LPG do TSI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Wybiera się ktoś jutro na Gas Show? Tam może będzie coś ciekawego i jakieś info kiedy wejdą te nowe systemy.
-
-
To ja tak za Kolegów, żeby było jednak w temacieZamieszczone przez szkopa117Ale żeście dali spamu nie na temat
zamiast o instalkach o których jest temat to Wy się licytujecie :P
RS TSI oraz poruszone w dyskusji również 1.8TSI jak i 1.4TSI - AGIS DIRECT, Vaille odpada, ponieważ do nowych TSI chyba jeszcze nie posiadają setupów
RS TDI - AGIS DIESEL - LPG do diesla
Aprpos wskazówki od paliwa. która to wzbudziła również wiele emocji. Przy TSI z LPG wskazówka ta nie zwraca wogóle uwagi, bo się praktycznie nie zmienia jej położenie
. Rozruch na LPG, jazda na LPG i w zasadzie żadnego zużycia PB. Więc po co się przejmować podziałką, która przy LPG jest mało istotna
. Jeżdżąc RS TSI z LPG będzie się miało pełne jego osiągi przy kosztach jazdy na poziomie TDI (lub czasami niższe).
A dylematy na temat RS TSI vs TDI i czemu "moje jest bardziej mojsze niż twoje bardziej twojsze" zostały już w zasadzie wyjaśnione w TYM wątku
Zostaw komentarz:
-
-
Ale żeście dali spamu nie na temat
zamiast o instalkach o których jest temat to Wy się licytujecie :P
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedwidzisz... i to pokazuje jak sie mylisz...
vmax nie ma dla mnie znaczenia... natomiast trudno nie zuwazyc ze jezeli podczas testu jedno auto jedzie z predkoscia v1 a drugie v2 to nie powinno porownywac sie spalania w tych warunkach...
dla mnie istotna jest dynamika, oszczednosc i dlatego swoją przyszlosc widze wlasnie w mocnym tsi z lpg. I nie musi to być rs, bo nie potrzebuje auta dla szpanu tylko do sprawnego i bezpiecznego poruszania się. A 1.8TSI jest w stanie to zapewnic i kosztuje znacznie mniej niz TDI w Rs. Jak napisałem wczesniej dynamika benzynki bije na głowę TDI i to mi się podoba, do tego jest duża frajda z jezdzenia benzyną. Sam mam firmowego klekota i prywatnie benzynkę i moje kolejne auto to będzie własnie benzynka z lpg.
Diesle były fajne kiedys, gdy byly to proste, niewysilone jednostki, bez wtryskiwaczy ktore co chwila się psują, bez dwumasy i dpf. Poza tym diesle VW od lat uchodzą za mocno awaryjne (benzyny przeciwnie). Dziś dobrych diesli nie ma, kosztują drogo, palą podobnie jak nowe benzyny, koszt obslugi i serwisu w perspektywie 5-10 lat ogromny. Do tego bajeczna dynamika i elastyczność turbo benzynek robią swoje.
Zostaw komentarz:
-
-
[quote="paryzanin"]I osiagasz to V-Max dwa razy do roku zeby przypomniec wszystkim,zeTwoje auto tyle poleci.Zamieszczone przez xtremesystemsa jakbys niezauwazyl tsi osiagnelo vmax znacznie wieksza niz diesel...
A dobra, END OT, dyskusja o wyzszosci Wielkanocy nad Bozym Narodzeniem i w druga strone.
[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 19:50 ]
Kolega Twoim nie jestem i nie bylem, jakbys czytal watki zwiazane z RSem to bys wiedzial o co mi chodzilo w pierwszych postach, ale to za trudne prawda?. A co do diesla.... Kupilem swiadomie i "straty" nie zaluje, jestem bardzo, ale to bardzo zadowolonyZamieszczone przez paryzaninjak nie ma?Zamieszczone przez JacekRSCo Ci mam porownac doktorze "Mózgu"? Jak nie ma czego wybrac? Jak chcesz pisac to rob to na trzezwo.Zamieszczone przez Jasiek81Jak już porównujemy, to porównujmy samochody o takich samych osiągach lub chociaż zbliżonych...Zamieszczone przez JacekRSRóżnica w cenie między TDI a TSI jest żadna bo 1500PLN
TDI w RS ma osiągi ciut lepsze niż 1.4 TSI ale już dużo gorsze niż 1.8TSI. A jak wygląda wtedy porównanie cen? Bo mnie bez zagladania do cennika wychodzi kilkadziesiąt kilo na korzyść benzyny.
[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 19:43 ]
kolego zeknij sobie na swoj idiotyczny wpis kilka postów wyzej... to Ty wsadziłeś kij w mrowisko. Wątek dotyczy LPG w TSI a Ty wjechałeś tutaj z Dieslem nie wiadomo po co? A jak ktoś pokazuje Ci fakty w formie filmiku i cennika to odwracasz kota ogona...Zamieszczone przez JacekRS
Dowartosciowales sie tym filmem? Temat porownania dawno zszedl na boczny tor a Ty jeden z drugim kotleta odgrzewacie. Czytacie temat wybiórczo a potem "blyszczec" probujecie.
Zejdzcie na ziemie.
Kupiles Diesla - Twoja strata... jesli Ci to pasi to nic nam do tego ale zostaw swoje wątpliwe uwagi dla siebie i nie wchodź w ten wątek skoro Cie nie interesuje.
a najlepiej jak Admin posprzata watek i wywali OT
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedjak nie ma?Zamieszczone przez JacekRSCo Ci mam porownac doktorze "Mózgu"? Jak nie ma czego wybrac? Jak chcesz pisac to rob to na trzezwo.Zamieszczone przez Jasiek81Jak już porównujemy, to porównujmy samochody o takich samych osiągach lub chociaż zbliżonych...Zamieszczone przez JacekRSRóżnica w cenie między TDI a TSI jest żadna bo 1500PLN
TDI w RS ma osiągi ciut lepsze niż 1.4 TSI ale już dużo gorsze niż 1.8TSI. A jak wygląda wtedy porównanie cen? Bo mnie bez zagladania do cennika wychodzi kilkadziesiąt kilo na korzyść benzyny.
[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 19:43 ]
kolego zeknij sobie na swoj idiotyczny wpis kilka postów wyzej... to Ty wsadziłeś kij w mrowisko. Wątek dotyczy LPG w TSI a Ty wjechałeś tutaj z Dieslem nie wiadomo po co? A jak ktoś pokazuje Ci fakty w formie filmiku i cennika to odwracasz kota ogona...Zamieszczone przez JacekRS
Dowartosciowales sie tym filmem? Temat porownania dawno zszedl na boczny tor a Ty jeden z drugim kotleta odgrzewacie. Czytacie temat wybiórczo a potem "blyszczec" probujecie.
Zejdzcie na ziemie.
Kupiles Diesla - Twoja strata... jesli Ci to pasi to nic nam do tego ale zostaw swoje wątpliwe uwagi dla siebie i nie wchodź w ten wątek skoro Cie nie interesuje.
Zostaw komentarz:
-
-
Dowartosciowales sie tym filmem? Temat porownania dawno zszedl na boczny tor a Ty jeden z drugim kotleta odgrzewacie. Czytacie temat wybiórczo a potem "blyszczec" probujecie.Zamieszczone przez paryzaninDokładnie. Diesel nie umywa się do TSI...Zamieszczone przez Jasiek81Jak już porównujemy, to porównujmy samochody o takich samych osiągach lub chociaż zbliżonych...Zamieszczone przez JacekRSRóżnica w cenie między TDI a TSI jest żadna bo 1500PLN
wystarczy zerknąć:
jak widac RS w wersji TDI miałby problemy z 1.4TSI, niewspominając o 1.8TSI.
2.0 TSI przejezdza diesla walcem... do tego jak sie policzy przyszle koszty napraw diesla to jego zakup jest mocno nieoplacalny... ja czekam jak juz ostatecznie opracuja to LPG do TSI i ruszam na zakupy
Zejdzcie na ziemie.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedw dieslu tez... nie wiem czy wiesz ale energia pomijając tarcie (a zatem i zapotrzebowanie na paliwo) rosnie w kwadracie predkosci a jakbys nie zauwazyl tsi osiagnelo vmax znacznie wieksza niz diesel... wiec wyciaganie daleko idacych wnioskow odnosnie zuzycia paliwa na podstawie kilkudziesieciosekundowego filmiku jest chyba zbyt daleko idace...Zamieszczone przez xtremesystemspolecam spojzec na wskaznik paliwa. w czasie krecenia filmu w tsi zeszlo pół oczka . :shock:
Zostaw komentarz:
-
-
Co Ci mam porownac doktorze "Mózgu"? Jak nie ma czego wybrac? Jak chcesz pisac to rob to na trzezwo.Zamieszczone przez Jasiek81Jak już porównujemy, to porównujmy samochody o takich samych osiągach lub chociaż zbliżonych...Zamieszczone przez JacekRSRóżnica w cenie między TDI a TSI jest żadna bo 1500PLN
Zostaw komentarz:
-
-
polecam spojzec na wskaznik paliwa. w czasie krecenia filmu w tsi zeszlo pół oczka . :shock:
rzeczywisie czekaj na LPG
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedDokładnie. Diesel nie umywa się do TSI...Zamieszczone przez Jasiek81Jak już porównujemy, to porównujmy samochody o takich samych osiągach lub chociaż zbliżonych...Zamieszczone przez JacekRSRóżnica w cenie między TDI a TSI jest żadna bo 1500PLN
wystarczy zerknąć:
jak widac RS w wersji TDI miałby problemy z 1.4TSI, niewspominając o 1.8TSI.
2.0 TSI przejezdza diesla walcem... do tego jak sie policzy przyszle koszty napraw diesla to jego zakup jest mocno nieoplacalny... ja czekam jak juz ostatecznie opracuja to LPG do TSI i ruszam na zakupy
Zostaw komentarz:
-
-
Jak już porównujemy, to porównujmy samochody o takich samych osiągach lub chociaż zbliżonych...Zamieszczone przez JacekRSRóżnica w cenie między TDI a TSI jest żadna bo 1500PLN
Zostaw komentarz:
-
-
Chodzi wlasnie o homologacje.
VAGa maja calego, potrzebny faktycznie Opel, Ford i gro po-flotowek zostaje opanowane :idea:
Zostaw komentarz:
-
-
Pisałem maila właśnie o tą insignię turbo ze zdjęć i powiedzieli, że około 6,5 tys. zł, ale i tak dostępna będzie dopiero za jakiś czas.
Zostaw komentarz:
-
-
Przeoczyłem z tej radości, mea culpaZamieszczone przez MaicroftNortheusz, Wrzucilem linka kilka dni temu
Mam nadzieję, bo już na zeszłorocznych targach pokazywali się i później dostali niestety poślizgu, raz o homologacje i później chyba też o gazodiesla. Ale pocieszające jest to Maicroft, że rok temu pokazali się z Insignią Turbo (zresztą są też zdjęcia Agisa Direct w takim właśnie Oplu), teraz w TFSI. Instalacja wydaje się być przygotowana do szerszego zakresu silników, nie jest chyba tak stricte szykowana jak Vialle. Jeszcze by zostały EcoBoosty Forda, DISI Mazdy i większość zainteresowanych ma to, na co czekaZamieszczone przez MaicroftW marcu targi, to zobaczymy jak to realnie bedzie wygladac
Zostaw komentarz:
-
-
Northeusz, Wrzucilem linka kilka dni temu
W marcu targi, to zobaczymy jak to realnie bedzie wygladac :twisted:
Zostaw komentarz:
-
-
... to wracając do tematu. Na forum gazowym pojawiła się foto-recenzja montażu AGISA DIRECT do Audi A4 B8 2009r S-Line. TFSI 211KM (CDN). Jest to ciekły wtrysk gazu pracujący na zasadzie Vialle LPDi. Cena, jaką koledzy podają na tamtejszym forum to (uwaga - nie jest to cena oficjalna) 5,5 - 6,5 PLN dla klienta (pełna usługa).Zamieszczone przez szkopa117Chyba z lekka odeszliśmy od głównego tematu jakim są instalacje do tsi
Zostaw komentarz:
-
-
Chyba z lekka odeszliśmy od głównego tematu jakim są instalacje do tsi
Zostaw komentarz:
-
-
W przypadku RS-a to jest śmieszne, faktZamieszczone przez JacekRSHah, nie do konca mnie zrozumiales
ja tega auta nie porownalem do tych lokomotyw bez powodu. Ludzie uwazaja ze RS to tylko benzyna, ale juz bez RS moze byc diesel
ale w RS LPG juz jest ok
smieszne nie prawdaż?
. Kupuje się rodzinne auto z odrobiną jak to później słusznie nazwałeś "szaleństwa" i w sumie wybór silników jest jak w rodzinnych samochodach
- TSI, TDI i nawet jakby była później ETron-RS to jeśli będzie wystarczająco chyże, to w niczym to RS-owi nie ujmie. Sam jednak wspomniałeś, że śmiech Cię ogarnie na widok RS-a z LPG (w kontekście wyboru TSI i TDI) 
Więc ja przytoczyłem przykład, czemu to RS z LPG ma wzbudzać śmiech? Dla mnie to nawet jak posiadacz RS-a będzie tankował mleko - to jego wyłącznie sprawa. Ważne, że dobrze mu się jeździ, jest zadowolony z samochodu i tak samo jak nikt mnie do portfela nie zagląda, tak samo ja się nie zastanawiam, czy kogoś stać czy nieFani LPG, proszę się nie obrażać (cały czas mam tu na uwadze rozważanie zakupu wersji RS`a TDI vs TSI), ale jak widzę Cayenne/Touareg czy inne smoczysko w benzynium (kupione po to by się pokazać) na stacji pod dystrybutorem LPG to mnie śmiech ogarnia i to samo będę robił widząc RS`a
. Ktoś zamiast kupić Punto na pure-PB kupuje RS-a na LPG i ma o wiele przyjemniejszą jazdę o porównywalnych kosztach - bo o to również chodzi
Będzie pewne tak samo nudny jak i obecny :diabelski_usmiechCiekawe jak bedzie wygladal nowy model, bo aktualny zwlaszcza w kombi to zero polotu, elegancji i tej namiastki "prestyżu" wg mnie
Zostaw komentarz:
-
-
Hah, nie do konca mnie zrozumialesZamieszczone przez NortheuszCiekawa dyskusjaZamieszczone przez JacekRSale jak widzę Cayenne/Touareg czy inne smoczysko w benzynium (kupione po to by się pokazać) na stacji pod dystrybutorem LPG to mnie śmiech ogarnia i to samo będę robił widząc RS`a
. Mnie natomiast śmiech ogarnia jak Octavię RS podnosi się do rangi topowego hot-hatcha, chociaż tutaj została postawiona w jednym szeregu z Cayennem i Touregiem
.
ja tega auta nie porownalem do tych lokomotyw bez powodu. Ludzie uwazaja ze RS to tylko benzyna, ale juz bez RS moze byc diesel
ale w RS LPG juz jest ok
smieszne nie prawdaż? Ja RS'a do hot hatcha nie mam nawet zamiaru porownywac, bo tak jak powiedziales to rodzinne auto i tyle. No mozna na odrobine szalenstwa sobie nim pozwolic
a co do Passatow.... Ciekawe jak bedzie wygladal nowy model, bo aktualny zwlaszcza w kombi to zero polotu, elegancji i tej namiastki "prestyżu" wg mnie, sam godzine przed podpisaniem papierow leasingowych zrezygnowalem z Passata bo byl zwyczajnie "nijaki", ale to inna bajka - kupilem Kurę
Zostaw komentarz:
-
-
Ciekawa dyskusjaZamieszczone przez JacekRSale jak widzę Cayenne/Touareg czy inne smoczysko w benzynium (kupione po to by się pokazać) na stacji pod dystrybutorem LPG to mnie śmiech ogarnia i to samo będę robił widząc RS`a
. Mnie natomiast śmiech ogarnia jak Octavię RS podnosi się do rangi topowego hot-hatcha, chociaż tutaj została postawiona w jednym szeregu z Cayennem i Touregiem
. A propos LPG w 2.0TFSI (mam na myśli O2) - jeźdża Passaty z takimi silnikami (2.0 TFSI 200KM) + LPG i im wolno, tam nie są naruszone żadne zasady, ale Octavia RS to już naruszenie majestatu
. Znaczek RS nie uczyni z tego rodzinnego samochodu żadnej rajdówki, ani nie będzie ona miała "więcej", ani szybciej w porównaniu z powyższym Passatem. Rozumiem, jakby to dotyczyło chociażby Focusa ST, gdzie ST znaczy już bardzo wiele. Kwestia opracowania odpowieniej instalacji do RS-a w sensie silnika w RS-ie i będą takie samochody podjeżdżać pod dystrybutory LPG. Tutaj chodzi o silnik, który w VAG oprócz Skody wystęopuje w całkowicie nie RS-owych odmianach i modelach. I to jest ciekawe - jak już nie będzie spojlerów i magicznego "RS" na klapie to LPG wolno
.
Zostaw komentarz:
-
-
Dla mnie LPG jest takim samym paliwem jak benzyna czy ropa. Jest ciekawą alternatywą dla osób które zamiast 20 tyś na paliwo wydadzą 12 tyś a za resztę jak sam napisałeś posiedzą w ciepłych krajach.
Na razie nie ma się co rozczulać bo i tak nie ma instalacji dla tych silników. Ja pewnie zrobię to co Ty i kupie diesla bo nie widzi mi eco driving samochodem z silnikiem ponad 200 km. Znając prędkości z którymi jeżdżę RS TSI nie zmieszczę się średnio w 10l
Zostaw komentarz:
-
-
szplukasz, z tym "łącznym zasięgiem" to nie przesadzaj, bo i tak byś jak najmniej na etylinie jeździł
To jeszcze poczekamy na taką z prawdziwego zdarzenia. Z gazownikami też jest różnie i częściej słyszę, że ludzie szukają dobrego gazownika, bo ten u którego coś tam robią jest słaby (albo mają jak dbają i próbują winę zgonić na gazownika).Zamieszczone przez szplukaszOczywiście mówię o instalacji która nie sprawia problemów, jest sprawdzona itd.
Powiedziałem post wcześniej, że powinniśmy zadać sobie pytanie na co nas stać i tu tylko i wyłącznie omawiam wersję RS. Mnie nie stać na lanie co 3-4 dni etyliny, więc wziąłem "gnoja" i leję co 6-7dniZamieszczone przez szplukaszSpalanie 12 litrów gazu lepiej brzmi niż 7 ropy
. Wiem, że są użytkownicy nie przepadający za dieslami i ja to rozumiem, ale chciałem ruszyć temat, który napisałem w poście wcześniej: "nasuwa mi się pewna refleksja... a zwłaszcza to "hejtowanie" przy omawianiu kupna RS`a w TDI - "jak RS to tylko w TSI", a potem wyłazi na wierch temat z RS w LPG",
Którego ogólnodostępnego na tą chwilę nie ma, czy tam jest w COSMO pieniądzach i do tego brakuje powszechnie fachowców w tym temacie.
Zostaw komentarz:
-
-
JacekRS jeśli chodzi o mnie to jeśli była by instalacja do RS TSI to bym dylematu co wybrać nie miał. Oczywiście mowie o instalacji która nie sprawia problemów, jest sprawdzona itd. Spalanie 12 litrów gazu lepiej brzmi niż 7 ropy
szczególnie po cenach z zeszłych wakacji
Stanie do dystrybutora LPG jakoś mnie nie przeraża a zyskujemy większą moc, elastyczność, kulturę pracy silnika i łączny zasięg.
Zostaw komentarz:
-
-
Interesujący wątek... nasuwa mi się pewna refleksja... a zwłaszcza to "hejtowanie" przy omawianiu kupna RS`a w TDI - "jak RS to tylko w TSI", a potem wyłazi na wierch temat z RS w LPG.
Sam kupiłem RS`a w TDI - wybór świadomy, sprawdzony, generalnie to kompromis, z którego jestem bardzo zadowolony. Fani LPG, proszę się nie obrażać (cały czas mam tu na uwadze rozważanie zakupu wersji RS`a TDI vs TSI), ale jak widzę Cayenne/Touareg czy inne smoczysko w benzynium (kupione po to by się pokazać) na stacji pod dystrybutorem LPG to mnie śmiech ogarnia i to samo będę robił widząc RS`a
Różnica w cenie między TDI a TSI jest żadna bo 1500PLN. Wolę TDI, a za zaoszczędzone pieniądze z różnicy w spalaniu (przy czerpaniu radości z dynamicznej jazdy) i z "nieinstalowania LPG" wolę przeznaczyć na wakacje w ciepłych krajach 
Oczywiście nie neguję zakupu turbo benzyny, bo np moja żona takową jeździ, ale ona robi 8-10kkm rocznie, więc obciążenie budżetu domowego jest niewielkie. Tak więc zakup trzeba wg mnie robić świadomie, i od razu stwierdzić "czy stać mnie, czy nie stać na jazdę RS`em w "benzynium" "- a nie jeszcze przed zakupem obmyślać mody jak tu zrobić z wersji z zacięciem sportowym "ospoilerowaną kuchenkę gazową".
Nie każdy może się ze mną zgadzać, to normalne, przedstawiłem tylko swój punkt widzenia.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: