LPG do TSI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JacekRS
    Rider
    • 2014
    • 394
    • Superb III (3V3)
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez szkopa117
    Nie wiem kogo teraz stać na nowe auto, żeby mówićo łamaniu gwarancji Jednak gdybym miał tyle kasy ile kosztuje RS to i tak kupiłbym 3-4 letnią używkę BMW albo Audi.
    Powodzenia! Stalem przed podobnym dylematem i wole nowa octavie/superb'a niz 3-4 letnie audi/bmw z przebiegiem +100kkm i bagazem domyslow "co pierwsze padnie", albo "stuka juz, czy jeszcze nie", ceny czesci tez sa delikatnie mowiac z innym "wspolczynnikiem Janosika", no ale kazdy wydaje swoje pieniadze wedle swojego uznania, nikt nikomu nie zabrania wybierania i kupowania
    "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• yunior81
      RS
      • 2010
      • 1657
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

rezon, kupujesz nowa Skode zakładasz LPG i tracisz gwarancje tylko na elementy przystosowane do montażu LPG.
      Jak będzie stukalo zawieszenie napewno je naprawia w ramach gwarancji.

Komentarz

• szkopa117
        Drive
        • 2014
        • 62

A że narazie mnie nie stać to mam jeden ból głowy mniej

Komentarz

• fabia RS DSG
          Drive
          • 2013
          • 75

witam
          trochę żeby odświeżyć temat(myślę o montażu lpdi firmy Vialle),jakieś nowe wiadomości forumowiczu JanuszD?ciekaw jestem jak się sprawuje itp. pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zamieszczone przez yunior81
            rezon, kupujesz nowa Skode zakładasz LPG i tracisz gwarancje tylko na elementy przystosowane do montażu LPG.
            Jak będzie stukalo zawieszenie napewno je naprawia w ramach gwarancji.
            W teorii tak powinno byc, doswiadczenie forumowiczow uczy, ze z byle pierdola straraja sie uwalic gwarancje na auto.

Jak rozrzad padnie to powinni zrobic, bo przeciez gaz nie leci przez rozrzad, ale tu bedzie ogolny przepis ze wylaczamy silnik. I teraz pytanie co ze skrzynia biegow. A potem to juz po co gwarancja. Na elektryke tez calosciowo obetna, bo przeciez jest cos podlaczone do auta.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

dokładnie tak jak pisze Maicroft, przedłużałem gwarancję głównie z uwagi na silnik. BTW przy cenie instalki 8kzł to wolałbym dopłacić i kupić diesla. LPG nie jest bezproblemowe - też potrafi porządnie denerwować wyświetlaniem wiatraczka na szafie co kilka tygodni. Na razie mamy pojedyncze instalacje w TSI czyli możliwość założenia sprawdzonej instalacji jest znikoma. Już miałem w 1.6 jako jeden z pierwszych instalację BRC III generacji. w czasie gwarancji chyba 8 wymian czujnika temperatury za kilka zł :evil: Po gwarancji wymieniali dalej bez problemów gratisowo - ale konieczność niemal regularnych wizyt była :evil: . IV gen tez nie była bezobsługowa, a przytkanie osadem z gazu wtrysku benzyny groziło wydatkiem.
              IMHO instalacja z dotryskiem jest bezsensowna. Ciekawe mogą być LPDI - ale nie ma doświadczeń jaki mają wpływ na silnik i układ zasilania, więc czytam wątek i nie myślę o psuciu silnika gazem. tanio nie zawsze oznacza oszczędnie.

Komentarz

• yunior81
                RS
                • 2010
                • 1657
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                W teorii tak powinno byc, doswiadczenie forumowiczow uczy, ze z byle pierdola straraja sie uwalic gwarancje na auto.

Jak rozrzad padnie to powinni zrobic, bo przeciez gaz nie leci przez rozrzad, ale tu bedzie ogolny przepis ze wylaczamy silnik. I teraz pytanie co ze skrzynia biegow. A potem to juz po co gwarancja. Na elektryke tez calosciowo obetna, bo przeciez jest cos podlaczone do auta.

Nie wszyscy są zadowoleni z ASO - OK rozumiem to.
                Ja jestem przykładem osoby która założyła instalacje przy ok 15000 km na gwarancji. Samochód cały czas jest serwisowany w ASO Skoda Bednarek w Dobroniu k. Pabianic ( oczywiście wszelkie płyny i cześci są moje ) i nie zamierzam z serwisu rezygnować. Nic ich nie interesowało że mam instalacje z poza ASO, wszelkie naprawy gwarancyjne robili z uśmiechem na ustach bez ściemniania.
                Zawsze można tez podjechać do danego ASO i zapytac sie odnosnie gwarancji i czy dadzą to na papierze ale żeby tracic gwarancję na całe auto to jeszcze nie słyszłem.

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

yunior81, gwarantem nie jest ASO. Nie czytaj więcej, niż ktoś napisał.
                  Te naprawy gwarancyjne, o ktorych napisałeś dotyczyły silnika? Chyba raczej nie....

Komentarz

• yunior81
                    RS
                    • 2010
                    • 1657
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A czy ja coś wspomniałem o silniku. Skończmy już tą dyskusje czego dotyczy a czego nie.
                    Zakładając instalacje LPG do nowego samochodu w przypadku Skody ( poza ASO ) nie tracisz całej gwarancji na auto tylko na elementy przystosowane do montażu instalacji. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.
                    Może przestańmy już teoretyzować.

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez yunior81
                      Może przestańmy już teoretyzować.
                      no właśnie, może przestań. Która to Twoja skoda?

Komentarz

• yunior81
                        RS
                        • 2010
                        • 1657
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

rezon, czy ty masz wogole LPG w swoim samochodzie ?

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

obecnie nie - przecież pisałem coś na ten temat powyżej. Ale uprzedzając pytania to na LPG przejechałem ponad 200kkm. Większość Octaviami, ale nie tylko

Komentarz

• JanuszD
                            Drive
                            • 2012
                            • 74

dla forumowicza fabia RS DSG

Użytkuję instalację VIALLE LPdi od maja 2012 i po rozwiązaniu dużych problemów na początku - źle dobrana instalacja do samochodu - obecnie użytkuję ją od listopada 2012 bez jakichkolwiek problemów. Przejechałem w tym czasie już prawie 70kkm i nie mam do niej najmniejszych zastrzeżeń.

Spalanie podawałem już wielokrotnie. Najmniejsza zanotowana wartość spalania wyniosła 8,8 l/100km, najwyższa ok. 12 l/100km i nie jest ona szczególnie zależna od stylu jazdy.

Z moim silnikiem 1.8 TSI i z manualną skrzynią wszystko działa poprawnie - start zimnego, ciepłego silnika, przyspieszanie, dynamika na różnych biegach, generalnie wszystko działa tak, jak na benzynie, więc ja jestem zadowolony.

Jeśli miałbym doradzić, polecam zlecić montaż w LTA w Kielcach i wybrać adapter do tankowania z filtrem gazu. Ta instalacja nie posiada wymiennego filtra, a wiadomo, że LPG w naszym kraju do najczystszych nie należy. Proszę tylko zwrócić uwagę na dbałość montażu i wszystko będzie dobrze

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez JanuszD
                              i wybrać adapter do tankowania z filtrem gazu. Ta instalacja nie posiada wymiennego filtra
                              zapewne cenna uwaga dla przyszłych uzytkowników tsi z lpg
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• szkopa117
                                Drive
                                • 2014
                                • 62

U mnie jak auto postoi bez odpalania silnika kilka dni trochę ciężko ma odpalić za pierwszym razem (ale wystarczy nacisnąć pedał gazu podczas startu). Reszta jak wyżej. Filtry są też wkręcone w FSU, pewnie kolejny jest w butli, o tym adapterze nie wiedziałem, a sam chciałeś czy skąd o tym wiesz JanuszD?
                                Montowałem w Wawie jakby ktoś miał bliżej.

Komentarz

• fabia RS DSG
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 75

super,dzięki za odpowiedz JanuszD !
                                  za taka kasę,myślę ze się postarają..
                                  a jak czasowo wychodzi z tym montażem?pewnie bez hotelu sie nie obejdzie :wink:

.."Spalanie podawałem już wielokrotnie. Najmniejsza zanotowana wartość spalania wyniosła 8,8 l/100km, najwyższa ok. 12 l/100km i nie jest ona szczególnie zależna od stylu jazdy..."

jesli chodzi o spalanie,to z tego co czytałem,to ogólnie masz niskie(Pb),moje jest troszkę wyższe 8) ,min 11.1 a max 14.7 ops: czyli gazu tak myślę,miedzy 13 a 16 litrow na sto.
                                  spalanie ,spalaniem ale bardziej mnie interesuje bezawaryjność.auto będzie użytkowane za granica,a nie mam zamiaru co chwila jeździć na serwis :x

Komentarz

• mariuszdlu
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 23

witam !

długo mnie tutaj nie było ale wróciłem z instalacja AC w swoim TSI :-)

no i co ? Na początek super wszystko tak jak JanuszD pisał porobione (chodzi o instalację) mam instalację na dotrysku więc żadną LPDI... działa pięknie spalanie benzyny na 100 KM jakieś 3 L cykl mieszany, LPG około 7 L to zależy jak się depcze gaz. No i po przejechaniu 10.000 bez uwag pojechałem do mojego gazownika na kontrolę ( określił się że wszystko w porządku ) cytuję :" wgrałem Panu nowy soft do kompa" myślę sobie skoro musiałeś :-) teraz okazuje się że po przejechaniu iluś kilometrów wyskakuje kontrolka CHECK ENGINE i gaśnie po około 15-20 sekundach. Co gorsza dowiedziałem się że w instalacji może być tzw. BOX, który kasuję błąd komputera ( nie wyświetla go na liczniku ) a to w skrajnych przypadkach może dojść do wypalenia tłoka, tak więc moje uczucia są mieszane jadę w poniedziałek do gazownika i zapytam go o tego BOXA lub czy to wina tego nowego softu co wgrał....

pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Ile po samym miescie wynosi spalanie jednego i drugiego??

5+6l ??
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• szkopa117
                                        Drive
                                        • 2014
                                        • 62

Nie wiem jaka jest prawda, ale gdzieś czytałem, że dotryski w niskim i wysokim zakresie obrotów spalają tylko benzynę. Nie mówiąc już o butowaniu

Komentarz

• Northeusz
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1677
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Nie wiem jaka jest prawda, ale gdzieś czytałem, że dotryski w niskim i wysokim zakresie obrotów spalają tylko benzynę. Nie mówiąc już o butowaniu
                                          Zależy jeszcze od instalacji (niektóre starają się zachować stałą proporcję w każdych warunkach), ale tak, to prawda. Były na necie opisane testy, jak podczas poruszania się w korku, stanie na światłach brana była tylko PB oraz podczas ostrego przyspieszenia również. Dotrysk działał we wszystkich innych sytuacjach pomiędzy .

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 21:42 ]
                                          Zamieszczone przez mariuszdlu
                                          długo mnie tutaj nie było ale wróciłem z instalacja AC w swoim TSI
                                          Gdzie zakładałeś i jakie koszty? Jeśli to nie tajemnica
                                          Pozdrawiam
                                          Northeusz

Komentarz

• mariuszdlu
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 23

Zamieszczone przez Northeusz
                                            Zależy jeszcze od instalacji (niektóre starają się zachować stałą proporcję w każdych warunkach), ale tak, to prawda. Były na necie opisane testy, jak podczas poruszania się w korku, stanie na światłach brana była tylko PB oraz podczas ostrego przyspieszenia również. Dotrysk działał we wszystkich innych sytuacjach pomiędzy .

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 21:42 ]
                                            długo mnie tutaj nie było ale wróciłem z instalacja AC w swoim TSI
                                            Gdzie zakładałeś i jakie koszty? Jeśli to nie tajemnica
                                            zakładałem w Skrzyszowie koszt 4,2 tyś. Fakt ja mam tak ustawiona tą instalację że jak jest poniżej 1000 obrotów samoczynnie instalacja przełącza się na benzynę.... czyli stoję w korkach lub na światłach spalana jest tylko benzyna, z tego co wiem chroni to przed wypaleniem cylindrów oraz stopienie tłoków (temperatura spalenia LPG jest wyższa od spalania benzyny)

Komentarz

• Northeusz
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1677
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

zakładałem w Skrzyszowie koszt 4,2 tyś. Fakt ja mam tak ustawiona tą instalację że jak jest poniżej 1000 obrotów samoczynnie instalacja przełącza się na benzynę.... czyli stoję w korkach lub na światłach spalana jest tylko benzyna, z tego co wiem chroni to przed wypaleniem cylindrów oraz stopienie tłoków (temperatura spalenia LPG jest wyższa od spalania benzyny)
                                              mariuszdlu z tego spalania, które podałeś wcześniej licząc po obecnych, średnich (pobrane stąd) cenach paliw wychodzi 3*5,33 + 7*2,66 = 34,61 za 100 km, co w przeliczeniu na czystą PB daje ~ 6,49 litra PB. Nie wiem ile spalał Twój samochód PB, to możnaby wyliczyć opłacalność i przybliżony czas zwrotu
                                              Pozdrawiam
                                              Northeusz

Komentarz

• szkopa117
                                                Drive
                                                • 2014
                                                • 62

Wg mnie jeśliby tak wszyscy chcieli chronić to przy normalnych sekwencjach też byłyby dotryski. Od dwóch lat mam w drugim aucie sekwencję i żadnych takich akcji z ewentualnymi uszkodzeniami silnika nie ma. Co do lpdi to gaz rozpręża się dopiero po wtryśnięciu w komorę, a zatem obniża temperaturę. U Ciebie odbywa się to w reduktorze i gaz trafia w fazie lotnej. Jak ostatnio byłem u gazownika to zakładali do Twojego silnika lpdi w octavce do jakiegoś taxi z Mińska.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Wezcie pod uwage, gdzie zamontowany jest wtrysk benzyny w bezposrednim, a gdzie w wielopunktowym wtrysku benzyny.

Wg mnie jeśliby tak wszyscy chcieli chronić to przy normalnych sekwencjach też byłyby dotryski.
                                                  A co robi Land w Skodach (chodzi o te "fabryczne" instalacje) i nie tylko - wlaczylo dotryski benzyny, bo reduktor jest za slaby :idea:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• szkopa117
                                                    Drive
                                                    • 2014
                                                    • 62

Nie chodziło mi o chłodzenie wtryskiwaczy, bo to wiadomo, ale o wypalenie cylindrów i stopienie tłoków o którym mówił mariuszdlu.

Komentarz

Pracuję...