Generalnie jest ok, cały czas na gazie. Tankowałem 55 razy, średnie spalanie 10,9l/100km, średni koszt przejechania 100km wzrósł w porównaniu do obliczeń z końca wakacji do 28,78zł. Jeden raz przejechałem 70km na benzynie żeby się jej pozbyć i zatankować na zimę trochę świeżej. Nie miałem potrzeby przełączać na benzynę ze względu na niskie temperatury bo takowe nie wystąpiły, ale po całej nocy postoju, przy temperaturze -4C zapalił od razu.
Jeśli chodzi o spalanie to najniższe miałem 7,9l/100 (trudne warunki pogodowe zmusiły mnie do jazdy z prędkością do 80km/h przy czym na tym zbiorniku jechałem około 40km z prędkością 140km/h).
Z ciekawostek to ostatnio udało mi się osiągnąć spalanie 17l/100km. Samochód z czterema osobami i pełnym bagażnikiem, jazda prędkościami 190-220km/h (mały wypad do Belgii).
Zastanawia mnie jaki wpływ na obliczenie spalania ma kwestia stacji benzynowej. Czy jeżeli podczas tankowania ciśnienie w dystrybutorze jest większe/mniejsze niż na innej stacji to czy zawór w samochodzie zawsze zamyka się przy takim samym napełnieniu zbiornika czy zamyka się w zależności od np. różnicy ciśnień?? Pytam bo mam wrażenie że kilka odczytów spalania jakoś dziwnie odbiega od normy... Oczywiście jest jeszcze kwestia samego gazu...
Jeżeli chodzi o ostatni wypad do Belgii to spalanie kształtowało się bardzo różnie gdyż przejazd przez Niemcy z reguły „zakłóca” średnie spalania. Jak pisałem wcześniej samochód z czterema osobami plus pełny bagażnik. W Polsce spalanie 12-14l/100km, Niemcy 12-17l/100km, Belgia 10-11l/100km. Ciekawostką jest, że w Belgii udało mi się kupić gaz o cztery złote taniej niż benzynę
. Najtaniej gaz kupiłem po przeliczeniu 2,89zł w Belgii a najdrożej 3,67zł w Niemczech. Średnia cena to 3,31zł. Benzyna po około 6,9złOgólnie w Belgii jest duży problem z przejściówką (ciężko znaleźć stacje gdzie pożyczą – trzeba mieć swoją a ja miałem tylko holenderską, co czasami ratuje sytuację bo często jest tak, że jeden dystrybutor ma dwa węże do tankowania z różnymi końcówkami). Natomiast w Niemczech nie miałem problemu z wypożyczeniem odpowiedniej przejściówki. Miło mnie zaskoczyła jedna pani gdy wyjęła skrzynkę a w niej około 20 różnych przejściówek...

.
Zostaw komentarz: