika 521 - niewiele zabrakło do stacji No ale dzięki temu silnik trochę benzyny zobaczył (poza rzecz jasna odpalaniem)
          Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
          FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• zsolpyw
            Elegance
            • 2012
            • 897

Chcialbym zebrac opinie odnosnie procentów % :szeroki_usmiech %

Bynajmniej nie chodzi o procenty spozywcze, tylko roznice procentowa w spalaniu pb i lpg u Was.

Przed montazem lpg srednia z ostatniego zbiornika mialem 6,5 pb.
            Na lpg ta sama trasa (robota) palil 8,5.
            Zastanawiajace jest to, ze powinien spalac o 20% wiecej lpg niz pb. A w moim przypadku to jest 30% wiecej.

Jezdze staly odcinek expresowka 20km + 2 km wieś w jedna strone.

Zakladalem lpg u mocno polecanego goscia na http://lpg-forum.pl/ , rozmawialem z nim o tym, uwaza ze z punktu widzenia lpg wszystko jest ok. Raczej w te 6,5 sprawial wrazenie ze nie dowierzal.

Przy takiej roznicy w spalaniu, to lpg raczej srednio oplaca sie :twisted:
            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• slawko80rr
              Rider
              • 2010
              • 600
              • Superb II (3T4)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
              Przy takiej roznicy w spalaniu, to lpg raczej srednio oplaca sie
              opłaca się 20-30% to norma która powoduje że auto na lpg chodzi podobnie jak przy PB i ja też mam podobnie, palił 7 pali 9, z tym że teraz jezdzę dużo dynamiczniej, nie ma innej możliwości gaz nie zastąpi benzyny tylko jest alternatywą tańszą i nikt nie powiedział że instalacj azwraca się po kilku tys km, tak już jest.

to też sie pochwalę: trasa Sosnowiec - Mielec, trochę kręcenia, potem Mielec-Busko-Zdrój- Milelec, 457km, i wynik 8,7LPG komp pokazuje że byłoby 6,8 PB więc jak dla mnie super i tak dalej niech kręci z tej trasy część dynamicznie nawet z maxem a druga część diabelsko ekonomicznie :twisted:
              Sławka wozi Superb 2 FL
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-by-slawko80rr

Komentarz

• zsolpyw
                Elegance
                • 2012
                • 897

To co instalatorzy kit pociskaja ze 20% ? jesli mi powiedzialby przed montazem ze 30% byc moze zostalbym na pb :?
                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• dagger86
                  Drive
                  • 2012
                  • 81

Ja jestem zadowolny z mojej Octy1 BFQ. Póki co 7,5 - 7,8 LPG/100 km. Jazda średnio 100 km/h w porywach przy wyprzedzaniu do 140 km/h.
                  1.6 102KM BFQ 2006r.+ LPG LR OMEGAS i 1.6 75KM AEE 2000r. Pb

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8160
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dagger86
                    Ja jestem zadowolny z mojej Octy1 BFQ. Póki co 7,5 - 7,8 LPG/100 km. Jazda średnio 100 km/h w porywach przy wyprzedzaniu do 140 km/h.
                    też mialem bardzo podobne spalanie.

Komentarz

• no_fear
                      Rider
                      • 2010
                      • 501
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

To co instalatorzy kit pociskaja ze 20% ? jesli mi powiedzialby przed montazem ze 30% byc moze zostalbym na pb :?
                      :lol: :lol: :lol:
                      u kogo gazowałeś ?

Mój obecny pojazd pali w trasie 12-13l lpg i nie narzekam :wink:
                      www.SPAmobile.pl

Komentarz

• Waśka
                        Rider
                        • 2013
                        • 552
                        • Mitshibishi

dziś dobiłem do pełna częsciowo opróżnioną butlę i wyzerowałem licznik.
                        od ostatniego tankowania przejechałem 230 km, nabiłem dziś 32 z groszami litry.
                        wychodzi 13,9 czyli 14 l /100 km w trybie średnio miejskim (na trasy jakoś nie wyjeżdżałem). średnio, bo rzadko stałem w korkach, sporo jeździłem po przelotówkach z płynnym ruchem.
                        Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• kinimod1987
                          Classic
                          • 2013
                          • 23

To może i ja coś napiszę

Najlepszy wynik osiągnąłem jadąc do Krakowa przez Olsztyn( Olkusz oczywiście, dzięki Bishop ) - 8,06 lpg. nie dało się bardziej ekonomicznie. Ja i moja dziewczyna + lekko klima.

Najgorsze spalania - Katowice - Łódź - 9,99 LPG . Ile maszyna dała.

Ogólnie można jeździć dynamicznie i zachować spalania w normie o ile znamy podstawy eco drivingu. Umiejętne dojeżdżanie do świateł, brak bezmyślnego wyprzedzania =można być dynamicznym na drodze i posiadać spalania około 8,5 - 9 litra.

Najmniejsze spalanie PB jakie udało mi się uzyskać 5,6 na trasie(ciężko to nazwać trasą) Katowice- Kielce. Turystyczna jazda z podziwianiem widoków

Tankuje na Lukoil. Nie stwierdziłem różnicy pomiędzy LPG na BP a Lukoil.

Komentarz

• bishop
                            L&K
                            • 2012
                            • 1430

Zamieszczone przez kinimod1987
                            Najlepszy wynik osiągnąłem jadąc do Krakowa przez Olsztyn - 8,06 lpg
                            Mogles jechać przez Olkusz ...bliżej :lol:

Komentarz

• kinimod1987
                              Classic
                              • 2013
                              • 23

Zamieszczone przez bishop
                              Najlepszy wynik osiągnąłem jadąc do Krakowa przez Olsztyn - 8,06 lpg
                              Mogles jechać przez Olkusz ...bliżej :lol:
                              haha Miało być Olkusz

Komentarz

• bishop
                                L&K
                                • 2012
                                • 1430

....Ja i moja dziewczyna + lekko klima.
                                Nie ważne gdzie , ważne po co... :hello

Ogólnie droga Olkusz -Kraków jeat zawsze zamulona , prędkości w porywach dochodzą do 80km/h i jazda w ciągu pojazdów, tam wyprzedzanie nie ma sensu , chyba że trzeba wyjątkowa flegmę. Gdy wjeżdżam do Krk komp pokazuje mi ok 5,4 pb, czyli coś 7l lpg, bez stosowania jakiś technik eco , tylko jazda w ciągu pojazdów i hamowanie silnikiem , ... a potem jest A4 i wszystko o d... rozbić , tzn można cisnąć za 2,6 pln :diabelski_usmiech

Komentarz

• sparrov
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 378

50% miasto, 50℅ obwodnica. Dziennie około 90 km - z domu do pracy i spowrotem. Wychodzi 9.7l/100km.
                                  Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• sewek19
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 1

U mnie na pewno spalanie byłoby niższe, bo jeżdżę dość oszczędnie, ale opony 225/45 R17 robią całą robotę. No ale czego nie robi się dla zadowolenia oka

Komentarz

• mariush19
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 634
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Działdowo - Gliwice - Działdowo 930km , prędkości do 100km/h na zwykłych, i do 120-140 na ekspresówkach/autostradach - (50%/50%) Średnio z tego przelotu 9,1l

Przed montazem lpg srednia z ostatniego zbiornika mialem 6,5 pb.
                                      Na lpg ta sama trasa (robota) palil 8,5.
                                      Zastanawiajace jest to, ze powinien spalac o 20% wiecej lpg niz pb. A w moim przypadku to jest 30% wiecej.
                                      To co instalatorzy kit pociskaja ze 20% ? jesli mi powiedzialby przed montazem ze 30% byc moze zostalbym na pb
                                      te 20% to jest taka przyjęta norma, że niby LPG ma mniejszą kaloryczność o 20% i trzeba go 20% więcej dodać.
                                      Jeśli chodzi o te spalanie z komputera i rzeczywiste LPG, to w przypadku LPG kłania się dokładność i poprawnośc wystrojenia instalacji mapy lpg. Można to u nas w AQY zaobserwować w vagu w bloku 032. Tam są korekty długoterminowe, pierwsza to wartość na biegu jałowym, druga pod obciążeniem. W teori powinno być tam 0% i 0%, w praktyce może tam być korekta i -20%/ To znaczy że mieszanka jest bardzo bogata, i ECU musi skrócić czas wtrysku o 20% żeby mieszanka była stechiometryczna. Czas wtrysku o 20% mniejszy to o 20% mniejsze wskazanie komputera , czyli np nasz 2.0 pokazuje że średnio spalił nam 5.9l, można sie poczuć jak w TDI. w praktyce korekta ECU jest bardzo szybka, ale bezwładność wtryskiwaczy gazowych itd itp sprawia że w rzeczywistości może spalić więcej tego LPG niż gdyby te korekty były mniejsze. i wychodzi nam że na kompie jest 5,9 a LPG spalił 9 i różnica robi się 40%. To takie ekstrema które zaobserwowałem u siebie na instalacji STAG i montażu przez topowego instalatora z lpg forum.
                                      Te korekty to wartości uśrednione, także nie może być absolutnie mowy o 20%.
                                      Innym razem miałem taką mapę że wskazanie komputera i rzeczywiste spalanie LPG było takie same.

Komentarz

• patrykL
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 588

Koledzy, dla zainteresowanych,
                                        trasa, 125km/h przy zapiętym tempomacie, wskazania średniego spalania wedlug "komputera" to 7,8-7,9l/100km, jak oblicze to podam realne spalanie lpg

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8160
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez patrykL
                                          Koledzy, dla zainteresowanych,
                                          trasa, 125km/h przy zapiętym tempomacie, wskazania średniego spalania wedlug "komputera" to 7,8-7,9l/100km, jak oblicze to podam realne spalanie lpg
                                          9-9,5 pewnie wyjdzie

Komentarz

• patrykL
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 588

śr. 9,71l/100km, w tym trasa ok. 240-250km + miasto ok. 190km,

szczerza mowiac, liczyłem na lepszy wynik

Komentarz

• beatnik
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 226

min spalanie okolo 6.7LPG/100 przy prednosci nie wiekszej niz 60. I glaskaniu gazu (sory wszystkich co jehcali za mna )
                                              7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• patrykL
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 588

Kolego beatnik, trochę duzo

Komentarz

• bishop
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1430

Zamieszczone przez beatnik
                                                  min spalanie okolo 6.7LPG/100 przy prednosci nie wiekszej niz 60. I glaskaniu gazu (sory wszystkich co jehcali za mna )
                                                  Ale czy to była jazda :lol: , ile wyświtlił Ci komp ?i co to jest głaskanie gazu?

Komentarz

• andrus
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 191

Gdańsk-Toruń 95h/godz ustawione na tempomanie + do 140 na wyprzedzanie
                                                    5,9 z kompa 7,49 po zatankowaniu LPG

Komentarz

Pracuję...