LPG do TSI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Northeusz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mariuszdlu
    Fakt, faktem... dzwoniłem dziś do przedstawicielstwa firmy AC, rozmawiałem z Regionalnym Doradcą Technicznym (tak to się nazywa), który poinformował mnie że taka sytuacja jest niedopuszczalna co gorsza potwierdził fakt, że wypalenie cylindrów i stopienie tłoków miało już miejsce przez dodanie BOX-a do instalacji gazowej. Stąd moje zaniepokojenie w tej kwestii, a co gorsza mój kolega który miał GTI tak właśnie zarżnął silnik.... żal...

Więc strzeżcie się nieuczciwych gazowników... moja spraw, jeśli to potwierdzę skończy się to sprawą w sadzie cywilnym.
    Czyli "technologię emulatorów" wcisnęli do instalacji LPG dla bezpośredniego wtrysku . Kiedyś, kiedyś w instalkach na śrubkę stosowali coś takiego, żeby checkiem nie waliło na kokpicie, jak była instalka "nie do końca idealnie ustawiona", zła mieszanka itp. Bywało, że instalatorzy mówili, że "na LPG ma tak być", a żeby się check nie świecił to dodawali takiego ficzera. Przy sekwencjach chyba już tego nie było, ale tutaj ... w Stagu DPI :shock:

Zostaw komentarz:

• mariuszdlu
    odpowiedział(a)
    Fakt, faktem... dzwoniłem dziś do przedstawicielstwa firmy AC, rozmawiałem z Regionalnym Doradcą Technicznym (tak to się nazywa), który poinformował mnie że taka sytuacja jest niedopuszczalna co gorsza potwierdził fakt, że wypalenie cylindrów i stopienie tłoków miało już miejsce przez dodanie BOX-a do instalacji gazowej. Stąd moje zaniepokojenie w tej kwestii, a co gorsza mój kolega który miał GTI tak właśnie zarżnął silnik.... żal...

Więc strzeżcie się nieuczciwych gazowników... moja spraw, jeśli to potwierdzę skończy się to sprawą w sadzie cywilnym.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    No bo jaka jest interpretacja wlaczenia dotrysku na wysokich obrotach. Mieszanka za uboga, bo reduktor pada cisnieniowo, wiec mieszanka uboga=mieszanka wypalajaca gniazda zaworowe - czyz nie ??

Pierwsze instalacje Skody do Octavii mialy IG1, a nowe maja IG1S czy jakos tak Dodatkowo kompletny brak strojenia. Auto po autokalibracji wyjezdza na droge :diabelski_usmiech

Oczywiscie wszystko w odniesieniu do dotryskow w sekwencji 1.6, a nie dotryskow w dotryskowym STAGu 400DPI

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    wlaczylo dotryski benzyny, bo reduktor jest za slaby
    hmmm ?

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Dlatego w turbodoladowanych silnikach pytam zawsze jak zostal przeprowadzony proces strojenia silnika na LPG. To po montazu jest najwazniejszy parametr

Zostaw komentarz:

• szkopa117
    odpowiedział(a)
    Nie chodziło mi o chłodzenie wtryskiwaczy, bo to wiadomo, ale o wypalenie cylindrów i stopienie tłoków o którym mówił mariuszdlu.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Wezcie pod uwage, gdzie zamontowany jest wtrysk benzyny w bezposrednim, a gdzie w wielopunktowym wtrysku benzyny.

Zamieszczone przez szkopa117
    Wg mnie jeśliby tak wszyscy chcieli chronić to przy normalnych sekwencjach też byłyby dotryski.
    A co robi Land w Skodach (chodzi o te "fabryczne" instalacje) i nie tylko - wlaczylo dotryski benzyny, bo reduktor jest za slaby :idea:

Zostaw komentarz:

• szkopa117
    odpowiedział(a)
    Wg mnie jeśliby tak wszyscy chcieli chronić to przy normalnych sekwencjach też byłyby dotryski. Od dwóch lat mam w drugim aucie sekwencję i żadnych takich akcji z ewentualnymi uszkodzeniami silnika nie ma. Co do lpdi to gaz rozpręża się dopiero po wtryśnięciu w komorę, a zatem obniża temperaturę. U Ciebie odbywa się to w reduktorze i gaz trafia w fazie lotnej. Jak ostatnio byłem u gazownika to zakładali do Twojego silnika lpdi w octavce do jakiegoś taxi z Mińska.

Zostaw komentarz:

• Northeusz
    odpowiedział(a)
    zakładałem w Skrzyszowie koszt 4,2 tyś. Fakt ja mam tak ustawiona tą instalację że jak jest poniżej 1000 obrotów samoczynnie instalacja przełącza się na benzynę.... czyli stoję w korkach lub na światłach spalana jest tylko benzyna, z tego co wiem chroni to przed wypaleniem cylindrów oraz stopienie tłoków (temperatura spalenia LPG jest wyższa od spalania benzyny)
    mariuszdlu z tego spalania, które podałeś wcześniej licząc po obecnych, średnich (pobrane stąd) cenach paliw wychodzi 3*5,33 + 7*2,66 = 34,61 za 100 km, co w przeliczeniu na czystą PB daje ~ 6,49 litra PB. Nie wiem ile spalał Twój samochód PB, to możnaby wyliczyć opłacalność i przybliżony czas zwrotu

Zostaw komentarz:

• mariuszdlu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Northeusz
    Nie wiem jaka jest prawda, ale gdzieś czytałem, że dotryski w niskim i wysokim zakresie obrotów spalają tylko benzynę. Nie mówiąc już o butowaniu
    Zależy jeszcze od instalacji (niektóre starają się zachować stałą proporcję w każdych warunkach), ale tak, to prawda. Były na necie opisane testy, jak podczas poruszania się w korku, stanie na światłach brana była tylko PB oraz podczas ostrego przyspieszenia również. Dotrysk działał we wszystkich innych sytuacjach pomiędzy .

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 21:42 ]
    długo mnie tutaj nie było ale wróciłem z instalacja AC w swoim TSI
    Gdzie zakładałeś i jakie koszty? Jeśli to nie tajemnica
    zakładałem w Skrzyszowie koszt 4,2 tyś. Fakt ja mam tak ustawiona tą instalację że jak jest poniżej 1000 obrotów samoczynnie instalacja przełącza się na benzynę.... czyli stoję w korkach lub na światłach spalana jest tylko benzyna, z tego co wiem chroni to przed wypaleniem cylindrów oraz stopienie tłoków (temperatura spalenia LPG jest wyższa od spalania benzyny)

Zostaw komentarz:

• Northeusz
    odpowiedział(a)
    Nie wiem jaka jest prawda, ale gdzieś czytałem, że dotryski w niskim i wysokim zakresie obrotów spalają tylko benzynę. Nie mówiąc już o butowaniu
    Zależy jeszcze od instalacji (niektóre starają się zachować stałą proporcję w każdych warunkach), ale tak, to prawda. Były na necie opisane testy, jak podczas poruszania się w korku, stanie na światłach brana była tylko PB oraz podczas ostrego przyspieszenia również. Dotrysk działał we wszystkich innych sytuacjach pomiędzy .

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 21:42 ]
    długo mnie tutaj nie było ale wróciłem z instalacja AC w swoim TSI
    Gdzie zakładałeś i jakie koszty? Jeśli to nie tajemnica

Zostaw komentarz:

• szkopa117
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Ile po samym miescie wynosi spalanie jednego i drugiego??

5+6l ??

Zostaw komentarz:

• mariuszdlu
    odpowiedział(a)
    witam !

długo mnie tutaj nie było ale wróciłem z instalacja AC w swoim TSI :-)

no i co ? Na początek super wszystko tak jak JanuszD pisał porobione (chodzi o instalację) mam instalację na dotrysku więc żadną LPDI... działa pięknie spalanie benzyny na 100 KM jakieś 3 L cykl mieszany, LPG około 7 L to zależy jak się depcze gaz. No i po przejechaniu 10.000 bez uwag pojechałem do mojego gazownika na kontrolę ( określił się że wszystko w porządku ) cytuję :" wgrałem Panu nowy soft do kompa" myślę sobie skoro musiałeś :-) teraz okazuje się że po przejechaniu iluś kilometrów wyskakuje kontrolka CHECK ENGINE i gaśnie po około 15-20 sekundach. Co gorsza dowiedziałem się że w instalacji może być tzw. BOX, który kasuję błąd komputera ( nie wyświetla go na liczniku ) a to w skrajnych przypadkach może dojść do wypalenia tłoka, tak więc moje uczucia są mieszane jadę w poniedziałek do gazownika i zapytam go o tego BOXA lub czy to wina tego nowego softu co wgrał....

pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• fabia RS DSG
    odpowiedział(a)
    super,dzięki za odpowiedz JanuszD !
    za taka kasę,myślę ze się postarają..
    a jak czasowo wychodzi z tym montażem?pewnie bez hotelu sie nie obejdzie :wink:

.."Spalanie podawałem już wielokrotnie. Najmniejsza zanotowana wartość spalania wyniosła 8,8 l/100km, najwyższa ok. 12 l/100km i nie jest ona szczególnie zależna od stylu jazdy..."

jesli chodzi o spalanie,to z tego co czytałem,to ogólnie masz niskie(Pb),moje jest troszkę wyższe 8) ,min 11.1 a max 14.7 ops: czyli gazu tak myślę,miedzy 13 a 16 litrow na sto.
    spalanie ,spalaniem ale bardziej mnie interesuje bezawaryjność.auto będzie użytkowane za granica,a nie mam zamiaru co chwila jeździć na serwis :x

Zostaw komentarz:

• szkopa117
    odpowiedział(a)
    U mnie jak auto postoi bez odpalania silnika kilka dni trochę ciężko ma odpalić za pierwszym razem (ale wystarczy nacisnąć pedał gazu podczas startu). Reszta jak wyżej. Filtry są też wkręcone w FSU, pewnie kolejny jest w butli, o tym adapterze nie wiedziałem, a sam chciałeś czy skąd o tym wiesz JanuszD?
    Montowałem w Wawie jakby ktoś miał bliżej.

Zostaw komentarz:

• piotrek_os
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez JanuszD
    i wybrać adapter do tankowania z filtrem gazu. Ta instalacja nie posiada wymiennego filtra
    zapewne cenna uwaga dla przyszłych uzytkowników tsi z lpg

Zostaw komentarz:

• JanuszD
    odpowiedział(a)
    dla forumowicza fabia RS DSG

Użytkuję instalację VIALLE LPdi od maja 2012 i po rozwiązaniu dużych problemów na początku - źle dobrana instalacja do samochodu - obecnie użytkuję ją od listopada 2012 bez jakichkolwiek problemów. Przejechałem w tym czasie już prawie 70kkm i nie mam do niej najmniejszych zastrzeżeń.

Spalanie podawałem już wielokrotnie. Najmniejsza zanotowana wartość spalania wyniosła 8,8 l/100km, najwyższa ok. 12 l/100km i nie jest ona szczególnie zależna od stylu jazdy.

Z moim silnikiem 1.8 TSI i z manualną skrzynią wszystko działa poprawnie - start zimnego, ciepłego silnika, przyspieszanie, dynamika na różnych biegach, generalnie wszystko działa tak, jak na benzynie, więc ja jestem zadowolony.

Jeśli miałbym doradzić, polecam zlecić montaż w LTA w Kielcach i wybrać adapter do tankowania z filtrem gazu. Ta instalacja nie posiada wymiennego filtra, a wiadomo, że LPG w naszym kraju do najczystszych nie należy. Proszę tylko zwrócić uwagę na dbałość montażu i wszystko będzie dobrze

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    obecnie nie - przecież pisałem coś na ten temat powyżej. Ale uprzedzając pytania to na LPG przejechałem ponad 200kkm. Większość Octaviami, ale nie tylko

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    rezon, czy ty masz wogole LPG w swoim samochodzie ?

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez yunior81
    Może przestańmy już teoretyzować.
    no właśnie, może przestań. Która to Twoja skoda?

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    A czy ja coś wspomniałem o silniku. Skończmy już tą dyskusje czego dotyczy a czego nie.
    Zakładając instalacje LPG do nowego samochodu w przypadku Skody ( poza ASO ) nie tracisz całej gwarancji na auto tylko na elementy przystosowane do montażu instalacji. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.
    Może przestańmy już teoretyzować.

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    yunior81, gwarantem nie jest ASO. Nie czytaj więcej, niż ktoś napisał.
    Te naprawy gwarancyjne, o ktorych napisałeś dotyczyły silnika? Chyba raczej nie....

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    W teorii tak powinno byc, doswiadczenie forumowiczow uczy, ze z byle pierdola straraja sie uwalic gwarancje na auto.

Jak rozrzad padnie to powinni zrobic, bo przeciez gaz nie leci przez rozrzad, ale tu bedzie ogolny przepis ze wylaczamy silnik. I teraz pytanie co ze skrzynia biegow. A potem to juz po co gwarancja. Na elektryke tez calosciowo obetna, bo przeciez jest cos podlaczone do auta.

Nie wszyscy są zadowoleni z ASO - OK rozumiem to.
    Ja jestem przykładem osoby która założyła instalacje przy ok 15000 km na gwarancji. Samochód cały czas jest serwisowany w ASO Skoda Bednarek w Dobroniu k. Pabianic ( oczywiście wszelkie płyny i cześci są moje ) i nie zamierzam z serwisu rezygnować. Nic ich nie interesowało że mam instalacje z poza ASO, wszelkie naprawy gwarancyjne robili z uśmiechem na ustach bez ściemniania.
    Zawsze można tez podjechać do danego ASO i zapytac sie odnosnie gwarancji i czy dadzą to na papierze ale żeby tracic gwarancję na całe auto to jeszcze nie słyszłem.

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    dokładnie tak jak pisze Maicroft, przedłużałem gwarancję głównie z uwagi na silnik. BTW przy cenie instalki 8kzł to wolałbym dopłacić i kupić diesla. LPG nie jest bezproblemowe - też potrafi porządnie denerwować wyświetlaniem wiatraczka na szafie co kilka tygodni. Na razie mamy pojedyncze instalacje w TSI czyli możliwość założenia sprawdzonej instalacji jest znikoma. Już miałem w 1.6 jako jeden z pierwszych instalację BRC III generacji. w czasie gwarancji chyba 8 wymian czujnika temperatury za kilka zł :evil: Po gwarancji wymieniali dalej bez problemów gratisowo - ale konieczność niemal regularnych wizyt była :evil: . IV gen tez nie była bezobsługowa, a przytkanie osadem z gazu wtrysku benzyny groziło wydatkiem.
    IMHO instalacja z dotryskiem jest bezsensowna. Ciekawe mogą być LPDI - ale nie ma doświadczeń jaki mają wpływ na silnik i układ zasilania, więc czytam wątek i nie myślę o psuciu silnika gazem. tanio nie zawsze oznacza oszczędnie.

Zostaw komentarz:

Pracuję...